FRISSÍTVE – Tüntetők várták Liviu Dragneát a bíróság előtt – Májusra halasztották a PSD-elnök korrupciós perét

Hírösszefoglaló 2019. április 15., 12:07 utolsó módosítás: 2019. április 15., 16:24

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke hétfő délelőtt megérkezett a legfelsőbb bíróságra, ahol újból kihallgatják a fiktív alkalmazásokkal kapcsolatos ügyben, amelyben első fokon három év és hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték hivatali visszaélésre való felbujtás miatt – tájékoztat az Agerpres.

Liviu Dragneát első fokon három és fél éves börtönbüntetésre ítélték

Megközelítőleg 200 személy gyűlt össze hétfő reggel a legfelsőbb bíróság épülete előtt, Liviu Dragnea szociáldemokrata elnökre várva. Az összegyűltek egy része tüntet Dragnea ellen, másik része támogatja a képviselőház elnökét.

A csendőrség jelentős erőkkel szállt ki a helyszínre, hogy a két csoportot megpróbálja távol tartani egymástól.

 A tömeg az épület környéki összes járdát elfoglalta, a csendőrök erőfeszítéseket tesznek, hogy az úttesteket szabadon hagyják a forgalom számára. A környéken biztonsági kerítéseket állítottak fel a hatóságok. A két csoport tagjai több ízben szóváltásba keveredtek egymásal.

Az emberek plakátokkal vonultak fel, melyeken többek között Laura Codruţa Kövesit támogató üzenetek, vagy Dragneat a rács mögött ábrázoló fotók vannak.

A legfelsőbb bíróság öttagú bírói tanácsa végül május 20-ra napolta el Liviu Dragnea második korrupciós perének fellebbviteli tárgyalását. A halasztást a védelem kérte arra hivatkozva, hogy addig megszülethet a PSD-elnök ügyét – és további 170 korrupciós ügyet – érintő alkotmánybírósági döntés arról, hogy szabályos összetételű volt-e az első fokon eljáró háromtagú bírói tanács. Dragnea a bíróság előtt ismét ártatlannak vallotta magát, és elmondta: nem volt tudomása arról, hogy a Teleorman megyei gyermekvédelmi igazgatóság két érintett alkalmazottja nem járt be dolgozni a munkahelyére. „Nem kértem senkitől és nem gyakoroltam nyomást senkire, hogy a két szóban forgó személyt megtartsa állásában. Nem irányítottam a Teleorman megyei intézményt, az nem is tartozott a hatályom alá. (...) Egyetlen megyei tanácselnök sem megy személyesen ellenőrizni a megyei tanács alárendeltségébe tartozó intézményeket. Semmilyen formában nem volt se kötelességem, se lehetőségem, se hatásköröm az érintett igazgatóságok alkalmazottainak szankcionálására” – jelentette ki a PSD elnöke.

Nyilatkozata szerint a két szóban forgó alkalmazottat – Adriana Botorogeanut és Anisa Niculina Stoicát – csak a párt gyűlései, találkozói alkalmával látta. „A PSD Teleorman megyei szervezeténél nem voltak alkalmazottak, nem volt titkárnő. Ha a PSD főtitkárával akartam beszélni, a megyei tanácsnál találkoztunk. Nem nagyon történt semmi. Ez akkor volt, amikor ellenzékbe kerültünk. Meglehetősen fújt a szél a PSD székházaiban. Még az ülésekre is nehezen gyűltek össze. Az emberek nagyon meg voltak ijedve Băsescu miatt” – idézte az Agerpres Liviu Dragneát. A politikus érkezésekor az épület előtt tüntető emberek lökdösődni kezdtek. A helyszínen levő csendőrök két személyt be is kísértek az épületbe az atrocitások miatt.

A PSD-elnököt első fokon három év és hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték a Teleorman Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatósággal (DGASPC) kapcsolatos ügyben, hivatali visszaélésre való felbujtás miatt. Az ítélet ellen mind az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA), mind a vádlottak fellebbezést nyújtottak be, és a per még 2018 szeptemberében fellebbviteli szakaszba került, a legfelsőbb bíróság öttagú bírói tanácsai körüli viták miatt azonban több alkalommal is halasztották a tárgyalást. Mind Dragnea, mind a DNA a tanúk, illetve vádlottak újbóli kihallgatását követelték az ügyben.

A PSD és a képviselőház elnökét azért állították bíróság elé, mert 2006 és 2013 között, amikor a Teleorman megyei tanács, illetve a PSD megyei elnöke volt, állítólag az ő közbenjárására a megyei tanács költségvetéséből fizettek két olyan alkalmazottat, akik valójában nem a gyermekvédelmi igazgatóságnál, hanem a párt megyei szervezeténél dolgoztak.

 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat