Makkay József

Makkay József

Többet ér a medve élete, mint az emberé

2024. július 11., 11:31

2024. július 11., 11:31

Szappanoperához hasonlít a romániai politikai osztály viszonyulása a túlszaporodott medveállományhoz. Miközben a megélhetési környezetvédők minden lehetséges módon bagatellizálják a problémát, újabb és újabb emberáldozatok jelzik, hogy a vadgazdálkodást kivették a szakemberek kezéből.

Egy 19 éves jászvásári illetőségű lány szörnyű halála tartja lázban a román kormánypártok képviselőit: a Bucsecs-hegységben kiránduló fiatal nőt a napokban medve marcangolta halálra. Az összesített adatok szerint az elmúlt öt esztendőben 14 személy esett medvetámadások áldozatául, és másfél száz esetben okozott emberi sérülést a nagyvad.

A puszta adatok rémisztő képet festenek a romániai politikai osztály magatehetetlenségéről, ami gyakorlatilag 2016-ban kezdődött a technokrata kormány környezetvédelmi miniszterének, Cristiana Pasca Palmernek az önkényes döntésével, amellyel megtiltotta a medvevadászatot, és leállította a minden év március 15-ig kötelezően kiadásra kerülő prevenciós medvekvótákat a vadászegyesületek számára.

Az ultraliberális miniszter asszony önkényes döntése megkerülhetetlen tabuként él tovább, a különféle színezetű kormányok azóta sem tudtak mit kezdeni a ,,medvekérdéssel”.

Az elmúlt években sokféle találgatás kelt lábra arról, hogy Romániát ,,medverezervátummá” alakító egykori európai uniós mezőgazdasági biztos, Dacian Cioloș technokrata kormánya titkos háttéralkut kötött Brüsszellel, hogy nálunk lehessen megőrizni Európa ,,érintetlen” medvepopulációját. Habár ezt többen is cáfolták, annyi bizonyos, hogy a Palmer-féle rendelet megjelenésével egy időben nagyon felerősödtek a hangadó környezetvédelmi szervezetek – WWF, ACDB, Milvus, és mások – uniós forrásból finanszírozott medveféltő kampányai, amelyek kivétel nélkül az ember és a medve békés egymás mellett élését propagálták, mintha csak a migránsok elfogadásáról beszélnének.

Ahogy nyolc évvel ezelőtt a technokrata kormány kivette a medvék populációszabályozását a vadászegyesületek kezéből, vadgazdálkodási szakemberek azonnal megkongatták a vészharangot, és jelezték, hogy hamarosan életveszélyes lesz az erdőben barangolni, kirándulni. Figyelmeztetésükre a politikum nem reagált, és minden évben közelharcot kellett folytatni azért, hogy legalább az emberre veszélyes medvéket ki lehessen lőni. Eközben országszerte több olyan vadász és erdész ellen indítottak büntetőeljárást, aki jogos önvédelemből durrantott a medvére.

A helyi polgármesteri hivatalok fennhatósága alatt életre hívott akciócsoportok nem tudják kezelni az elszaporodott medveállomány kártételét:

nem vadgazdálkodást, hanem a sintérek munkáját bízták rájuk, ami nem oldja meg a problémát. Másrészt a vadászokat nem lehet érdekeltté tenni egy olyan feladat ellátásban, amiről eleve hozzá nem értő emberek döntenek.

A probléma orvoslását legjobban dr. Benke József, a Zetelaka és Társai Vadász- és Horgásztársulat elnöke fogalmazta meg: ,,A szakszerűen megszervezett és folytatott vadászat aktív természetvédelem is. A medveállományt vadászattal kell szabályozni, és fontos, hogy az ebből származó hasznot a vadásztársaságok visszaforgassák a vadvédelemre és a vadgazda egyéb kiadásaira. Csak így növelhető a lakosság toleranciája a nagyragadozókkal szemben, a vadgazdák pedig motiváltak abban, hogy megvédjék a nagyragadozókat. Az erdők pompás vadját, a barnamedvét tartalmas vadgazdálkodás keretében lehet megóvni, és a túlszaporulatot olyan vadászokkal tudjuk értékesíteni, akik hajlandók magas árat fizetnie e becses vadért. Követeljük, hogy a medvét ne használják politikai célokra!”

A legismertebb romániai magyar vadgazdálkodási szakember állásfoglalása a járható utat mutatja.

Az igazi áttörést azonban a ,,méregzöldek” szájától félő politikusok nem merik felvállalni. Helyette alibiket keresnek, pótmegoldásokat ajánlanak, és egy-egy emberi áldozat tragédiáját meglovagolva fényezik magukat az őszi választási kampányra készülve.

Egyértelmű, hogy messze állunk a medvék populációszabályozását jelentő szakszerű vadgazdálkodás elfogadásától, erre sajnos továbbra sincs politikai akarat Romániában.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezt olvasta?

Ábrám Zoltán

Ábrám Zoltán

Foci-e a futball?

Egy korábbi, a 2018-as világbajnoki döntő után megszülető írásomban feltettem az első látásra ügyefogyottnak tűnő kérdést: Kik nyerték meg a focivébét?

Balogh Levente

Balogh Levente

Konzultációs színjáték, elnökválasztási figyelemelterelés

A közmondásból ismert helyzetbe hozta magát Macrel Ciolacu miniszterelnök az elnökválasztás időpontjáról kezdeményezett egyeztetéssel: megásta a vermet a koalíciós partner liberálisoknak, majd ezt követően határozott, peckes léptekkel belegyalogolt.

Makkay József

Makkay József

A zöld álmok és a való élet viszonya

Nem fogjuk túlélni ezt a ,,zöld őrületet” – fakadt ki idén tavasszal egy francia traktoros tüntető Párizs külvárosában, amikor az újságírók arról faggatták, mi a gazdákra leselkedő legnagyobb veszély.

Rostás Szabolcs

Rostás Szabolcs

Bukás

Mint általában oly sokszor, a nemzeti kisebbségek nyelvén tanuló diákok román nyelv és irodalomból írt érettségi dolgozatainak javítása körüli mizéria közepette sem könnyű rámutatni a felelősökre, viszont azért mégsem annyira bonyolult a képlet.

Balogh Levente

Balogh Levente

Egy félidő a pokolban

Azért a fene gondolta volna, hogy az előző foci Eb-hez képest – legalábbis a hivatalos „könyvelésben” rögzített eredmény szerint – jobb magyar szereplés után keserű szájízzel marad az ember Szoboszlaiék kontinensbajnoki kalandjának vége után.

Makkay József

Makkay József

Ki szeretne szakmát tanulni?

Rájár a rúd a romániai szakoktatásra. A közbeszédben gyakran elhangzó szakmunkásképzés szükségessége olcsó szlogenné vált, mert a tanügy mostohagyerekeként kezelik, ahova a ,,megbélyegzett” gyerekek kerülnek.

Balogh Levente

Balogh Levente

Iohannis NATO-kalandja

Aki csak egy kicsit is tisztában van az erőviszonyokkal, az mindvégig tudhatta, hogy Klaus Iohannis román elnöknek természetesen fikarcnyi esélye sincs arra, hogy megszerezze a NATO főtitkári tisztségét.