Nagyvállalatoknak, kkv-knak és önkormányzatoknak szóló EU-s támogatásokról döntött a kormány

Nagyvállalatoknak, kkv-knak és önkormányzatoknak szóló EU-s támogatásokról döntött a kormány

Képünk illusztráció

Fotó: Jakab Mónika

A kormány pénteki ülésén nagyvállalatoknak, kis- és középvállalkozásoknak, valamint önkormányzatoknak szóló európai uniós támogatásokat hagyott jóvá sürgősségi kormányrendeletében. A kiírásokat az Európai Projektek és Beruházások Minisztériuma koordinálja – derül ki az RMDSZ pénteki közleményéből.

Krónika

2022. július 15., 13:492022. július 15., 13:49

A jogszabály három területre terjed ki: energetikai hatékonyság; kutatás, fejlesztés és innováció, az intelligens parkok szabályozásával; élelmiszeriparban és építőanyagiparban tevékenykedő, nem veszteséges kkv-k támogatása.

Az energetikai területen az intézkedések az építőanyag- és közműár-emelkedés okozta helyzetre reagálnak és két típusú kedvezményezettnek – magáncégeknek és önkormányzatoknak – szólnak, céljuk a helyi hatóságok energiafüggetlenségének növelése megújuló forrásokból (geotermikus, napenergia, szélenergia és más hasonló jellegű); az energiaforrások diverzifikálása a piacon a helyi hatóságok által termelt, megújuló forrásokból előállított energia révén; az energiafogyasztás csökkentése.

KKV-knak és nagyvállalatoknak szóló támogatások

A tájékoztatás kitér továbbá arra, hogy a Nagy Infrastruktúra Operatív Programon (POIM) keresztül erre a célra elkülönített keretösszeg 350 000 000 euró, amelyhez hozzáadódik az állami költségvetésből biztosított társfinanszírozás 61 764 000 euró értékben.

A támogatások minimális értéke 50 000 euró, maximális értéke pedig 500 000 euró, kivéve a de minimis program keretében nyújtott támogatásokat, ahol a maximális érték 200 000 euró.

A finanszírozott beruházások típusai:

– Energiahatékonysággal kapcsolatos intézkedések, valamint az épületek és melléképületek energiafogyasztásának csökkentésére irányuló beruházások;

– Megújuló forrásokból (a biomassza kivételével) saját fogyasztásra történő energia beszerzéséhez szükséges speciális berendezésekbe/gépekbe történő beruházások;

– Az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését célzó beruházások az energiafogyasztás korszerűsítését, nyomon követését és racionalizálását célzó rendszereken keresztül.

A jogszabály meghatározza azokat a feltételeket, amelyeket a kedvezményezetteknek teljesíteniük kell, valamint az elszámolható költségeket az egyes beruházások esetében.

Helyi önkormányzatok számára nyújtott támogatások

A Nagy Infrastruktúra Operatív Programon (POIM) keresztül erre a célra elkülönített keretösszeg 350 000 000 euró, amelyhez hozzáadódik az állami költségvetésből biztosított társfinanszírozás 61 764 000 euró összegben a MIPE költségvetésén keresztül – részletezi a közlemény.

A helyi önkormányzatok minimum 500 000 euró, maximum 5 000 000 euró támogatást kaphatnak saját használatra történő energiatermelésre.

A megújuló energiaforrásból történő energiatermelés értékesítésére nyújtott támogatások értéke minimum 5 000 000 euró, maximum 15 000 000 euró.

A finanszírozott beruházások típusai:

– a megújuló energiaforrásokból előállító létesítményekkel kapcsolatos kiadások;

– új/meglévő termelőkapacitások megvalósításával/beszerzésével/korszerűsítésével kapcsolatos kiadások megújuló energiaforrásból történő energia beszerzéséhez;

– megújuló forrásokból történő kapcsolt energiatermelésben hő- és villamosenergia-nyerésre szolgáló kapacitások megvalósításával/beszerzésével/korszerűsítésével kapcsolatos kiadások, beleértve az energiaelosztó hálózatokat is;

– az energia átvételének/bekötésének költségei az országos energiarendszerbe.

A sürgősségi rendelet szabályozza az intelligens parkok finanszírozását is, amely hozzájárulnak a vállalkozások innovációjához, a kutatási és innovációs szervezetekkel való együttműködés fokozásához, a technológiatranszfer biztosításához, új technológiák bevezetéséhez – mutat rá az RMDSZ közleménye. 

A parkok alapítói a park fejlesztési terve alapján helyi alapokból, állami költségvetésből és európai forrásból pályázhatnak támogatásra.

12 millió euró anyák és újszülöttek támogatására

A leghátrányosabb helyzetű kategóriákba tartozó édesanyák és újszülöttek 2000 lej értékű támogatásban részesülnek. A segélyt az anyák a gyermek születését követő első 3 hónapban, elektronikus támogatási utalványon keresztül kapják. A következő kategóriák részesülnek ebben a támogatásban:

– a garantált jövedelemminimumról szóló 416/2001. törvény alapján családtámogatási kedvezményben részesülő édesanyák;

– átmenetileg kritikus élethelyzetbe került anyák, illetve családon belüli erőszak áldozatai, eltartott személyek és/vagy különösen veszélyeztetett helyzetben lévő anyák;

– azok az anyák, akik nem rendelkeznek személyazonossági okmányokkal és nem férhetnek hozzá állampolgári jogokhoz;

– kiskorú anyák;

– az ukrajnai fegyveres konfliktus területéről elmenekült édesanyák.

A támogatás 12 millió eurós keretösszegben kerül odaítélésre az Európai Unió által finanszírozott hátrányos helyzetűeket segítő operatív programon keresztül.  A pénzt 6 hónapon belül lehet elkölteni

– emeli ki a tájékoztatás.

Azon személyek névsorát, akik részesülnek ezekben a segélyben, a helyi közigazgatási hatóságok állítják össze. A prefektusi intézmények megyénként központosítják a listákat, és eljuttatják a Belügyminisztériumhoz. Ezt követően a Belügyminisztérium a program végrehajtásáért felelős szakszervezeten keresztül továbbítja a MIPE-nek, amely az újszülöttek elektronikus támogatására vonatkozó szociális utalványok odaítélésének országos szintű koordinátora.

Élelmiszeriparban és építőanyagiparban tevékenykedő kkv-k támogatása

179 millió eurós támogatást kapnak a 4.1.1.bis kiírás keretében az élelmiszeriparban és építőanyagiparban tevékenykedő, nem veszteséges mikro-, kis- és középvállalatok. Az erről szóló sürgősségi kormányrendeletet pénteki ülésén fogadta el a kormány, a sürgősségi kormányrendelet értelmében lehetőség van a felülszerződésre, így a kkv-k támogatásának összértéke akár a 400 millió eurót is elérheti.

A vállalkozások 50 000 és 500 000 euró közötti támogatásra pályázhatnak. A támogatás értéke a 2021-es pénzügyi évben elért forgalom legfeljebb ötszöröse lehet.

„Ezeket a támogatásokat azoknak a legkésőbb 2020 decemberéig létrehozott kkv-knak nyújtjuk, amelyek nem minősülnek nehéz helyzetben lévő vállalkozásoknak. Bár rájuk is hatással voltak a Covid-19 világjárvány okozta következmények, de mégis talpon maradtak, és jól teljesítettek. Fontos, hogy támogassuk azokat a vállalatokat is, amelyek bizonyítottak, mert remélhetőleg ők a jövőben is újabb munkahelyeket fognak majd teremteni” – mondta Hegedüs Csilla, az Európai Projektek és Beruházások Minisztériumának RMDSZ-es államtitkára.

A 4.1.1.bis kiírás keretében két kategóriában történik a támogatások kiutalása:

Élelmiszeriparban tevékenykedő kkv-k támogatása 89 535 149 euró értékben
Építőanyagiparban tevékenykedő kkv-k támogatása 89 535 149 euró értékben
Mindkét esetben lehetőség van a felülszerződésre. Ezért kategóriánként a támogatások összértéke a 200 millió eurót is elérheti.

A vissza nem térítendő támogatásoknál szükséges az önrész megléte. Középvállalkozások esetében 30-60%, illetve mikro- és kisvállalkozásoknál 25-50%, ez régiónként változhat.

Elszámolható költségek: termelőterek felújítása/korszerűsítése, technológiai és funkcionális berendezések, digitalizálás, számítástechnikai eszközök, irodai berendezések beszerzése, a termelési, szállítási és forgalmazási tevékenységhez szükséges szállítóeszközök beszerzése, energiamegtakarítással kapcsolatos kiadások, valamint olyan rendszerek beszerzése, amelyek megújuló/alternatív energiaforrásokat használnak – fejti ki a tájékoztatás.

Az erről szóló pályázati kiírás augusztusban jelenik meg, a pályázatokat szeptemberben lehet majd leadni. Az elszámolás végső határideje 2023. december.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 18., szombat

Elsüllyedt egy hajó a Fekete-tengeren, három ember után kutat a román tengerészet

Elsüllyedt egy teherhajó szombatra virradóra a Fekete-tenger román felségvizein, a legénység nyolc tagját sikerült megmenteni, hármat keresnek.

Elsüllyedt egy hajó a Fekete-tengeren, három ember után kutat a román tengerészet
2024. május 17., péntek

​Harc a rosszindulatú „deepfake” ellen: bejelentő platformot indított a román kormány

A romániai lakosság a digitalizációért felelős minisztérium honlapján töltheti fel az interneten rosszindulatú céllal terjesztett, digitálisan manipulált audio/videó tartalmakra (deepfake) vonatkozó panaszokat.

​Harc a rosszindulatú „deepfake” ellen: bejelentő platformot indított a román kormány
2024. május 17., péntek

Felfüggesztettre és közmunkára ítélték a román kormány egykori szóvivőjét

Jogerősen egy év és nyolc hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte pénteken a bukaresti ítélőtábla Mirel Paladát, a román kormány volt szóvivőjét, amiért egy közúti ellenőrzés során megtagadta, hogy biológiai mintát vegyenek tőle.

Felfüggesztettre és közmunkára ítélték a román kormány egykori szóvivőjét
2024. május 17., péntek

Az egész bankautomatát ellopta, Spanyolországból hozták haza a romániai tolvajt

Pénzt akart lopni és inkább az egész bankautomatát elrabolta az a büntetett előéletű romániai férfi, akit végül Spanyolországban fogott el a rendőrség.

Az egész bankautomatát ellopta, Spanyolországból hozták haza a romániai tolvajt
2024. május 17., péntek

Házi őrizetbe helyezték az orvost, aki operáció közben hagyhatott kötszert a páciens hasában, aki életét vesztette

Házi őrizetbe helyezték azt az orvost, aki a gyanú szerint operáció közben egy nő hasüregében hagyott egy kötszerdarabott, ami vérmérgezéshez és a nő halálához vezetett – közölte pénteken a Dâmbovița megyei rendőrség.

Házi őrizetbe helyezték az orvost, aki operáció közben hagyhatott kötszert a páciens hasában, aki életét vesztette
2024. május 17., péntek

Ciolacu: Románia továbbra is segíteni fogja az ukrajnai menekülteket

Románia továbbra is segíteni fogja az ukrajnai menekülteket – jelentette ki pénteki jászvásári sajtótájékoztatóján Marcel Ciolacu miniszterelnök.

Ciolacu: Románia továbbra is segíteni fogja az ukrajnai menekülteket
2024. május 16., csütörtök

Ismét tüntettek a kormányalkalmazottak, bérkövetelés a környezetvédelmi ügynökségeknél is

Ismét spontán tiltakozásba kezdtek csütörtökön a román kormány alkalmazottai. Béremelést követelnek a környezetvédelmi ügynökségek dolgozói is.

Ismét tüntettek a kormányalkalmazottak, bérkövetelés a környezetvédelmi ügynökségeknél is
2024. május 16., csütörtök

Romániai kórházakban fogják gyógyítani a Gázai övezetben megsérült gyerekeket

A Gázai övezetben az izraeli-palesztin háború következtében megsérült palesztin gyerekeket fognak kezelni romániai kórházakban.

Romániai kórházakban fogják gyógyítani a Gázai övezetben megsérült gyerekeket
2024. május 16., csütörtök

Migránsok tucatjai buktak le a bolgár–román határon; azt mondták, hogy szír menekültek

Több mint hatvan határsértőt fedeztek fel a hatóságok a Vidin–Calafat bolgár–román közúti határátkelőn két, Magyarország felé haladó teherautó rakterében – közölte csütörtökön a román határrendészet.

Migránsok tucatjai buktak le a bolgár–román határon; azt mondták, hogy szír menekültek
2024. május 16., csütörtök

Tüntetett a szélsőséges AUR, mivel Simion szerint a kormány ellehetetleníti a külföldön élők szavazatának leadását

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) mintegy kétszáz szimpatizánsa tüntetett csütörtök reggel az Állandó Választási Hatóság (AEP) székháza előtt, mivel szerintük az intézmény „aláaknázza” a külföldön élő román állampolgárok választási jogát.

Tüntetett a szélsőséges AUR, mivel Simion szerint a kormány ellehetetleníti a külföldön élők szavazatának leadását