A 2018-as centenáriumra és a 2019-es EU-elnökségre összpontosít a román diplomácia

MTI 2017. augusztus 29., 15:27

A román diplomáciának főként az 1918-as egyesülés százéves évfordulójára, valamint a 2019. első félévi román EU-elnökségre kell készülnie – jelentette ki kedden Teodor Meleșcanu román külügyminiszter.

Teodor Meleșcanu Fotó: Mae.ro

A tárcavezető a román diplomácia kedden kezdődött kétnapos, hagyományos évi értekezletén beszélt erről. Közölte, hogy az említett feladatok mellett fontosnak tartják Romániának az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem állandó tagságára, valamint a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagságára benyújtott pályázatát is.

Meleșcanu hangsúlyozta:

a román diplomatáktól az eredményekre jobban összpontosító gazdasági diplomáciát vár el.

A román EU-elnökségről kifejtette: Bukarest érdeke, hogy fellendítse az uniós fejlesztési politikákat az EU gazdasági konvergenciája és európai integrációjának mélyítése érdekében. Rámutatott, hogy Romániának aktívabban kell érvényesítenie nemzeti érdekeit az EU jövőjét illetően, de a tagállamokkal fenntartott kétoldalú kapcsolatokban is. Úgy vélte, hogy

az EU-elnökség történelmi lehetőség a román külpolitika számára.

Közölte, hogy Románia jó viszony ápolására törekszik Oroszországgal, de ennek két előfeltétele van: a kölcsönös tisztelet, valamint a nemzetközi jog betartása. Hozzátette: amíg Moszkva megsérti a nemzetközi jogot, Románia támogatni fogja az Európai Unió Oroszországgal szemben alkalmazott szankcióit.

A bukaresti külügyminisztérium közleménye szerint a román diplomácia értekezletének három kiemelt meghívottja lesz: az egyiptomi és a luxemburgi külügyminiszter mellett

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is részt vesz szerdán a tanácskozáson,

ahol előadást is tart.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat