Elrajtolt a választási kampány, mostantól tilosak az óriásplakátok

Elrajtolt a választási kampány, mostantól tilosak az óriásplakátok

Rajt. A választási törvény értelmében a pártok és a jelöltek csak kis méretű plakátokon hirdethetnek

Fotó: Beliczay László

Elkezdődött pénteken a június 9-én esedékes önkormányzati és európai parlamenti (EP) választásokat megelőző kampányidőszak, amely csupán az első az idei szuper választási évben, hiszen idén még elnök- és parlamenti választást is tartanak.

Balogh Levente

2024. május 10., 08:002024. május 10., 08:00

Az EP-választáson tizenkét párt és négy független jelölt indul.

A választási kampány a közszolgálati éskereskedelmi rádiókban és televíziókban 2024. május 10-én 0:00 órakor kezdődött és 2024. június 8-án 7:00 órakor ér véget.

A helyhatósági választásokon induló jelöltek szabadon hozzáférhetnek a közszolgálati és kereskedelmi rádiókhoz és televíziókhoz.

A műsorszolgáltatók a választási kampányról való tudósítás céljából csak háromfajta műsort sugározhatnak.

Elsősorban

olyan tájékoztató adásokat, amelyekben a választási rendszerrel, a szavazási technikákkal és a jelöltek kampánytevékenységével kapcsolatos információkat tesznek közzé;

e célból a tájékoztató adás tervezett időtartama legfeljebb 15 perccel növelhető; a választási tájékoztató adások hétfőtől vasárnapig sugározhatók.

Emellett

olyan választási műsorokat, amelyekben a választási résztvevők politikai programjukat és kampánytevékenységüket mutathatják be.

A kampánytevékenységek élő közvetítése esetén az ilyen adások időtartamának az egyes választási résztvevők számára a törvényben meghatározott időn belül kell maradnia.

Végül pedig

olyan választási vitaműsorokat, amelyekben a műsorszolgáltatók választási programokat és a választási kampányhoz kapcsolódó közérdekű kérdéseket vitatnak meg legalább két jelölt vagy képviselőik részvételével.

Ha valamelyik jelölt vagy képviselője nem vesz részt, ezt a tényt megemlítik. A műsorok hétfőtől vasárnapig sugározhatók.

A kampányra vonatkozó romániai törvény sajátossága, hogy óriásplakátokon csakis a kampányidőszak előtt népszerűsíthetik magukat a pártok és a jelöltek.

A kampány kezdetétől – jelen esetben május 10-től – azonban csak 50 cm hosszú és 35 cm széles plakátokat szabad kihelyezni.

A választási gyűlésekre felhívó plakátoknak még kisebbnek, A3-as lap méretűnek kell lenniük. A szabálysértőket 600 és 3000 lej közötti bírsággal sújthatják.

48 órával a szavazás kezdete előtt és a szavazás végéig tilos: közvélemény-kutatások, televíziós szavazások vagy utcai felmérések bemutatása; választási reklámszpotok sugárzása; jelöltek és/vagy a választási versenytársak képviselőinek meghívása vagy bemutatása a kampány lebonyolításáról, valamint a jelöltekről és a választási versenytársakról szóló műsorokban és kommentárokban.

A szavazás napján tilos: a szavazás befejezése előtt exit pollok bemutatása; a szavazás befejezése előtt a választási versenyzőkre vonatkozó kommentárok, valamint a választási versenyzők által állított jelöltre vagy jelöltekre való szavazásra vagy nem szavazásra való buzdítás.

Mint ismeretes,

a választásokon az RMDSZ az „összefogás listájával” indul, amelyen az Erdélyi Magyar Szövetség és a Magyar Polgári Erő (MPE) jelöltje is helyet kapott – igaz, egyik sem befutó helyen.

A magyar közösség számaránya alapján ugyanis az tűnik reálisnak, hogy a tulipánnal jelölt összefogás a jelenlegihez hasonlóan csupán két jelölt bejuttatására lesz elegendő, a két befutó helyen pedig a két mostani EP-képviselő, Vincze Lóránt és Winkler Gyula áll.

Az idei EP-választás másik sajátossága, hogy a kormánykoalíciót alkotó Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) közös listát állított, akárcsak három, magát jobboldalinak mondó, ellenzéki párt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Népi Mozgalom Párt (PMP) és a Jobboldal Ereje (FD), amelyek Egyesült Jobboldal Szövetség (ADU) néven vágnak neki a megmérettetésnek.

A Központi Választási Iroda (BEC) tájékoztatása közleményében emlékeztet: péntektől kezdve a megengedett propagandatevékenységekre és -anyagokra vonatkozó különleges szabályok lesznek érvényben.

A hatályos szabályozás szerint

a választási kampányban tilos a diszkriminatív üzenetek vagy jelszavak, illetve a gyűlöletre és intoleranciára uszító üzenetek, valamint a rágalmazás, a vallási vagy etnikai ellenségeskedés minden formája, eszköze, cselekedete vagy cselekménye.

„A Központi Választási Iroda nyomatékosan ajánlja, hogy a választási versenyzők tartsák tiszteletben a választási kampány lebonyolítására vonatkozó általános szabályokat, hogy kiegyensúlyozott, őszinte és konstruktív diskurzust folytassanak, és kerüljék az információk elferdítését vagy manipulálását, hogy megelőzzék az álhírek, a félretájékoztatás és minden olyan visszaélés terjedését, amely befolyásolhatja a választási folyamat zavartalan lefolyását” – közölte a BEC.

Azt is leszögezte, hogy

a választási diskurzust és a választási versenyzők politikai üzeneteit úgy kell kialakítani, hogy „garanciákat nyújtsanak a demokrácia elveinek tiszteletben tartására és előmozdítására, és hozzájáruljanak a tisztességes légkör kialakításához a választási kampányok lebonyolítása során, mind a többi versenyző, mind a választók iránti tiszteletből”.

„A választók megérdemlik, hogy objektív, tényszerű és pontos információkhoz jussanak, hogy saját véleményt formálhassanak és megalapozott döntést hozhassanak” – jegyezték meg a nyilatkozatban.

A választókerületi választási irodák biztosítják a választási kampány megfelelő lebonyolítását a működési területükön, és megoldják a hozzájuk benyújtott panaszokat, amelyek arra vonatkoznak, hogy egy politikai párt, a nemzeti kisebbségekhez tartozó polgárok szervezete, politikai szövetség, választási szövetség vagy független jelölt nem folytathatja a törvényben előírt feltételek mellett a választási kampányát, valamint az egyéb vonatkozó jogszabályok megsértésére vonatkozó panaszokat – emlékeztet a BEC.

A jogszabályok megsértése adott esetben ellenkezési vagy büntetőjogi szankciók alkalmazását vonja maga után.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 10., hétfő

Íme Románia 33 megválasztott uniós képviselője, köztük a botrányhős Diana Șoșoacă

A parlamenti botrányairól elhíresült Diana Șoșoacă független szenátor SOS Románia nevű pártja és egy független jelölt is bejuthat az Európai Parlamentbe (EP) a hétfő este közzétett, 99 százalékos feldolgozottságot tükröző hivatalos részeredmények szerint.

Íme Románia 33 megválasztott uniós képviselője, köztük a botrányhős Diana Șoșoacă
2024. június 10., hétfő

Azonos számú EP-képviselőt kaphat Romániából a Néppárt és a szocialisták tábora

A Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének (S&D) és az Európai Néppártnak (EPP) is 11-11 romániai képviselője lesz az új összetételű Európai Parlamentben – derül ki az EP legfrissebb mandátumbecsléséből.

Azonos számú EP-képviselőt kaphat Romániából a Néppárt és a szocialisták tábora
2024. június 10., hétfő

Dominic Fritz jelölteti magát az USR elnöki tisztségére

Jelölteti magát a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöki tisztségére Dominic Fritz.

Dominic Fritz jelölteti magát az USR elnöki tisztségére
2024. június 10., hétfő

Káosz: több száz szavazóköri elnök kényszerült a választási bizottságok székhelyei előtt szobrozni

Szavazókörök elnökeinek százai várakoztak még hétfőn délben a megyei és kerületi választási bizottságok székhelyeinél, hogy átadhassák a hatóságnak a vasárnapi európai parlamenti (EP-) és önkormányzati választások zsákokban összegyűjtött szavazólapjait.

Káosz: több száz szavazóköri elnök kényszerült a választási bizottságok székhelyei előtt szobrozni
2024. június 10., hétfő

Nem hozta a párt a várt eredményt, lemond az USR elnöki tisztségéről Cătălin Drulă

Lemond a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöki tisztségéről Cătălin Drulă, miután csalódást keltett a párt által a vasárnapi önkormányzati és európai parlamenti választáson elért eredmény.

Nem hozta a párt a várt eredményt, lemond az USR elnöki tisztségéről Cătălin Drulă
2024. június 10., hétfő

Fölényesen győzött, újrázhat Bukarestben Nicuşor Dan

Az Állandó Választási Hatóság (AEP) honlapjára hétfő reggel 9-kor feltöltött részeredmények szerint 1021 bukaresti szavazókörzet adatainak feldolgozása után Nicuşor Dan a szavazatok 46,88 százalékát megszerezve újabb főpolgármesteri mandátumot nyert.

Fölényesen győzött, újrázhat Bukarestben Nicuşor Dan
2024. június 10., hétfő

Továbbra is negatív a természetes szaporulat, a legfőbb halálok a szív- és érrendszeri betegség

Áprilisban is negatív volt a természetes szaporulat Romániában: 7101 fővel csökkent a népességszám, és a halálozások száma 1,6-szorosa volt az élveszületésekének – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) hétfőn közzétett adataiból.

Továbbra is negatív a természetes szaporulat, a legfőbb halálok a szív- és érrendszeri betegség
2024. június 09., vasárnap

Ciolacu: a PSD megnyerte a választásokat, Ciucă a demokratikus „leckét” dicséri

A Szociáldemokrata Párt (PSD) megnyerte a választásokat – jelentette ki Marcel Ciolacu a pártszékházban az exit poll eredmények közzététele után.

Ciolacu: a PSD megnyerte a választásokat, Ciucă a demokratikus „leckét” dicséri
2024. június 09., vasárnap

Öt százalékon az RMDSZ az exit-poll szerint, taroltak a román kormánypártok az EP-választáson

Az exit-poll felmérés szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a szavazatok öt százalékát szerezte meg, és várhatóan bejut az Európai Parlamentbe. A megyei tanácsosjelölti listákra leadott szavazatoknál is öt százalékot ért el.

Öt százalékon az RMDSZ az exit-poll szerint, taroltak a román kormánypártok az EP-választáson
2024. június 09., vasárnap

Több mint hétszáz választási incidensről érkezett bejelentés Romániában

Vasárnap 722 bejelentés érkezett a rendőrséghez választási incidensekről; ezek közül 273 megalapozatlannak bizonyult, 86-ot még ellenőriznek.

Több mint hétszáz választási incidensről érkezett bejelentés Romániában