Össztűz zúdult Kövesire – Udrea feljelentéssel fenyeget

Balogh Levente 2017. július 05., 19:18

Össztűz zúdult Laura Codruţa Kövesire, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) főügyészére annak nyomán, hogy az egyik, általa szakmai okok miatt felmentésre javasolt ügyész azt állította: a főügyész személyes utasítása volt, hogy a többrendbeli korrupcióval gyanúsított volt idegenforgalmi minisztert, Elena Udreát őrizetbe vegyék.

Laura Codruţa Kövesi Fotó: Agerpres/Liviu Sova

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ügyészi részlege kedden hagyta jóvá Kövesi arra vonatkozó javaslatát, hogy Mihaela Iorga és Doru Ţuluş ügyészeket szakmai mulasztás miatt mentsék fel tisztségükből, ennek nyomán Kövesi szerdán aláírta a tisztségükből való felmentésről szóló határozatot.

A meghallgatást követően Iorga azt mondta: amikor Udrea egyik büntetőügyén dolgozott, azt közölték vele, hogy „a DNA vezetésének” az az elvárása, hogy Udreát legalább egy napra őrizetbe vegyék, ő azonban úgy döntött, nem tesz eleget az elvárásnak, mivel a parlament sem hagyta jóvá az őrizetbe vételt.

Mindazonáltal ő és a vele együtt felmentett Doru Ţuluş – aki szerint Kövesi személyes ellenszenvvel viseltetett vele szemben – is azt mondta: egyszer sem fordult elő, hogy arra utasították volna: egy bizonyos személy ellen gyűjtsön minden áron bizonyítékokat. Ţuluş emellett arról beszélt:

személyes preferenciák vezérelte tisztogatás zajlik a DNA-nál,

Iorga pedig nyomásgyakorlásra panaszkodott. Ţuluş szerdán közölte: megfellebbezi a felmentéséről szóló határozatot.

Szerdán néhányfős csoport – köztük Liviu Pleșoianu szociáldemokrata (PSD) képviselő – tüntetett a DNA székháza előtt Kövesi büntetőjogi felelősségre vonását követelve,

azzal vádolva Kövesit és a DNA-t, hogy lábbal tiporja a jogállamiságot,

Pleșoianu egyúttal felszólította Kövesit, hogy jelenjen meg a 2009-es elnökválasztáson elkövetett állítólagos visszaéléseket vizsgáló parlamenti bizottság előtt.

Elena Udrea pedig közölte: visszaélés miatt feljelentést tesz a DNA főügyésze ellen. Udrea megismételte korábbi vádjait, miszerint Kövesi és a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) azóta már visszavonult igazgató-helyettese, Florian Coldea esküdtek össze ellene azzal a céllal, hogy eltávolítsák a politikai életből.

Udrea feltette a szónoki kérdést: ki képes visszaállítani a törvényességet az igazságszolgáltatásban?

A téma kapcsán szerdán Tudorel Toader igazságügy-miniszter – aki egyébként a DNA és Kövesi tevékenységének átvilágítására kérte a CSM Igazságszolgáltatási Felügyeletét – kijelentette: nem tiszte kommentálni a két ügyész kijelentéseit, ugyanakkor emlékeztetett, hogy az ügyben vizsgálat zajlik.

Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó PSD és a képviselőház elnöke „kellemetlennek" nevezte a DNA-n belül kialakult helyzetet, és úgy vélte, az negatívan befolyásolja az igazságszolgáltatás hitelességét.

Monica Macovei európai parlamenti képviselő, volt igazságügy-miniszter szükségesnek nevezte ugyan a DNA átvilágítását, de megjegyezte: annak

csakis a korrupcióellenes küzdelem támogatását és a DNA megerősítését kell eredményeznie.

Emlékeztetett: a DNA ellen folyamatos megfélemlítő és lejárató kampányt folytatnak a büntetőügyes politikusok és a korrupcióellenes küzdelem intenzitásának csökkentésében érdekelt mogulok.

Mint megírtuk, Tudorel Toader azt követően döntött a DNA ellenőrzéséről, hogy az ügyészség egyik üléséről kiszivárgott hangfelvétel nyomán Laura Codruţa Kövesi, a DNA főügyésze – hivatalosan szakmai mulasztásokra hivatkozva –- Mihaela Iorga és Doru Ţuluş visszahívását kezdeményezte. Ők ugyanakkor a minisztériumi ellenőrző testület beavatkozását kérték, azt állítva, hogy Kövesi beavatkozott a hangfelvételek kiszivárogtatása ügyében indított vizsgálatba, nyomást gyakorol az ügyészekre, sőt hazugságvizsgálatot is követelt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat