Akadozik az orvosságazonosítási rendszer – A patikusok szerint a leolvasó tovább növeli a bürokráciát

Bíró Blanka 2019. augusztus 02., 08:17

A Romániában működő mintegy 10 ezer patika közül csak 5 ezer szerezte be a gyógyszer-azonosítót, holott az európai uniós irányelv már ez év február 9-től életbe lépett. Ugyanakkor az eddig beüzemelt leolvasók gyakran leállnak, vagy feleslegesen riasztanak.

Illetékesek szerint a beteg a gyógyszertárban kétszer annyi időt várakozik, mert két rendszernek is működnie kellene, de gyakran mindkettő leáll Fotó: Barabás Ákos

Eddig a hazai patikák mintegy fele csatlakozott a rendszerhez, amely kód alapján igazolja a gyógyszer eredetiségét, kiszűrve a hamisítványokat. A gyógyszerészek szerint a rendszer tovább növeli a bürokráciát, nem a gyógyszertárakra kellene terheljék a szűrést, hiszen a törvény értelmében csak engedélyezett helyről szerezhetik be a készleteiket, ami eleve azt feltételezi, hogy nem kerül hozzájuk hamisítvány.

Dan Zaharescu, az állami gyógyszerfelügyeleti szervezet (OSMR) elnöke a napokban rámutatott, hogy a Romániában működő mintegy 10 ezer gyógyszertár közül csak 5 ezer szerezte be a leolvasót, holott az európai uniós irányelv már ez év február 9-től életbe lépett.

A szerkezet célja, hogy visszaszorítsa az Unió egyes országait sújtó gyógyszerhamisításokat olyan módon, hogy a gyártótól a gyógyszertárig ellenőrzi az orvosságok útját, azok eredetiségét.

A téma az egészségügy reformjáról szóló 2006/95-ös törvény módosításának közvitáján került napirendre, Zaharescu szerint a vonatkozó cikkelyeket, különösen a bírságokról szóló rendelkezéseket teljesen újra kell gondolni.

Elmulasztották a szankciókat

Kifejtette, amikor az európai gyógyszer-azonosítási rendszer bevezetését a hazai jogszabályban rögzítették, elmulasztottak szankciókat mellérendelni, ezért nehézkes a gyakorlatba ültetése, a gyógyszertárak fele még nem lépett, holott február 9-től mindenütt működnie kellene a rendszernek. A törvénymódosítás tervezete már előírja a büntetéseket, ám ezúttal ezek aránytalanul magasak:

50 és 100 ezer lej közötti bírságot róhatnak ki egy patikára, ha nem üzemeli be a leolvasót.

„Képzeljék el, mit jelent egy vállalkozás, egy intézmény számára, ha kap egy ilyen nagyságrendű pénzbüntetést. Ez gyakorlatilag bármelyik gyógyszertárt vagy kórházat azonnal csődbe rántaná. A megelőzési törvény értelmében első lépésben figyelmeztetni kell az egységet, időt adni a helyzet orvoslására, és csak azután büntetni” – szögezte le a szervezet elnöke. Arra is kitért, hogy az európai direktívát túl későn ültették át a romániai jogrendbe, sok eleme még mindig nem tisztázott.

A „végponttól végpontig” tartó ellenőrzés során a gyógyszertárakban minden doboz orvosság kiadása előtt leolvasóval ellenőrzik annak a biztonsági kódját, amit korábban a gyártó rögzített az adattárban. A hamisított termékek így nem mennek át a szűrőn, nem kerülhetnek a betegekhez. Ha két doboznak ugyanaz a kódja, azt jelenti, hogy az egyik hamisítvány, és azonnal életbe lép a riasztás. Sânziana Mardare, a Független Gyógyszertárak Szövetségének képviselője szerint csak akkor szabadna büntetni, ha a rendszer már működőképes, a visszajelzések szerint még akadozik, gyakran leáll.

Tovább bonyolítják a betegellátást

Több gyógyszertár, ahol már beszerelték a gyógyszer-azonosítási leolvasót, amiatt panaszkodik, hogy

akadozik a rendszer, gyakran leáll, feleslegesen riaszt, ezzel tovább terhelve a folyton leálló egészségbiztosítási informatikai rendszerrel kínlódó patikusokat

– mondta el lapunk megkeresésére Szabó Péter. A Kovászna Megyei Gyógyszerészkamara elnöke rámutatott, ha a rendszer leáll, és nem igazolja vissza, hogy a gyógyszer eredeti, nem tudnak továbblépni, újabb várakozásra kényszerítik a betegeket. Az is előfordult, hogy ugyanabból a nagy dobozból kivett orvosság esetén az egyik kisdoboznál visszaigazolta az eredetiséget, a másiknál már riasztott, és akkor kezdődött a hosszadalmas procedúra: ellenőrzés, jegyzőkönyvírás.

A gyógyszerészek azt sem értik, miért szükséges újra meg újra bevizsgálni a gyógyszereket, amikor a romániai törvények rögzítik, hogy csak ellenőrzött forgalmazó­tól szerezhetik be a készleteiket.

Mire az orvosság a patikába kerül, már átmegy két szűrőn a gyártónál és a forgalmazónál – részletezte a kamara elnöke. A helyzet abszurditása, hogy a nem gyógyszernek minősülő termékeket – táplálék­kiegészítőket, vitaminokat, gyógyteákat – nem vizsgálják be. „Nyugodtan beszerezheti a patika Kínából vagy a világhálóról a fűrészporból készült »csodaterméket«, azt nem ellenőrzi senki, viszont a bevizsgált, akkreditált forgalmazótól vett gyógyszert újraszűrik” – fogalmazott Szabó Péter. Hozzátette, Romániában nem az ártatlanság vélelme, hanem a bűnözés vélelme érvényesül, abból indulnak ki, hogy mindenki csal, hamisít. „Ha elkapnak egy patikát, hogy nem engedélyezett forrásból vásárol gyógyszert, viselnie kell a következményeit, ám nem kellene mindenkit leterhelni egy rosszul működő rendszerrel, amely hátráltatja a munkánkat” – szögezte le a főgyógyszerész. Arra is kitért, hogy a rendszerre való csatlakozás bonyolult, bürokratikus, bár azt ígérték, ingyenes lesz, jelenleg 50 eurót kell érte fizetni. „Nem egyszerűsítik, hanem tovább bonyolítják a betegellátást,egy újabb rosszul működő, akadozó rendszerrel. A beteg vár az orvosnál, mert nem megy az informatikai hálózat, a patikában pedig kétszeresen vár, mert két rendszernek is működnie kellene, de gyakran mind a kettő leáll” – hangsúlyozta Szabó Péter.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat