Jók az új szelek a közoktatásban, ám a gyakorlatban dől el, mennyit használnak a tanévszerkezet-módosítást is hozó változások

Jók az új szelek a közoktatásban, ám a gyakorlatban dől el, mennyit használnak a tanévszerkezet-módosítást is hozó változások

Új irány. A Makosz szerint akkor derül ki, mennyire jók a változtatások, ha már alkalmazzák őket 

Fotó: Haáz Vince

Nagyon sokat várnak a kezdeményezők az oktatás megszervezésére és működésére vonatkozó szabályzat módosításától, melynek egyik legfontosabb eleme a félévek megszüntetése. Mindeközben tiltják a tanulók kicsapását, szigorítják a diákok áthelyezésére vonatkozó szabályzatot, illetve véget próbálnak vetni a tanárok megajándékozásának. A Krónika által megszólaltatott érintettek nagy vonalakban üdvözlik a változtatásokat, ugyanakkor egyfajta jó kezdetként tekintenek a tervezett reformokra.

Bíró Blanka

2022. július 08., 08:182022. július 08., 08:18

2022. július 08., 08:452022. július 08., 08:45

Megjelent csütörtökön a Hivatalos Közlönyben a dokumentum, amely alapján szeptember 1-től tíz pontban módosul az iskolai oktatás megszervezésére és működésére vonatkozó szabályzat (ROFUIP). A legfontosabb változások, hogy a következő tanévtől valamennyi tantárgyból csak egyszer – a tanév végén – zárják le a diákokat, a tanulókat nem lehet kicsapni, a szülők pedig semmilyen körülmények között nem gyűjthetnek pénzt ajándékra a pedagógusnak. Csíky Csengele, a Magyar Szülők Szövetségének elnöke a Krónika megkeresésére úgy fogalmazott, ez egy jó kezdet lehet, de további változásokra lesz még szükség.

Idézet
Reméljük, más szelek fújnak majd a hazai közoktatásban, ám vigyázni kell rá, hogy ne rontsuk el, használjuk ki a lehetőségeket”

– vélekedett a szülők képviselője.

A leglényegesebb változás a módosult tanévszerkezet

A szabályzatot leginkább azért kellett módosítani, mert megváltozott a tanév szerkezete: a következő tanév már nem két félévből, hanem öt modulból áll. Az említett dokumentum az alapja az iskolai belső rendszabályoknak – a diákokat, pedagógusokat, szülőket egyaránt érinti. A rendelet szabályozza, hogy másként számolják a gyerekek általánosát, miután már nem kell félévi dolgozatokat írniuk, illetve kitér az elektronikus napló használatára is.

Valamennyi diák számára egyéni oktatási tervet kell összeállítani, senkit nem lehet kicsapni az iskolából.

Minden tanintézetben létre kell hozni egy „szakmai formálást” elősegítő bizottságot. A diákok áthelyezése egyik tanintézetből a másikba csak alapos indokkal történhet meg. Ugyanakkor a rendelet megszüntet minden, eddig még létező lehetőséget, hogy a szülőktől pénzt gyűjtsenek.

Kiss Imre Kovászna megyei főtanfelügyelő lapunknak kifejtette, a legszembeötlőbb változás a tanév szerkezetéhez kötődik: törölték, behelyettesítették a félévhez köthető tevékenységeket, így változtak az értékelés menetrendjére, a dolgozat­írásra, a hiányzások számára vonatkozó eddigi cikkelyek.

Emellett szigorították a diákok áthelyezésére vonatkozó szabályzatot – ezzel azt próbálják kiküszöbölni, hogy a felvételi után soron kívül kerüljenek be a gyerekek a kiszemelt iskolába.

Kiss Imre rámutatott, előfordul, hogy a diák a képességvizsgán nem ér el olyan eredményt, hogy bejusson abba az osztályba, ahová szeretne, így utána próbálkoznak, hogy bekerüljön a romáknak vagy a sajátos nevelési igényű gyerekeknek fenntartott helyekre. Szeptembertől már csak nagyon indokolt esetekben, például egészségügyi okokra hivatkozva lehet áthelyezéseket eszközölni.

A kicsapás eddig sem volt lehetséges a kötelező tíz osztályban, ám ezentúl már 11.,12., 13. osztályban sem lehet.

Idézet
Hozzá kell szokniuk a pedagógusoknak az új tanévszerkezethez, ez alapján kell felosztani a tartalmakat, így zajlik a tervezés

– mutatott rá a leglényegesebb változásra a főtanfelügyelő.

korábban írtuk

Hivatalos: búcsú a félévi dolgozatoktól, csak egyszer számolnak tanulmányi átlagot a következő tanévtől
Hivatalos: búcsú a félévi dolgozatoktól, csak egyszer számolnak tanulmányi átlagot a következő tanévtől

Kedden jelenik meg a közoktatási intézmények működéséről szóló miniszteri rendelet, de a fontosabb módosításokat már hétfői sajtótájékoztatóján bejelentette Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter.

Finanszírozni is kellene a változásokat

Nagy vonalakban „a helyükön vannak” a módosítások, ezekről közvita zajlott, a szakmai szervezetek az elmúlt hónapokban megfogalmazták meglátásaikat – mutatott rá Csíky Csengele. A Magyar Szülők Szövetségének elnöke kifejtette, amit most nem látunk a rendelkezések között, egy hosszabb folyamat eredménye lesz – például kérték, hogy a tanév szerkezetének a módosításával változzon a tanterv, a tananyag, a keret­óraszámok is.

Mindennek igazodnia kell majd a megváltozott tanévszerkezethez, ez viszont egy hosszabb folyamat, miután a pedagógusok, a diákok a gyakorlatban is megtapasztalják, miként tudják az adott tananyagot rögzíteni az állandó számonkérés hiányában is. A modulrendszer pedig projektalapú gondolkodást feltételez, ez maga után von egy csomó más módosítást, rengeteg kreativitásnak biztosít helyet a pedagógusok és a diákok részéről is – szögezte le a szövetség elnöke. Hozzátette,

kérdés, hogy az állam mennyi pénzt fordít az oktatásra, hiszen a változásokat finanszírozni kell, új szakembereket kell képezni, a régieket átképezni – ez mind pénzbe kerül.

„Reméljük, a radikális változtatás maga után vonja az anyagi támogatást is, és más szelek fújnak majd az oktatásban. Nagy szükség volt a változásokra, erre a társadalom is készen áll, hat-hét évvel ezelőtt egy ilyen módosításcsomag még biztos kiverte volna a biztosítékot” – részletezte Csíky Csengele.

Véleménye szerint ez egy jó kezdet, ám vigyázni kell, hogy ne rontsuk el, használjuk ki a lehetőségeket, ne ragaszkodjunk görcsösen a megszokott formákhoz, melyekről mindannyian tudjuk, hogy nem működnek.

Az oktatásban sincs szükség hálapénzre

A híradásokban hangsúlyozottan helyet kapott, hogy tilos a pénzgyűjtés, a pedagógusok megajándékozása, de ez eddig sem volt megengedett, sőt már büntetést is kilátásba helyeztek, ami végül nem történt meg. A szülői szövetség elnöke rámutatott, a magyar közoktatásra nem annyira jellemző, de országos szinten elharapózódott, hogy a szülők születésnapon, karácsonykor vagy éppen tanévzáráskor egymást túllicitálva igyekeztek megvenni a pedagógusnak a toronyórát láncostól.

Ez nem a pedagógus elvárása, hanem a szülői gondolkodás hibája: a szülők tévesen úgy állnak hozzá, hogy ha a pedagógus odaadóan foglalkozik a gyerekközösséggel, külön figyelmességet érdemel.

Ez ugyanaz a kategória, mint az egészségügyben a hálapénz. A társadalmi gondolkodás megváltoztatására van szükség:

Idézet
meg kell érteni, a pedagógus a munkáját végzi, nem szívességet tesz, amikor foglalkozik a gyerekekkel

– részletezte a szövetség vezetője. Hozzátette, ez nem azt jelenti, hogy a pedagógus elveszíti a szülők tiszteletét, szeretetét, megbecsülését, és nem kaphat egy csokor virágot, hanem az extrém megnyilvánulásokat küszöböli ki.

Csíky Csengele arra is kitért, hogy a tanintézetek mellett létrejöttek a jogi szervezetek – egyesületek, alapítványok –, melyek begyűjtik, lehívják a különböző támogatásokat, szülői adományokat, pályáznak, majd a pénzt célirányosan hasznosítják.

Ez a rendszer váltotta fel az úgynevezett iskolapénz begyűjtését, hogy minden jogszerűen történjen. Ez egy szükséges megoldás volt, viszont nehéz az átállás, mert rengeteg ezzel az adminisztratív feladat, nehéz a hosszú távú fenntarthatóság, mert ha az alapító szülő gyereke végez, a szülő érdekeltsége megszűnik. A Magyar Szülők Szövetsége például segít biztosítani a folytonosságot.

Új módszerek kellenek a fegyelem megtartásához

A rendeletcsomagban ugyanakkor kérdéseket vet fel a kicsapás lehetőségének megvonása, a megengedett hiányzások számának változása, az egyetlen magaviseleti jegy – mutatott rá Csíky Csengele. Kifejtette, az alkotmány kimondja, hogy az oktatás mindenkinek joga, sőt mi több: kötelező, tehát ha egy diákot kicsapnak, megfosztják ettől az alkotmányos jogától. Törvénykiigazítás-sorozatra lesz szükség, hiszen jelenleg még kusza, hogy mi történik majd azokkal a diákokkal, akik rengeteg hiányzást halmoznak fel, vagy magatartásuk káros a közösség számára.

Eddig a magaviseleti jegy levonásával járt mindez, ám ha ezentúl csak a tanév végén egy magaviseleti jegy lesz, megnövekszik a hiányzások lehetősége.

„Ez egyelőre számunkra életidegen, nem tudjuk, milyen helyzeteket von maga után, de az már biztos, hogy a félévente adott magaviseleti jegynek sem volt nevelő hatása, ezért felesleges ehhez ragaszkodni. Más módszereket kell találni a diákok magaviseletének szabályozására, a nyugati országok iskoláiban erre számtalan példa van, azokat kell alkalmazni” – mondta a szülői szövetség elnöke.

Ennyi módosítás nem elég

Idézet
Ezekkel a módosításokkal még nem oldódtak meg a romániai közoktatás problémái, hasznosak és jók lehetnek ugyan, de ez még nem elegendő

– szögezte le lapunknak eközben Vass Péter, a Romániai Magyar Középiskolások Szövetségének (Makosz) elnöke. Hozzátette, az egyértelmű, hogy változásokra szükség van, de azt, hogy ezek a módosítások milyen hatással lesznek az oktatás minőségére, a diákok, tanárok munkájára, akkor látszik majd, ha a gyakorlatban is kipróbálják – mondta a Makosz elnöke.

Példaként említette az áthelyezés szigorítását, mondván: ez is kétélű, hiszen nem lehetnek ugyan kivételek, de így nem kapnak egyáltalán második esélyt azok, akik elrontották a képességvizsgát, de utána összekapták magukat. Akkor lehet teljes képet alkotni a módosítások hatásáról, amikor már látjuk, miként működnek – szögezte le Vass Péter.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 12., vasárnap

Bukarestben bérmált magyar fiatalokat Erdő Péter bíboros

Magyar nyelvű szentmisét mutatott be és fiatalokat bérmált szombaton Bukarestben, a Minden Kegyelmek Édesanyjának nevét viselő Barátok templomában Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.

Bukarestben bérmált magyar fiatalokat Erdő Péter bíboros
2024. május 11., szombat

Továbbra is terjed a kanyarójárvány Romániában, sürgeti a miniszter a vakcinák beadását

Továbbra is terjed a kanyarójárvány Romániában – nyilatkozta szombaton Vasluiban az egészségügyi miniszter, és ismét javasolta az oltatlan gyermekek és felnőttek beoltását.

Továbbra is terjed a kanyarójárvány Romániában, sürgeti a miniszter a vakcinák beadását
2024. május 11., szombat

Rendőrségi nagyüzem: egy nap alatt 560 hajtásit vontak be

Több mint 560 gépkocsivezetőnek vonták be a jogosítványát az elmúlt 24 órában a közúti közlekedési szabályok megszegése miatt, és 15 országosan körözött személyt vettek őrizetbe.

Rendőrségi nagyüzem: egy nap alatt 560 hajtásit vontak be
2024. május 10., péntek

„Diszkriminatív bánásmód” miatt készülnek tüntetésre a kulturális örökség megőrzésének ágazatában dolgozók

Tüntetésre készülnek a kulturális örökség megőrzésének ágazatában dolgozó szakszervezeti tagok az ágazat alulfinanszírozottsága miatt.

„Diszkriminatív bánásmód” miatt készülnek tüntetésre a kulturális örökség megőrzésének ágazatában dolgozók
2024. május 10., péntek

Magyarok jelentkezését is várják a romániai rendőr- és csendőrképző iskolákba

Május 14-ig lehet beiratkozni a bukaresti belügyminisztérium égisze alá tartozó, rendőr-, csendőr-, határőr- és tűzoltóképzést nyújtó oktatási intézményekbe. Idén összesen 32 helyet tartanak fenn a roma és 20 helyet más nemzeti kisebbség számára.

Magyarok jelentkezését is várják a romániai rendőr- és csendőrképző iskolákba
2024. május 10., péntek

Nem büntetendő az adócsalás, ha a költségvetésnek okozott kár nem haladja meg az egymillió eurót

Kihirdette pénteken Klaus Iohannis államfő az egymillió euróig terjedő adócsalás büntethetőségét megszüntető törvényt.

Nem büntetendő az adócsalás, ha a költségvetésnek okozott kár nem haladja meg az egymillió eurót
2024. május 10., péntek

Ursu-ügy: nem tárgyalja újra a politikai fogoly kínvallatóit felmentő ítéletet a bukaresti ítélőtábla

Elutasította pénteken a bukaresti ítélőtábla a Gheorghe Ursu volt politikai fogoly kínvallatóit jogerősen felmentő ítélet felülvizsgálatára vonatkozó kérelmet, amelyet a legfőbb ügyészség nyújtott be.

Ursu-ügy: nem tárgyalja újra a politikai fogoly kínvallatóit felmentő ítéletet a bukaresti ítélőtábla
2024. május 10., péntek

Jóváhagyták: Washington megengedi, hogy Románia 70 millió dollárért rakétákat vásároljon tőle

Megnyílt az út azelőtt, hogy Románia mintegy 70 millió dollár értékben Sidewinder rakétákat vásároljon az Egyesült Államoktól, miután a washingtoni illetékesek rábólintottak a tranzakcióra.

Jóváhagyták: Washington megengedi, hogy Románia 70 millió dollárért rakétákat vásároljon tőle
2024. május 10., péntek

Elrajtolt a választási kampány, mostantól tilosak az óriásplakátok

Elkezdődött pénteken a június 9-én esedékes önkormányzati és európai parlamenti (EP) választásokat megelőző kampányidőszak, amely csupán az első az idei szuper választási évben, hiszen idén még elnök- és parlamenti választást is tartanak.

Elrajtolt a választási kampány, mostantól tilosak az óriásplakátok
2024. május 09., csütörtök

Jó dolgokat hozott az EU-csatlakozás a lakosság nagy része szerint, de az euroszkeptikusok aránya is nőtt

A romániai polgárok közel fele szerint az ország európai uniós csatlakozása inkább pozitív eredményekkel járt – derül ki egy friss felmérésből.

Jó dolgokat hozott az EU-csatlakozás a lakosság nagy része szerint, de az euroszkeptikusok aránya is nőtt