Hivatalos: két EP-mandátumot szerzett az RMDSZ, a legtöbb képviselői tisztséget a PNL vitte el

Krónika 2019. június 03., 22:19 utolsó módosítás: 2019. június 03., 22:29

Közzétette hétfőn a központi választási bizottság (BEC) a május 26-ai európai parlamenti választás hivatalos végeredményét, amely megerősítette, hogy az RMDSZ két képviselőt küldhet Brüsszelbe. A PNL 10, a PSD 9, az USR-PLUS 8, az RMDSZ, a PMP és Pro Romania pedig 2-2 EP-képviselőt küldhet Brüsszelbe.

Befutott a VW. Winkler Gyula és Vincze Loránt mandátumot szerzett, a listán harmadik Hegedüs Csillának nem sikerült bejutnia az uniós törvényhozásba Fotó: RMDSZ

A szövetség 476 777 szavazatot, az érvényes voksok 5,26 százalékát szerezte meg. A harmadik mandátumát kezdő Winkler Gyula EP-képviselő mellett – a töredékvoksok újraosztása nyomán – az RMDSZ-lista második helyén szereplő Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke is mandátumhoz jutott.

Romániának egyelőre 32 képviselői helye lesz az unió parlamentjében, de ha kilép az Egyesült Királyság, 33-ra nő a számuk.

A romániai EP-választást az európai néppárti tagsággal rendelkező, Klaus Johannis államfőt támogató ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) nyerte, amely a voksok 27 százalékát szerezte meg, míg a bukaresti kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Pártra (PSD) a szavazatok 22,5 százalékát adták – ismertette az MTI a voksolás végeredményét.

A PSD kis híján harmadik helyre szorult, a szintén ellenzéki USR–PLUS választási szövetség – amelyet a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Dacian Cioloș volt miniszterelnök vezette Szabadság Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) alakított – kevesebb mint fél százalékponttal marad le a kormánypárt mögött, a voksok 22,36 százalékát szerezve meg. A korrupcióellenes jelszavakat hangoztató új ellenzéki erő, amely a régi, „leszerepelt” politikai pártok alternatívájaként tünteti fel magát, az európai liberálisok és az Emmanuel Macron francia elnök által irányított, a Köztársaság lendületben (REM) nevű mozgalom által létrehozandó új centrista frakcióhoz készül csatlakozni az EP-ben.

Romániából még két párt jutott EP-képviselethez: a PSD-ből kizárt Victor Ponta volt miniszterelnök által alapított Pro Romania 6,44 százalékkal, a Traian Băsescu volt államfő által alapított, szintén ellenzéki Népi Mozgalom Párt (PMP) pedig 5,76 százalékkal. A bukaresti kormánykoalíció kisebbik pártjára, a Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök vezette liberális ALDE a voksok 4,1 százalékát szerezte meg, tehát nem lépte át a bejutási küszöböt. Az országban és a román külképviseleteken a jogosultak 51,2 százaléka, 9,35 millió választó adta le voksát az EP-választáson.

A PNL 10, a PSD 9, az USR-PLUS 8, az RMDSZ, a PMP és Pro Romania pedig 2-2 EP-képviselőt küldhet Brüsszelbe.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat