avatar
Balogh Levente

2023. október 20., 11:16

Október 7.: Izrael 9/11-e vagy Pearl Harbora?

Rég nem volt ennyire ingatag a világ biztonsági helyzete, mint most, miután az ukrajnai háború negatív hatásait tetézve a Gázát irányító Hamász palesztin terrorszervezet merényletsorozatot követett el Izraelben.

Ezzel ugyanis nem csupán elszabadította az erőszak spirálját, hanem ismét begyújtotta a közel-keleti puskaporos hordó kanócát – márpedig egy esetleges robbanás globális hatásokkal járna. Sőt, Nyugat-Európában már érezhető is a hatása. Az egyértelmű, hogy a háttérben geopolitikai játszmák állnak: a síita teokratikus diktatúra, Irán ki szeretné terjeszteni befolyását a közel-keleti régióban, egyúttal gyengíteni akarja a Nyugatot is.

Mivel a szélsőséges teheráni doktrína szerint Izraelnek – amely a legfőbb ellenségnek tekintett Egyesült Államok szövetségese, és az egyetlen valóban demokratikus állam a térségben – nincs joga a létezésre, a zsidó állam destabilizálásán keresztül kíván szimpátiát kelteni maga iránt a térségben többségben élő szunnita arabok körében. Ennek érdekében támogatja a Libanon déli részét megszállva tartó síita Hezbollah fegyveres szervezet mellett a Gázai övezetet uralma alatt tartó másik terrorszervezetet, a Hamászt is, amelyeken keresztül – egyéb fegyveres csoportok bevonásával – proxyháborút akar vívni Izrael és az Egyesült Államok ellen.

A Hamász által október 7-én iráni jóváhagyással, részben iráni finanszírozással végrehajtott véres terrortámadás-sorozat egyértelmű provokációnak tekinthető: nem csupán Izrael állammal szembeni akció, hanem kihívás az egész nyugati világgal szemben. A támadás az izraeli-arab viszony normalizálását is meg kívánja akadályozni, hiszen ezáltal a Hamász, illetve a palesztinok sem játszhatnák tovább az áldozat szerepét, és Teherán mozgástere is alaposan beszűkülne a térségben.

Hogy a terrorakció nem csupán lokális jelentőségű, az is jelzi, hogy Joe Biden amerikai elnök is fontosnak látta, hogy Izraelbe látogasson, személyesen és egyértelműen jelezve, hogy Washington minden körülmények között, teljes mellszélességgel támogatja Izrael harcát a megmaradásért – már ha ezt a korábban a térségbe vezényelt két repülőgép-hordozó és a Tel-Avivnak szánt amerikai fegyverszállítmányok nem tették volna elég világossá. A Biden-látogatás már csak azért is jelzésértékű, mert Washigton ezzel azt jelzi, hogy hajlandó és képes megosztani a forrásait az ukrajnai és az izraeli konfliktus között.

Apropó Ukrajna: a Hamász terrortámadása Oroszország számára is pozitív hozadékkal járhat, éppen azért, mert az Ukrajnát legnagyobb elánnal támogató Amerika kénytelen megosztani a figyelmét (és a fegyvereit) a két, megtámadott ország között. És Biden hangzatos nyilatkozatai ellenére nem kizárható, hogy ha dönteni kell, ki kapjon többet az egyre szűkösebb forrásokból, akkor a sok évtizedre visszatekintő hagyományok miatt Izraelre esik majd a választás.

A helyzet Kína számára sem rossz, hiszen Peking már régóta sütögeti a pecsenyéjét a térségben, szeretné ott kiterjeszteni a befolyását, többek között azáltal, hogy a közvetítésével a két rivális, a szunnita Szaúd-Arábia és a síita Irán a kapcsolatok normalizálásában állapodott meg. Ráadásul ha Washington immár két helyen is kénytelen katonai támogatást nyújtani, az akár még érdekes ötleteket is adhat a pekingi politikai és katonai vezetőknek Tajvan kapcsán. Szintén nem mindegy, milyen következményeket vonnak le a történtekből a környező arab államok – a már említett amerikai repülőgép-hordozók jelenléte a közelben, valamint az izraeli hadsereg ereje, illetve az amerikai fegyverszállítmányok azonban remélhetőleg elrettentik őket attól, hogy valamilyen formában „beszálljanak” a Hamász mellett.

És ha mindez nem lenne elég, még ott van Törökország is, amely szintén ki akarja terjeszteni regionális befolyását, ezért – eloszlatandó az arabokban a törökökkel szembeni ellenszenvet és gyanakvást – beállat az Izraelt leghangosabban bírálók sorába. A nemzetközi következmények része az is, hogy a terror újabb terrort szült, és a muzulmán vallású bevándorlók tömegeinek otthont adó Nyugat-Európában – a palesztinok melletti szolidaritás és a nyugati, keresztény kultúrával szembeni megvetés jeleként – máris több iszlamista vétetésű terrortámadás történt, ami ismét csak megerősíti, hogy az egész nyugati civilizáció célkeresztbe került.

Vagyis ez a konfliktus már régóta nem csupán a palesztinokról szól – pedig tény, hogy nem a legjobb a helyzetük.

A Gázai övezet ugyanis valóban gettó – de mielőtt valaki félreértené: nem Izrael tartja gettóban az ott élőket, hanem a Hamász, amely gyakorlatilag túszul ejtett kétmillió embert. A terrorszervezet ugyan választások nyomán került a mintegy kétharmad Budapestnyi, de jó kétmillió embernek otthont adó övezet élére, de megítélését jól illusztrálja, hogy ezt követően nem csupán Izrael, de a szomszédos, Izrael-bérencséggel nehezen vádolható, arab Egyiptom is igyekezett elszigetelni a régiót.

Ahol a Hamász – miután leszámolt a rivális palesztin szervezettel – egyeduralmat épített ki, és amolyan segélyszervezetként üzemelteti a szociális és egészségügyi intézményeket is. Ezzel párhuzamosan azonban a különböző forrásokból érkező támogatások jelentős részét egyrészt a saját vezetőinek jólétére, másrészt fegyverekre és fegyveresek tízezreinek a kiképzésére fordítja.

Az általa működtetett iskolákat és kórházakat pedig kettős szerepkörben üzemelteti: az oktatási és egészségügyi tevékenység mellett ezekben rejti el fegyvereit, bázisait, és ezeket használja indítóállásként az Izrael elleni rakétatámadásokhoz. Teszi mindezt abban a reményben, hogy az izraeli hadsereg nem mer csapást mérni az iskola- és kórházépületekre – vagy ha mégis, az is kész haszon, hiszen pr-fogásként a világ elé tárhatja a lebombázott intézményekről és a halottakról készült képeket – ahogy azt tette a gázai Al-Ahli kórház esetében is, holott arról még az is kiderült, hogy a „partnerszervezete”, az Iszlám Dzsihád által kilőtt, meghibásodott rakéta zuhant rá. Vagyis gyáva módon gyerekeket, betegeket, nőket és öregeket használ élő pajzsként annak érdekében, hogy fenntartsa az uralmát, és folytathassa az izraeli civil lakosság elleni terrort – hogy aztán az izraeli oldalt okozza a „brutális” válaszcsapásokért.

Ennek kapcsán érdemes megjegyezni, hogy egyes nyugati országban hasonló retorikával próbálták mentegetni a Hamász embertelen terrorakcióit. Ezek zömmel a baloldali politikusok és szimpatizámsok közül kerülnek ki, akik a jelek szerint le vannak maradva néhány brosúrával és évtizeddel, és még mindig a nagy Szovjetunió bűvöletében élnek, amely az „elnyomott” palesztinok támogatásának örve alatt – valójában köztudottan azért, hogy saját befolyása alá vonja a közel-keleti térséget – támogatta a palesztin a terroristákat.

Más politikusok Izrael önvédelemhez való jogát és a Hamász terrorjának brutalitását elismerve „arányos” reakciót kértek Izraeltől – a kérdés csak az, hogy mit értettek ez alatt? Vajon milyen arányos reakciót lehet arra adni, ha elállatiasult, felfegyverzett terroristák törnek be civilek otthonaiba, és nőket, csecsemőket gyilkolnak a lehető legbrutálisabb módszerekkel?

Az EU reakciója is meglehetősen ambivalens. Az ugyanis üdvözlendő, hogy elismerik: a Hamász terrorszervezet, amely terrorakciót követett el, amit Izraelnek jogában áll megtorolni, és az is korrekt, hogy a szenvedő gázai araboknak humanitárius segélyt küldenek. Egy dologra azonban figyelni kell: a segélyeket csak akkor szabadna bejuttatni az övezetbe, ha végig nyomon követhető az útvonaluk, és ha meg lehet bizonyosodni arról, hogy valóban a rászorulókhoz jutnak el, a Hamász pedig biztosan nem teheti rájuk a kezét. Az elmúlt hetek történései alapján az illetékes európai kancelláriákon illene levonni a következtetést, amely amúgy már előzetesen is nyilvánvaló volt minden józanul gondolkodó ember számára, miszerint nem a terroristák pénzelése és potenciális iszlamista terroristák Európába csődítése a legbölcsebb reakció a történtekre.

Ami pedig a közel-keleti térség békéjét illeti, azt olyan szervezetekkel, mint a Hamász, biztosan nem lehet elérni. Bár sokan hangoztatják a kétállami megoldás szükségességét, vagyis azt, hogy a zsidó Izrael állam mellett jöjjön létre az önálló Palesztina is, és ez korrekt elvárás is, az az október 7-ei szörnyűségek nyomán immár egyértelművé vált, hogy a Hamász nem kétállami megoldást akar, hanem Izrael megsemmisítését, a zsidók lemészárlását vagy elűzését. Ezzel pedig elvesztette minden jogát arra, hogy a palesztinok képviseletében lépjen fel – a brutális terror, véreskezű gyilkosságok ártatlan civilekkel szemben, illetve civilek túszul ejtése nem egy legitim, felelős kormány, nem egy párt, hanem egy utolsó terrorszervezet ismérvei, és ehhez mért reakciókat kell rájuk adni.

Vagyis az egyetlen arányos reakció az, ha teljes mértékben felszámolják a fegyveres képességeit – persze lehetőleg vigyázva a palesztin civilek épségére, ha már a Hamász számára ez nem fontos. Ezt követően lehet szó a kétállami megoldásról. Mindeközben pedig Európában is fontos lenne a lehető legkeményebb eszközökkel fellépni végre az iszlamizmus terjedése ellen.

Az október 7-ei izraeli terrortámadás kapcsán volt, aki azt mondta: ez Izrael 9/11-e. Ami nem a legszerencsésebb párhuzam, ha már egy, az Egyesült Államokat ért támadást hozzuk fel példaként. A 2001 szeptember 11-i terrortámadásuk ugyanis a kudarccal végződött iraki és afganisztáni kalandot, az Egyesült Államok nemzetközi pozíciójának megingását és presztízsének csökkenését hozták.

Jobb lenne, ha a mostani terrortámadások következményei Pearl Harbor hatásait idéznék. Az 1941. december 7-én a japánok által a Hawaii-on található amerikai haditengerészeti támaszpont ellen végrehajtott támadás ugyanis nem csüggedést vont maga után, hanem azt, hogy az Egyesült Államok összeszedte magát, mozgósította iparát és hadseregét, amely révén döntő mértékben hozzájárult a második világháború megnyeréséhez, és hosszú évtizedekre megalapozta az ország világhatalmi szerepét.

Ezért nem csupán a zsidó állam érdeke, de az egész nyugati világé is, hogy sikerüljön megfékezni és a lehető legnagyobb mértékben felszámolni az iszlamista terrorizmus minden formáját, és 2023. október 7-ike ne Izrael 9/11-eként, hanem a zsidó állam Pearl Harboraként kerüljön majd be a történelemkönyvekbe.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Kisebbségi jogok: Bukarest hajthatatlan
Balogh Levente 2023. október 13., péntek

Kisebbségi jogok: Bukarest hajthatatlan

A romániai magyar közösség jogai és a magyar gazdaságfejlesztési program ügyében Bukarest továbbra is ugyanolyan hajthatatlan, mint eddig – ez az egyik legbiztosabb következtetés, amit a magyar a román államfő közötti tárgyalások kapcsán leszűrhetünk.

Merci, monsieur Macron!
Balogh Levente 2023. október 06., péntek

Merci, monsieur Macron!

Még ha az erdélyi magyar közösség számára rövid távon konkrét eredményekkel nem is jár az, hogy Macron nagyobb mértékű autonómiát ajánlott Korzika számára, mégiscsak jó szolgálatot tett azoknak, akik szerint a magyarokat is megilleti az önrendelkezés.

Két Nobel-díjjal gazdagodott a nemzet
Ábrám Zoltán 2023. október 04., szerda

Két Nobel-díjjal gazdagodott a nemzet

„Ami kétségtelenül közös a magyar, Magyarországon született Nobel-díjasokban: a tudásukat a magyar kultúrából merítették, de a kedvezőbb szakmai, politikai körülmények miatt mindannyian elvándoroltak szülőhelyükről”.

Előretörő szélsőséges erők Romániában
Balogh Levente 2023. szeptember 29., péntek

Előretörő szélsőséges erők Romániában

Aggasztó adat: Romániában a 25 százalékot közelíti a szélsőjobboldalinak tekinthető pártok támogatottsága.

A nagyvárosokba költöző magyar is hiányzik valahonnan
Makkay József 2023. szeptember 26., kedd

A nagyvárosokba költöző magyar is hiányzik valahonnan

A 2021-es népszámlálás szerinti apadásunkat akkor érti meg az ember, ha bepillant az erdélyi nagyvárosoktól távolabbi falvak egyházi anyakönyvébe. Ilyenkor döbben rá, hogy mekkora negatív különbség van a születések és az elhalálozások száma között.

Schengen, az OMV és a román érdekérvényesítés
Balogh Levente 2023. szeptember 22., péntek

Schengen, az OMV és a román érdekérvényesítés

Amilyen a Grüss Gott, olyan a fogadjisten – ezt tapasztalhatta meg az osztrák OMV, illetve közvetve az osztrák kormány is az olaj- és gázipari konszern és a román kormányfő közötti egyeztetés során.

Legdrágább kincsünk a gyermek. Családi találkozó Miskolctapolcán
-- Külsős szerző -- 2023. szeptember 20., szerda

Legdrágább kincsünk a gyermek. Családi találkozó Miskolctapolcán

A híres üdülőhely szállodájának főbejárata fölött családi címert ábrázoló zászlók közé kifeszített molinón ez a felirat volt olvasható szeptember 15-17. között: Komoróczy Családi Nap 1923 – 2023.

Apák felelőssége
Rostás Szabolcs 2023. szeptember 05., kedd

Apák felelőssége

Még ha nem is állhat mindig mellette, egy szülő nem bújhat az ujja mögé, azt állítva, nem tehet arról, hogy csemetéje alkoholizál, kábítószert fogyaszt – ráadásul ezzel egy időben még volán mögé is ül.

Bombák földjén
Balogh Levente 2023. szeptember 01., péntek

Bombák földjén

Időzített bombák ketyegnek Románia településein, a lakóingatlanok közvetlen közelében – erre kellett rádöbbennünk a halálos áldozatokat és több tucatnyi sérültet követelő dél-romániai gáztöltőállomás-robbanás nyomán.

„Jóléti” drogproblémák
Balogh Levente 2023. augusztus 25., péntek

„Jóléti” drogproblémák

Ahogy az a Colectiv-ügy és a sorozatos kórháztüzek esetében is történt, most a kábítószer-fogyasztás ügyében is tragédiának kellett bekövetkeznie ahhoz, hogy ráirányítsa a figyelmet: Romániában adófizető polgárok élete folyamatosan veszélyben van.

Vélemény
avatar
Balogh Levente: Kisebbségi jogok: Bukarest hajthatatlan

A romániai magyar közösség jogai és a magyar gazdaságfejlesztési program ügyében Bukarest továbbra ...

avatar
Balogh Levente: Merci, monsieur Macron!

Még ha az erdélyi magyar közösség számára rövid távon konkrét eredményekkel nem ...

avatar
Balogh Levente: Előretörő szélsőséges erők Romániában

Aggasztó adat: Romániában a 25 százalékot közelíti a szélsőjobboldalinak tekinthető pártok ...

Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport