Alternatívát látnak a bejegyzett élettársi viszonyban – szakértők szerint jogi háttérrel kell felruházni a vadházasságot

Alternatívát látnak a bejegyzett élettársi viszonyban – szakértők szerint jogi háttérrel kell felruházni a vadházasságot

Az alkotmány kötelez. A közös megegyezés alapján együtt élő pároknak jogot kell biztosítani a közös anyagi javak védelmére, egymás képviseletére

Fotó: Pixabay.com

Nemcsak a melegek számára jelentene jogi megoldást, hanem a vadházasságban élő heteroszexuális párok jogviszonyát is rendezné szakértők szerint a bejegyzett élettársi viszony elismertetése. A törvényhozás egyelőre nem hajlik a kérdés rendezésére.

Bede Laura

Bíró Blanka

2018. november 01., 16:532018. november 01., 16:53

2018. november 02., 10:282018. november 02., 10:28

Erőteljes lobbi folyik Romániában a bejegyzett élettársi kapcsolat szentesítése érdekében; ezt az intézményi formát elsősorban a melegek számára tartják jogi megoldásnak, ugyanakkor a házasságtól ódzkodó heteroszexuális párok számára biztosíthat keretet.

A téma a család alkotmányos meghatározásának módosításáról rendezett népszavazás kapcsán kapott nagyobb publicitást, főleg azért, mert Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke előrebocsátotta: a referendumot követően napirendre tűzik a bejegyzett élettársi kapcsolatot rögzítő törvényt a parlamentben. Ehhez képest

a szenátus hétfőn elvetette a témában Oana Bîzgan független képviselő által benyújtott törvényjavaslatot, amelynek ügyében a képviselőház lesz a döntéshozó kamara.

Az előterjesztés indoklásában az áll, hogy Románia alkotmányából és a nemzetközi jogszabályokból következő polgári törvények alapján a közös megegyezés alapján együtt élő pároknak jogot kell biztosítani a közös anyagi javak védelmére, egymás képviseletére (amennyiben az egyik fél elveszítené döntőképességét), továbbá öröklésre az egyik fél halála esetén. A javaslat értelmében a polgármesteri hivatalokban lehetne bejegyeztetni az élettársi kapcsolatot.

korábban írtuk

Törvénytervezetet nyújtottak be a bejegyzett élettársi kapcsolatra vonatkozóan
Törvénytervezetet nyújtottak be a bejegyzett élettársi kapcsolatra vonatkozóan

A bejegyzett élettársi kapcsolatot heteroszexuális és homoszexuális párok számára egyaránt lehetővé tevő törvénytervezetet terjesztett szerdán a törvényhozók egy csoportja a parlament elé.

Elismerni egy létező
társadalmi viszonyt

Miközben nyilvánvaló, hogy a romániai melegek számára mérföldkövet jelentene a bejegyzett élettársi kapcsolat gyakorlatba ültetése, felmerül a kérdés, hogy miért lenne vonzó ez a jogi keret a heteroszexuális párok számára. Jogász szakértők szerint előbb-utóbb nálunk is meg kell születnie a bejegyzett élettársi kapcsolatra vonatkozó szabályozásnak, különben az állam lefedetlenül hagy egy létező társadalmi viszonyt. Somai László kolozsvári ügyvéd a Krónika kérdésére rámutatott, statisztikai adatok szerint az országban legalább 800 ezer polgár él az állam által el nem ismert kapcsolatban, amelynek nincs jogi háttere és védelme.

Idézet
Ez olyan társadalmi helyzet, ami létezik, amiről tudunk, ez kell átalakuljon jogviszonnyá azáltal, hogy az állam hitelesíti”

– jelentette ki a jogász. Hangsúlyozta, sok múlik azon, hogy milyen törvényt fogad majd el a parlament. Szerinte a jogszabálynak mindenképpen azt kell eredményeznie, hogy az állam elismeri az élettársi viszonyt, ebből adódóan a bejegyzett élettárs tulajdonképpen családtagnak minősül, ezzel a státussal pedig együtt járnak bizonyos jogok és kötelezettségek is. Például az élettársra kiterjedő társadalom- és egészségbiztosítás, az örökölhető nyugdíj, az öröklési jog, vagy a közös vagyon lehetősége. „De ugyanígy tartalmazhatja az eltartási kötelezettséget, amit a házasság intézménye esetében a polgári törvénykönyv előír, és még válás után egy évig érvényes, tehát a polgárjogi intézményeket erre a kapcsolatra is kivetítenék valamilyen szinten” – részletezte Somai László.

Kettőzött lehetőség
heteroszexuális pároknak?

Megkérdeztük a kolozsvári jogásztól, a heteroszexuális párok esetében miért van szükség erre a jogi formára, hiszen ők most is választhatják a házasság intézményét. Somai László felidézte, hogy a kétezres években Magyarországon az alkotmánybíróság is vizsgálta ezt a kérdést, úgy értelmezve az első ilyen jogszabályt, hogy az valójában csak az azonos neműekre érvényes, hiszen nekik nincs lehetőségük házasságkötésre, míg a különneműeknek van, vagyis esetükben „duplázódik” a bejegyzett élettársi kapcsolattal a házasság. Azóta Magyarországon módosult az erre vonatkozó törvény, és a heteroszexuális párok is választhatják ezt a lehetőséget. Somai rámutatott,

a különneműek esetében az lehet ennek a formának az előnye, hogy egyszerűen lehet megkötni és felbontani, közjegyzői egyezménnyel.

Akik meghaladottnak érzik a házasság intézményét, vagy nem akarnak „belebonyolódni” egy válóperes eljárásba, a bejegyzett élettársi viszony alternatív lehetőséget jelenthet számukra. A jogász szerint ugyanakkor ennek a lehetőségnek valamilyen formában az örökbefogadást is rendeznie kell, hiszen ez is családjogi kérdés. A szakértő emlékeztetett, jelenleg az örökbefogadási törvény rendelkezik arról, hogy a félárva gyereket az élettárs egy idő után örökbe fogadhatja, akkor is, ha nincs közöttük hivatalos egyezmény, de arra is kitér, hogy ez csak a különnemű élettársak esetében lehetséges.

Jobban illeszkedik a fiatalok
életmódjához a vadházasság?

„Az élettársi kapcsolat sok esetben a házasságot megelőző, nem pedig helyettesítő intézménynek tekinthető” – véli Veres Valér szociológus. A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem docense a Krónika megkeresésére több megközelítésből világított rá a bejegyzett élettársi kapcsolat iránti igényre, valamint előnyeire. Elmondta, az utóbbi évtizedekben többfajta átalakulás is megfigyelhető a demográfiai magatartásban, ehhez többek között két szemlélet kapcsolódik. Az egyik álláspont szerint a házasságot részben az élettársi kapcsolat váltja fel, vagy legalábbis megelőzi. A másik nézet az egységes családmodellre vonatkozik, amely pluralizálódik, tehát többféle családmodell lesz jelen egyszerre legitim módon a társadalomban.

„Mindig is többféle családtípus létezett, de nem voltak legitimek és egyenértékűek. Románia körülbelül a kilencvenes években tért rá arra a fejlődési pályára, amikor ezekkel a változásokkal érdemben foglalkozott” – magyarázta a szociológus. Hozzátette, két fő oka van annak, hogy a fiatalok a bejegyzett élettársi kapcsolatot választják. Az egyik, hogy

manapság a felnőttéválási folyamat elhúzódik, kitolódik, és ebben a folyamatban az élettársi kapcsolat jobban illeszkedik a fiatalok életmódjához, mint a házasságkötés.

A társadalomkutató szerint a házassághoz sokkal több társadalmi norma, kötelezettség kapcsolódik. „Egy történelmileg régebben kialakult intézményről van szó, amelyhez sok elvárás fűződik. A társadalom különféle eszközökkel nyomást gyakorol az emberekre. Amíg nem nősül vagy házasodik meg valaki, ez nehezebben valósul meg, tehát a fiatalok időnként a társadalom hagyományos intézményeinek nyomása ellen védekeznek” – emelte ki a választás másik okát az egyetemi docens. Kifejtette, ez nem azt jelenti, hogy a párok nem akarnak házasságot kötni, hiszen Kelet-Európában nagyon magas a házasságkötések száma, és az élettársi kapcsolat sok esetben megelőző intézménynek tekinthető, nem helyettesítőnek.

A bejegyzett élettársi kapcsolat esetében szintén vonzó szempont lehet a fiatalok számára a könnyebb válás gondolata.

Veres Valér arra is felhívta a figyelmet, hogy azokban az országokban, ahol valamilyen okból kifolyólag a társadalom nem támogatja az együttélést és a házasságon kívüli gyermekvállalást, ott gyakorlatilag a házasságon belüli gyermekvállalás nagyon alacsony szintű. „Fontosnak tartom, hogy Romániában is lehetővé váljék ez az együttélési forma, mert minél több lehetőséget kell biztosítani a fiataloknak arra, hogy rendezett körülmények között tudják működtetni párkapcsolataikat akár gyermekvállalás, akár más szempontból. Nem lehet azt mondani, hogy az élettársi kapcsolatok miatt kevesebben kötnének házasságot, mert akinek fontos a házasság intézménye, az úgyis azt választja” – részletezte a szociológus. Hozzátette, szerinte az országban lenne igény a bejegyzett élettársi kapcsolatra, mivel főként az urbánus környezetben viszonylag sok fiatal él együtt. „A jogi keret mindkét félnek segíthet, nagyon sok helyzetet tenne igazságosabbá” – hangsúlyozta Veres Valér.

Strasbourg szavatoltatná a magánélet intimitását

Az Olaszország ellen indított perben a strasbourgi emberjogi bíróság kimondta, hogy az adott országok eldönthetik, kiterjesztik-e a házasság intézményét az azonos neműekre, ám ha erre nem adnak lehetőséget, kötelesek valamilyen más szabályozással előrukkolni a család és a magánélet intimitására való emberi jog szavatolásaként. „Olaszország két évvel ezelőtt éppen ezért fogadta el a bejegyzett élettársi kapcsolatra vonatkozó törvényt, de a strasbourgi határozat mind a 47 tagállamra kiterjeszthető” – szögezte le Somai László. Szintén a strasbourgi bíróság mondta ki, hogy az azonos neműek kapcsolatánakk állami elismerése védelmet nyújt, csökkenti a megbélyegzést, a diszkriminációt.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 19., szerda

Közel százmillió eurót költöttek a franciák az erdélyi NATO-támaszpont fejlesztésére

Nem fukarkodtak a franciák a Brassó megyei Nagysink katonai támaszpontjának fejlesztése során: mindössze két év alatt 80 millió eurót költöttek a létesítmény infrastruktúrájának fejlesztésére.

Közel százmillió eurót költöttek a franciák az erdélyi NATO-támaszpont fejlesztésére
2024. június 19., szerda

Itt a csobbanás szezonja, de a strandolás nem olcsó mulatság, számos fürdőhelyen magasabbak hétvégén az árak

Nyakunkon a kánikula, ilyen időben felnőttek és gyerekek is szeretnek strandra, uszodába menni. Kolozs megyében több fürdőhely is kínálkozik a tikkasztó hőségben, egyes strandokon azonban meglehetősen borsosak a belépők árai.

Itt a csobbanás szezonja, de a strandolás nem olcsó mulatság, számos fürdőhelyen magasabbak hétvégén az árak
2024. június 19., szerda

Elgörbült a sín, a Székelyföldön vesztegel a Marosvásárhelyre tartó gyorsvonat

A málnásfürdői állomáson vesztegel szerda délután a Bukarest és Marosvásárhely között közlekedő IR 1645-ös vonatjárat a Tusnádfürdő és Sepsibükszád közötti vasúti infrastruktúrával kapcsolatos problémák miatt - tájékoztatott a Román Vasúttársaság.

Elgörbült a sín, a Székelyföldön vesztegel a Marosvásárhelyre tartó gyorsvonat
2024. június 19., szerda

Tovább csökken az amúgy is csigalassú romániai vonatok sebessége a hőség miatt

A rendkívüli hőség miatt a közlekedés biztonsága érdekében a Román Vasúttársaság (CFR) bizonyos vasúti pályaszakaszokon elrendelte szerdán a szerelvények sebességének korlátozását.

Tovább csökken az amúgy is csigalassú romániai vonatok sebessége a hőség miatt
2024. június 19., szerda

Több mint egy tucat megyében csütörtökön is marad a kamionstop, Erdély és a Bánság is érintett

A hőség miatt az ország 15 megyéjében csütörtökön is korlátozzák a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépkocsik forgalmát.

Több mint egy tucat megyében csütörtökön is marad a kamionstop, Erdély és a Bánság is érintett
2024. június 19., szerda

Egy család három tagját találták holtan az udvarukon az egyik erdélyi városban

Holtan találták a házuk udvarán egy kolozsvári család három tagját.

Egy család három tagját találták holtan az udvarukon az egyik erdélyi városban
2024. június 19., szerda

Egy brit rangsor szerint Kolozsvár Románia legjobb egyetemi városa

Kolozsvár Románia legjobb egyetemi városa a brit Quacquarelli Symonds (QS) kedden közzétett idei rangsora szerint – számolt be a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE).

Egy brit rangsor szerint Kolozsvár Románia legjobb egyetemi városa
2024. június 19., szerda

Hőségriasztást adtak ki az ország nagy részére, 37 fok is lehet

Az ország egész területére kiterjedő hőségriasztások lesznek érvényben szerdán Romániában, a hőmérséklet elérheti a 37 Celsius-fokot.

Hőségriasztást adtak ki az ország nagy részére, 37 fok is lehet
2024. június 19., szerda

Ipartörténeti múzeum és közösségépítés a nagyvarjasi Borzák-malomban

Ipartörténeti múzeumot és közösségi teret hozott létre a nagyvarjasi Borzák-malom jelenlegi tulajdonosa, Bálint György nyugdíjas aradi építőmérnök. Az apósa által alapított egykori parasztmalmot a rendszerváltás után visszaigényelte, múzeummá alakította.

Ipartörténeti múzeum és közösségépítés a nagyvarjasi Borzák-malomban
2024. június 19., szerda

Ismét több mint 600 kanyarós esetet jelentettek, 18 személy halálát okozta a kór a tavaly január óta

A múlt héten 646 kanyarós megbetegedést jelentettek Romániában – közölte kedden este az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP). A múlt év elejétől mostanig tizennyolcan haltak meg kanyaróban.

Ismét több mint 600 kanyarós esetet jelentettek, 18 személy halálát okozta a kór a tavaly január óta