A volt környezetvédelmi miniszter azt állítja: higannyal akarták megmérgezni

Balogh Levente 2019. május 09., 17:48 utolsó módosítás: 2019. május 09., 18:15

Súlyos vádakat fogalmazott meg Doina Pană volt környezetvédelmi miniszter: a korábbi tárcavezető szerint azért kellett lemondania tisztségéből, mert valakik higannyal mérgezték meg. A korábbi szociáldemokrata miniszter, aki 2018 januárjában nyújtotta be lemondását egészségügyi okokra hivatkozva, szerdán este az Antena 3 hírcsatornának nyilatkozva beszélt az ügyről.

Doina Pană szerint az illegális fakitermeléssel foglalkozó bűnszövetkezeteknek állhatott az útjában Fotó: Kristó Róbert

Emlékeztetett: a Mihai Tudose vezette kormány tagja volt, amikor 2017 november végén elkezdte nagyon rosszul érezni magát. Orvoshoz ment, és megállapították, hogy súlyos szívproblémái vannak.

Kezelést írtak fel számára, ami azonban nem használt, egyre rosszabbul érezte magát.

„Ezt követően toxikológiai vizsgálaton vettem részt, amely nagy koncentrációjú higany jelenlétét mutatta ki. Csak azt követően tettem feljelentést, miután lemondtam. Amíg miniszter voltam, azért nem tettem meg a feljelentést, mert ha kiderült volna, ártott volna Románia megítélésének. Képzelje el, megmérgezték a román kormány egyik miniszterét!” – mondta Pană.

A volt miniszter közölte, a nyomozás jelenleg is zajlik az ügyben. Hozzátette: ha nem derül ki idejében a mérgezés ténye, szívinfarktusban halt volna meg, és mindenki azt mondta volna, hogy a stressz miatt.

Arra a felvetésre, hogy kire gyanakszik,

Pană a famaffiát jelölte meg lehetséges elkövetőként.

„Erdészeti miniszterkét már 2014-től intézkedéseket hoztam, így az évi 8,8 millió köbméternyi illegálisan kivágott fa mennyisége évi 0,4 millió köbméterre csökkent. Elképzelhetik, mekkora kárt okoztam a romániai famaffiának. Nem mondhatom, hogy biztos vagyok benne, de egyértelmű, hogy innen ered (a mérgezés – szerk. megj.)” – fogalmazott Pană.

A volt környezetvédelmi miniszter azt követően beszélt a mérgezéses esetről, hogy Gabriela Firea, Bukarest szociáldemokrata színekben megválasztott főpolgármestere arról beszélt: az orvosok egy négy centiméteres huzalt találtak a vastagbelében. Állítása szerint odafigyel arra, mit eszik, ezért kizárható, hogy a huzal szájon át került a szervezetébe.

Mint mondta, egyre rosszabbul érezte magát, majd az orvosi vizsgálat derített fényt a huzalra, amelyet aztán eltávolítottak. Firea szerint nem kizárható, hogy meg akarták ölni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat