Romániában dolgoztatná Vasilescu a „rabszolgákat”

Balogh Levente 2017. november 27., 17:22 utolsó módosítás: 2017. november 27., 17:25

Dél-Olaszországban nagyon sok esetben dolgoztatnak román állampolgárokat rabszolgaként a farmokon, de ha hazatérnének, a román állam tudna nekik munkát biztosítani – jelentette ki hétfőn Lia Olguţa Vasilescu.

A munkaügyi miniszter egy konferencián annak kapcsán nyilatkozott, hogy – amint arról beszámoltunk – az olasz hatóságok múlt héten szabadítottak ki Dél-Olaszországban egy tíz évig rabszolgaként tartott román nőt.

A csendőrök néha rájuk bukkannak, nagyon sok ilyen eset történik a farmokon. A határon túli románokért felelős minisztérium foglalkozik a helyzettel. Bármikor hazavárjuk őket, és munkát tudunk adni nekik”

– mindta a munkaügyi miniszter, aki szerint mintegy hárommillió román állampolgár dolgozik külföldön.

Mindeközben a Kis- és Középvállalkozók Országos Konföderációja (CAPIMED) vádjai szerint a határon túli románokért felelős minisztérium semmivel sem támogatta az Olaszországban vagy máshol rabszolgasorban tartott románokat, miközben költségvetése kétharmadát állítólagos moldovai kulturális programokra költötte.

Rámutatnak: a diaszpóra támogatását szolgáló programokat évek óta hanyagolják, ebben több kormány is ludas.

Az állami pénzeket olyan rendezvényekre költik, mint az Expó Milánó, amelyre 2015-ben 3,5 millió eurót adtak, valamint a román népi ing népszerűsítésére, miközben román állampolgárok százai élnek védelem nélkül idegen országokban, a román állam pedig semmit sem tesz értük”

– áll a közleményben. A szervezet leszögezi: a határon túli románokért felelős tárca nem alkalmaz egyértelmű kritériumokat a benyújtott projektek elbírálása során, ugyanakkor időről időre olyan, már futó projektek jelennek meg, amelyek esetében nem biztosítják az átláthatóságot.

Mint arról beszámoltunk, a múlt héten kiszabadított román nőt tíz éven keresztül tartották fogva a dél-olaszországi Gizzeria településen, egy barakkban. A tíz év alatt számos alkalommal zaklatták szexuálisan. A most 29 éves nő még 2007-ben érkezett Olaszországba, és idősgondozóként kapott munkát egy családnál. Az általa ellátott idős nő halála után a nő fia bezárta őt egy barakk alagsorába. Ott az ágyhoz kötözte, és több alkaalommal is megerőszakolta. Ennek nyomán két gyereke is született, akiket fogva tartója ugyanilyen embertelen körülmények között nevelt.

 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat