A NATO-nak és Washingtonnak is panaszkodott Bukarest az orosz dróntámadások miatt, Franciaországból érkezhet az ellenszer

A NATO-nak és Washingtonnak is panaszkodott Bukarest az orosz dróntámadások miatt, Franciaországból érkezhet az ellenszer

Iráni gyártmányú Sahíd kamikázedrón

Fotó: Wikipédia

Az Egyesült Államokat és a NATO-t is tájékoztatta Bukarest aggodalmairól annak nyomán, hogy az ukrán dunai kikötők elleni orosz légitámadások során román területre is zuhantak orosz drónalkatrészek. Eközben a román illetékesek Franciaországban tapogatóznak hatékony légvédelmi eszközök beszerzése érdekében.

Balogh Levente

2023. szeptember 19., 18:022023. szeptember 19., 18:02

2023. szeptember 19., 18:142023. szeptember 19., 18:14

A román védelmi tárca kedden közölte, hogy Angel Tîlvăr védelmi miniszter Kathleen Kavaleckel, az Egyesült Államok bukaresti nagykövetével egyeztetett a fejleményekről. A védelmi minisztérium közleménye szerint a hétfői találkozó napirendjén az Oroszországi Föderáció ukrajnai agressziós háborújának a regionális biztonságra gyakorolt hatásáról szóló megbeszélések szerepeltek, különös tekintettel a Románia határai közelében található ukrán folyami kikötők ellen a közelmúltban elkövetett támadások által előidézett helyzetre.

Tîlvăr aggodalmát fejezte ki a támadások számának növekedése miatt, és elmondta, hogy a védelmi tárca együttműködik a polgári vészhelyzetek terén illetékes központi és helyi struktúrákkal.

„Azért cselekszünk, hogy pontosabban nyomon kövessük a támadások során kialakult helyzetet, és csökkentsük a kockázatokat az ukrán kikötői infrastruktúrához legközelebb eső területeken, amelyeket a közelmúltban súlyos csapások értek” – mondta a miniszter. Hozzátette, hogy a minisztérium folyamatos kapcsolatban áll a szövetséges intézményekkel, amelyeket valós időben tájékoztatnak a támadások által generált helyzetről.

Tîlvăr hangsúlyozta továbbá a NATO légtérrendészeti missziói kiegészítésének fontosságát, köszönetet mondott az Egyesült Államok azon döntéséért, hogy az elkövetkező időszakban F-16-os repülőgépeket telepít Romániába, és

kiemelte az Egyesült Államok következetes támogatását a romániai F-16-os kiképzőközpont projekt előrehaladásához,

amely „fontos erőforrást jelent a romániai pilóták, valamint a szövetséges és partnerállamok, köztük Ukrajna pilótáinak magas színvonalú kiképzésében”.

„Nagyra értékelem az Egyesült Államok támogatását a szövetséges védelmi pozíció megerősítésében a keleti szárnyon, valamint a román és NATO-terület elleni bármilyen agresszió elrettentésében. Továbbra is felelősségteljesen vállaljuk szerepünket a szövetséges biztonsági rendszerben a Fekete-tengeren, ahol a stabilitás egyik pillére vagyunk” – idézte a védelmi minisztert a közlemény.

A külügyminisztérium szerint

Kavalec nagykövet hangsúlyozta az Egyesült Államok elkötelezettségét, hogy továbbra is segítséget nyújtson Romániának védelmi képességeinek megerősítéséhez,

és jelentősen hozzájárul a szövetséges védelem és az elrettentés megerősítéséhez a keleti szárnyon. „Határozottan elítéljük a háború Oroszország általi, provokáció nélküli eszkalálását, és továbbra is határozottan elkötelezettek vagyunk a párbeszéd és együttműködés mellett Romániával a jövőben” – mondta Kavalec.

Eközben Daniel Petrescu román vezérkari főnök a NATO katonai bizottságának illetékeseit tájékoztatta a helyzetről.

A védelmi tárca hétfő esti közleménye szerint Petrescu a hétvégén lezajlott egyeztetésen tájékoztatta a résztvevőket a román területen megtalált orosz dróndarabokkal kapcsolatos fejleményekről. „Ismertettük az események menetét, néhány előzetes következtetést, valamint a román hadsereg által a felügyeleti rendszer megerősítése és az ilyen helyzetek jövőbeni elkerülése érdekében hozott intézkedéseket. Köszönetet mondtam a szövetséges államokból érkező kollégáimnak is a szolidaritásukért és támogatásukért” – mondta Daniel Petrescu tábornok.

Irán drónok zuhantak le román területen

Az egyébként a védelmi tárca előzetes vizsgálatai alapján már bizonyosnyak tűnik, hogy mindhárom, Romániában lezuhant drón

az oroszok által az Ukrajna elleni háborúban használt, iráni gyártmányú Sahíd kamikázedrón.

A vizsgálat ugyan még nem zárult le, de Angel Tîlvăr védelmi miniszter, aki hétfőn tájékoztatta a parlament védelmi bizottságainak tagjait az ügyről, arról beszélt, hogy „az orosz erők által használt drónokhoz hasonló” eszközökről van szó.

korábban írtuk

Nagyobb területet érintenek Romániában az orosz támadások miatti riasztások – Bombával felszerelt drónt találtak Bulgáriában
Nagyobb területet érintenek Romániában az orosz támadások miatti riasztások – Bombával felszerelt drónt találtak Bulgáriában

Az országos katasztrófavédelmi felügyelőség (IGSU) kiterjesztette a drónveszélyre figyelmeztető Ro-Alert üzenetei hatókörét két újabb településre.

Két drón darabjait a Tulcea megyei Plauru község területén, az ukrán határ közvetlen közelében találták meg, a harmadikat viszont jóval beljebb az ország területén, Tulceától 8 kilométerre. A román radarok egyik drónt sem észlelték, a védelmi tárca indoklása szerint azért, mert ezek a pilóta nélküli eszközök nagyon alacsonyan képesek repülni.

Mistral légvédelmi rendszerek jelenthetik a megoldást

A Bukarest által az ukrán határ menti területek védelme érdekében tervezett lépések között a légvédelem megerősítése kiemelt fontossággal bír, ennek érdekében már el is indult a tapogatózás. A DefenseRomania katonai szakportál rámutatott: a Duna-menti ukrán kikötők elleni orosz légicsapások nyomán égetően szükségessé vált a rövid és nagyon rövid hatótávolságú légvédelmi rendszerek beszerzése.

A román illetékesek az MBDA európai fegyvergyártó által gyártott Mistral 3 rendszerek beszerzését fontolgatják.

A Defense News című amerikai katonai kiadványnak a román védelmi minisztérium egyik illetékese meg is erősítette, hogy Bukarest a francia gyártmányú Mistral 3 közös beszerzése iránt érdeklődik.

Galéria

Fotó: Wikipédia

Az MBDA szerint a közös Mistral-ügyletben eddig öt ország – Franciaország, Belgium, Magyarország, Észtország és Ciprus – vesz részt, de további országok csatlakozása is várható, így Románia is része lehet a projektnek. Az MBDA szóvivője, Julien Watelet a Defense News-nak megerősítette, hogy a cég egyeztetéseket kezdett Romániával az ügyben.

Amennyiben Románia tényleg csatlakozik a programhoz,

várhatóan hamar meg is kapja a légvédelmi rendszereket, az MBDA tervei szerint ugyanis 2024-ben megkétszerezik a termelést.

A program egyik előnye, hogy az európai uniós EDIRPA program keretében zajlik, amelynek a lényege az, hogy a közös haditechnikai beszerzéseket lebonyolító tagállamok visszakaphatják az erre fordított források egy részét. Románia ugyanakkor emellett szintén rövid és nagyon rövid hatótávolságú SHORAD/VSHORAD légvédelmi rendszerek beszerzését is tervezi, ebből 16 integrált SHORAD/VSHORAD rendszert a légierő kaphat meg, míg a szárazföldi erőket kilenc SHORAD, illetve 16 VSHORAD rendszerrel erősítenék meg. Az összesen 41 rendszer több mint négymilliárd euróba kerül.

Nem lehet válogatás nélkül minden orosz drónra tüzet nyitni

Egyébként ha meg is vannak a védekezéshez szükséges eszközök, a román hadsereg akkor sem lőheti le válogatás nélkül az ország légterét megsértő orosz drónokat. A bukaresti hatóságok repüléstilalmi övezetet hoztak létre az érintett Duna menti területek fölött, és növelték a térségben működő felderítő eszközök számát.

Az Adevărulnak ugyanakkor Constantin Ciorbea tartalékos ellentengernagy, a NATO olaszországi parancsnokságán működő információs műveleti részleg korábbi helyettes vezetője rámutatott: a román katonák két forgatókönyv alapján járhatnak majd el, amennyiben újabb orosz drónok sértik meg az ország légterét.

Idézet
Ha olyan drónokról van szó, amelyek közvetlenül az ukrán határ közelében, a Duna partján zuhannak le, mint a Plauruban lezuhant, a hadsereg nem fog tüzet nyitni rájuk, mert fennáll a veszélye, hogy a román hadsereg által kilőtt rakéta eltéved, a határon túlra kerül, és ez félreértelmezhető helyzetet teremt, és eszkalációhoz vezethet”

– figyelmeztetett az ellentengernagy. Ugyanakkor a legutóbbi drón mélyen, 15 kilométerre az ukrán határtól zuhant le, és az ilyen behatolásokra a légvédelem válaszolni fog. Ezeket a drónokat minden bizonnyal meg fogják támadni. Olyan rendszereket fognak használni, mint a Gepard, a 9K33 OSA vagy akár a Strela. Ezenkívül ezeket a mélyen a területünkre behatoló drónokat a folyami flotta légvédelmi rendszerekkel felszerelt hajói is képesek semlegesíteni.

korábban írtuk

Riasztást adtak ki a bukaresti hatóságok, miután az oroszok a román határ közelében levő ukrán célpontokat támadtak
Riasztást adtak ki a bukaresti hatóságok, miután az oroszok a román határ közelében levő ukrán célpontokat támadtak

RO-Alert üzenetben figyelmeztette a katasztrófavédelem a Tulcea és Galac megye ukrán határ menti régióiban élőket a határ menti ukrán célpontok elleni újabb orosz támadások miatt.

Ugyanakkor

ahhoz, hogy a hadsereg élesben, a gyakorlótereken kívül használhassa ezeket a fegyvereket, politikai döntés szükséges,

ahogy az Lengyelországban is történt, ahol aktiválták a légvédelmi rendszereket, miután egy rakéta roncsai lengyel területen értek földet. Ha szükség lesz rá, vélhetően Bukarest is hasonlóan jár majd el: Vlad Gheorghiță helyettes vezérkari főnök már korábban bejelentette, hogy Románia kész minden szükséges erőt bevetni a területét fenyegető orosz drónok lelövésére.

Európai légvédelem francia alapokon
A Mistral egy infravörös rávezetést alkalmazó kis hatótávolságú föld-levegő rakéta, amelyet az európai multinacionális vállalat, az MBDA gyárt. Eredetileg francia SATCP (Sol-Air À Très Courte Portée) rakétán alapul, fejlesztését 1974-ben kezdték. Első változatát (S1) 1988-ban, majd második változatát (M2) 1997-ben rendszeresítették, majd a 2000-es évek közepétől az M3 változat került gyártásba nagyobb hatótávolsággal és jobb zavarvédelemmel.
A Mistral rakéták különféle indítóegységeknek köszönhetően bevethetőek teherautókról, páncélozott járművekről, hajókról vagy helikopterekről. (Többek között az SA 341 Gazelle, Denel Rooivalk, vagy az Airbus Tiger helikopterekről is lehet indítani őket).

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 08., szerda

Nem hajlandó módosítani a választások időpontján a kormányfő

Marcel Ciolacu kormányfő, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szerdán kijelentette, nem beszélt senkivel az államelnök-választás időpontjának megváltoztatásáról.

Nem hajlandó módosítani a választások időpontján a kormányfő
2024. május 08., szerda

Vádat emelt az ügyészség Konstanca ellentmondásos megítélésű ortodox érseke ellen

Befolyás vásárlása miatt bíróság elé állítja az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) Teodosie Petrescu konstancai érseket.

Vádat emelt az ügyészség Konstanca ellentmondásos megítélésű ortodox érseke ellen
2024. május 08., szerda

A PNL kitart a szeptemberi államfőválasztás mellett, Ciucă lehet a jelöltjük

A Nemzeti Liberális Párt továbbra is azt támogatja, hogy a koalíció döntését fenntartva szeptember 15-én legyen az államelnök-választás első, és szeptember 29-én a második fordulója – jelentette ki szerdán Nicolae Ciucă.

A PNL kitart a szeptemberi államfőválasztás mellett, Ciucă lehet a jelöltjük
2024. május 07., kedd

Tonnaszámra próbálják rásózni a penészes, romlott zöldséget-gyümölcsöt a vásárlókra az üzletekben

Több tonna zöldséget és gyümölcsöt vontak ki a romániai piacról ellenőrzései nyomán az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC), egyebek mellett penészes, poros és rovarokkal fertőzött termékeket is.

Tonnaszámra próbálják rásózni a penészes, romlott zöldséget-gyümölcsöt a vásárlókra az üzletekben
2024. május 07., kedd

Nő a közlekedési kultúra? Jóval kevesebb súlyos baleset történt ortodox húsvétkor, mint tavaly

A majálist és görögkeleti húsvétot is felölelő idei hatnapos hosszú hétvégén 42,8 százalékkal kevesebb súlyos közúti baleset történt a tavalyi év hasonló időszakához képest.

Nő a közlekedési kultúra? Jóval kevesebb súlyos baleset történt ortodox húsvétkor, mint tavaly
2024. május 07., kedd

Négy cég „röptetheti” Iohannist utazásai során, mindez több mint nyolcmillió lejébe kerül az adófizetőknek

Négy cég bonyolíthatja le összesen több mint nyolcmillió lej értékben az államfő kül- és belföldi légi utazásait az elnöki hivatal által kiírt közbeszerzési eljárás eredménye alapján.

Négy cég „röptetheti” Iohannist utazásai során, mindez több mint nyolcmillió lejébe kerül az adófizetőknek
2024. május 07., kedd

Már sokadszor kellett új börtönbe költöztetni a román hatóságok által a legveszélyesebbnek tartott bűnözőt

A napokban immár sokadik alkalommal kellett új börtönbe költöztetni Konsztantinosz Passzariszt, a román hatóságok által a legveszélyesebbnek tartott, jelenleg fogva tartott bűnözőt, akit több mint húsz éve ítéltek életfogytiglani szabadságvesztésre.

Már sokadszor kellett új börtönbe költöztetni a román hatóságok által a legveszélyesebbnek tartott bűnözőt
2024. május 06., hétfő

Fittyet hánynak a kiberbiztonságra: sokan még online vásárláskor sem figyelnek a kockázatokra

Bár a romániai lakosság számottevő hányada rendszeresen használja az internetet, nagyon sokan fittyet hánynak a kiberbiztonságra – irányítja rá a figyelmet egy friss elemzés.

Fittyet hánynak a kiberbiztonságra: sokan még online vásárláskor sem figyelnek a kockázatokra
2024. május 06., hétfő

Közel nyolcvan nagyszabású akcióban több mint 1200 házkutatást tartott a gazdasági rendőrség

A gazdasági rendőrség az év első három hónapjában országszerte 78 nagyszabású akciót hajtott végre a bűnözői csoportok felszámolása érdekében, és összesen 1226 házkutatást tartott.

Közel nyolcvan nagyszabású akcióban több mint 1200 házkutatást tartott a gazdasági rendőrség
2024. május 06., hétfő

Volt román miniszter: Romániában és Moldovában jobb élni, mint Budapesttől nyugatra

Jelenleg ugyanakkora erőfeszítéssel jobban lehet élni Romániában vagy Moldovában, mint Budapesttől nyugatra – állította Daniel Funeriu volt román oktatási miniszter.

Volt román miniszter: Romániában és Moldovában jobb élni, mint Budapesttől nyugatra