A magyar közösség csak annyit kér a marosvásárhelyi katolikus gimnázium ügyében, ami az ortodoxoknak is jár

A magyar közösség csak annyit kér a marosvásárhelyi katolikus gimnázium ügyében, ami az ortodoxoknak is jár

Fotó: Haáz Vince

Rendkívül felháborítónak, a magyar közösség arculcsapásának tartják az érintettek a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum megszüntetésére vonatkozó bírósági ítéletet. Ennek dacára az RMDSZ politikusai, illetve az iskola igazgatója derűlátónak és elszántnak mutatkozik, mindannyian az ismételt újjáalapításról beszélnek.

Szucher Ervin

2022. május 05., 19:172022. május 05., 19:17

2022. május 05., 19:192022. május 05., 19:19

Hidegzuhanyként érte a marosvásárhelyi magyar közösséget a bukaresti legfelsőbb bíróság jogerős döntése, amely érvényteleníti a római katolikus iskola alapítási okiratát. Az ítélettel a román hatóságok harmadszorra záratnák be a felekezeti tanintézetet: először az 1948-as államosításkor a kommunisták fosztották meg épületétől, illetve működési engedélyétől a Klastrom utcai iskolát, majd a 2015-ös újjáalapítását érvénytelenítette a bíróság, most pedig a 2018-as miniszteri rendeletet nyilvánította semmisnek.

Közben a taláros testület is „tette a dolgát”, amikor 2019 tavaszán a parlament által egy hónappal korábban megszavazott törvény ellen emelt alkotmányjogi kifogást.

Miközben az iskolaalapítás ellen pereskedő magyarellenes erők mondhatni ujjongtak a közösségi oldalakon, az RMDSZ és a tanintézet vezetősége nyugalomra int.

Mind az igazgató, mind a politikusok arról biztosították a közösséget, hogy nem hátrálnak meg, és – az ítélet indoklásának ismeretében – újabb lépéseket tesznek a II. Rákóczi Ferenc- iskola megmentése érdekében.

Dühös, ám derűlátó RMDSZ-politikusok

„A törvény világos, egy bíró nem foglalkozhat annak fölülbírálásával. Mert egyébként nem értem, minek alapján dönthetett így” – reagált a Krónikának Szabó Ödön.

A képviselőház tanügyi bizottságának alelnöke emlékeztetett, hogy ugyanazon miniszteri rendelet alapján két felekezeti iskolát hoztak létre: a temesvári ortodoxot és a marosvásárhelyi római katolikust. Szerinte mindenképpen meg kell várni a döntés indoklását, utána meg akár rendkívüli fellebbezéssel is lehetne próbálkozni. Az RMDSZ-es honatya annyit árult el, hogy jelenleg két-három variáns is van a folytatásra, de ezekről csak akkor érdemes beszélni, amikor döntés születik a járható útról.

„A közmondás szerint három a magyar igazság. Kétszer már végigjártuk az utat, lehet, egy harmadik próbálkozásra is szükség lesz” – jelentette ki. Az lényegében a negyedik próbálkozás lenne, ugyanis a 2015-ös és a 2018 augusztusában hozott döntés között volt még egy: ugyanazon év februárjában a parlament törvény elfogadásával alapította (volna) újra a katolikus gimnáziumot, akkor viszont az alkotmánybíróság kaszálta el a kezdeményezést.

A nagyváradi szakpolitikus emlékeztetett, van már jogi precedens arra, hogy a bíróság valamit megszüntet, az viszont mégis működik. Ilyenek a bukaresti főpolgármesteri hivatal közszolgálati cégei, amelyek a jogerős ítélet ellenére sem szüntették be működésüket.

Péter Ferenc, az RMDSZ megyei szervezetének vezetője, a Maros megyei önkormányzat elnöke is úgy véli, hogy a jogerős bírósági ítélet nem befolyásolja az iskola mindennapi tevékenységét. Kérdésünkre, hogy ha az egyház és az RMDSZ harmadszorra is nekilendül az iskola újjáalapításának, a mostani sokadik pofon nem tántoríthatja-e el más közösség kezdeményező lelkesedését, Szabó Ödön elismerte, „valóban elrettenthet egyeseket”.

Azt viszont hozzátette, ott, ahol nem egy ellenséges városvezetés mellett kellett megalapítani a magyar iskolát, mint például Nagyszalontán, Margittán vagy Szamosújváron, sikertörténetről lehet beszélni.

Szabó szerint nem mindegy, hogy a Florea-féle ellenszélben kellett iskolát létesíteni Marosvásárhelyen, vagy esetleg a mai, megváltozott körülmények közt kell ismét nekiveselkedni.

Nyugalomra intett a szövetség marosvásárhelyi elnöke, Kovács Mihály Levente is.

„Van, volt és lesz magyar felekezeti katolikus iskola Marosvásárhelyen, mert az iskola léte nem holmi nacionalista, rosszindulatú és kicsinyes pereskedők döntésén múlik” – fejtette ki. Az RMDSZ-vezető a pereskedőknek és a mögöttük állóknak is üzent. Szerinte bárkit is zavar a magyar felekezeti iskola léte, hozzá kell szoknia a gondolathoz, hogy ha megszűnik, a magyar közösség újból létrehozza. Kovács arról biztosította a diákokat, oktatókat és szülőket, hogy a szövetség továbbra is teljes mellszélességgel kiáll mellettük.

„Tévednek, ha azt hiszik, hogy belefáradunk!”

Tamási Zsoltot, az iskola igazgatóját is meghökkentette az ítélet, szerinte a bíráknak három lehetséges döntési lehetőségük körvonalazódott. Elfogadják az oktatási tárca és a katolikus iskola fellebbezését, és akkor az iskola működhetett volna gondok nélkül tovább, visszaküldik a periratot újratárgyalásra, és azzal elhárítják a törvénytelen döntés lehetőségét, vagy meghozzák a logikátlan és minden törvényi alapot nélkülöző ítéletet, amelyben semmisnek nyilvánítják a miniszteri rendeletet.

Idézet
A kommunizmus ideje alatt bezárt iskolát újjáalapítottuk előbb 2015-ben, majd 2018-ban, s ha kell, megtesszük 2022-ben is. Ha valakik arra játszanak, hogy belefáradunk, tévednek, mert nem mi leszünk azok!”

– hangsúlyozta lapunknak Tamási.

Kérdésünkre, hogy a jelenlegi helyzet miként befolyásolja a 2022/23-as tanév beiskolázási tervét, az igazgató nem tudott pontos választ adni. Annyit mondott, hogy a tanintézet nem maradhat a levegőben, az ítélet megindoklása után az illetékesek meghozzák a megfelelő döntést. A tanerők egyelőre folytatják a munkát, a diákok iskolába járnak, és mindenki várja az újabb fejleményeket.

Kovács: nem csak az ortodoxoknak jár

A legfelsőbb bíróság most jogerőre emelte a marosvásárhelyi táblabíróság 2019. november 29-én hozott ítéletét, amellyel érvénytelenítette a katolikus gimnázium 2018-as újbóli létrehozását elrendelő miniszteri rendeletet. Három évvel ezelőtt a bíróság három, 2018-ban született, az iskolára vonatkozó miniszteri rendeletet semmisített meg teljesen, egy negyediket pedig részben. Közöttük szerepel az iskolát létrehozó miniszteri rendelet mellett az, amelyik 2018 júniusában – amikor a katolikus gimnázium jogilag megszűnt – a Bolyai Farkas Gimnázium gyámságára bízta, valamint amelyik ideiglenesen Tamási Zsoltot bízta meg az intézmény vezetésével. Tamási kinevezésének ideiglenessége később megszűnt, mivel versenyvizsgán is elnyerte az igazgatói tisztséget.

A tanintézetet és a minisztériumot a magyarellenes megnyilvánulásairól ismert Népi Mozgalom Párt (PMP), a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC), valamint a marosvásárhelyi Unirea Főgimnázium és a főgimnázium román szülői munkaközössége perelte be közösen 2019 áprilisában a tanintézet egy évvel korábbi létrehozása miatt, amit törvénytelennek véltek.

Az iskola működési engedélyét olyan miniszteri rendelet szabályozta, amely egyúttal egy temesvári ortodox tanintézet működését is jóváhagyta. A görögkeletiek intézménylétesítését a bíróság nem kifogásolta.

„Meggyőződésünk, hogy mindaz, ami a tanügyminiszteri rendelettel létrehozott Temesvári Ortodox Iskola diákjainak jár, az a marosvásárhelyi katolikus magyar tanulóitól sem tagadható meg” – szögezte le Kovács Mihály Levente, az RMDSZ marosvásárhelyi elnöke.

korábban írtuk

Érvénytelenítette a bíróság a marosvásárhelyi katolikus gimnázium működési engedélyét
Érvénytelenítette a bíróság a marosvásárhelyi katolikus gimnázium működési engedélyét

Működési engedély nélkül maradt a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum, miután a legfelsőbb bíróság jogerőre emelt egy korábbi alapfokú ítéletet – számolt be Tamási Zsolt igazgató.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 08., hétfő

Országszerte meleg lesz a következő két hétben, esőzések csak április második felében várhatóak

A sokévi átlagnál melegebb lesz a következő két hétben országszerte, esőre csak elszórtan lehet számítani – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) április 8. és 21. közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből.

Országszerte meleg lesz a következő két hétben, esőzések csak április második felében várhatóak
2024. április 08., hétfő

A verespataki aranybányaprojekt meghiúsítói számolnak be eredményeikről Kolozsváron

Ki mentette meg Verespatakot? címmel szakemberek részvételével szervez kolozsvári fórumot április 11-én, Kolozsváron a Mathias Corvinus Collegium (MCC).

A verespataki aranybányaprojekt meghiúsítói számolnak be eredményeikről Kolozsváron
2024. április 08., hétfő

Nyakon szúrta élettársát, majd felgyújtotta magát egy férfi Temes megyében

A Temes megyei Mosnicán a rendőrség és a tűzoltóság beavatkozására volt szükség, miután egy nőt élettársa nyakon szúrt, a férfi pedig felgyújtotta magát egy melléképületben, a tűzoltók találták meg az elszenesedett holttestet.

Nyakon szúrta élettársát, majd felgyújtotta magát egy férfi Temes megyében
2024. április 08., hétfő

Viperaveszélyre figyelmeztetnek a hegyimentők

A Beszterce-Naszód megyei Salvamont hétfőn figyelmeztette a Kelemen-havasokba készülő turistákat, hogy a meleg idő miatt a Kis-Beszterce csúcs környékén már megjelentek a viperák.

Viperaveszélyre figyelmeztetnek a hegyimentők
2024. április 08., hétfő

Egy buli idején zuhant ki a nyolcadikról a brassói lány, gondatlanságból elkövetett emberölés miatt zajlik vizsgálat

A brassói bírósági ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés miatt indított nyomozást, miután vasárnapra virradóra egy 15 éves lány lezuhant egy brassói tömbház nyolcadik emeletéről és meghalt – közölte hétfőn Radu Năstac ügyészségi szóvivő.

Egy buli idején zuhant ki a nyolcadikról a brassói lány, gondatlanságból elkövetett emberölés miatt zajlik vizsgálat
2024. április 08., hétfő

Új polgármestere lehet Gyergyószentmiklósnak, Székelyudvarhelyen is előválasztáson döntöttek az RMDSZ jelöltjéről

Két Hargita megyei városban, Gyergyószentmiklóson és Székelyudvarhelyen is előválasztást tartott vasárnap az RMDSZ, amelynek során eldőlt, hogy kit indít a szövetség a polgármesteri székért folyó küzdelemben.

Új polgármestere lehet Gyergyószentmiklósnak, Székelyudvarhelyen is előválasztáson döntöttek az RMDSZ jelöltjéről
2024. április 08., hétfő

Két rendőr megsérült egy erdélyi katonai lőtéren történt robbanásban

Két Fehér megyei rendőr megsérült a gyulafehérvári katonai lőtéren történt robbanásban, amelyet fémanyagok szétfröccsenése követett. A rendőrök éppen a kilőtt töltényhüvelyeket szedték össze, amikor a robbanás bekövetkezett.

Két rendőr megsérült egy erdélyi katonai lőtéren történt robbanásban
2024. április 07., vasárnap

Életét vesztette egy 15 éves brassói lány, miután kizuhant a nyolcadik emeletről

Egy 15 éves lány meghalt vasárnap, miután lezuhant egy brassói panelház nyolcadik emeletéről. Az eset hajnali 2 órakor történt, és a helyszínre küldött orvosi csapatok már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

Életét vesztette egy 15 éves brassói lány, miután kizuhant a nyolcadik emeletről
2024. április 07., vasárnap

Halott csecsemőt találtak Szatmár megyében

Egy újszülöttet találtak holtan vasárnap a Szatmár megyei Turc település közeli területen, a rendőrök azonosították, és kórházba vitték az édesanyját – közölte vasárnap este a Szatmár megyei rendőrség.

Halott csecsemőt találtak Szatmár megyében
Halott csecsemőt találtak Szatmár megyében
2024. április 07., vasárnap

Halott csecsemőt találtak Szatmár megyében

2024. április 07., vasárnap

Erdélyben élni tényleg jó? Rangsorolták a legkedveltebb lakónegyedeket

Erdélyi városok, illetve lakónegyedek vezetnek egy ingatlanközvetítő portál rangsoraiban, melyek a legélhetőbb romániai helyszíneket vonultatják fel a lakhatási körülmények szempontjából.

Erdélyben élni tényleg jó? Rangsorolták a legkedveltebb lakónegyedeket