Rostás Szabolcs

2017. június 21., 23:09

Vereséggel felérő győzelem

Megtörténhet, Liviu Dragnea úgy jár a saját miniszterelnöke ellen beterjesztett bizalmatlansági indítványa sikerével, mint a tábornok, aki megnyeri ugyan az ütközetet, ám a vérre menő csata után kénytelen rádöbbenni, hogy hadsereg nélkül maradt.

A román balliberális koalíció elkerülte a blamázst, hogy úgy vonuljon be a politikatörténetbe, mint amely a saját kormányát sem képes megbuktatni. A jelek szerint Dragnea és Tăriceanu csapatának be kell érnie ezzel a „sikerrel”. Kipenderítették ugyan a marionettszerepre ráunt, önjárásra bátorodott Sorin Grindeanut a Victoria-palotából, sőt egy füst alatt a PSD jelenlegi vezetését vehemensen bíráló Victor Pontától is megszabadultak, ez a győzelem azonban pirruszinak bizonyulhat.

Dragnea lábon lövéssel felérő partizánakciója ugyanis a parlamenti többség elveszítésébe került a balliberális koalíciónak, amely a Grindeanu-kabinet januári beiktatásakor még 295 szavazatot gyűjtött össze, most viszont csak 241-et. Vagyis ha nincsenek a nem magyar kisebbségi frakció tagjai, Grindeanu nagy eséllyel megmenekül.

Ami azért problémás a PSD elnökének, mert a következő időszak egyáltalán nem ígérkezik sétagaloppnak számára. Klaus Johannis államfő minden apró részletbe belekapaszkodik majd, hogy keresztbe tegyen a szociáldemokratáknak, és megnehezítse az új kormány megalakítását. (Emlékezzünk vissza, hogy decemberben skrupulusok nélkül visszavágta Dragnea első kormányfőjelöltjét).

Johannis méltán érzi magát nyeregben az elmúlt hetek során aratott diplomáciai diadalok fényében, és jól tudja, hogy Washington és Berlin támogatásával a háta mögött nincs sok félnivalója a baloldali hatalommal szemben. Ráadásul a szociáldemokrata pártelnök jelentős presztízsveszteséggel marad saját kormánya megtorpedózása után, hiszen az elmúlt másfél hét botránya nyomán erős zűrzavar lett úrrá a pártján belül is.

Arról nem beszélve, hogy nem vár könnyű kormányzás a leendő miniszterelnökre, akire már most, így látatlanban rásüti a közvélemény a bélyeget, hogy a pártelnök bábjaként úgy kell táncolnia, ahogy a PSD székházából fütyülnek neki. Liviu Dragnea tehát egyértelműen veszített a mostani kormányváltással, leendő kabinetje pedig még annyira sem lesz stabil, mint az eddigi volt.

Főleg olyan körülmények között, hogy az RMDSZ-szel történt összefejelés és az új politikai helyzet nyomán gyakorlatilag érvényét veszítette a szövetséggel a decemberi választások után kötött együttműködési megállapodás. Annak pedig valamennyien a tanúi voltunk, mi lett a vége, amikor legutóbb tárgyalóasztalhoz ült a magyarokkal.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2019. július 18., csütörtök

Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó korrupciótól, nevezetesen a csúszópénzek gyakorlatától, annak csak a Jóisten a megmondhatója.

Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Balogh Levente 2019. július 05., péntek

Az elfogadható kompromisszum

Az adott erőviszonyok és lehetőségek mellett nemigen lehetett volna jobb megoldást találni az EB elnöki tisztségének betöltésére a konzervatív Ursula von der Leyen német védelmi miniszternél, legalábbis magyar, illetve közép-európai szempontból.

Kiss Judit 2019. július 04., csütörtök

Mielőtt megfojtana a műanyaghulladék

Nagyfokú naivitás lenne elvárni, hogy gördülékenyen, az előírásoknak megfelelően működjenek sokakat érintő folyamatok Romániában. Nálunk ugyanis távolról sem lehet karikacsapáshoz hasonlítani azt, ahogy nyögvenyelősen, kínlódva próbálunk felzárkózni uniós elvárásokhoz.

Vélemény
Kiss Judit: Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó ...

Pataky István: Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag ...

Balogh Levente: Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges ...