Leszámolás? Buzatu őrizetbe vételével újabb potenciális kihívótól szabadult meg Marcel Ciolacu PSD-elnök

Leszámolás? Buzatu őrizetbe vételével újabb potenciális kihívótól szabadult meg Marcel Ciolacu PSD-elnök

Selyemzsinórt kapott. Vége a Dumitru Buzatu és Marcel Ciolacu közötti „idillnek”

Fotó: Facebook/PSD Vaslui

Nagy port vert fel a hétvégén a kormány vezető erejét jelentő Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik veterán politikusának és helyi erős emberének számító Vaslui megyei tanácselnök, a korrupcióval gyanúsított Dumitru Buzatu őrizetbe vétele. Marcel Ciolacu pártelnökké választása óta Buzatun kívül számos más, Ciolacu potenciális kihívójának tekinthető PSD-s nagyágyú is dicstelen körülmények között volt kénytelen távozni tisztségéből. Pászkán Zsolt elemző a Krónikának úgy vélekedett, nem annyira tudatos leszámolásról van szó, mint szerencsés csillagállásról, Buzatu gyors kizárása a pártból pedig inkább látványpolitizálásnak tekinthető.

Balogh Levente

2023. szeptember 26., 10:012023. szeptember 26., 10:01

Dumitru Buzatu csuklóján azt követően kattant a bilincs, hogy pénteken tetten érték, amint 1,25 millió lej kenőpénzt vett át egy üzletembertől, azaz egy útkorszerűsítési munkálatokra kötött szerződés értékének 10 százalékát. Miközben az eset azt jelzi, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) ügyészei nem alszanak, az is kétségtelen tény, hogy a román kormánypárt számára kellemetlen incidens Marcel Ciolacu PSD-elnök és miniszterelnök szempontjából pozitív hozadékkal is jár, mivel újabb potenciális párton belüli kihívótól szabadult meg.

Buzatu ugyanis csak az utolsó azon nagy hatalmú PSD-s helyi kiskirályok sorában, akik saját megyéjükben jelentős beágyazottsággal rendelkeztek, ennek nyomán pedig az alakulaton belül is jelentős befolyással bírtak, ám az utóbbi években hatalmasat buktak.

Az Adevărul emlékeztet: Buzatu a PSD egyik meghatározó vezetője volt a párt vezetőségi ülésein, nem feltétlenül fogadott el mindent, amit Marcel Ciolacu vagy Paul Stănescu főtitkár mondott. A moldvai politikus Liviu Dragnea és Viorica Dăncilă pártelnöksége idején is hasonlóan viselkedett. Buzatu az 1990-es években alapozta meg befolyását Vaslui megyében, és mostanra ért el hatalma csúcspontjára. Három parlamenti képviselői ciklus (1992-2004) után két mandátumon át a Vaslui megyei önkormányzat alelnöke volt, most pedig harmadik ciklusát töltötte elnökként. A PSD vezetőinek jelenlegi gárdájából csak ő és két másik megyei önkormányzati vezető (Radu Moldovan Beszterce-Naszódban és Horia Teodorescu Tulceában) volt a harmadik egymást követő ciklusban megyei tanácselnök.

Még a családtagjait, közeli munkatársait is a jól fizetett pozíciókhoz juttatta.

Volt felesége, Gabriela Crețu, akitől 2015-ben vált el, negyedik ciklusát tölti parlamenti képviselőként, és 2007-2009 között rövid időre megválasztották európai parlamenti képviselőnek is. Tudor Buzatu, az előzetes letartóztatásban lévő politikus fia a kormányfőtitkárság államtitkára volt – a tisztségről szombaton, édesapja őrizetbe vételét követően jelentette be lemondását.

„Áldozatok” Bădălăutól Fireáig

Ám nem Buzatu az első befolyásos PSD-s helyi kiskirály, akinek az elmúlt időszakban derékba tört a kiarrierje, és búcsúzni kényszerült a politika első vonalától.

Az első Niculae Bădălău, aki a PSD egykori ügyvezető elnöke volt a Dragnea-korszakban, ám Ciolacu vezetésének 2019-es kezdete óta rossz viszonyt ápolt az alakulat vezetőjével.

A politikai tisztségekről 2020-ban mondott le, amikor a számvevőszék alelnökévé nevezték ki. Bădălău azonban továbbra is az árnyékból irányította a giurgiui pártszervezetet, és folyamatosan kapcsolatban állt más központi és vidéki PSD-s vezetőkkel is.

Galéria

Niculae Bădălăut tavaly állították bíróság elé folytatólagosan elkövetett vesztegetés és befolyással üzérkedés miatt

Fotó: Gazdasági minisztérium

Bădălăut 2022 végén a DNA 24 órára őrizetbe vette, majd bíróság elé állították folytatólagosan elkövetett vesztegetés és befolyással üzérkedés miatt. Ennek nyomán lemondani kényszerült a számvevőszék alelnöki tisztségéről.

Egy másik PSD-vezető, Ionel Arsene fokozatosan veszített jelentőségéből Ciolacu alatt.

A jelenlegi miniszterelnök 2020 áprilisában bírálta Arsenét a nyilvánosság előtt tett nyilatkozatainak nyelvezete miatt, miután a Neamț megyei önkormányzat volt vezetője kemény megjegyzésekkel bírálta a sajtót és egyes párttársait, például Ana Birchallt.

Galéria

Ionel Arsene volt Neamț megyei tanácselnököt jelenleg körözi a román rendőrség

Fotó: Román rendőrség

A befolyása tovább csökkent, miután 2022 júniusában felfüggesztette magát a PSD Neamț megyei szervezetének elnöki tisztségéből egy híd összeomlása után – amit nem önszántából tett, hanem Marcel Ciolacu felszólítására. 2023 márciusában aztán Arsenét 6 év és 8 hónap börtönbüntetésre ítélték korrupció miatt. Jelenleg szökésben van.

Az „áldozatok” sora Gabriela Firea volt családügyi miniszterrel, korábbi bukaresti főpolgármesterrel folytatódott,

akit a PSD legutóbbi kongresszusán választottak meg az egyik vezető pozícióba. Júliusban, az idősotthonokban tapasztalt embertelen állapotok miatt kitört botrány nyomán felfüggesztették minden párttisztségéből, mivel kapcsolatban állt néhány érintett személlyel. A politikusnőnek a PSD első alelnöki tisztségéből és a bukaresti pártszervezet elnöki tisztségétől kellett – egyelőre ideiglenesen – búcsút vennie.

korábban írtuk

A Buzatut „eláztató” üzletember azt állítja: nem is ő jelentette fel vesztegetés elfogadása közben tetten ért politikust
A Buzatut „eláztató” üzletember azt állítja: nem is ő jelentette fel vesztegetés elfogadása közben tetten ért politikust

Emil Savin üzletember – akitől a Vaslui megyei tanács elnöke átvette a korrupcióellenes ügyészek tettenérésre előkészített pénzes táskáját – azt állítja, hogy nem tett feljelentést Dumitru Buzatu ellen.

Egy augusztus 10-i interjúban Ciolacu azt mondta, hogy a „horrorotthonok” ügyének kipattanásáig Firea volt a PSD bukaresti főpolgármester-jelöltje.

„Meglátjuk, hogyan alakulnak a dolgok. Jelenleg nincs más döntésem egy másik jelöltről, de nem hiszem, hogy ez lenne a hölgy és a PSD prioritása. A választások szeptemberben, jövőre lesznek” – tette hozzá a PSD elnöke. Gabriela Firea viszont azt mondta, Marcel Ciolacu megígérte neki, hogy ő marad a PSD jelöltje a polgármesteri tisztségre. Ugyanakkor

a párton belüli befolyása minimálisra csökkent, és a nyilvánosság elől is eltűnt.

Galéria

Gabriela Firea a rémségek házaként működő öregotthonok körüli botrány nyomán lett kegyvesztett a PSD-ben

Fotó: Családügyi minisztérium/Facebook

A sorban most Dumitru Buzatu következett – és bár akár azt is feltételezhetjük, hogy nem történt semmilyen háttérmachináció, és a DNA egyszerűen csak tette a dolgát, amikor lekapcsolt egy korrupt politikust, az ő esete is üzenetértékkel bír arra nézvést, hogy nem egy kimondott életbiztosítás olyan régi motorosnak, befolyásos helyi politikusnak lenni a PSD-ben, akinek hatalmában állhat megkérdőjelezni Marcel Ciolacu vezető pozícióját.

Elemző: politikai marketingakcióról van szó

Pászkán Zsolt, a Magyar Külügyi Intézet szakértője szerint ugyanakkor inkább amolyan politikai marketingakció szemtanúi lehetünk Marcel Ciolacu részéről. A nagybányai születésű Románia-szakértő a Krónika kérdésére, miszerint lehetséges-e, hogy Ciolacu a DNA segítségével próbálja félreállítani az útból riválisait, kifejtette:

nem annyira tudatos tisztogatás zajlik, az eddig nyilvánosságra került információk alapján inkább csak a „kedvező csillagállás” tűnik valószínűnek, amennyiben Marcel Ciolacu, ezúttal a PSD elnökeként, tisztogatásokat tervez a pártban a 2024-es választási „szuperév” előtt.

„Azaz kicsinek tartom az esélyét annak, hogy valamiféle összejátszás lenne a DNA és Ciolacu között. Ez túl nagy veszéllyel járna mindkettőjük számára egy olyan országban, ahol még a titkosszolgálatok és a korrupcióellenes ügyészség közötti titkos megállapodások sem tudtak titokban maradni. Ugyanakkor az a fejlemény, hogy nemcsak a kenőpénz átvételén rajtakapott megyei tanácselnököt rakták ki a pártból, hanem az államtitkárként tevékenykedő fiát is a kormányfőtitkárságról, valamint a szenátorként tevékenykedő volt felesége párttagságát is felfüggesztették, arra mutat rá, hogy Ciolacu lépése túlmutat az egyszerű kármentésen. Könnyen lehet(ne) ezt a párt megújítása felé tett lépésként értékelni, és mint látom, néhány román kommentátor már el is indult ezen az ösvényen. De

Idézet
ez csak akkor lenne hatékony, ha Ciolacu egy nepotizmus elleni harcot is meghirdetne, méghozzá az elkövetkező hetekben, ha nem napokban.

Ennek hiányában viszont, véleményem szerint, itt csak egy politikai marketingakcióról van szó, mellyel egyrészt Marcel Ciolacu a keménykezű pártvezér képében akar tetszelegni, másrészt pártja korrupciós ügyek miatt az utóbbi hónapokban eléggé megtépett imázsát (idősotthonok ügye, crevediai gázrobbanás stb.) próbálja meg helyrepofozni” – mutatott rá Pászkán.

Az elemző felhívta a figyelmet arra is:

az utóbbi időben meglehetősen „ellustult” és háttérbe szorult DNA is igyekszik visszakapaszkodni a „főműsoridőbe”, így ennek az intézménynek is jól jön egy ilyen nagy fogás.

„De mint az elején jeleztem, ez egy pillanat szülte érdekszövetség, nem valami taktika része. Ezt támasztja alá, hogy egy másik DNA-ügy, amely idén február környékén zajlott le, és amelyben az agigeai PSD-s polgármester érintett, sokkal kisebb publicistást kapott, holott sokkal nagyobb összegről van szó (3,5 millió euró és 1,5 millió lej), mint Buzatu esetében (1,25 millió lej). De a Vaslui megyei tanácselnökkel ellentétben az agigeai PSD-s polgármestert nemcsak nem zárták ki azonnal a pártból, de a párt Konstanca megyei elnöke bejelentette, hogy továbbra is őt akarják indítani a tisztségért, amennyiben addig nem ítélik el. Tehát Marcel Ciolacu jelen lépése, legalábbis egyelőre, inkább tűnik látványkeménykedésnek, mint valódi rendteremtésnek” – húzta alá a Krónikának Pászkán Zsolt.

Ciolacu Buzatu vesztegetési ügyéről: soha életemben nem láttam még ennyi pénzt

Soha életében nem látott még ennyi pénzt – így kommentálta Marcel Ciolacu miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke a párt egyik nagyágyúja, Dumitru Buzatu vesztegetési ügyét.
„Soha életemben nem láttam még ennyi pénzt. Soha. Láthatta a párt reakcióját, ez egy tisztességes reakció volt, kevesebb mint 24 órán belül a párt reagált, miután látta a DNA-közleményt, tettenérésről van szó, tehát a dolgok az én szemszögemből nézve egyértelműek. Másrészt mindenkinek joga van megvédeni magát. Sajnálom, amin a családja keresztülmegy, de ez olyasmi, amiről azt hittem, hogy soha többé nem látom a televízióban, függetlenül attól, hogy ki volt az érintett” – mondta Marcel Ciolacu hétfő este az Antena 3 műsorában.
A miniszterelnök szerint az ügy „teljesen elrugaszkodott a romániai valóságtól”.
„Remélem, ez lesz az utolsó esetek egyike. Amióta én vagyok a PSD vezetője, igyekeztünk teljesen elhatárolódni az ilyen jelenségektől. Nem gondoltam volna, hogy Buzatu úr még ebben a korban is hajlik ilyen dolgokra” – mondta a PSD elnöke.
Arra a kérdésre, hogy a pártnak milyen szűrői vannak még arra, hogy ezeket az embereket eltávolítsák a közéletből, Ciolacu azt mondta, hogy senki sem maradhat két ciklusnál tovább semmilyen tisztségben, mert ellenkező esetben „az ember elszakad a valóságtól”.

korábban írtuk

Fellebbezett az előzetes letartóztatás ellen Buzatu, aki saját „megtakarításnak” nevezte a vesztegetésként kapott pénzt (VIDEÓ)
Fellebbezett az előzetes letartóztatás ellen Buzatu, aki saját „megtakarításnak” nevezte a vesztegetésként kapott pénzt (VIDEÓ)

Fellebbezést nyújtott be a Vaslui megyei önkormányzat pénteken este vesztegetés elfogadás aközben tetten ért elnöke, Dumitru Buzatu a vaslui-i törvényszék szombati ítélete ellen, amellyel 30 napos előzetes letartóztatásba helyezte.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 12., szerda

Bukaresti csendőrség: Şoşoacă állításával ellentétben a rendfenntartó erők nem léptek fel erőszakosan ellene

A fővárosi csendőrség szerdán közölte, hogy a rendfenntartó erők egyetlen pillanatig sem erőszakoskodtak vagy használták szolgálati felszerelésüket Diana Şoşoacă szenátorral szemben..

Bukaresti csendőrség: Şoşoacă állításával ellentétben a rendfenntartó erők nem léptek fel erőszakosan ellene
2024. június 12., szerda

Lesújtó adatok: Romániában fenyegeti a legnagyobb arányban az elszegényedés veszélye a polgárokat az EU-ban

A romániai lakosok 32 százalékát fenyegette tavaly a szegénység és a társadalmi kirekesztődés veszélye; ez messze a legmagasabb arány az uniós tagállamok között – derül ki az Eurostat szerdán közzétett jelentéséből.

Lesújtó adatok: Romániában fenyegeti a legnagyobb arányban az elszegényedés veszélye a polgárokat az EU-ban
2024. június 12., szerda

A hároméves beruházási terv befejezése után, az eMAG megrendelések száma háromszorosára nőtt a régióban

Az eMAG Csoport bejelentette a 2021-ben elindított, hároméves beruházási terv mérlegét. Az e-kereskedelmi logisztikába, technológiába és vállalkozói szellembe való befektetésekkel jellemezhető három év végén az eMAG Csoport megszilárdította jelenlétét.

A hároméves beruházási terv befejezése után, az eMAG megrendelések száma háromszorosára nőtt a régióban
2024. június 12., szerda

Mircea Geoană államfőjelöltként való indításával zsarolja a PSD a PNL-t a kiszivárgott hírek szerint

A vehemens cáfolatok ellenére megtörténhet, hogy mégis Mircea Geoană, a NATO jelenlegi, de hamarosan leköszönő főtitkár-helyettese lesz a kormány vezető erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) államfőjelöltje.

Mircea Geoană államfőjelöltként való indításával zsarolja a PSD a PNL-t a kiszivárgott hírek szerint
2024. június 12., szerda

Vádat emeltek a hat ember halálát okozó crevediai tragédia ügyében

Vádat emelt a legfőbb ügyészség annak a crevediai autógát-töltőállomást üzemeltető cégnek a két tulajdonosa ellen, ahol tavaly nyáron hat ember halálát okozó robbanás történt.

Vádat emeltek a hat ember halálát okozó crevediai tragédia ügyében
2024. június 12., szerda

Kanadai cég menedzseli a cernavodai atomerőmű egyes blokkjának felújítási projektjét

A Canadian Nuclear Partners (CNP) részvénytársaságra bízta a romániai atomerőművet működtető Nuclearelectrica (SNN) a jelenleg két blokkal működő cernavodai erőmű 700 megawattos egyes blokkja korszerűsítésének projektmenedzsmentjét.

Kanadai cég menedzseli a cernavodai atomerőmű egyes blokkjának felújítási projektjét
2024. június 11., kedd

Két holttestet, erőszakos halálra utaló nyomokat talált a rendőrség egy Brăila megyei községben

Holtan talált a rendőrség a Brăila megyei Mircea Vodă településen egy párt, egy 50 éves férfit és egy 44 éves nőt. A holttesteken külsérelmi nyomok vannak – közölte kedden a Brăila megyei rendőrség.

Két holttestet, erőszakos halálra utaló nyomokat talált a rendőrség egy Brăila megyei községben
2024. június 11., kedd

A választások összevonásának tulajdonítja a magas részvételi arányt az államfő

Jó döntésnek nevezte keddi rigai sajtótájékoztatóján Klaus Iohannis az európai parlamenti és a helyhatósági választások összevonását. Az államfő a Bukaresti Kilencek (B9) tanácskozása után nyilatkozott a sajtónak.

A választások összevonásának tulajdonítja a magas részvételi arányt az államfő
2024. június 11., kedd

EP-választási részeredmények: marad 50 százalék alatt a PSD és a PNL közös listája, továbbra is bejutó az SOS Románia

A kedden közölt részeredmények szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) választási szövetsége (PSD-PNL) a szavazatok 48,67 százalékát szerezte meg az EP-választáson.

EP-választási részeredmények: marad 50 százalék alatt a PSD és a PNL közös listája, továbbra is bejutó az SOS Románia
2024. június 11., kedd

Szinte kétszer annyi érvénytelen szavazatot adtak le az idei EP-választáson, mint öt éve

Közel kétszer annyi volt az érvénytelen szavazat a vasánrpi európai parlamenti választásokon, mint öt éve – derült ki a Központi Választási Iroda (BEC) adataiból.

Szinte kétszer annyi érvénytelen szavazatot adtak le az idei EP-választáson, mint öt éve