Alapjaiban erősítik meg a besztercei magyar oktatást, míg megvalósulhat az önálló iskola

Pap Melinda 2019. október 05., 09:23 utolsó módosítás: 2019. október 05., 09:49

Ingyenes bentlakással, ingáztatással és délutáni oktatással törekszenek a magyar oktatás megerősítésére, a jelenlegi diákok megtartására és újak bevonzására Besztercén, ahol egyre távolabbinak tűnik az önálló magyar iskola terve. A három éve majdnem megvalósult projektnek jelenleg nem kedvez a helyzet, ráadásul az egyre csökkenő gyereklétszám is rontja az esélyeket.

Fotó: Facebook / RMDSZ Beszterce-Naszód

Negatív rekord dőlt meg diáklétszám tekintetében az új tanévben Beszterce-Naszód megyében, szeptember 9-én volt a legkevesebb iskolakezdő magyar kisdiák az észak-erdélyi szórványmegyében, szám szerint 41. Az eddigi években 80–100 között mozgott az előkészítősök száma a megyében, így a jelenlegi létszám még a felét sem teszi ki a megszokottnak – mondta el a Krónikának Décsei Attila, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei elnöke.

A politikus szerint most kezdenek erőteljesebben megmutatkozni az elvándorlás következményei, hiszen az észak-erdélyi megyéből – mely erdélyi szinten élen jár a kivándorlás mértékét tekintve –

épp a 30-40-es generáció fogyatkozott meg látványosan, amely most küldené iskolába csemetéit.

Így nem csoda, hogy a még megmaradt magyar iskolákban, illetve a középiskolásokat a teljes megyéből összegyűjtő besztercei és bethleni magyar tagozaton mindent megtesznek azért, hogy legalább a megmaradt magyar gyerekeket megtartsák.

A besztercei Andrei Mureșanu Főgimnázium, amelyben a magyar tagozat is működik Fotó: Barabás Ákos

Elsősorban a vegyes házasságban élők hajlanak arra, hogy román tanintézetbe írassák csemetéiket, de

az sem ritka, hogy magyar családok döntenek a többségi iskola mellett.

„Nem lehet általánosítani, sok az olyan gyerek, aki magyar családból megy román iskolába. Ez a szülők mentalitásán múlik” – mondja Décsei Attila. Ezen próbálnak változtatni a megyei RMDSZ és a magyar oktatás fenntartásában érdekelt intézmények úgy, hogy ingyenes délutáni foglalkozást, ingáztatást és bentlakást is biztosítanak azoknak, akik a magyar oktatást választják. Ezáltal, illetve a különböző alternatív foglalkozások révén próbálnak „többet nyújtani” a magyar gyerekeknek, mint a többségi iskolák.

Kétszeresére nőtt a bentlakók száma

A magyar kormány támogatásával, a Bethlen Gábor Alapnál nyert pályázati pénzből biztosított ingyenes bentlakásnak és ingáztatásnak ebben a tanévben kezd meglátszani a pozitív hatása, meséli Antal Attila, a besztercei Andrei Mureșanu Főgimnázium aligazgatója. A megyeszékhelyen ez az egyetlen magyar tagozattal is rendelkező középiskola, mellette még a bethleni Grigore Silași-líceumban lehet magyar nyelven tanulni 9–12. osztályban az észak-erdélyi megyében. A két magyar tagozat fenntartása szempontjából életbevágó, hogy minél több gyereket vonzzanak a magyarlakta településekről. Ahol egyre-másra szűnnek meg a magyar tanintézetek, így jó hír, hogy idén például sikerült újraindítani a korábban már bezárt magyarborzási óvodát.

Bizakodók. Décsei Attila megyei RMDSZ-elnök és Antal Attila aligazgató iskolatáskákat osztogat az előkészítősöknek a tanévnyitón Fotó: Facebook / RMDSZ Beszterce-Naszód

Beszterce-Naszód megyében és Besztercén egyaránt öt százalék a magyar lakosság aránya. A megye különböző sarkaiból érkező magyar középiskolásoknak a református egyház által fenntartott besztercei Hálaadás Házában biztosítanak ingyenes szállást és étkeztetést. Már tavaly óta, de a kedvezménynek idén érződik igazán a hatása.

Míg az elmúlt tanévben 16-an éltek az ingyenes bentlakási lehetőséggel, idén ennek kétszeresére, 32-re nőtt a számuk.

Antal Attila hasonló pozitív hatást remél a szintén magyar kormánytámogatással megvalósult ingyenes délutáni oktatástól is, melyet az Iskola Alapítvány égisze alatt indítottak be az idei tanévtől nyolc erdélyi szórványmegyében és Bukarestben. Beszterce-Naszód megyéből Besztercén és Bethlenben indult be a délutáni program összesen 114 elemista részvételével, de az aligazgató a bentlakásos tapasztalat alapján arra számít, hogy jövőre többen élnek majd a lehetőséggel.

„Valószínűleg jövőre fog beérni a gyümölcse, a nagycsoportosok szülei majd hallani fognak az elemistáktól a foglalkozások előnyeiről, és többen jelentkeznek” – mondta bizakodóan. Úgy véli, a kedvezményeknek is köszönhető, hogy más évekkel ellentétben idén nem volt gond előállítani egy tucatnyi magyar gyereket a cikluskezdő osztályokba: az előkészítő osztályban 17-en, ötödikben 19-en, míg a két kilencedik osztályban 16-an, illetve 18-an vannak.

Házhoz viszik a gyerekeket

Nagy segítség a vidéki diákok számára az ingyenes ingáztatás is, melyet – akárcsak a bentlakás fenntartását – pályázati forrásokból oldanak meg a Pro Hereditatem Egyesületen keresztül. A Transmix céggel kötött szerződés révén

„iskolabusszal” viszik-hozzák a diákokat otthonuk és a legközelebbi magyar iskola között.

Közel száz gyereket ingáztatnak naponta, ismerteti Décsei Attila megyei RMDSZ-elnök a 2018-ban elindított kezdeményezést. A megyeszékhely közeli településekről, Szentmátéból, Újősből, Cegőtelkéről, Tacsról, Sófalváról és Besenyőből Besztercére; a Mellyes völgyéből, Árpástóról, Felőrből, Rettegről, Som­kerékről, Sajó­szentandrásról, Négerfalváról, Almásmálomból és Szeszármról Bethlenbe, míg Kékesről Vicébe viszik a diákokat, szám szerint 97-et. A besztercei középiskolásoknak közel fele ingázik, de általános iskolában is minden osztályban akad 4-5 ingázó, mondja Antal Attila.

Negatív rekord dőlt meg az idei tanévnyitón: megyeszerte 41 gyerek kezdte az előkészítő osztályt Fotó: Facebook / RMDSZ Beszterce-Naszód

Az ingázási költségek fedezése a szülők számára is nagy segítség, ahogy az sem elhanyagolandó, hogy a gyerekeket házhoz viszik.

Megnyugtat, hogy a ház elől veszik fel, és nem kell vonatokon kallódnia, az iskolabuszra várva fagyoskodnia”

– ecsetelte a támogatott ingázás további előnyeit egy cegőtelki szülő. A Besztercétől 25 kilométerre található, többségében magyarlakta településen csak elemi iskola működik, a magyar gyerekeket évekig iskolabusz szállította a közeli község, Szászlekence román iskolájába. Amióta azonban Besztercére is biztosítják az ingyenes utaztatásukat, inkább a távolabbi magyar iskolát választják.

Román iskoláknak kedvez a szakiskolás rendelet

A jelenlegi, rózsásnak messze nem nevezhető helyzeten azonban ronthat az oktatási minisztérium szeptemberi rendelete, miszerint szakiskolákba kerülnek azok a nyolcadikosok, akiknek a felvételi átlaga nem haladja meg az 5-öst. „Abban reménykedem, hogy a kisebbségi osztályokra vonatkozóan kitalálnak valami áthidaló megoldást” – mondja Antal Attila, aki a hétvégén épp a témában vesz részt egy megbeszélésen, amelyet a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) szervez Kézdivásárhelyen.

Az aligazgató szerint Besztercén nincs veszély – mindenki elérte az 5-ös átlagot –, de a megyében nem mindenhol ilyen jó a helyzet. Ráadásul a miniszteri rendelet diszkriminatív, mutat rá, hiszen

Beszterce-Naszód megyében nincs magyar nyelven szakoktatás, így gyakorlatilag román iskolába kényszerítik a magyar gyerekeket.

Vagy arra, hogy otthonuktól távol, Válaszúton, Kolozsváron, Székely­udvarhelyen tanuljanak szakmát. „Sokan nem akarnak elmenni máshova. Mi sem szeretnénk, ha elmennének, hiszen amúgy is ez a tendencia” – jelenti ki az Andrei Mureşanu Főgimnázium aligazgatója.

Antal Attila szerint a gyerekek otthontartása amiatt is fontos, mivel nem mondtak le az önálló magyar iskola tervéről, melyet 2016-ban szinte sikerült megvalósítani. „Ez a téma mindig aktuális lesz” – erősíti meg Décsei Attila is, azonban hozzáteszi, akkor tudnak majd lépni, ha megvan a kellő gyereklétszám.

Egy korábbi tanévnyitó Fotó: RMDSZ Beszterce Naszód

Most lentről építik a piramist

Antal Attila visszaemlékezései szerint három éve azon bukott el a projekt, hogy nem volt megfelelő épület, és utolsó percben, 2016 augusztusában az oktatási tárca is visszadobta az iskolaalapításra vonatkozó tanácsi határozatot.

Pedig akkor a helyi magyarságnak kedvező helyzet állt fenn a besztercei önkormányzatban, ahol jómaga egyedüli magyar tanácsosként a mérleg nyelvét képezte a két nagy román párt között.

Ovidiu Crețu besztercei polgármester nyitott a magyar iskolára, meséli az RMDSZ színeiben helyi önkormányzati tanácsosi mandátumát is töltő aligazgató, aki szerint az elöljáró sokszor látogatott Nyugat-Európa nagy lélekszámú román közösségeibe, így megérti az anyanyelvi oktatás fontosságát. Csak nem vállal újabb mandátumot, így az aligazgató szerint

a jövő évi önkormányzati választások eredményén is múlik, mennyire lesz megvalósítható az önálló magyar iskola terve.

„Lassan kiépítjük a piramis alját – a bentlakást, ingyenes ingáztatást stb. –, és reméljük, hogy ha ez megvan, majd rá lehet építeni a többit is” – vetíti elő a jövőt Antal Attila. Aki szerint három éve az is ártott a helyzetnek, hogy „a piramis tetejével” kezdték az iskolaalapítást.

Sok helyen építenek óvodákat, iskolákat magyar kormánytámogatással. Remélem, hogy a közeljövőben nekünk is sikerül önállósodni”

– fogalmazott a pedagógus, aki szerint egyelőre nem történt egyeztetés arról, hogy Besztercén is magyar állami segítséggel építsenek iskolát.

Iskolaépület ugyanis továbbra sem mutatkozik, sőt egyre nagyobb a helyszűke, a következő években több besztercei iskola épületét is felújítják, így az egész városban át kell szervezni az oktatást. Antal Attila szerint ennek ellenére a magyar iskola tervéről nem tettek le, csak félretették. „Ki kell várni a megfelelő alkalmat. Az alkalom szüli a lehetőséget” – fogalmazott.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport