A metró és a körgyűrű megépítése hozhat lényeges változást Kolozsvár számára

A metró és a körgyűrű megépítése hozhat lényeges változást Kolozsvár számára

Kolozsvár polgármesteri hivatala. Az Emil Boc vezette helyi önkrományzatnak több évtizedes lemaradást kell behoznia

Fotó: Rostás Szabolcs

Minden idők legnagyobb infrastrukturális beruházásai előtt áll Kolozsvár: ősszel kezdődik a 42 kilométeres körgyűrű első szakaszának építése, ugyanakkor folynak a város alatt futó metró építésének előkészületei is. A kincses város közlekedésére nehéz évek várnak, amíg a megaberuházások átadása megkönnyíti, illetve gyökeresen átalakítja az ott élők, valamint ott dolgozók hétköznapjait. Rácz Béla Gergely közgazdásszal, helyi tanácsossal jártuk körül a főbb kolozsvári infrastrukturális beruházások menetét.

Makkay József

2023. április 14., 08:412023. április 14., 08:41

A Kolozsváron élők naponta megtapasztalják, hogy városszerte út- és utcafelújítás történik, miközben a városon átfolyó Kisszamos több partszakaszát átépítik, sétányokat, pihenőövezetet, biciklisávokat ,,csatolnak” mellé. A Szamos partjának, a történelmi belváros több utcájának és a város fő „ütőerének” számító Mócok útjának a felújítása és kiszélesítése forgalomkorlátozzásal és hatalmas dugókkal jár. Kolozsvár nehezen elviselhető gépkocsiforgalma az infrastrukturális beruházások miatt még több bosszúságot okoz a kolozsváriak, illetve a környező településekről ingázó és itt dolgozó vagy tanuló tömegek számára.

A zsúfolt közlekedés, az állandó forgalomkorlátozások azonban nem csupán átmeneti jelenségként határozzák meg a kincses város hétköznapjait.

Erdély gazdaságilag legdinamikusabban fejlődő nagyvárosában immár hosszú évekig hozzá kell szokni a beruházásokkal járó „együttélési” nehézségekhez.

Tíz év alatt készül a körgyűrű és a metró

A kolozsvári képviselő-testület RMDSZ-es tanácsosával, Rácz Béla Gergely közgazdásszal, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának adjunktusával Kolozsvár legfontosabb infrastrukturális beruházásait jártuk körül. Közülük a két legfontosabb a várost körülfogó, 42 kilométeres körgyűrű, és a Kolozsvárt átszelő főútvonal alatti metró megépítése, amely az ország legnépesebb községének számító Szászfenest köti majd össze a megyeközponttal.

A két megaberuházás egyelőre a szerződéskötés és a tervezés fázisában van.

A metró tervezésére és megépítésére kiírt pályázaton a helyi önkormányzat februárban hirdette ki a nyertes céget: a török Gülemark, a francia Alstom és a román Arcada vállalatcsoportosulásnak 96 hónap – azaz 8 év – áll rendelkezésére a két szakaszból álló 21 km-es hosszúságú földalatti vasút kivitelezésére.

A körgyűrű első szakaszának, a Kolozsvárt Szászfenessel összekötő főút irányonként három sávosra történő kiszélesítése egyelőre a pályáztatás szintjén van. A közbeszerzési kiírásra hat ajánlat érkezett osztrák, macedón, német, ukrán és romániai cégek részéről. A pályázatok elbírálására három hónap áll rendelkezésre, és további egy hónap a fellebezésekre, leghamarabb tehát szeptemberben hirdetnek nyertest a mintegy kétéves tervezési és kivitelezési munkálatokra.

Galéria

Rácz Béla Gergely helyi tanácsos szerint csak a két nagyberuházással lehet élhetőbbé tenni a kincses várost

Fotó: Facebook

A több szakaszból álló kolozsvári körgyűrűépítést prioritáslista alapján képzeli el a helyi önkormányzat. ,,Szászfenesen fog felépülni a regionális sürgősségi kórház, másrészt

Idézet
ezen az útszakaszon naponta átlagosan ötvenezer kocsi halad el, ami óriási zsúfoltságot jelent a Kolozsvárra ingázók, illetve az onnan hazatérők számára.

A Monostori úttól a Szászfenes bejáratáig kiépülő hatsávos útszakasz jelentősen csökkenti majd a zsúfoltságot” – fogalmazott a Krónikának a helyi RMDSZ-tanácsos.

A 42 km-es körgyűrű további szakaszaira a következő években írják ki a közbeszerzési pályázatokat. Rácz Béla Gergely szerint az 1,4 milliárd euróba kerülő összberuházást az évi 400 millió eurós költségvetéből gazdálkodó Kolozsvár nem tudná kifizetni, ezért csak szakaszosan lehet megvalósítani európai uniós pályázatokból és a közlekedési minisztérium támogatásával. A kolozsvári körgyűrű legoptimistább becslések szerint sem készülhet el 2030 előtt, a legvalószínűbb azonban a tízéves határidő. Jó hír viszont, hogy minden elkészült szakasz jelentős terhet vesz majd le a város túlzsúfolt forgalmából.

Behozható Kolozsvár lemaradása

Sok vita folyik arról, hogy Kolozsvár miért maradt le a körgyűrű építésével Nagyvárad, Brassó, vagy Szatmárnémeti mögött. Miközben több erdélyi nagyvárost ki lehet már kerülni irányonként kétsávos, korszerű utakon, a kolozsvári körgyűrűépítésben az első ,,kapavágás” sem történt még meg. Rácz Béla Gergely szerint

a nagy lemaradást a Funar-korszakban kell keresni, hiszen bő két évtized úgy telt el a város életéből, hogy nem történtek jelentősebb infrastrukturális beruházások.

Kolozsvár egykori szélsőséges, soviniszta polgármesterének, Gheorghe Funarnak a 2004-es leváltását követően mások voltak az új városvezetés prioritásai, másrészt ilyen méretű beruházásra akkoriban nem álltak rendelkezésre források. Kolozsvár jelenlegi polgármesterének, Emil Bocnak időbe telt ledolgozni az előző városvezetés mulasztásait, ezért kullog a nagyberuházások terén a kincses város Brassó, Temesvár, Nagyvárad vagy éppen Jászvásár mögött – véli az RMDSZ helyi önkormányzati képviselője.

Galéria

A 42 km-es kolozsvári körgyűrű több szakaszból, mintegy tíz év alatt készül el

Fotó: Facebook/Emil Boc

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) kényelmes többséggel rendelkezik a helyi tanácsban, így Emil Bocnak ma már nincsenek olyan gondjai, hogy ne tudná átvinni elképzeléseit. Igaz, a kétharmados többséghez szüksége van az RMDSZ szavazataira is – a helyi tanácsban PNL–RMDSZ-koalíció működik –, de kétharmados szavazattöbség a város vagyonát illető határozatok, vagy fontosabb költségvetési tételek esetében szükséges. Rácz Béla Gergely szerint az RMDSZ szavazatainak „megvan az ára”, ami elsősorban a helyi magyarság jogérvényesítését jelenti. Minden nagyobb méretű beruházást igen komoly viták előznek meg az ellenzékben lévő szociáldemokraták (PSD) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) tanácsosai részéről.

A két infrastrukturális megaberuházást Rácz Béla Gergely létfontosságúnak tartja a kolozsvári autósforgalom tehermentesítése céljából.

Idézet
Kolozsvár természeti adottságai nem teszik lehetővé, hogy az évről évre növekvő autósforgalmat be tudja fogadni.

Egy dolgot tudunk tenni: az embereket meg kell győzni arról, hogy ha nem föltétlenül szükséges, ne autóval járjanak. Erről egyféleképpen lehet őket meggyőzni: ha a város olyan minőségű közszolgáltatásokat biztosít, amit az emberek szívesebben igénybe vesznek, mint a személyautót” – fogalmaz a gazdasági szakember.

Rácz nagy előrelépésnek tartja, hogy a kolozsvári tömegközlekedés hatalmasat fejlődőtt az elmúlt tíz évben, amire sok romániai nagyváros irigykedik Kolozsvárra. Az új, kényelmes, légkondicionált, alacsony padlós buszpark több helyen is saját buszsávon közlekedik. Ha ez kiegészül a metróval, Kolozsvár sokkal élhetőbb várossá válik.

Galéria

A Szászfenest Kolozsvárral összekötő mteróvonal nyomvonala

Fotó: Facebook/Emil Boc/képernyőmentés

El kell fogadni a betelepülők özönét

Kérdésünkre, mit okoz majd a metróépítés a város amúgy is túlzsúfolt közlekedésében, az RMDSZ-es politikus szerint sehol nincs lehetőség a világon arra, hogy úgy építsenek metrót, hogy az ne okozzon fennakadásokat. „Forgalomkorlátozásokra kell majd számítani a Mócok útján és a Monostori úton, de ez nem teljes, hanem szakaszos útlezárásokkal fog járni. Amiért ez átmenetileg kényelmetlenséget okoz, nem azt jelenti, hogy a város ne építsen metrót” – állapítja meg a forgalomkorlátozásokkal kapcsolatos kritikákra válaszolva a helyi tanácsos.

A városba évről évre több diák és letelepülő munkavállaló érkezik. A nehéz közlekedés ellenére ez azt bizonyítja, hogy a kincses város messze földről vonzza az embereket. Rácz Béla Gergely szerint az önkormányzat semmilyen szinten nem akarja korlátozni – de nem is tudná – a városba irányuló népmozgást, munkaerővándorlást.

Idézet
Nekünk az a dolgunk, hogy olyan várost menedzseljünk, ahol sem a közlekedésre, sem az együttélésre ez nem jelent problémát.

Lehetőségként kell felfogni! Ehhez szükségesek az infrastrukturális beruházások” – fogalmazott a Krónikának Rácz Béla Gergely.

Viszont a más vidékről érkezők nyomására folyamatosan növekvő kolozsvári lakosság gyarapodásával párhuzamosan csökken a kolozsvári magyarság részaránya. Az RMDSZ önkormányzati képviselője szerint ezen úgy tudunk segíteni, ha a helyi magyarság képviselete jelen van a helyi tanácsban és folyamatosan arra figyel, hogy a közösség jogain és nyelvhasználati lehetőségei mindig éljenek. Rácz szerint ez a feltétele annak, hogy az arányaiban csökkenő magyarság ne veszítsen kolozsvári súlyából, jelentőségéből és lehetőségeiből.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 09., kedd

Sorban állás helyett pár kattintás: minden 10 nagyváradiból 8 online fizette be a helyi adóját

A nagyváradi városháza újabb rekordot döntött az online adóbefizetések terén: az év első három hónapjában, vagyis a kedvezmények időszakában begyűjtött összegek 78,4 százaléka online érkezett.

Sorban állás helyett pár kattintás: minden 10 nagyváradiból 8 online fizette be a helyi adóját
2024. április 09., kedd

Segítséget ajánl a magyarsága miatt bántalmazott erdélyi tornászfiúnak Nagy Elek üzletember

Nagy Elek erdélyi származású üzletember teljes körű szponzori és továbbtanulási támogatást ajánl fel a bántalmazott erdélyi tornászfiúnak, amennyiben úgy gondolja, a történtek miatt alternatíva lehet Magyarországon folytatnia a sportkarrierjét.

Segítséget ajánl a magyarsága miatt bántalmazott erdélyi tornászfiúnak Nagy Elek üzletember
2024. április 08., hétfő

Székelyföldtől a Partiumig több település terelőutat kaphat idén

Terelőút tehermentesíthet idén több erdélyi települést: a szerencsés megyeszékhelyek, városok és községek közül Sepsiszentgyörgy, Temesvár, illetve a Bihar megyei Élesd, Belényes és Váradszentmárton is új útnak örülhet, ha minden jól megy.

Székelyföldtől a Partiumig több település terelőutat kaphat idén
2024. április 08., hétfő

Kinyílt a kincsesdoboz: 20 éve lett ismét önálló község az Arad megyei Kisiratos

A Kisiratos Kürtöstől való elszakadásáról tartott népszavazás eredményét megerősítő 2004. április 7-i kormányhatározat meghozatalának 20. évfordulóján ünnepség keretében emlékeztek meg az önálló községgé válásról vasárnap a helyi kultúrotthonban.

Kinyílt a kincsesdoboz: 20 éve lett ismét önálló község az Arad megyei Kisiratos
2024. április 08., hétfő

Harminckét éves álom valósult meg Kovásznán: felavatták a Csoma Emlékközpontot

Harminckét évvel az alapkőletétel után Kovásznán hétfőn felavatták a Kőrösi Csoma Sándor Emlékközpontot.

Harminckét éves álom valósult meg Kovásznán: felavatták a Csoma Emlékközpontot
2024. április 08., hétfő

Otthonról is megismerhetik az egyetemre készülő Kárpát-medencei fiatalok Kolozsvár felsőoktatási intézményeit

Otthonról is megismerhetik a Kárpát-medencei fiatalok a kincses város felsőoktatási intézményeit – közölte a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ).

Otthonról is megismerhetik az egyetemre készülő Kárpát-medencei fiatalok Kolozsvár felsőoktatási intézményeit
2024. április 08., hétfő

Országszerte meleg lesz a következő két hétben, esőzések csak április második felében várhatóak

A sokévi átlagnál melegebb lesz a következő két hétben országszerte, esőre csak elszórtan lehet számítani – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) április 8. és 21. közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből.

Országszerte meleg lesz a következő két hétben, esőzések csak április második felében várhatóak
2024. április 08., hétfő

A verespataki aranybányaprojekt meghiúsítói számolnak be eredményeikről Kolozsváron

Ki mentette meg Verespatakot? címmel szakemberek részvételével szervez kolozsvári fórumot április 11-én, Kolozsváron a Mathias Corvinus Collegium (MCC).

A verespataki aranybányaprojekt meghiúsítói számolnak be eredményeikről Kolozsváron
2024. április 08., hétfő

Nyakon szúrta élettársát, majd felgyújtotta magát egy férfi Temes megyében

A Temes megyei Mosnicán a rendőrség és a tűzoltóság beavatkozására volt szükség, miután egy nőt élettársa nyakon szúrt, a férfi pedig felgyújtotta magát egy melléképületben, a tűzoltók találták meg az elszenesedett holttestet.

Nyakon szúrta élettársát, majd felgyújtotta magát egy férfi Temes megyében
2024. április 08., hétfő

Viperaveszélyre figyelmeztetnek a hegyimentők

A Beszterce-Naszód megyei Salvamont hétfőn figyelmeztette a Kelemen-havasokba készülő turistákat, hogy a meleg idő miatt a Kis-Beszterce csúcs környékén már megjelentek a viperák.

Viperaveszélyre figyelmeztetnek a hegyimentők