Klaus Johannis azzal dicsekedett a pápának, hogy Románia példaértékűen kezeli a kisebbségi kérdést

Krónika 2019. május 31., 15:57 utolsó módosítás: 2019. május 31., 17:04

Klaus Johannis államfő szerint Románia jó példával jár elöl abban a tekintetben, ahogyan biztosítja a területén élő húsz nemzeti kisebbség jogait.

Johannis azt állította a Ferenc pápa előtt elmondott beszédében, hogy Románia megoldotta a kisebbségi kérdést Fotó: Angelo Brezoianu/Agerpres

Az államfő minderről a Ferenc pápa látogatása tiszteletére a bukaresti Cotroceni-palotában rendezett ünnepi ceremónián beszélt, különböző állami vezetők és a civil társadalom képviselői előtt. Johannis úgy vélekedett, hogy a békés együttélés, a többség és kisebbség közti párbeszéd példáira van szüksége jelenleg Európának.

A román államfő a Ferenc pápához intézett beszédében az elnök közölte, összetett jelenségekkel teli világunkban Európának talán minden eddiginél nagyobb szüksége van olyan példákra, amelyek a békés együttélést, a többség és kisebbség közötti párbeszédet, a kultúrák közötti dialógust mutatják fel. Johannis szerint ezek azok a támpontok, amelyek szükségesek a tolerancia és kölcsönös tisztelet megszilárdításához.

Románia példaértékű gyakorlatot folytat abban a tekintetben, ahogyan a területén élő húsz nemzeti történelmi kisebbség jogainak tiszteletben tartását biztosította és biztosítja” – fogalmazott Klaus Johannis.

Johannis felidézte, hogy a kommunista rezsim idején a hatalom korlátozta a szabadságot és erőszakkal próbálta eltéríteni a lakosságot a kereszténység értékeitől, ma már azonban mindenki félelem nélkül gyakorolhatja vallását, akár román nyelven, akár a nemzeti kisebbségek nyelvén. Azt is megemlítette, hogy jövőre ünnepli a két ország – a Vatikán és Románia – kétoldalú diplomáciai kapcsolatának 100. évfordulóját. „Románia és a Szentszék között nagyon jók, állandó kommunikáción alapulnak a politikai és diplomáciai kapcsolatok” – szögezte le Johannis.

Fotó: Presidency.ro

Az államfő kifejtette, hogy az ortodox többségű Románia számára rendkívül fontos a vallásszabadság biztosítása, a felekezetek közötti párbeszéd és a kölcsönös tisztelet, és ezt a hozzáállást tapasztalják meg a külföldön élő román állampolgárok is, akik a katolikus egyház vendégszeretetét élvezik. „Szentséged üzenetei empátiára szólítanak, és arra, hogy cselekvően viszonyuljunk a szegénység, az erőszak, a migráció, az emberek közti lelki összhang megbomlása, a környezetrombolás és a konzumerizmus kérdéseihez. A romániai társadalomban nyitott fülekre talál Szentséged szolidaritásra és felelősségre hívó üzenete” – idézte az államelnök beszédét az Agerpres hírügynökség.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
4 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat