A NATO-nak és Washingtonnak is panaszkodott Bukarest az orosz dróntámadások miatt, Franciaországból érkezhet az ellenszer

A NATO-nak és Washingtonnak is panaszkodott Bukarest az orosz dróntámadások miatt, Franciaországból érkezhet az ellenszer

Iráni gyártmányú Sahíd kamikázedrón

Fotó: Wikipédia

Az Egyesült Államokat és a NATO-t is tájékoztatta Bukarest aggodalmairól annak nyomán, hogy az ukrán dunai kikötők elleni orosz légitámadások során román területre is zuhantak orosz drónalkatrészek. Eközben a román illetékesek Franciaországban tapogatóznak hatékony légvédelmi eszközök beszerzése érdekében.

Balogh Levente

2023. szeptember 19., 18:022023. szeptember 19., 18:02

2023. szeptember 19., 18:142023. szeptember 19., 18:14

A román védelmi tárca kedden közölte, hogy Angel Tîlvăr védelmi miniszter Kathleen Kavaleckel, az Egyesült Államok bukaresti nagykövetével egyeztetett a fejleményekről. A védelmi minisztérium közleménye szerint a hétfői találkozó napirendjén az Oroszországi Föderáció ukrajnai agressziós háborújának a regionális biztonságra gyakorolt hatásáról szóló megbeszélések szerepeltek, különös tekintettel a Románia határai közelében található ukrán folyami kikötők ellen a közelmúltban elkövetett támadások által előidézett helyzetre.

Tîlvăr aggodalmát fejezte ki a támadások számának növekedése miatt, és elmondta, hogy a védelmi tárca együttműködik a polgári vészhelyzetek terén illetékes központi és helyi struktúrákkal.

„Azért cselekszünk, hogy pontosabban nyomon kövessük a támadások során kialakult helyzetet, és csökkentsük a kockázatokat az ukrán kikötői infrastruktúrához legközelebb eső területeken, amelyeket a közelmúltban súlyos csapások értek” – mondta a miniszter. Hozzátette, hogy a minisztérium folyamatos kapcsolatban áll a szövetséges intézményekkel, amelyeket valós időben tájékoztatnak a támadások által generált helyzetről.

Tîlvăr hangsúlyozta továbbá a NATO légtérrendészeti missziói kiegészítésének fontosságát, köszönetet mondott az Egyesült Államok azon döntéséért, hogy az elkövetkező időszakban F-16-os repülőgépeket telepít Romániába, és

kiemelte az Egyesült Államok következetes támogatását a romániai F-16-os kiképzőközpont projekt előrehaladásához,

amely „fontos erőforrást jelent a romániai pilóták, valamint a szövetséges és partnerállamok, köztük Ukrajna pilótáinak magas színvonalú kiképzésében”.

„Nagyra értékelem az Egyesült Államok támogatását a szövetséges védelmi pozíció megerősítésében a keleti szárnyon, valamint a román és NATO-terület elleni bármilyen agresszió elrettentésében. Továbbra is felelősségteljesen vállaljuk szerepünket a szövetséges biztonsági rendszerben a Fekete-tengeren, ahol a stabilitás egyik pillére vagyunk” – idézte a védelmi minisztert a közlemény.

A külügyminisztérium szerint

Kavalec nagykövet hangsúlyozta az Egyesült Államok elkötelezettségét, hogy továbbra is segítséget nyújtson Romániának védelmi képességeinek megerősítéséhez,

és jelentősen hozzájárul a szövetséges védelem és az elrettentés megerősítéséhez a keleti szárnyon. „Határozottan elítéljük a háború Oroszország általi, provokáció nélküli eszkalálását, és továbbra is határozottan elkötelezettek vagyunk a párbeszéd és együttműködés mellett Romániával a jövőben” – mondta Kavalec.

Eközben Daniel Petrescu román vezérkari főnök a NATO katonai bizottságának illetékeseit tájékoztatta a helyzetről.

A védelmi tárca hétfő esti közleménye szerint Petrescu a hétvégén lezajlott egyeztetésen tájékoztatta a résztvevőket a román területen megtalált orosz dróndarabokkal kapcsolatos fejleményekről. „Ismertettük az események menetét, néhány előzetes következtetést, valamint a román hadsereg által a felügyeleti rendszer megerősítése és az ilyen helyzetek jövőbeni elkerülése érdekében hozott intézkedéseket. Köszönetet mondtam a szövetséges államokból érkező kollégáimnak is a szolidaritásukért és támogatásukért” – mondta Daniel Petrescu tábornok.

Irán drónok zuhantak le román területen

Az egyébként a védelmi tárca előzetes vizsgálatai alapján már bizonyosnyak tűnik, hogy mindhárom, Romániában lezuhant drón

az oroszok által az Ukrajna elleni háborúban használt, iráni gyártmányú Sahíd kamikázedrón.

A vizsgálat ugyan még nem zárult le, de Angel Tîlvăr védelmi miniszter, aki hétfőn tájékoztatta a parlament védelmi bizottságainak tagjait az ügyről, arról beszélt, hogy „az orosz erők által használt drónokhoz hasonló” eszközökről van szó.

korábban írtuk

Nagyobb területet érintenek Romániában az orosz támadások miatti riasztások – Bombával felszerelt drónt találtak Bulgáriában
Nagyobb területet érintenek Romániában az orosz támadások miatti riasztások – Bombával felszerelt drónt találtak Bulgáriában

Az országos katasztrófavédelmi felügyelőség (IGSU) kiterjesztette a drónveszélyre figyelmeztető Ro-Alert üzenetei hatókörét két újabb településre.

Két drón darabjait a Tulcea megyei Plauru község területén, az ukrán határ közvetlen közelében találták meg, a harmadikat viszont jóval beljebb az ország területén, Tulceától 8 kilométerre. A román radarok egyik drónt sem észlelték, a védelmi tárca indoklása szerint azért, mert ezek a pilóta nélküli eszközök nagyon alacsonyan képesek repülni.

Mistral légvédelmi rendszerek jelenthetik a megoldást

A Bukarest által az ukrán határ menti területek védelme érdekében tervezett lépések között a légvédelem megerősítése kiemelt fontossággal bír, ennek érdekében már el is indult a tapogatózás. A DefenseRomania katonai szakportál rámutatott: a Duna-menti ukrán kikötők elleni orosz légicsapások nyomán égetően szükségessé vált a rövid és nagyon rövid hatótávolságú légvédelmi rendszerek beszerzése.

A román illetékesek az MBDA európai fegyvergyártó által gyártott Mistral 3 rendszerek beszerzését fontolgatják.

A Defense News című amerikai katonai kiadványnak a román védelmi minisztérium egyik illetékese meg is erősítette, hogy Bukarest a francia gyártmányú Mistral 3 közös beszerzése iránt érdeklődik.

Galéria

Fotó: Wikipédia

Az MBDA szerint a közös Mistral-ügyletben eddig öt ország – Franciaország, Belgium, Magyarország, Észtország és Ciprus – vesz részt, de további országok csatlakozása is várható, így Románia is része lehet a projektnek. Az MBDA szóvivője, Julien Watelet a Defense News-nak megerősítette, hogy a cég egyeztetéseket kezdett Romániával az ügyben.

Amennyiben Románia tényleg csatlakozik a programhoz,

várhatóan hamar meg is kapja a légvédelmi rendszereket, az MBDA tervei szerint ugyanis 2024-ben megkétszerezik a termelést.

A program egyik előnye, hogy az európai uniós EDIRPA program keretében zajlik, amelynek a lényege az, hogy a közös haditechnikai beszerzéseket lebonyolító tagállamok visszakaphatják az erre fordított források egy részét. Románia ugyanakkor emellett szintén rövid és nagyon rövid hatótávolságú SHORAD/VSHORAD légvédelmi rendszerek beszerzését is tervezi, ebből 16 integrált SHORAD/VSHORAD rendszert a légierő kaphat meg, míg a szárazföldi erőket kilenc SHORAD, illetve 16 VSHORAD rendszerrel erősítenék meg. Az összesen 41 rendszer több mint négymilliárd euróba kerül.

Nem lehet válogatás nélkül minden orosz drónra tüzet nyitni

Egyébként ha meg is vannak a védekezéshez szükséges eszközök, a román hadsereg akkor sem lőheti le válogatás nélkül az ország légterét megsértő orosz drónokat. A bukaresti hatóságok repüléstilalmi övezetet hoztak létre az érintett Duna menti területek fölött, és növelték a térségben működő felderítő eszközök számát.

Az Adevărulnak ugyanakkor Constantin Ciorbea tartalékos ellentengernagy, a NATO olaszországi parancsnokságán működő információs műveleti részleg korábbi helyettes vezetője rámutatott: a román katonák két forgatókönyv alapján járhatnak majd el, amennyiben újabb orosz drónok sértik meg az ország légterét.

Idézet
Ha olyan drónokról van szó, amelyek közvetlenül az ukrán határ közelében, a Duna partján zuhannak le, mint a Plauruban lezuhant, a hadsereg nem fog tüzet nyitni rájuk, mert fennáll a veszélye, hogy a román hadsereg által kilőtt rakéta eltéved, a határon túlra kerül, és ez félreértelmezhető helyzetet teremt, és eszkalációhoz vezethet”

– figyelmeztetett az ellentengernagy. Ugyanakkor a legutóbbi drón mélyen, 15 kilométerre az ukrán határtól zuhant le, és az ilyen behatolásokra a légvédelem válaszolni fog. Ezeket a drónokat minden bizonnyal meg fogják támadni. Olyan rendszereket fognak használni, mint a Gepard, a 9K33 OSA vagy akár a Strela. Ezenkívül ezeket a mélyen a területünkre behatoló drónokat a folyami flotta légvédelmi rendszerekkel felszerelt hajói is képesek semlegesíteni.

korábban írtuk

Riasztást adtak ki a bukaresti hatóságok, miután az oroszok a román határ közelében levő ukrán célpontokat támadtak
Riasztást adtak ki a bukaresti hatóságok, miután az oroszok a román határ közelében levő ukrán célpontokat támadtak

RO-Alert üzenetben figyelmeztette a katasztrófavédelem a Tulcea és Galac megye ukrán határ menti régióiban élőket a határ menti ukrán célpontok elleni újabb orosz támadások miatt.

Ugyanakkor

ahhoz, hogy a hadsereg élesben, a gyakorlótereken kívül használhassa ezeket a fegyvereket, politikai döntés szükséges,

ahogy az Lengyelországban is történt, ahol aktiválták a légvédelmi rendszereket, miután egy rakéta roncsai lengyel területen értek földet. Ha szükség lesz rá, vélhetően Bukarest is hasonlóan jár majd el: Vlad Gheorghiță helyettes vezérkari főnök már korábban bejelentette, hogy Románia kész minden szükséges erőt bevetni a területét fenyegető orosz drónok lelövésére.

Európai légvédelem francia alapokon
A Mistral egy infravörös rávezetést alkalmazó kis hatótávolságú föld-levegő rakéta, amelyet az európai multinacionális vállalat, az MBDA gyárt. Eredetileg francia SATCP (Sol-Air À Très Courte Portée) rakétán alapul, fejlesztését 1974-ben kezdték. Első változatát (S1) 1988-ban, majd második változatát (M2) 1997-ben rendszeresítették, majd a 2000-es évek közepétől az M3 változat került gyártásba nagyobb hatótávolsággal és jobb zavarvédelemmel.
A Mistral rakéták különféle indítóegységeknek köszönhetően bevethetőek teherautókról, páncélozott járművekről, hajókról vagy helikopterekről. (Többek között az SA 341 Gazelle, Denel Rooivalk, vagy az Airbus Tiger helikopterekről is lehet indítani őket).

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 10., hétfő

Fölényesen győzött, újrázhat Bukarestben Nicuşor Dan

Az Állandó Választási Hatóság (AEP) honlapjára hétfő reggel 9-kor feltöltött részeredmények szerint 1021 bukaresti szavazókörzet adatainak feldolgozása után Nicuşor Dan a szavazatok 46,88 százalékát megszerezve újabb főpolgármesteri mandátumot nyert.

Fölényesen győzött, újrázhat Bukarestben Nicuşor Dan
2024. június 10., hétfő

Továbbra is negatív a természetes szaporulat, a legfőbb halálok a szív- és érrendszeri betegség

Áprilisban is negatív volt a természetes szaporulat Romániában: 7101 fővel csökkent a népességszám, és a halálozások száma 1,6-szorosa volt az élveszületésekének – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) hétfőn közzétett adataiból.

Továbbra is negatív a természetes szaporulat, a legfőbb halálok a szív- és érrendszeri betegség
2024. június 09., vasárnap

Ciolacu: a PSD megnyerte a választásokat, Ciucă a demokratikus „leckét” dicséri

A Szociáldemokrata Párt (PSD) megnyerte a választásokat – jelentette ki Marcel Ciolacu a pártszékházban az exit poll eredmények közzététele után.

Ciolacu: a PSD megnyerte a választásokat, Ciucă a demokratikus „leckét” dicséri
2024. június 09., vasárnap

Öt százalékon az RMDSZ az exit-poll szerint, taroltak a román kormánypártok az EP-választáson

Az exit-poll felmérés szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a szavazatok öt százalékát szerezte meg, és várhatóan bejut az Európai Parlamentbe. A megyei tanácsosjelölti listákra leadott szavazatoknál is öt százalékot ért el.

Öt százalékon az RMDSZ az exit-poll szerint, taroltak a román kormánypártok az EP-választáson
2024. június 09., vasárnap

Több mint hétszáz választási incidensről érkezett bejelentés Romániában

Vasárnap 722 bejelentés érkezett a rendőrséghez választási incidensekről; ezek közül 273 megalapozatlannak bizonyult, 86-ot még ellenőriznek.

Több mint hétszáz választási incidensről érkezett bejelentés Romániában
2024. június 09., vasárnap

Cáfolja a román rendőrség, hogy beépített emberei lennének a pártoknál a választási csalások leleplezésére

Álhíreknek nevezte és cáfolta a Román Rendőrség azokat az információkat, amelyek szerint beépített emberei lennének a pártoknál, akiknek a feladata a választási csalások leleplezése.

Cáfolja a román rendőrség, hogy beépített emberei lennének a pártoknál a választási csalások leleplezésére
2024. június 09., vasárnap

Több mint 300 választási incidenst jelentettek a rendőrségnek Románia-szerte

Eddig 312 választási incidenst jelentettek a rendőrségnek országszerte, ebből 114 bejelentés alaptalannak bizonyult, 56-ot még vizsgálnak – tájékoztatott vasárnap kora délután a belügyminisztérium szóvivője.

Több mint 300 választási incidenst jelentettek a rendőrségnek Románia-szerte
2024. június 09., vasárnap

Zivatarok, jégeső, villámlások is várhatóak Erdélyben

Kánikulára és zivatarokra figyelmeztető újabb riasztásokat adott ki vasárnap az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

Zivatarok, jégeső, villámlások is várhatóak Erdélyben
2024. június 09., vasárnap

Nem léphetnek be a szavazóhelyiségekbe a felméréseket végző kérdezőbiztosok

A Központi Választási Iroda (BEC) vasárnap pontosította, hogy a választások napján exit poll felméréseket végző közvélemény-kutató cégek kérdezőbiztosai nem léphetnek be a szavazóhelyiségekbe.

Nem léphetnek be a szavazóhelyiségekbe a felméréseket végző kérdezőbiztosok
2024. június 09., vasárnap

Előre lepecsételt szavazólapok miatt is vizsgálódik a román rendőrség

Vasárnap 11 lehetséges választási bűncselekmény ügyében indított vizsgálatot a rendőrség – számolt be a belügyminisztérium szóvivője.

Előre lepecsételt szavazólapok miatt is vizsgálódik a román rendőrség