Pataky István

2019. szeptember 05., 08:27

Célkeresztben Románia?

A végtelenségig lebutított romániai médiavilágból tájékozódva esélyünk sincs arra, hogy felismerjük a valóban fontos és a szenzációhajhász vagy a bulvár beszámolók közötti különbséget.

Amikor egy komolyabb záport is a rendkívüli hírek kategóriájába helyeznek a televíziós szerkesztők, egy pszichopata által elkövetett gyilkosságot pedig boldog, boldogtalan kommentálhat élő adásban, akkor mit kezdjen az óvatlan médiafogyasztó azzal a terrortámadással, melynek következtében Románia kabuli diplomáciai képviseletének egyik tagja meghalt, s egy másik súlyosan megsebesült? Igaz, Afganisztán messze van, sok arrafelé a háború, aki odamegy dolgozni, tudja, mit vállal. Csakhogy egy ország külképviseletének a megtámadása, a nagykövetségi épületek majdnem teljes megsemmisítése, diplomáciai alkalmazottak meggyilkolása casus belli. Az álmos Johannis és a pislogó Dăncilă üzengetéseitől lázba jövő bukaresti hírtévék ezúttal kicsit sem túloztak volna, ha azt adják a „breaking newst” követő szalagcímnek: „Megtámadták Romániát!” Ehhez képest csak rövid időre, amolyan érdekes színfoltként előzte Kabul Caracalt a hírfolyamban.

De hol is tart most Afganisztán? Tizenhét évnyi háborúskodás után, tavaly nyáron felcsillant a béke reménye. Az iszlám böjti hónapot, a ramadánt lezáró háromnapos ünnep idejére a tálibok és a kormányerők fegyverszünetet kötöttek. A hírek arról szóltak, hogy az ünnep után folytatódtak a merényletek, a harcok, de valami alapvetően megváltozott: az emberek békét követeltek, az amerikai diplomáciai, illetve katonai vezetés is úgy látta, véget érhet a háború. Az afgán kormány idén, július elején pozitívnak minősítette a tálib lázadók és az afgán civil, valamint politikai szereplők között a katari fővárosban, Dohában tartott afgánközi békekonferenciát, amelyen a felek megállapodtak abban, hogy csökkentik az erőszak mértékét. Zalmay Khalilzad, az amerikai külügyminisztérium afganisztáni ügyekkel foglalkozó különmegbízottja vasárnap Katarban bejelentette, hogy közeli az amerikaiak békemegállapodása a tálibokkal. Khalilzad hétfőn már Kabulban tárgyalt, és a tálibokkal tervezett megállapodás részleteiről tájékoztatja az afgán kormányzat vezetőit. A mostani, jól célzott terrortámadás mutatja, mennyire nehéz békét teremteni ott, ahol az asztal egyik oldalán saját érdekeik mentén tárgyaló nagyhatalmak ülnek, a másikon pedig tulajdonképpen félőrültek. NATO-tagság ide vagy oda, az igazi kérdés most az, hogy közel két évtizedes sikertelen „béketeremtés” után mi keresnivalója van még Afganisztánban Romániának. Eddig huszonhat romániai katonát öltek meg különböző támadások nyomán ebben a szerencsétlen sorsú országban. Románia hétszázötven fegyveressel az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország és Olaszország után a legnagyobb létszámú katonai jelenléttel járul hozzá ehhez a lehetetlen küldetéshez. A viszonylag jó pénzért, de hazájukért is életüket kockáztató fiatalokat nem tudja megvédeni a Washingtonban parolázó Johannis, de még a deveselui rakétapajzs sem. A mostani terrortámadás drámai módon jelzi: nemcsak a katonák vannak veszélyben Afganisztánban, hanem a diplomaták is. Az amerikai szerelemtől elvarázsolt Románia terroristák célkeresztjébe kerülhet, tán már ott is van. Hol van a határa az Egyesült Államok kiszolgálásának?

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Makkay József 2019. szeptember 04., szerda

Szavazatot nem hozó gyerekétkeztetés

Jó hír, hogy az Európai Bizottság idén ősztől jelentős összeggel támogatja az Európai Unió tagországaiban az iskolai étkeztetés egyszerűbb formáit, mint a tej- és kifli-, valamint a zöldség- és gyümölcsprogramot.

Balogh Levente 2019. szeptember 03., kedd

Autópálya vasúti sorompóval

Akár a mindenkori Románia jelképe is lehetne az észak-erdélyi autópálya nemrég elkészült, Nyárádtő és Radnót közötti, tizenegynéhány kilométeres szakasza, amelyet jelentős hírverés közepette adtak át a forgalomnak.

Rostás Szabolcs 2019. szeptember 02., hétfő

Tisztelet, önbecsülés

Utólag, mondjuk néhány év elteltével már nem sok jelentősége van egy választási kampányban használt szlogennek, most azonban nem mehetünk el szó nélkül az RMDSZ által kiválasztott mellett.

Pataky István 2019. augusztus 30., péntek

Akcióban a méregkeverő Ponta

Azért jó ez a nyárvégi kormányválság, mert a román hírtelevíziók rajongói végre valami mást is láthatnak, hallhatnak, mint a caracali „rém” házában találtak elemzését és a rendőrt játszó műsorvezetők hisztérikus előadását.

Makkay József 2019. augusztus 29., csütörtök

Jobb Hollandiában, mint Erdélyben hagymát szedni?

Sok gazda és agrárvállalkozó farmján megfordultam az utóbbi hónapokban Erdélyben. Olyanok portáján is jártam, akik agrárpályázatok és bankkölcsönök segítségével újították fel telephelyüket, gépparkjukat, de egyik esetben sem a pénz bizonyult a legnagyobb gondnak.

Rostás Szabolcs 2019. augusztus 27., kedd

Politikai játszmák a választóközönségnek

Minden bizonnyal létezik a romániai választópolgárok egy rétege, amelynek meggyőződése, hogy nyomós érvek vezettek a bukaresti balliberális koalíció felbomlásához, a 2016-os parlamenti választás előtt kötött politikai kényszerházasság már semmiképpen sem húzhatta tovább.

Kiss Judit 2019. augusztus 27., kedd

Kétségek tanévkezdés előtt

Ha jóhiszeműek vagyunk, kíváncsian várjuk, hoz-e, és ha igen, milyen pozitív változásokat hoz a küszöbön álló tanév. Ha pedig az elmúlt időszak történéseiből kiindulva a realitás talaján állunk, korántsem lehetünk felhőtlenül optimisták.

Pataky István 2019. augusztus 22., csütörtök

Ringbe szállnak Közép-Kelet-Európáért

Donald Trump hátbaveregetősen baráti fogadtatásban részesíti Klaus Johannist Washingtonban, Angela Merkel dicséretekkel és köszönetekkel halmozza el Orbán Viktort Sopronban. Mi folyik itt? Feje tetejére állt a világ? 

Makkay József 2019. augusztus 21., szerda

Másodrangú állampolgárként Kolozsváron

Egyik ismerősöm mesélte, milyen kálvárián ment keresztül, amikor a kolozsvári polgármesteri hivatal által meghirdetett állásra jelentkezett. 

Kiss Judit 2019. augusztus 20., kedd

Amikor miénk itt a tér

Hazatérnek az elvándoroltak, összesereglenek a kulturális programkavalkádra kíváncsiak, az újra meg újra megismétlődő találkozások, viszontlátások reményében megélénkül a gyalogosforgalom a belvárosi utcákon-tereken: ilyenek a magyarság évről évre ismétlődő ünnepei.

Vélemény
Makkay József: Szavazatot nem hozó gyerekétkeztetés

Jó hír, hogy az Európai Bizottság idén ősztől jelentős összeggel támogatja az Európai Unió ...

Balogh Levente: Autópálya vasúti sorompóval

Akár a mindenkori Románia jelképe is lehetne az észak-erdélyi autópálya nemrég elkészült, ...

Rostás Szabolcs: Tisztelet, önbecsülés

Utólag, mondjuk néhány év elteltével már nem sok jelentősége van egy választási kampányban ...