Kiss Judit

2019. szeptember 18., 08:34

Szembeúszni az árral

Jó ideje már a vízcsapból is az folyik, hogy a mai fiatalok egyre kevesebbet mozognak a digitális világ képernyőhöz láncoló mágneshatása miatt. Újra meg újra felhívja erre a figyelmet a sajtó, felmérések készülnek, amelyek eredményeit riasztó tényként tálalják az internetes oldalak, óva intenek a szedentarizmustól a szakértők.

Hogy csak egy példát hozzunk a közelmúltból, júliusban derült ki az Eurostat halálokokra vonatkozó friss felméréséből, hogy Romániában jegyezték a második legmagasabb halálozási arányt az Európai Unió tagállamai közül, és ennek egyik fő okaként a lakosság mozgáshiányos életmódját emlegetik a szakemberek.

Hogy a testmozgás szeretete, a rendszeres sportolás hiánya mennyire befolyásolja a digitális bennszülöttnek nevezett ifjú generációt, a mindennapokban is jól észlelhető. Sokszor tehetetlenül nézik a képernyőfüggőség jelenségét a szülők, pedagógusok, és sűrűn panaszkodnak: a gyereket egyre nehezebb kiszakítani az okostelefon bűvköréből. Már az óvodáskorú is szívesebben nyomogatja és bámulja olykor a villódzó digitális világ képsorait, minthogy kiszaladjon focizni. A felnőtteknek pedig bizony erőfeszítéseket kell tenniük, ha azt szeretnék elérni, hogy a gyerek életében bár részben érvényesüljön az ókori görögök óta untig ismételgetett „ép testben ép lélek” elve.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a romániai iskolarendszer finoman szólva is erőteljesen háttérbe szorítja a testnevelést, hetente durván számolva két tornaórán mozgathatják meg izmaikat a gyerekek, elenyészően kevés a szabad mozgásos játék, és több olyan nap is akad egy héten, amikor reggel nyolctól délután háromig görnyednek a kamaszok az iskolapadban.

Így nemcsak indokolt, de egyenesen szükségszerű és figyelemfelhívó, hogy az aktív mozgásra, sportolásra összpontosítson egy olyan nagy lélegzetű esemény, mint az erdélyi magyar középiskolások sportolimpiája, amely ma kezdődik a kincses városban. Immár ötödször tartják meg a gimnazisták rangadóját, amelyen tavaly félezer fiatal mutatta meg tehetségét, felkészültségét számos sportágban. Azonkívül, hogy az olimpia az iskolák közti párbeszéd terepe, hogy egészséges versenyszellemre nevel, hogy összekötő kapocsnak számít a testnevelést oktatók és a sportoló diákok között, hogy a klasszikus értelemben vett egyéni és csoportos olimpiai sportágakat közelebb hozza a fiatalokhoz, van egy talán még lényegesebb, általánosabb pozitív hozadéka. Az, hogy a sokoldalúan hatékony úszásra is összpontosító rangadó megpróbál jelképesen szembeúszni az árral: ellensúlyozni akarja a digitális világ egyre erőteljesebb dominanciájából eredő puhányságot, mozgáshiányt, változtatni igyekszik a diákoknak a testmozgáshoz fűződő viszonyán, mentalitásán. Így valóban érdemes azért szurkolni, hogy a sportolimpia és a hasonló kezdeményezések egyre több gyereket mozgassanak meg. Szó szerint és képletesen.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Makkay József 2019. szeptember 16., hétfő

Nem buta, csak szakiskolás

Pedagógusfórumokon, a sajtóban, illetve az internetes közösségi felületeken parttalan vitává dagad a tanügyminisztérium legfrissebb rendelete, amely szakiskolákba irányítja azokat a diákokat, akiknek a nyolcadik osztály végi átlaga nem éri el legalább az ötöst.

Balogh Levente 2019. szeptember 13., péntek

Dan Barna sziréndala

Nagyon áramvonalas, übertoleránsnak hangzó, de egyben nagyon elcsépelt és átlátszó – valahogy így jellemezhető a világmegváltó hevület fűtötte Mentsétek meg Romániát Szövetség elnöke és a hasonló ambíciókkal megvert PLUS-szal közös államfőjelöltje, Dan Barna felvetése.

Pataky István 2019. szeptember 12., csütörtök

Fény a brüsszeli alagút végén

Az Európai Unió intézményeinek személyi összetétele ezernyi kis és nagy kompromisszum eredményeként áll össze, vezető pozíciókba sokszor saját hazájában is súlytalan, választási győzelemre alkalmatlan, de az uniós nagyhatalmaknak épp szürkeségük miatt megfelelő figurák kerülnek.

Rostás Szabolcs 2019. szeptember 10., kedd

Nem lehet mindenkiből atomfizikus

Tulajdonképpen semmi rendhagyó nem történt az idei tanévkezdés apropóján. A rendszer évről évre maga előtt görgető problémáin kívül villámcsapásszerűen „felbukkant” egy újabb is, amely természetesen egyaránt meglepetésként érte az ágazatban dolgozókat és a kívülállókat.

Páva Adorján 2019. szeptember 09., hétfő

Románia sötétlő napos oldala

Ma újabb fejezet kezdődik a Románia egyik legnépszerűbb lakosságtámogató programját övező idegeskedésben.

Balogh Levente 2019. szeptember 06., péntek

Balkáni politikai játszmák

Kőkemény, hamisítatlanul balkáni politikai játszmák révén próbálja megtartani hatalmát – bár úgy is értelmezhető, hogy meghosszabbítani az agóniáját – a jelenleg csupán a Szociáldemokrata Párt (PSD) alkotta bukaresti kormány.

Pataky István 2019. szeptember 05., csütörtök

Célkeresztben Románia?

A végtelenségig lebutított romániai médiavilágból tájékozódva esélyünk sincs arra, hogy felismerjük a valóban fontos és a szenzációhajhász vagy a bulvár beszámolók közötti különbséget.

Makkay József 2019. szeptember 04., szerda

Szavazatot nem hozó gyerekétkeztetés

Jó hír, hogy az Európai Bizottság idén ősztől jelentős összeggel támogatja az Európai Unió tagországaiban az iskolai étkeztetés egyszerűbb formáit, mint a tej- és kifli-, valamint a zöldség- és gyümölcsprogramot.

Balogh Levente 2019. szeptember 03., kedd

Autópálya vasúti sorompóval

Akár a mindenkori Románia jelképe is lehetne az észak-erdélyi autópálya nemrég elkészült, Nyárádtő és Radnót közötti, tizenegynéhány kilométeres szakasza, amelyet jelentős hírverés közepette adtak át a forgalomnak.

Rostás Szabolcs 2019. szeptember 02., hétfő

Tisztelet, önbecsülés

Utólag, mondjuk néhány év elteltével már nem sok jelentősége van egy választási kampányban használt szlogennek, most azonban nem mehetünk el szó nélkül az RMDSZ által kiválasztott mellett.

Vélemény
Makkay József: Nem buta, csak szakiskolás

Pedagógusfórumokon, a sajtóban, illetve az internetes közösségi felületeken parttalan vitává ...

Balogh Levente: Dan Barna sziréndala

Nagyon áramvonalas, übertoleránsnak hangzó, de egyben nagyon elcsépelt és átlátszó – ...

Pataky István: Fény a brüsszeli alagút végén

Az Európai Unió intézményeinek személyi összetétele ezernyi kis és nagy kompromisszum eredményeként ...

Legnézettebb