A karácsony lehet a legcsodálatosabb, legszomorúbb, legstresszesebb ünnep – vagy akár mindez egyszerre

Simó Helga 2022. december 25., 09:42

A karácsony a szeretet ünnepe, azonban sokak számára egy kihívásokkal teli időszak, és számos lelki probléma kerül ilyenkor előtérbe. Például azok számára, akik egyedül vannak, gyászolnak vagy azoknak, akik évről évre azt tapasztalják, hogy a nagy családi feszültségek éppen az ünnepi asztal fölött buknak felszínre. Kotta Ibolya pszichológussal beszélgettünk arról, hogy mi áll ennek hátterében, hogyan vészelhetjük át ezt az időszakot és koncentrálhatunk a lelki feltöltődésre.

A karácsony lehet a legcsodálatosabb, legszomorúbb, legstresszesebb ünnep – vagy akár mindez egyszerre
galéria
Az érzékszervi marketing már hetekkel karácsony előtt beindul (képünk illusztráció) Fotó: Veres Nándor

Karácsonykor a legtöbb ember számára a család kerül fókuszba, azonban amikor ez nem a filmekben, reklámokban megfestett tökéletes, karácsonyi idill mintapéldája, sokunkból szorongást válthat ki, ha arra gondolunk, hogy le kell ülnünk a rég nem látott rokonokkal. Az ünnepi asztal körül ülők nézetei gyakran feszülnek egymásnak, és sokszor végződnek veszekedéssel.

Kotta Ibolya, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Pszichológia és Neveléstudományok Kara Alkalmazott Pszichológia Intézetének vezetője a Krónikának elmondta, hogy az advent a befelé fordulás időszaka, amely felkészít arra, hogy a karácsonyt bensőséges, meghitt ünnepként élhessük át és megvalósulhasson a varázs, legyen az vallási, spirituális misztérium, vagy ezektől független, belső feltöltődés.

A karácsony lehet a legcsodálatosabb, legszomorúbb, legstresszesebb ünnep, vagy akár mindez egyszerre: egy rendkívül felfokozott időszak, amiben intenzíven váltakozhat öröm és bánat.

Az ünnep izgalma, a tervezgetés, a karácsonyi csoda várása, várakozás öröme, az egymásra figyelés feltölti a lelkünket, örömet szerezhet. A rituálék segítenek a lelki feltöltődésben, segítenek lelassulni, megállni egy-egy pillanatra. Az ünnep menetrendjét illető kulturális szokások, családi hagyományok, megállapodások, a gyökerekhez való visszanyúlás és az általunk bevezetett sajátos átalakítások hozzájárulnak a közösségi érzés fenntartásához, a család egységét erősítik, megadják a valahová tartozás, a folytonosság, a biztonság érzését. Mindez védőfaktorként működik a mentális egészségre nézve.

Elárasztanak minket a tökéletes karácsonyt idéző üzenetek Fotó: Pixabay

A karácsony szellemével szemben ott van a karácsonyi őrület, a „Stressmass”.

A lelassulás és lelki feltöltődés helyett inkább felpörgünk. Az érzékszervi marketing (karácsonyt idéző fények, díszítések, zene és illatok) már hetekkel az ünnepek előtt eltelít bennünket, és nem segíti a befelé fordulást. Az érzelmi, fizikai, anyagi, érzékszervi túlterhelődés majdhogynem elkerülhetetlen.

„Számolnunk kell ugyanakkor azzal az eshetőséggel, hogy az ünnep csalódást okozhat. A végeredmény alulmarad az elvárásainktól. Nem sikerül ráhangolódni, mindent úgy megvalósítani, ahogy elterveztük: nem elég omlós a bejgli, nem talált célba az ajándék, csúszik a program, kínos a beszélgetés, nyűg a rokonság. Sokkal több időt töltünk olyan emberekkel, akikkel az év más időszakában csak ritkán és jóval kevesebbet vagyunk azonos fizikai térben” – húzta alá az egyetemi adjunktus.

Hozzátéve, hogy nem segít a privát tér elvesztése, az eltérő családi dinamikák ütközése, az eltérő habitusok. Törékeny az adok-kapok kényes egyensúlya. A kimondott és ki nem mondott elvárásoknak való megfelelés kényszere alá kerülünk, a valós belső igényeink helyett a média és szociális média által közvetített ideált keressük. Nem segít a téli, év végi fáradtság, a munkahelyi év végi hajrá, az időhiány, a túlköltekezés, de a túlfogyasztás sem. Már önmagában az is frusztráló lehet, hogy mindent végig kell csinálni.

Érthető, hogy nem mindenkinek hordoz az ünnep különleges jelentést, sokkal inkább nyűggé válik, egy krízishelyzetté, amin túl kell esni.

Az ideális ünneplés csak nagyon tudatos logisztikával valósítható meg, ha egyáltalán. Az általunk dédelgetett karácsonyi eszme formális elemeinek fenntartásába fektetett izzadságos munka lehetetlenné teszi, hogy átadjuk magunkat az ünnepnek. Azon dolgozunk, hogy ünneplőbe öltöztessük a lakást és magunkat, de sikerül-e ünneplőbe öltözni mélyen belül is? A belső átszellemülés összejön-e még épp időben, amikor a forgatókönyv megkívánja?

Kiszakadva a karácsonyi előkészületek forgatagából, otthon, a karácsonyfa mellett állva, a befele fordulás határidőn túli pillanatában magunkra tudjuk-e ölteni az igazi karácsonyi mosolyt? Varázsütésre, ha ez a teljes harmóniához szükséges elvárásként, „kell”-ként fogalmazódik meg bennünk, aligha. És a lelassulással együtt jön a csalódás, kiábrándulás: másképp képzeltük el. Kimerültség, depresszív hangulat jelentkezhet azoknál is, akiket egyébként nem fenyeget az elmagányosodás veszélye.

Forgalmi dugó az ünnepi nagybevásárlások időszakában Fotó: Beliczay László

Az ünnepek utáni napokban is legyünk nagyon figyelmesek

Nem mindenkinek felemelő a karácsony. A mások örömének kontrasztjaként sokkal intenzívebben élhetjük meg ebben az időszakban a magányunkat, gyászunkat. Szenteste előtt néhány nappal, december 21–22. körül a kék karácsonyi mise épp azok lelki felkarolását célozza, akik ebben az időszakban szenvednek, gyászolnak, miközben körülöttük mindenki ünnepel. Ha nem sikerül érzelmileg kapcsolódni másokhoz, akkor is negatív élményként fogjuk megélni az ünnepet.

„A téli vakáció a test és lélek számára egyaránt stressznövelő és stresszcsökkentő mechanizmusokkal járó, nagyon intenzív időszak. Sokszor úgy gondolunk a karácsonyra, mint az évnek arra az időszakára, amelyben a legtöbb elhalálozás történik.

Valójában a statisztikai adatok szerint a halandóság növekedése eltolódik az ünnep utáni időszakra. A halál egy picit tovább áll, de nem megy messzire, csak új évre”

– mutatott rá a sepsiszentgyörgyi születésű Kotta Ibolya.

Ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a jelenség nem csak a szívinfarktus vagy stroke (szélütés) bekövetkeztére, hanem az öngyilkosságokra is érvényes. Az egyik legjelentősebb, hosszmetszeti vizsgálat, amely 25 éven át követte az öngyilkosságok előfordulását a dán népességben, egyértelműen kimutatta a halál eltolódásának, pontosabban elhalasztásának jelenségét karácsony környékén, de hasonlóképp húsvét és pünkösd időszakát követően is. Sőt nem kell ilyen messze mennünk, ugyanezt a jelenséget néhány éve kimutatták magyar mintán is. A halál eltolódásának jelenségét tehát nemcsak karácsony – új év kontextusában figyelték meg.

Az ázsiai kultúrában jelentős Harvest Moon Festival esetén is kimutatták a halandóság eltolódását az ünnep utáni időszakra, és ez azért is érdekes, mert ez az esemény nem ugyanarra a napra esik minden évben. De ugyanezt találták a zsidó lakosság körében is a pészahot követően. Míg ez előző esetben inkább az idősebb nők, az utóbbi esetben inkább az idősebb férfiak körében növekedik meg jelentősen a halandóság, összhangban azzal, hogy kikre hárul leginkább e szertartások terhe. Az ünnepi időszak után megnövekedett haladóság okai közt (túlfogyasztás, utazás stb.) egyértelműen ott szerepel, sőt jelentős szerepet tölt be a pszichológiai stressz is.

Fotó: Pixabay.com

A már számos kultúrában kimutatott kitolt halál egy lehetséges magyarázata a „megszegett ígéret hatás” (lám a karácsony sem úgy sikerült, az egész év nem úgy sikerült, hiába az újévi fogadalom), amelyre ráerősít a gátlások feloldását segítő túlzott alkoholfogyasztás. Kudarcba fulladt tervek, be nem tartott ígéretek.

„Az újévi fogadalom hagyománya sokat változott az évszázadok alatt. Míg korábban az ígéretek betartása az isteni szerencse bevonzásával kecsegetett, ma már többnyire csak a magunk számára fogalmazunk meg ígéreteket, amelyek a személyes fejlődésünkről, végső soron tehát a változásról szólnak.

Változni azonban egyáltalán nem egyszerű, főként akkor, ha a változás tervébe nem vonunk be senki mást, ha a fogadalmat megtartjuk magunkban”

– mondta a szakember. Könnyen lehet, hogy rosszul körvonalazott, nem realisztikus célokat tűzünk ki, vagy ezek nem is annyira belső igényből, mint inkább megfelelési kényszerből fakadóan fogalmazódnak meg. Az újévi ígéreteket – valljuk be – elég nagy valószínűséggel nem fogjuk betartani. Pedig olyan jó lett volna! Azáltal, hogy hangosan kinyilvánítjuk őket, megnöveljük annak valószínűségét, hogy elköteleződjünk az újévi fogadalmaink mellett, hiszen kifele egyáltalán nem mutat jól, ha az idén sem jött össze, ráadásul társas támogatást is nyerhetünk azáltal, hogy megosztottuk az újévi fogadalmat.

Mindenesetre a kitolt halál jelenségének ismerete a megelőzés szempontjából releváns információ.

Ne csak az ünnepekkor, hanem különösen az ünnepek utáni napokban legyünk nagyon figyelmesek, törődjünk azokkal, akik sejthetően nincsenek jól, magányosak vagy túlhajszolták magukat.

Fotó: Beliczay László

Érzelmi svédasztal

A pszichológus szerint gondolhatunk a karácsonyi ünnepre, mint érzelmi svédasztalra: odafigyelhetünk, mit teszünk rá, mit veszünk belőle magunkhoz, mit szeretnénk ízlelgetni, milyen élménynek adjuk át magunkat.

Megvan-e még bennünk az öröm képessége? Van-e szívmelengető karácsonyi élményünk gyerekkorunkból? És mi ennek az élménynek a varázsa? Él-e a karácsony szelleme az agyunkban, emlékeink közt? A karácsonyi dekoráció, zene (ha még nem untunk rá) a gyermekkort idézi, visszahozza a karácsony varázsát, feltéve, ha volt ilyenben részünk.

A nosztalgiázás segíthet egyensúlyban tartani a családi együttlétet is.

Az élmények megosztása, mások örömeiben osztozás, mások öröméhez kapcsolódás, de akár a mások gyászára való ráhangolódás, a jótékonykodás, önkéntesség is értelmet ad az érzelmi felhangoltságnak, s végső soron hozzájárul a pozitív állapot fenntartásához. Ne támaszkodjunk pusztán a hedonisztikus élvezetekre, ne ragaszkodjunk a gondtalan örömhöz és a jó érzésekhez. Ne csak örömelv által vezérelt boldogságorientáció vezesse életünket, hanem vonzzuk be azokat az élményeket, amelyek az áramlatélmény kereső vagy az értelmet kereső boldogságot segítik” – javasolta Kotta Ibolya.

Tegyük fel magunknak a kérdést: mit akarunk bepótolni az év végén. Gondoljuk át saját elvásárainkat, tegyük rugalmassá, akár engedjük is el ezeket. Tudunk-e nemet mondani, másoknak, de magunknak is? El tudjuk-e csendesíteni a belső kritikus énünket és elő tudjuk-e hívni az önegyüttérző, törődő énünket, aki megveregetheti a vállunkat és átölelhet akkor is, ha kudarcot vallottunk egyes dolgokban?

Át tudjuk-e fogalmazni az )így kell”-t: szeretnénk, ha a dolgok az általunk vágyott módon sikerülnének, de elfogadjuk, ha másképp alakulnak?

Tudunk-e örülni a pillanatnak, tudunk-e örülni annak, amit abban a pillanatban meg tudunk teremteni magunk körül? Ne akarjunk valamiféle eszmét szolgálni vagy ideált követni, vagy megteremteni, hanem örülni az együttlétnek.

Fotó: Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala

Az elmúlóban levő év átgondolása, a számvetés szintén magában rejti az öröm-bánat, ünnep-gyász kettősségét. Az újév ünnepe a karácsonyi őrület lecsendesülésével ideális esetben a relaxáció, énidő, önreflexió ideje lehetne, újabb lehetőség a feltöltődésre, az önmagunkba fordulásra. Hangsúlyos lehet ebben a múlton való rágódás és /vagy a jövőre irányuló remény, az optimizmus.

Nagyon fontos a tudatos lassítás és a tudatos tervezés. Ez ne csak a bevásárlólistára, az ünnepi napok menetrendjére vonatkozzon. Gondoljuk végig, mitől ünnep számunkra az ünnep?

Mi az érték, amit követni akarunk. Ha kapcsolatba tudunk kerülni magunkkal és meg tudjuk fogalmazni a számunkra fontos értékeket, ezek iránytűként szolgálnak majd, és segítenek az olyan valóban releváns célok megfogalmazásában, amelyek valóban széppé tehetik az ünnepeinket” – tanácsolja a pszichológus.

A hála, a jócselekedetek, flow élmények, jelentudatosság kerüljenek az újévi svédasztalra, ugyanúgy, mint az öngondoskodás, önkényeztetés, önmagunk megajándékozása. Koccintsunk a szeretteinkkel töltött minőségi időre, s újévi fogadalmunk legyen az énidő – fogalmazott Kotta Ibolya.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport