FRISSÍTVE – Meleșcanu jelölésével a PSD borsot tör a szenátus éléről távozó Tăriceanu orra alá

Balogh Levente 2019. szeptember 02., 16:48 utolsó módosítás: 2019. szeptember 02., 21:27

Bejelentette lemondását a szenátus elnöki tisztségéből Călin Popescu Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke, miután alakulata kilépett a koalícióból. A kormányban egyedül maradt szociáldemokraták ennek nyomán meglepőt húztak: egy másik ALDE-s politikust, Teodor Meleșcanut támogatják az elnöki tisztség elnyerésében.

Teodor Meleșcanu Fotó: Mae.ro

Tăriceanu korábbi ígéretéhez híven az őszi parlamenti ülésszak első, hétfői munkanapján előbb a házbizottság tagjait tájékoztatta döntéséről, majd a felsőház délutáni plenáris ülésén hivatalosan is bejelentette, miszerint távozik a tisztségből. Előfordulhat ugyanakkor, hogy mégis ALDE-s lesz a következő szenátusi elnök: a kormányban egyedül maradt Szociáldemokrata Párt (PSD) meglepőt húzva Teodor Meleșcanu volt külügyminisztert nevezte meg jelöltjeként a tisztégre.

A pozícióért máris megkezdődött a harc, amelyet mind a kormányoldal, mind az ellenzék szeretné magának. Viorica Dăncilă miniszterelnök, az immár egyedül kormányzó PSD elnöke a nemzeti kisebbségek frakciójának tagjaival is egyeztetett a kormánynak nyújtott támogatásról.

Végül a PSD – minden bizonnyal az ALDE megosztására, illetve Tăriceanu sarokba szorítására játszva – úgy döntött, hogy Teodor Meleșcanu volt ALDE-s külügyminisztert támogatja a szenátus elnöki tisztségének elnyerésében. Meleșcanu közölte: hajlandó elvállalni a tisztséget, mivel úgy véli, hogy Romániának jelenleg stabilitásra, a szenátusnak pedig „kiegyensúlyozott” vezetőre van szüksége. Mint ismeretes, Meleșcanunak az áprilisi európai parlamenti választás külföldi szavazókörökben való lebonyolításának botrányos megszervezése miatt kellett lemondania a külügyminiszteri tisztségből Viorica Dăncilă miniszterelnök kezdeményezésére.

Tăriceanu meglepetten és irritáltan reagált a PSD húzására, mondván: ahhoz, hogy az ALDE egyik politikusát jelöljék a felsőház élére, előbb az ALDE elnökségével kellett volna egyeztetniük.

Tăriceanu közölte azt is: vasárnap este telefonon egyeztetett Meleșcanuval, aki azonban egy szóval nem említette neki, hogy a PSD a felsőház élére jelöli. Az ellenzék részéről egyébként a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Alina Gorghiu korábbi pártelnököt szeretné Tăriceanu megüresedett székébe ültetni. Gorghiu mögé a többi ellenzéki párt is felsorakozna, ugyanakkor a PSD továbbra is többséggel rendelkezik a szenátusban: 69 szenátora van az ellenzék 67 szenátorával szemben.

Valeca az ideiglenes házelnök
A szenátus hétfőn délután megszavazta a házelnöki szék megüresedését, miután Călin Popescu-Tăriceanu lemondott tisztségéről. Az új felsőházi elnök megválasztásáig a szociáldemokrata párti Şerban Valeca látja el a házelnöki teendőket – döntött a szenátus házbizottsága. A 136 tagú szenátusban a PSD a szavazatoknak épp a felével rendelkezik, és azzal, hogy az ellenzék sorából jelölt házelnököt, jó esélye van arra, hogy akaratát érvényesítse. A szavazásra a jövő héten kerül sor.

Az ALDE kormányból való kilépése egyébként még mindig konfliktusokat okoz a párton belül. Daniel Zamfir, az alakulat szenátusi frakcióvezetője hétfőn közösségi oldalán bírálta Tăriceanut a döntés miatt. Mint fogalmazott, nem képes felfogni a döntés indokát, mint ahogy azt sem, hogy miért szükséges a Victor Ponta volt szociáldemokrata miniszterelnök alapította Pro Romániával megkötött „sokkoló” szövetség. Álláspontja szerint az ALDE-nek az autentikus liberális párt szerepében kellene politizálnia, ahelyett, hogy hagyja, hogy Ponta „lenyelje”.

Zamfir méltatta Tăriceanut, amiért visszalépett az államfői tisztségért zajló küzdelemből, és azt sem bírálta, hogy Mircea Diaconu színészt támogatják, ugyanakkor azt már ostorozta, hogy ezt Pontával szövetségben teszik. Bejegyzésében arra is következtetni engedett, hogy a kormány támogatása fejében Viorica Dăncilă miniszterelnök felajánlotta számára a szenátus elnöki tisztségét, amit ő nem fogad el, és az ALDE-ból sem kíván kilépni, ugyanakkor nem érti, miért jobb Ponta szövetsége a szociáldemokratákénál.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat