Egy hét alatt háromszázzal több kanyarós megbetegedés

Hírösszefoglaló 2017. május 27., 10:30

Egy hét alatt 310-zel nőtt a kanyarós megbetegedések száma Romániában, a járvány immár 27 ember életét követelte.

A közegészségügyi intézet honlapján közölt pénteki összesítés szerint a betegség tavaly februári megjelenése óta immár 6434 megbetegedést regisztráltak. A betegség legutóbbi, 27. halálos áldozata egy négy hónapos dél-romániai csecsemő, aki a 17 éves, beoltatlan édesanyjától kapta el a fertőző betegséget.

A járvány az ország csaknem teljes területére kiterjedt, ám a Magyarországgal határos nyugati megyékben észlelték a legtöbb megbetegedést. A bánsági Temes és Krassó-Szörény megyében 1065, illetve 1045 kanyarós beteget, Arad megyében 896-ot, Szatmárban pedig 639-et regisztráltak. Temes és Arad megyében volt a legtöbb (8 illetve 5) halálos áldozata a kórnak. A statisztikából kiderül:

a kanyaró a tíz év alatti gyermekeket veszélyezteti leginkább. A megbetegedettek 76 százaléka ebbe a korosztályba tartozik.

A 2016 februárjában indult járvány a múlt év végéig 1969 megbetegedést okozott, az idei év első hónapjaiban nőtt meg ugrásszerűen a megbetegedések száma.

Április közepén egyetlen hét alatt csaknem hétszáz új beteget regisztráltak.

A kanyaró azért terjed, mert nem elég magas az oltottsági arány, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint 95 százalékos arány szükséges ahhoz, hogy a járvány elkerülhető legyen.

A kanyaró erősen fertőző betegség, és az esetek többségében ugyan gyógyítható, de halálos kimenetelű komplikációk is előfordulhatnak. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint az Európai Unióban Románia mellett Olaszországban, Belgiumban, Franciaországban, Lengyelországban és Németországban terjed járványszerűen.

Németországban akár 2500 eurós pénzbüntetést kaphatnak az oltási tanácsadást elmulasztó szülők egy pénteken ismertetett kormányzati terv szerint, amelyet az egyre inkább terjedő kanyaró miatt készülnek bevezetni, írta az MTI. Az elképzelés szerint továbbra sem teszik kötelezővé a védőoltások beadását a kisgyermekeknek, de az óvodáknak jelenteniük kell az egészségügyi hatóságnak, ha egy szülő a gyermeke beíratásánál nem nyújt be igazolást arról, hogy részt vett oltási tanácsadáson. Az egészségügyi tárca legutóbbi adatai szerint Németországban az idén április közepéig 331 kanyarós megbetegedést jegyeztek fel, míg 2016-ban egész évben 325 ember kapta el a betegséget. A kanyaró az idén már halálos áldozatot is szedett; május közepén egy 37 éves nő veszítette életét a betegség miatt.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat