Felkeltette az Európa Tanács figyelmét a román igazságügyi törvények módosítása

Krónika 2017. december 11., 16:51 utolsó módosítás: 2017. december 11., 17:05

Felülvizsgálja az Európa Tanács keretében működő korrupcióellenes államcsoport (GRECO) a romániai igazságügyi törvények módosításáról szóló tervezeteket – tájékoztat a strasbourgi székhelyű nemzetközi szervezet.

Az Európa Tanács közleménye értelmében a GRECO múlt heti plenáris ülésén arról is döntés született, hogy a romániai törvénytervezeteken kívül felülvizsgálják a lengyel legfelsőbb bíróságról és országos igazságszolgáltatási tanácsról szóló törvényt is.

Erre januárban és februárban kerül sor, és a felülvizsgálatról készítendő jelentések szerepelni fognak a testület márciusi plenáris ülésének napirendjén.

Ez az első alkalom, amikor a GRECO él a szabályzatában rögzített, „rendkívüli helyzetekben esedékes ad-hoc eljárás” lehetőségével. Az Agerpres hírügynökség által idézett közlemény szerint ezt akkor alkalmazzák, amikor egy intézményi reform, törvénykezdeményezés vagy eljárásbeli módosítás kapcsán felmerül a korrupcióellenes szabványok súlyos megsértésének veszélye.

A GRECO felkérte romániai és lengyelországi küldöttségének vezetőit, január 15-éig juttassák el a szóban forgó törvénytervezetekkel kapcsolatos információkat.

A közlemény megjegyzi, Romániában az igazságügyet érintő három olyan törvénykezdeményezést iktattak a parlamentben, amelyekkel kapcsolatban több romániai és külföldi szervezet is aggodalmának adott hangot, arra hivatkozva, hogy ezek veszélybe sodorhatják a korrupcióellenes harc hatékonyságát és alááshatják az igazságszolgáltatás függetlenségét.

Az Európa Tanács regionális nemzetközi szervezet, amelynek tagállamai elfogadják a jogállamiság intézményét és garantálják állampolgáraik számára az alapvető szabadság- és emberi jogokat.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat