Balogh Levente

2019. május 13., 07:59

Megússzák Iliescuék?

Egyelőre úgy tűnik, illúziónak bizonyult, hogy esély nyílhat mindazon egykori politikai és egyéb vezetők felelősségre vonására, akiknek azt „köszönhetjük”, hogy Románia közel harminc évvel ezelőtt képtelen volt végérvényesen lerázni magáról a fasiszta kommunizmusban edződött posztkommunista elitet, amely vérben fogant rendszert kiépítve betonozta be hosszú évekre uralmát 1990-ben.

A legfelsőbb bíróság – igaz, csak alapfokú – döntése, amellyel törvénytelennek nyilvánította az 1990. júniusában zajlott bányászjárás vádiratát, és új eljárást elrendelve visszadobta azt a katonai ügyészségnek, akár végérvényesen is megakadályozhatja, hogy az emberek haláláért és megnyomorításáért felelős bűnösök elnyerjék méltó büntetésüket.

Nem akarunk az összeesküvés-elméletek talajára tévedni, de olybá tűnik, mintha egyesek szándékosan próbálnák a felelősségre vonást akadályozni. Már önmagában felháborító, hogy 1990 óta 2017-ig kellett várni, hogy végre elkészüljön az ügyben a vádirat, és az ügyészség megnevezze, kiket tart felelősnek azért, hogy a rendszerváltás után néhány hónappal bányászok árasztották el Bukarestet, hogy szétverjék a kormányellenes tüntetéseket, illetve az ellenzéki pártok székházait. Az is érthetetlen, miért kellett másfél évig várni arra, hogy a legfelsőbb bíróság átfussa a vádiratot.
A legfurcsább mégiscsak az az egészben, hogy a katonai ügyészség a jelek szerint nem végzett valami alapos munkát, hiába küldtek hatalmas iratcsomókat a legfelsőbb bíróságra. Az persze meglehetősen abszurdnak hangzik, ha valaki azt mondja: egy, az események után 27 évvel történt vádemelés előtt az ügyészség elsiette a munkát, de azért jelzésértékű, hogy a forradalom és a bányászjárás idején történt törvénytelenségek feltárásának egyik élharcosa, Teodor Mărieş, az 1989. december 21. Egyesület elnöke is úgy véli: az aktát valóban nem jól állították össze, hiszen a 2005 és 2007 között lefolytatott vizsgálat 80 százaléka hiányzott belőle, csak 14 személyt vádoltak meg, de azt sem tették a törvényes előírások betartásával.

Könnyen megtörténhet, hogy a fiaskóban a leköszönt eddigi legfőbb ügyész, Augustin Lazăr hiúsága is kulcsszerepet játszik. Ő ugyanis ígéretet tett a fontos témák – az 1989-es forradalom és a bányászjárás – ügyében zajló eljárások befejezésére, és emlékezetes, hogy nagyszabású sajtótájékoztatókon jelentette be a két ügyben a nyomozás lezárását és a vádemelés tényét. Érdemes lenne megvizsgálni, volt-e szerepe Lazăr esetleges sürgetésének abban, hogy végül olyan vádirat készült el, amelyről az előzetes eljárásban lesújtó véleményt mondott az illetékes bíró.

Persze még van esély arra, hogy mégiscsak elfogadják a vádiratot, hiszen a legfőbb ügyészség fellebbezhet. De ha így is történik, további értékes idő vész el. Arról nem is beszélve, hogy maga a per is hosszasan elhúzódhat, és lezárultáig számos vádlott – akik már a bűncselekmények elkövetésekor sem voltak zsenge fiatalok – már nem lesz az élők sorában.

Ilyen körülmények között már az is minimális elégtételt jelentene, ha Ion Iliescu volt államfőt és cinkosait legalább a vádlottak padján láthatnánk, ha az ítélethirdetésig nem is jut el az ügy.

Hogy mégse aludjanak olyan nyugodtan.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Bálint Eszter 2019. július 22., hétfő

A zöld ötven árnyalata

Vállalom a műanyagmentes július kihívást, vagy csak egyszerűen #plasticfreejuly #műanyagmentesjúlius – láthattuk számos ismerősünk Facebook- vagy Instagram-bejegyzéseiben az elmúlt bő három héten.

Balogh Levente 2019. július 19., péntek

Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások előtt a soviniszta indulatok felkorbácsolásával és uszítással próbálja maga felé terelni az eddigi tevékenységéből kiábrándult polgárok voksait.

Kiss Judit 2019. július 18., csütörtök

Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó korrupciótól, nevezetesen a csúszópénzek gyakorlatától, annak csak a Jóisten a megmondhatója.

Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Vélemény
Bálint Eszter: A zöld ötven árnyalata

Vállalom a műanyagmentes július kihívást, vagy csak egyszerűen #plasticfreejuly #műanyagmentesjúlius – láthattuk ...

Balogh Levente: Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások ...

Kiss Judit: Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó ...