Nagy a szavazókedv külföldön, közel kétszer annyian voksoltak eddig, mint a 2014-es első fordulóban

Krónika 2019. november 09., 23:49 utolsó módosítás: 2019. november 09., 23:50

Csaknem 268 ezer külföldön élő román állampolgár adta le a voksát az államfőválasztáson szombaton, romániai idő szerint 22 óráig az ország határain kívül kialakított szavazókörzetekben. A levélben szavazókkal együtt a külföldön voksolók száma megközelíti a 300 ezret.

Fotó: Külügyminisztérium

Az Országos Választási Iroda (BEC) adatai szerint a szombat esti urnazárásig a külföldön kialakított szavazókörzetekben 268 ezer román választópolgár adta le voksát. A mintegy 25 ezer levélszavazattal együtt a külföldön leadott voksok száma meghaladja a 295 ezret. A 2014-es romániai államfőválasztás első fordulójában 161 ezren szavaztak.

Az Argentínában, Brazíliában, Kanadában, Kolumbiában, Chilében, Kubában, Mexikóban, Peruban, az Amerikai Egyesült Államokban, Uruguayban és Venezuelában kialakított szavazókörzetekben még tart a voksolás, Új-Zélandon és Ausztráliában pedig már elkezdődött a harmadik és utolsó szavazási nap.

A külföldi szavazóhelyiségek vasárnap helyi idő szerint 7 és 21 óra között tartanak nyitva. Azok a választópolgárok, akik 21 órakor a szavazókörzetek székhelyén vagy azok előtt tartózkodnak, 23 óra 59 percig még leadhatják voksukat.

Külföldön összesen 835 szavazókörzetet alakítottak ki az államfőválasztásra, a legtöbbet Spanyolországban és Olaszországban (143, illetve 142).

A román állampolgárok bármely külföldön kialakított körzetnél élhetnek szavazati jogukkal a következő, a voksolás napján érvényes iratok valamelyikének felmutatásával: személyi igazolvány, elektronikus személyi igazolvány, ideiglenes személyi igazolvány, diplomata-útlevél, elektronikus diplomata-útlevél, szolgálati útlevél, elektronikus szolgálati útlevél, egyszerű útlevél, egyszerű ideiglenes útlevél és egyszerű elektronikus útlevél, illetve katonai szolgálati könyv a katonai iskolák diákjai esetében.

Arról, hogy hol találhatók a szavazóhelyiségek, illetve a voksolási folyamattal kapcsolatos egyéb információkról a külügyminisztérium honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat