Pataky István

2019. október 17., 08:18

Imázsromboló kormánybuktatók

Ma még nem tudjuk, hogy bizalmat kap-e a parlamenttől Ludovic Orban csapata. Abban viszont már most egészen biztosak lehetünk, hogy szinte lényegtelen a miniszterelnök személye egy olyan kormány élén, amelynek vázát a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képezi.

Ha Viorica Dăncilát a PSD korábbi mindenható elnökének börtönbe zárásáig joggal nevezték Liviu Dragnea bábjának, az új politikai felállásban Klaus Johannist illeti meg a bábmozgató szerep, a leendő miniszterelnök csupán a Cotroceni-palotában születő döntések közlője és végrehajtója lesz. A szász származású államfő – akinek újraválasztására nagy tételben lehet fogadásokat kötni – öt éve vár arra az alkalomra, hogy egy hozzá száz százalékosan hű kormányzattal tudja irányítani az országot. Egy Johannis–Orban-páros által fémjelzett vezetés kísértetiesen fog hasonlítani a Băsescu–Boc-tandemre, legalábbis a hatalom működési mechanizmusát illetően.

Ennél nagyobb probléma, hogy Johannisék rossz üzeneteket küldenek kormányalakítási igyekezetükben. Jelenleg a PNL legszorosabb szövetségesének a Traian Băsescu-féle Népi Mozgalom Pártja (PMP) tűnik, s ezt a liberálisok olyan nyíltan vállalják, mintha a kis nacionalista formáció esetében nem a korábbi ősellenségnek kikiáltott, most már bizonyítottan Securitate-múlttal is rendelkező volt hajóskapitány játékszeréről lenne szó. Egy ilyen kétpárti kabinet jelentené a „vörös pestis” alternatíváját? Băsescu helyzetbehozásával akar hitelessé válni a magát a demokrácia élharcosának tartó PNL? Biztos, hogy Rareș Bogdan és Marius Pașcan összefogása ad európai élt az új hatalomnak?

A nagy tárgyalásforgatag közepette egyre nyilvánvalóbbá válik a PSD-vel szemben álló tábor gondolkodásmódja is. Még meg sem alakult az új kabinet, máris egyre többet hallunk a Dăncilă-komány „nyomasztó örökségéről”. Ismerős önfelmentő érvek ezek, legutóbb a szociáldemokratáktól hallottuk a Dacian Cioloș által vezetett kormány leváltása után. Riasztó, de legalábbis csalódást keltő azt hallgatni az ellenzékiséget maga mögött hagyó oldalon, ahogyan újra pozitív eszközként beszélnek az eddig a parlamentáris demokrácia szabotálásának tartott kormányrendeletekről. Az új érv szerint „jó ügy” érdekében megengedett a törvényhozás megkerülésével játékszabályokat változtatni.

Alig fél évvel a helyhatósági megmérettetés előtt a választások kereteinek átszabásán ügyködni antidemokratikus és vélhetően alkotmányellenes is. Az egyfordulós rendszert számos európai uniós országban remekül működtetik, éppolyan demokratikus, mint a kétfordulós voksolás. Tény, a jelenleg hatályos szabályozás kedvez a PSD-nek, lévén olyan nagy párt, amelynek nincs igazi kihívója a baloldali térfélen. És tény, jól jön az RMDSZ-nek, hiszen olyan településeken, ahol közel egyenlően oszlik meg a magyar és a román lakosság, a magyarok körében igazi rivális nélkül induló szövetség polgármester-jelöltje lépéselőnyben van a román jelöltekkel szemben. A kétfordulós rendszert szorgalmazók nyilvánvalóan azt szeretnék, ha a PSD polgármester-jelöltjével szemben a második fordulóban már csak egy „jobboldali” mérkőző állna, aki mögé fel lehetne sorakozni. Marosvásárhelyen például a döntő menetben már csupán a magyar és a román jelölt csapna össze, így felértékelődne a város etnikai összetétele.

A jelenlegi viták semmi másról nem szólnak, mint kőkemény pártérdekekről. Ezért kellene mellőzniük a hamis érveket, az európaiságra és demokráciára való hivatkozást azoknak, akik hitelesebbeknek hirdetik magukat az eddig kormányzóknál.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2019. október 16., szerda

Kinél van a nádpálca?

Szerencsére elmúltak azok az idők, amikor nádpálcával, körmössel, sarokba térdeltetéssel büntették a gyerekeket az iskolában, vagy amikor az óvodásoknak hátratett kézzel, csendben kellett üldögélniük a teremben, hogy ne csináljanak rosszat.

Rostás Szabolcs 2019. október 15., kedd

Csak forint ne legyen?

Isteni szerencse, hogy felívelő pályán a román gazdaság, amelynek rövid és középtávú kilátásait nem lengik körül semmiféle baljós árnyak.

Bálint Eszter 2019. október 14., hétfő

Gazdasági kihívások, avagy a PSD öröksége

Nincs könnyű helyzetben a kormánybuktató román ellenzék. És nem csupán amiatt mondjuk ezt, hogy eltérő politikai nézeteik, illetve a kormányzást illető elképzeléseik miatt nem lesz olyan egyszerű kormányt alakítani, és azt a parlamenttel elfogadtatni, mint amilyen egyszerűen sikerült eltávolítani a hatalomról a Dăncilă-kabinetet.

Pataky István 2019. október 10., csütörtök

Nincs román igény magyar szavazatokra

Az utóbbi harminc év szomorú tapasztalatai alapján kijelenthető: addig jó, amíg a román közbeszédben, sajtóban nincs szó magyarokról.

Kiss Judit 2019. október 09., szerda

Az okostelefon árnyéka

Okostelefonnal a kezében kel és fekszik a gyerek, képernyőn keresztül barátkozik, kommunikál, tanul (ha tanul), játszik, szórakozik. Ha szólnak hozzá, oda sem figyel, teljes mértékben leköti a pillanatonként sok-sok villódzó képet kínáló virtuális világ.

Balogh Levente 2019. október 08., kedd

Amitől Bukarest retteg

Románia továbbra sem ad mást, csak ami a lényege: következetesen megpróbál ellenszegülni minden olyan kezdeményezésnek, amely a kisebbségi jogok ügyének nemzetköziesítésével kapcsolatos.

Makkay József 2019. október 07., hétfő

Ingyen sör és kisebbségi jogok

Egy merész marketingakció nyomán – ingyen sört és ingyen kolbászt kínáltak több százezer embernek – az ötéves születésnapját ünneplő Csíki Sör Manufaktúra csíkszentsimoni telephelyére mintegy negyvenezer ember özönlött székelyföldi településekről, és távolabbról is.

Balogh Levente 2019. október 04., péntek

Pancser magyarokat erősítő magyargyűlölet

A román társadalmat olyan mélységesen átitatja a magyargyűlölet vagy jobb esetben a magyarokkal szembeni bizalmatlanság, hogy kétséges: eljöhet-e az idő, amikor ha nem is megszűnik, de legalább csökken valamelyest az alapértelmezett magyarellenesség.

Pataky István 2019. október 03., csütörtök

A normális Románia

Szombaton piacra járunk, sétálgatunk vagy kirándulunk, vendégségbe megyünk, sportolunk, esetleg csak bambán tévézünk. De semmiképpen sem dolgozunk. Főleg nem szavazgatunk a parlamentben. 

Kiss Judit 2019. október 02., szerda

Ördögi körforgás

Üres szlogenek dobálása terén ügyesnek bizonyul a művelődési miniszter, aki a gyulafehérvári egyetem megnyitóján közvetített szívhez szóló gondolatokat a hallgatóknak.

Vélemény
Kiss Judit: Kinél van a nádpálca?

Szerencsére elmúltak azok az idők, amikor nádpálcával, körmössel, sarokba térdeltetéssel ...

Rostás Szabolcs: Csak forint ne legyen?

Isteni szerencse, hogy felívelő pályán a román gazdaság, amelynek rövid és középtávú ...

Bálint Eszter: Gazdasági kihívások, avagy a PSD öröksége

Nincs könnyű helyzetben a kormánybuktató román ellenzék. És nem csupán amiatt mondjuk ezt, hogy eltérő ...