Csíkszéki Gazdanapok az összefogás jegyében

Kömény Kamilla 2016. szeptember 29., 12:41

Sokszínű és tartalmas programokon vehettek részt a székelyföldi gazdák az első alkalommal megszervezett Csíkszéki Gazdanapok elnevezésű rendezvényen, amely a csíkszentsimoni Szent László Gyermekvédelmi Központ területén zajlott a múlt hétvégén.

Fotó: Gecse Noémi

A szakmai találkozókat, vásárt és gazdakonferenciát is magában foglaló rendezvényen részt vett Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke is, aki a záróünnepségen azt mondta, három napig dolgoztak, egyeztettek és programokat alkottak, amelyek révén megerősítették az együttműködést az országhatár két oldalán élő magyar gazdák között. Jakab a résztvevőket arra kérte, higgyék el, azon dolgoznak az anyaországban, hogy minden magyar igazán otthonra találjon a Kárpát-medencében.

Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke köszöntőjében a bizalom, az adott szó fontosságáról beszélt, arról, hogy vissza kellene térjenek azok az idők, amikor még elég volt egy kézfogás az ígéretek betartásához. Meglátása szerint, „ha lesz kellő bizalom, összefogás a gazdák részéről a mezőgazdaságban, az értékesítésben, a közös fellépésben, akkor ez a három nap nem volt hiába”. Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor megköszönte a magyarországi szakembereknek, hogy a barátság mellett rendszerint tudást és anyagi támogatást is kapnak a székelyföldiek. Hangsúlyozta, a hétvégi eseményhez hasonló rendezvények elsősorban a gazdák tudásának gyarapítása miatt fontosak, ilyenkor ugyanis nemcsak ünnepelni, hanem tanulni is van lehetőségük a környékbelieknek.

A rendezvény résztvevőinek volt miből válogatniuk: voltak, akik a kézműves vásárban időztek el, de rendszerint tele volt a sajtkészítők sátra, vagy az úgynevezett tanácsadók sátra is. Népszerűnek bizonyult a szarvasmarha-kiállítás is, amelynek keretében 16 állatot értékelt a szakmai zsűri, miközben Sólyom Gizella, a Hargita megyei állatnemesítő hivatal volt vezetője beszélt a fajták és felvonultatott állatok jellemzőiről. Mint a szervezőktől megtudtuk, mintegy negyven egyedre számítottak, de az utolsó száz méteren több gazda is visszamondta a részvételt.

A tanácsadók sátrában a mezőgazdasági és vidékfejlesztési pályázatokat lebonyolító intézmények és szervezetek egész nap ingyenes tanácsadással segítették az érdeklődő gazdákat. A Kovászna megyei LAM Alapítvány munkatársa elmondta, habár az emberek is érdeklődtek, de a jelen lévő szervezetek között – Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés, Csík LEADER Egyesület – is elindult egyfajta kommunikáció, ami számukra is pozitív hozadéka az eseménynek. A Caritas munkatársa arról számolt be, hogy beszélgetésünkig tőlük elsősorban a gyógynövénytermesztésről érdeklődtek, miközben formális (akkreditált) és nonformális képzéseiket próbálták népszerűsíteni az eseményen.

A Csíkszéki Gazdanapon szakmai konferenciát is szerveztek, melyen többek közt a helyi termékekről, védjegyekről, a minőségbiztosításról, a tejtermelésről és -feldolgozásról is előadást tartottak. Továbbá a vadkárok, a vadkárbecslés, vadgazdálkodás, illetve a gazdaképzések is terítékre kerültek. Mindezek mellett az új agrártörvényekről, a határon átnyúló együttműködésekről és az agrártámogatások alakulásáról is informálták a jelenlévőket.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Legnézettebb