Visszatért: Victor Ponta lett a kormányfőtitkár

Hírösszefoglaló 2017. június 16., 20:03 utolsó módosítás: 2017. június 16., 22:10

Sorin Grindeanu miniszterelnök Victor Pontát nevezte ki a kormány főtitkárának; az erről szóló határozat pénteken jelent meg a Hivatalos Közlönyben. A volt kormányfő közölte, Grindeanu segítséget kért tőle, ő pedig hozzá akar járulni a „Dragnea által megtorpedózott kormány felszínen tartásához".

Ponta megtiszteltetésnek nevezte, hogy támogathatja Grindeanut Fotó: Mediafax

Az Agerpres hírügynökség szerint a miniszterelnök egy korábbi, ugyancsak pénteken megjelent határozatával felmentette kormányfőtitkári tisztségéből Mihai Busuiucot, teendőit Alexandru Mihai Ghigiu vette át.

Mihai Busuioc eddigi főtitkár nem volt hajlandó saját leváltását ellenjegyezni és megjelentetni a Hivatalos Közlönyben, ezzel gyakorlatilag megakadályozva a rendelet hatályba lépését. Grindeanunak az akadályt végül úgy sikerült elhárítania, hogy ideiglenesen egy államtitkárra ruházta át a főtitkár hatáskörét, aki Busuioc helyett aláírta a leváltásokról és kinevezésekről szóló kormányfői rendeleteket.

A Hivatalos Közlöny „visszaszerzése" után Grindeanu azonnal továbbította az őt eltávolítani próbáló szociáldemokrata (PSD) pártelnök, Liviu Dragnea leghűségesebb embereinek – Sevil Shhaideh kormányfőhelyettesnek és Carmen Dan belügyminiszternek – a lemondását az elnöki hivatal felé. Mivel kormánya valamennyi minisztere beterjesztette lemondását Augustin Jianu távközlési miniszter kivételével, a két megüresedő tisztség ideiglenes átvételére Jianut és saját magát javasolta az államfőnek. A többi miniszter lemondásának hatályba léptetésével Grindeanu akár két hetet is kivárhat, így biztosítva azt, hogy Romániának működő kormánya legyen.

„A kormány nem egy párté, hanem Romániáé, nem lehet bezárni, mint egy szupermarketet, működnie kell"

– jelentette ki péntek esti első, a Grindeanu-kabinet főtitkári minőségében tartott sajtóértekezletén Victor Ponta. A Dragnea által félreállított, a jelenlegi pártvezetéssel nyílt konfliktusban álló szociáldemokrata politikus bevallotta, nem tartozott leghőbb politikai ambíciói közé ennek a tisztségnek a megszerzése, de Grindeanu segítséget kért tőle, és hozzá akar járulni a „Dragnea által megtorpedózott kormány felszínen tartásához".

Ponta megtiszteltetésnek nevezte, hogy támogathatja Grindeanut, aki szerinte tisztességes ember, „mint minden bánsági". „Grindeanu tisztességes tervekkel rendelkezik mind az ország, mind a PSD jövőjét illetően, ha a PSD még egyáltalán akar bármilyen jövőt" – idézte az MTI Pontát. A volt kormányfő elismerte: ideiglenesnek tekinti megbízatását, amely szerinte akkor is eltarthat néhány hétig, ha a PSD-nek sikerül a jövő héten beterjesztendő bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatnia a Grindeanu-kormányt.

Ponta azonban kétségét fejezte ki ezzel kapcsolatban, azt állítva, hogy sok szociáldemokrata párttársa elégedetlen azzal, ahogyan Dragnea a párt saját, alig fél éve beiktatott kormányát most el akarja távolítani. Az új kormányfőtitkár elmondta, ő és Grindeanu beszélnek a PSD parlamenti képviselőivel és arra biztatják a hnatyákat, ne szavazzák meg a bizalmatlansági indítványt.

„Megmagyarázunk nekik egy dolgot: ne írják be nevüket a történelembe a bizalmatlansági indítvány megszavazásával, mert eddig egyetlen párt sem volt a történelemben, amely megszavazott volna egy olyan bizalmatlansági indítványt, amelyet saját kormánya ellen nyújtottak be. A párt vezetésével Sorin Grindeanu egyeztet és biztos vagyok abban, hogy lehet a közérdeknek megfelelő racionális megoldást találni" – jelentette ki Ponta a kormányhivatalban tartott sajtóértekezletén.

Ponta egyébként a kormányfőtitkári tisztség elvállalásával azt kockáztatja, hogy kipenderítik a korábban általa vezetett szociáldemokrata alakulatból. Adrian Dobre, a PSD szóvivője Victor Ponta kinevezése kapcsán elmondta, a párt végrehajtó bizottságának döntése egyértelmű: azokat, akik egy olyan kormánynak a tagjai, amelytől megvonták a politikai bizalmat és ezáltal „törvénytelenné vált", kizárják az alakulat soraiból. A szociálliberális koalíció szerdán készül bizalmatlansági indítványt megszavazni a parlamentben saját volt kormánya ellen, hogy eltávolítsa Grindeanut a miniszterelnöki tisztségből.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat