Sokan visszasírják a Ceaușescu-érát, ezért rávilágítanak a kommunizmus bűneire, hogy ne ragadjon át a nosztalgia a fiatalokra is

Sokan visszasírják a Ceaușescu-érát, ezért rávilágítanak a kommunizmus bűneire, hogy ne ragadjon át a nosztalgia a fiatalokra is

Kötelező részvétel. Rendszeresek voltak a diktátort dicsőítő felvonulások

Fotó: A Nagy Imre Általános Iskola diákjainak gyűjtése

Valóságos divatját éli manapság a kommunizmus iránti nosztalgia, még azok körében is mintha megszépült volna az elnyomó rendszer, akik hosszú ideig voltak elszenvedői a nélkülözésnek és a rettegésnek. Sokan attól sem riadnak vissza, hogy kijelentsék: „jobb volt Ceaușescu idején”, felmérések szerint a romániai lakosság nagyjából fele gondolja így. Ilyen kontextusban nem meglepő, hogy a kommunizmus bűneit kutató intézet bejelentette, elkészíti a kommunista nosztalgia barométerét, amelynek eredményeit felhasználva próbálnak tenni az ellen, hogy a mai fiatalok percepciójában pozitívumként éljen a kommunista ideológia.

Bálint Eszter

2023. január 26., 16:212023. január 26., 16:21

2023. január 26., 20:202023. január 26., 20:20

A Kommunizmus Bűneit Kutató és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet (IICCMER) február elsejétől elindítja a kommunista nosztalgia barométerét, amelynek célja, hogy monitorozza a rendszerváltás előtti időkben történteket relativizáló, azokat pozitív fényben feltűntető megnyilvánulásokat. Az intézet csütörtöki közleménye szerint

a barométerben megjelenítik majd azokat a nyilvános megmozdulásokat, kulturális és tudományos produkciókat, szórakoztató műsorokat, kereskedelmi akciókat, amelyek célja a kommunista rezsim népszerűsítése, revíziója vagy gyilkos voltának tagadása.

Éves jelentések látnak majd napvilágot, amely alapot képez majd a középiskolás diákoknak – és nem csak – szánt felvilágosító kampányhoz.

Nem szabad elfeledni a rémségeket

Az IICCMER ugyanis az elmúlt időben azt tapasztalta, hogy a közbeszédben megjelentek olyan hangok, amelyek relativizálják a romániai kommunista éra gyilkos voltát, és a gazdasági, kulturális és politikai „virágzás” korszakaként beszélnek azokról az évtizedekről, főként arról az időszakról, amikor Nicolae Ceauşescu állt az ország élén.

A kommunizmus jelképei megjelennek a ruházati cikkektől a képeslapokig számtalan felületen, mintha csak „elveszett paradicsomként” kellene tekinteni a legsötétebb évekre.

Az intézet szerint éppen ezért sürgősen szükség van egy, a kommunizmus bűneire fókuszáló oktatási-nevelési országos programra.

Galéria

Megmutatnák a mai diákoknak, milyen is volt valójában a kommunizmus Romániában

Fotó: Csíki Székely Múzeum

Daniel Şandru, az IICCMER ügyvezető elnöke hangsúlyozta, nem egyfaja gondolatrendőrséget akarnak, és nem is a szólásszabadság korlátozása a céljuk, hanem oktatási eszközöket és érveket akarnak biztosítani a kommunizmus bűneinek széles körű megismertetéséhez. „Az IICCMER célja nem az, hogy kiltalálja a demokrácia feltételezett ellenségeit, hanem az, hogy megértse, honnan jönnek és hogyan nyilvánulnak meg azok a veszélyek, amelyek rá leselkednek. Ez a projekt nem lehet a kommunizmus »elítélése«, mivel az intézetnek nincsen ehhez felhatalmazása, sem eszközei.

Idézet
Az IICCMER mindössze érveket és alapokat kínál ahhoz, hogy soha ne merüljön feledésbe, a kommunista rezsimnek gyilkos hatása volt fennállásának teljes ideje alatt”

– húzta alá Daniel Şandru.

A kommüniké kitért arra is, hogy Oroszországban és Fehéroroszországban is a szórakoztatóipar hatékony hozzájárulásával, a „szovjet hősi érát” népszerűsítő filmekkel, tévéműsorokkal és fesztiválokkal ültettek el egy hamis, pozitív képet a kommunizmusról a kollektív emlékezetben. Talán nem véletlenül jelentette be a bukaresti intézet a programot éppen csütörtökön, a román kommunista diktátor – 105. – születésnapján, amikor tucatnyi nosztalgiázó látogatott ki Nicolae Ceaușescu sírjához Bukarestben, gyertyát gyújtva, visszasírva a Kondukátort és a „régi szép időket”.

korábban írtuk

Uniós alapokból hoznak létre a holokauszt, illetve a kommunizmus áldozatai előtt tisztelgő múzeumot Romániában
Uniós alapokból hoznak létre a holokauszt, illetve a kommunizmus áldozatai előtt tisztelgő múzeumot Romániában

Az európai uniós helyreállítási alapok felhasználásával hoznak létre holokausztmúzeumot Bukarestben, illetve alakítják ki a kommunizmus áldozatai előtt tisztelgő börtönmúzeumot a Buzău megyei Râmnicu Săraton.

A számok nem hazudnak

Annak apropóján, hogy az elmúlt időszakban valóságos divattá vált a „régi szép idők” visszasírása, Nicolae Ceaușescu diktátor dicsérete, a Wall-street.ro gazdasági portál elemzésben hasonlította össze a mai időket az akkoriakkal, így bizonyítva, hogy biza nem volt jobb élet akkor, sőt.

Legalábbis az átlagemberek nem éltek jobban, az ország gazdasága nem szárnyalt látványosabban, épp ellenkezőleg.

Galéria

Csak sor és más semmi. Sokszor órákig kellett sorban állni a legalapvetőbb élelmiszerekért is

Fotó: Archív

Az elemzés készítői több gazdasági paraméter mentén hasonlították össze a két kort. Megvizsgálták egyebek mellett a hazai összterméket (GDP). Az OECD becslései – amelyekben az úgynevezett nemzetközi dollárt használják, amelynek vásárlóereje pontosan ugyanannyi, mint adott időben az Amerikai Egyesült Államokbéli dolláré, tehát tulajdonképpen amerikai dollár vásárlóerő-paritáson átszámítva – szerint 1989-ben Romániában az egy főre jutó GDP 3941 dollár volt, a kommunista idők csúcsát pedig 1986-ban érte el, akkor 4200 dollár volt. Ehhez képest – szintén az OECD adatai szerint – 2020-ban megközelítette a 32 000 dollárt.

De az ENSZ – amely más módszerrel számol – adatai szerint is 1989-ben 2482 dollár volt az egy főre eső román GDP, 2021-ben pedig közel 14 700 dollár. A Világbank eközben úgy számol, hogy a forradalom évében 1818 dollár volt ez a szint, 2021-ben pedig csaknem 14 900 dollár.

Az elemzés aláhúzza: nem csak a mához, hanem a szomszédos országokhoz képest is rosszabb volt az élet Romániában a rendszerváltás előtt.

A Világbank adatai szerint Bulgáriában – amely ország manapság rendre Románia mögött van a gazdasági rangsorokban – 2366 dollár volt az egy főre eső GDP, a Szovjetunióban pedig 3400 dollár.

Galéria

Mindössze pár konzerv volt a legtöbbször a boltok kínálata a rendszerváltás előtti évtizedekben

Fotó: Fanatik.ro

Kártyavárként omlik össze az a mítosz is, ami szerint „bezzeg a mezőgazdaság a kommunizmusban jobban működött”.

Az elemzés szerint még ha a Ceaușescu-éra egyébként is feltuningolt jelentéseit is vesszük összehasonlítási alapul, akkor sem igaz az állítás. Példaként a búzatermést említik, amely az 1980-as években a jelentésekben hektáronként átlagosan 4 tonna, ám még Ceaușescu is inkább csak 3 tonnát mondott, a miniszterek pedig inkább 1,5–2,5 tonna felé hajlottak. Ehhez képest 2022-ben – amely amúgy mezőgazdasági szempontból nem volt egy túl jó év – hektáronként 5 tonna búzát takarítottak be, 2018-ban pedig ez a mennyiség elérte a 7,6 tonnát is.

Nem volt biztos a munkahely, sem a fizetés

Bezzeg akkor mindenkinek volt munkája, és meg is fizették – halljuk gyakran a kommunizmus után nosztalgiázóktól. De hogy ez mennyire nem igaz, arra az 1987-es brassói események világítanak rá a legjobban: a traktorgyárból 2500 alkalmazottat, a teherautókat gyártó Steagul Roşu üzemből pedig 3000 munkást bocsátottak el, és mivel nem sikerült teljesíteniük „a tervet”, sok munkavállalónak tartottak vissza bizonyos összegeket a fizetéséből, olyan is akadt, aki végül mindössze egy lejjel ment haza a fizetésnapon.

Gyilkos rendszer

Eközben a hivatalos adatok szerint Romániában több mint félmillió áldozatot követelt a négy és fél évtizedes kommunista diktatúra. A kommunizmus bűneinek dokumentálására 2009-ben létrehozott IICCMER egyik legnagyobb visszhangot kiváltó kezdeményezése a még életben talált – „kommunista pribékeknek” nevezett – egykori börtönőrök és munkatábor-parancsnokok büntetőjogi felelősségre vonása volt. Közülük kettőnek az ügyében született jogerős, 20–20 év szabadságvesztésről szóló, elmarasztaló ítélet, mindkét elítélt néhány évi raboskodás után börtönben halt meg.

korábban írtuk

A kommunizmus bűnei: több mint 15 ezer kiskorú halhatott meg 1967 és 1990 között romániai intézményekben
A kommunizmus bűnei: több mint 15 ezer kiskorú halhatott meg 1967 és 1990 között romániai intézményekben

A Kommunizmus Bűneit Kutató és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet (IICCMER) szerdán közölte, hogy az utóbbi öt évben 2207 olyan gyermek halálát tárta fel.

korábban írtuk

Varga Judit Washingtonban: a kommunizmus bűneit ugyanolyan szinten kellene kezelni, mint a nácizmus bűneit
Varga Judit Washingtonban: a kommunizmus bűneit ugyanolyan szinten kellene kezelni, mint a nácizmus bűneit

Nagyon fontos hiányt pótol az Egyesült Államokban a Kommunizmus Áldozatainak Emlékalapítványa, hiszen emlékezteti a felnövekvő generációkat arra itt is, hogy mi történt sok-sok évtizeddel ezelőtt – mondta Varga Judit igazságügyi miniszter.

8 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 12., szerda

A hároméves beruházási terv befejezése után, az eMAG megrendelések száma háromszorosára nőtt a régióban

Az eMAG Csoport bejelentette a 2021-ben elindított, hároméves beruházási terv mérlegét. Az e-kereskedelmi logisztikába, technológiába és vállalkozói szellembe való befektetésekkel jellemezhető három év végén az eMAG Csoport megszilárdította jelenlétét.

A hároméves beruházási terv befejezése után, az eMAG megrendelések száma háromszorosára nőtt a régióban
2024. június 12., szerda

Mircea Geoană államfőjelöltként való indításával zsarolja a PSD a PNL-t a kiszivárgott hírek szerint

A vehemens cáfolatok ellenére megtörténhet, hogy mégis Mircea Geoană, a NATO jelenlegi, de hamarosan leköszönő főtitkár-helyettese lesz a kormány vezető erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) államfőjelöltje.

Mircea Geoană államfőjelöltként való indításával zsarolja a PSD a PNL-t a kiszivárgott hírek szerint
2024. június 12., szerda

Vádat emeltek a hat ember halálát okozó crevediai tragédia ügyében

Vádat emelt a legfőbb ügyészség annak a crevediai autógát-töltőállomást üzemeltető cégnek a két tulajdonosa ellen, ahol tavaly nyáron hat ember halálát okozó robbanás történt.

Vádat emeltek a hat ember halálát okozó crevediai tragédia ügyében
2024. június 12., szerda

Kanadai cég menedzseli a cernavodai atomerőmű egyes blokkjának felújítási projektjét

A Canadian Nuclear Partners (CNP) részvénytársaságra bízta a romániai atomerőművet működtető Nuclearelectrica (SNN) a jelenleg két blokkal működő cernavodai erőmű 700 megawattos egyes blokkja korszerűsítésének projektmenedzsmentjét.

Kanadai cég menedzseli a cernavodai atomerőmű egyes blokkjának felújítási projektjét
2024. június 11., kedd

Két holttestet, erőszakos halálra utaló nyomokat talált a rendőrség egy Brăila megyei községben

Holtan talált a rendőrség a Brăila megyei Mircea Vodă településen egy párt, egy 50 éves férfit és egy 44 éves nőt. A holttesteken külsérelmi nyomok vannak – közölte kedden a Brăila megyei rendőrség.

Két holttestet, erőszakos halálra utaló nyomokat talált a rendőrség egy Brăila megyei községben
2024. június 11., kedd

A választások összevonásának tulajdonítja a magas részvételi arányt az államfő

Jó döntésnek nevezte keddi rigai sajtótájékoztatóján Klaus Iohannis az európai parlamenti és a helyhatósági választások összevonását. Az államfő a Bukaresti Kilencek (B9) tanácskozása után nyilatkozott a sajtónak.

A választások összevonásának tulajdonítja a magas részvételi arányt az államfő
2024. június 11., kedd

EP-választási részeredmények: marad 50 százalék alatt a PSD és a PNL közös listája, továbbra is bejutó az SOS Románia

A kedden közölt részeredmények szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) választási szövetsége (PSD-PNL) a szavazatok 48,67 százalékát szerezte meg az EP-választáson.

EP-választási részeredmények: marad 50 százalék alatt a PSD és a PNL közös listája, továbbra is bejutó az SOS Románia
2024. június 11., kedd

Szinte kétszer annyi érvénytelen szavazatot adtak le az idei EP-választáson, mint öt éve

Közel kétszer annyi volt az érvénytelen szavazat a vasánrpi európai parlamenti választásokon, mint öt éve – derült ki a Központi Választási Iroda (BEC) adataiból.

Szinte kétszer annyi érvénytelen szavazatot adtak le az idei EP-választáson, mint öt éve
2024. június 11., kedd

Elemzők: viszonylagos a politikai stabilitás, konfliktus is lehet a PSD és a PNL között, az RMDSZ-nek újítania kell

Bizonyos mértékű politikai stabilitást jelenthet a kormánykoalíció sikere, azonban egyáltalán nem kizárható, hogy a PSD és a PNL között konfliktusok törnek majd ki – vélik a Krónika által a választások kapcsán megszólaltatott elemzők.

Elemzők: viszonylagos a politikai stabilitás, konfliktus is lehet a PSD és a PNL között, az RMDSZ-nek újítania kell
2024. június 11., kedd

Részeredmények: a PSD fölényesen megnyerte az önkormányzati választást

A kormány vezető erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) nyerte meg a vasárnap megrendezett önkormányzati választást, közel tíz százalékot verve koalíciós partnerére, a Nemzeti Liberális Pártra (PNL).

Részeredmények: a PSD fölényesen megnyerte az önkormányzati választást