Vásárhelyi-Nyemec Réka

Vásárhelyi-Nyemec Réka

Elárultan

2022. május 12., 19:002022. május 12., 19:01

2022. május 12., 19:002022. május 12., 19:01

Súlyos vádakkal illette Alexandru Nistor, a Román Jégkorongszövetség (FRHG) főtitkára a válogatottat, szerinte annak székely tagjai szándékosan veszítettek a Magyarország elleni világbajnoki mérkőzésen.

A találkozónak amúgy nem volt tétje, a kék-sárga-piros együttes egy esetleges győzelemmel sem kerülhette volna el a kiesést, miközben a piros-fehér-zöldek feljutása ugyancsak biztos volt az ominózus találkozó előtt. Ennek ellenére a székely himnusz eléneklése miatt nagy botránnyá duzzasztott eset most már egészen árulási vádakig fajult, és szankciókkal fenyegetik azokat a játékosokat, akiknek többsége korábban kiharcolta a feljutást a második értékcsoportba. Támadják azokat, akik Romániát feltették a sportág térképére, azokat, akik gyakorlatilag a jégkorongsport krémjét jelentik az országban.

Teszik ezt politikusok, akik kilenc év alatt eurómilliókat költöttek már annak a bukaresti Mihai Flamaropol-jégcsarnoknak az újjáépítésére, amelynek sorsa továbbra is kérdéses. Teszik ezt egy olyan sportszervezetnek a vezetői, akik a szezon során módosítanak versenykiírásokon, az idei kivételével pedig alig biztosítanak hosszabb felkészülési lehetőséget a válogatott számára, a játékosok pedig még a felszereléseiket is saját klubjaik segítségével igyekeznek kiegészíteni. Mindezért viszont mégsem „árulózta” le senki a politikusokat és a sportvezetőket, senki sem mondta, hogy szándékosan szabotálták volna a romániai jégkorongsport eredményeit, senki sem mondta, hogy tiszteletlenek az ország értékeivel szemben. És azokkal szemben, akik bár elveszítették a jégkorongmérkőzést, egy olyan divízió 1/A-s csoportban szerepeltek, ahol ellenfelük szurkolói megadták nekik azt a tiszteletet, amiért itthon árulózzák őket. Holott tény: Székelyföld a romániai jégkorongsport központja. Már csak az a kérdés, hogy a sértő támadások után még örvendezhet-e annak Románia, ha a meccs végén, a magyar ajkú hokisok győzelme okán a Deșteaptă-te române hangzik fel a csarnokokban.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezt olvasta?

Balogh Levente

Balogh Levente

Ha foci Eb, akkor magyarok

Ha már annyira divatos manapság, akkor én is coming outolok egyet annak apropóján, hogy Németországban zajlik a most kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság: az 1990-es labdarúgó-világbajnokság óta hosszú évtizedekig a németeknek szurkoltam.

Rostás Szabolcs

Rostás Szabolcs

Méltóságot a győzőknek!

Természetesen el lehet vitatkozni azon, illik-e a történelmi jelző az RMDSZ által a vasárnap rendezett európai parlamenti, valamint helyhatósági választáson elért eredményére.

Makkay József

Makkay József

Magyarok román pártszínekben

Nehéz választási kampányon és szavazáson vagyunk túl. Nem csak azért, mert félő volt, hogy az RMDSZ nem lépi át az ötszázalékos választási küszöböt, hanem a román pártok keresztül-kasul Erdélyben magyar jelölteket is indítottak.

Balogh Levente

Balogh Levente

Választások közel és távol

Sajátos együttállás: vasárnap egyszerre szavazhatunk arról, hogy kik képviseljék az erdélyi, partiumi és bánsági magyar közösséget a legalacsonyabb – azaz önkormányzati – és a legmagasabb – vagyis európai parlamenti – szinten.

Balogh Levente

Balogh Levente

Nem bízom benne, tehát rá szavazok

A romániai polgárok alapvetően egy félvak macskát se bíznának rá a politikusaikra, de valamiért mégis leszavaznak rájuk – legalábbis ez szűrhető le a legfrissebb közvélemény-kutatásokból.

Makkay József

Makkay József

Már csak ingyen sör kell!

Választások előtti árszabályozási lázban él a román kormánykoalíció, hogy valahogy meggyőzze a politikából kiábrándult tömegeket, menjenek el szavazni, és rájuk voksoljanak. Az elszabadult élelmiszerárak ugyanis sok jót nem ígérnek.

Balogh Levente

Balogh Levente

Pisztolydemokrácia

Egy demokratikus országban sokféleképpen ki lehet nyilvánítani egy kormány politikájával szembeni elégedetlenséget – Szlovákiában úgy döntöttek, hogy a lehető legbrutálisabban, a hivatalban levő miniszterelnök lelövésével jelzik a „kifogásaikat”.