Koronavírussal fertőződött egy román állampolgár a Diamond Princess sétahajón

Krónika 2020. február 13., 13:58 utolsó módosítás: 2020. február 13., 16:01

Koronavírussal fertőződött meg egy román állampolgár, aki a japán felségvizeken vesztegzár alá helyezett Diamond Princess sétahajó fedélzetén tartózkodott – jelentette csütörtökön a bukaresti külügyminisztérium.

A Diamond Princess sétahajón 17 román állampolgár tartózkodik Fotó: Twitter

A szaktárca tájékoztatása szerint a román állampolgárt egy japán járványkórházba szállították, ahol elszigetelték és megfelelő kezelésben részesítik. Ő az első román állampolgár, akinek a szervezetében kimutatták a kórt. A bukaresti külügy rámutat, hogy a japán társtárca értesítette a helyzetről Románia tokiói nagykövetségét, amely felvette a kapcsolatot a román állampolgárral és sürgős intézkedéseket tett annak érdekében is, hogy értesüljön minden jövőbeni intézkedésről, amelyet a japán egészségügyi hatóságok foganatosítanak. Románia nagykövetsége ugyanakkor tartja a kapcsolatot a Diamond Princess sétahajó fedélzetén levő többi román állampolgárral is. A hajón 17 román állampolgár (15-en a legénység tagjai, ketten pedig utasok) tartózkodott a vesztegzár elrendelésekor.

A Diamond Princess óceánjáró fedélzetén 2666 utas és 1045 fős legénység tartózkodik, összesen 56 országból, és mindnyájuknak két hétig a kabinjaikban kell maradniuk. A sétahajót február 3-a óta tartják karantén alatt Jokohama partjainál, mert egyik utasánál, aki korábban Hongkongban kiszállt, kimutatták a koronavírust. A hajón három magyar állampolgár is van, az eddigi információk szerint ők egészségesek.

A legfrissebb adatok alapján a japán partoknál karanténba helyezett luxus üdülőhajón több mint kétszázan fertőződtek meg a koronavírussal, négyen súlyos állapotban vannak.

Ezzel egy időben Victor Costache ügyvivő egészségügyi miniszter közölte, jelenleg egyetlen koronavírusos megbetegedés sincs Románia területén. A csütörtöki kormányülés elején a miniszterelnök vetette fel a koronavírus témáját. Ludovic Orban ügyvivő kormányfő kijelentette, hogy a legnagyobb körültekintéssel kell intézkedni a betegség megelőzése érdekében. Az egészségügyi tárca vezetője erre azt válaszolta, hogy Románia területén jelen pillanatban nincs koronavírusos megbetegedés, a legutóbbi gyanús esetről szerda este, laboratóriumi eredmények alapján bebizonyosodott, hogy nem koronavírusos fertőzésről van szó.

„Arról a resicabányai páciensről van szó, aki influenzás tünetekkel jelentkezett a kórházban, de mivel Németországban egészségügyi gondozóként dogozott, és kapcsolatban volt koronavírusos betegekkel, felmerült a fertőzöttség alapos gyanúja. A fiatal férfitől vett biológiai mintákból azonban nem mutatták ki a koronavírust, tehát nincs szó fertőzésről” – magyarázta Vioctor Costache.

Emlékeztetett, hogy már januárban létrehozta a tárcaközi bizottságot és hetente összeült a belügyi, a külügyi és a szállítási minisztérium képviselőivel, hogy összehangolják az akciótervet.

Közölte azt is, hogy a múlt héten jóváhagyták a kormányülésen a belügyminisztériummal közösen kidolgozott rendeletet, amely előírja a biocidok, védőfelszerelések, egészségügyi anyagok és felszerelések sürgős beszerzését raktárfeltöltés céljából. Costache egyúttal bejelentette, hogy a hét végéig a bukarestin kívül további három egészségügyi központban lehet majd elemezni a páciensektől vett mintákat a koronavírussal való fertőzőttség megállapítása végett.

„Egyelőre a szakembereink által javasoltak szerint fogunk eljárni, és az első 10 esetet a Matei Balş kórházban fogjuk kezelni, majd a iaşi-i, temesvári és kolozsvári járványkórházba küldjük a további pácienseket” – említette meg Costache. Az ügyvivő miniszter szerint ugyanakkor 14 napos karanténba fognak helyezni mindenkit, aki járvány sújtotta térségből érkezik az országba.

Costache leszögezte még, hogy Románia betartja az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ javaslatait, és az intézménnyel folyamatos kapcsolatban áll a minisztérium.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat