Ártatlannak vallotta magát és felmentését kérte Liviu Dragnea

Hírösszefoglaló 2020. január 14., 11:55

Nyolc hónapja „teljesen ártatlanul” ül börtönben – jelentette ki kedden a legfelsőbb bíróságon Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) volt elnöke, aki három év és hat hónapos büntetését tölti a rahovai börtönben, amelyet a Teleorman megyei gyermekvédelmi igazgatóságon történt fiktív alkalmazások ügyében rótt ki rá a bíróság.

Dragnea: „nyolc hónapja ártatlanul ülök a rahovai börtönben” Fotó: Grigore Popescu/Agerpres

A legfelsőbb bíróságon kedden Dragnea semmisségi folyamodványát tárgyalták.

A tárgyalóteremben Dragnea ártatlannak vallotta magát és felmentését kérte.

A PSD volt elnöke ismét cáfolta, hogy – az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vádjával ellentétben – ismerte volna Adriana Botorogeanut és Anisa Stoicát, akik – az ügyészek szerint – a gyermekjogvédelmi igazgatóság alkalmazásában álltak, de valójában a pártnál dolgoztak.

„Szilárdan hiszem, hogy teljesen ártatlan vagyok és nyolc hónapja ártatlanul ülök a rahovai börtönben. Ezért nem térítettem meg a kárt, mert nem tűnt normálisnak, hogy azért fizessek, amit nem követtem el. Az önök döntésükön múlik, hogy továbbra is a börtönben maradok-e ártatlanul, vagy szabadon engednek” – mondta Dragnea a bíráknak.

Dragnea ügyvédje, Flavia Teodosiu kijelentette: nem szerepel a büntetőtörvénykönyvben az a cselekedet, amivel Dragneát vádolják.

A procedúrát lezárták, a bíróság a következő alkalommal ítéletet hirdet.

2019. május 27-én a legfelsőbb bíróság, hivatali visszaélésre történő felbujtás vádjával, három év és hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte Liviu Dragneát a Teleorman megyei gyermekjogvédelmi igazgatóságon történt fiktív alkalmazások ügyében.

Dragnea két rendkívüli jogorvoslati kérelmet nyújtott be: egy semmiségi panaszt és egy semmisségi folyamodványt.

2019. december 10-én a bírák elutasították a semmiségi panaszt, a semmisségi folyamodványt pedig kedden tárgyalták.

A vád szerint Dragnea – aki a tettek elkövetésekor a Teleorman megyei tanács elnöke volt – közbenjárt annak érdekében, hogy a PSD megyei szervezetének két munkatársát a gyermekjogvédelmi igazgatóság alkalmazza, és rendszeres havi bért fizessen nekik úgy, hogy közben a két nő soha nem jelent meg hivatalos munkahelyén, és semmiféle tevékenységet nem végzett ott.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat