Páva Adorján

2017. június 28., 23:13

Bukaresti vizsgaidőszak

Liviu Dragnea nem haragszik az RMDSZ-re. Immár kiderült, a Sorin Grindeanu kormányfő kicsinálása érdekében indított flúgos hadjárat utolsó csatája előtt a magyar szövetség a véltnél jóval kevesebbet kockáztatott.

Hiszen amikor a múlt héten Kelemen Hunorék – vaskos kívánságlistájuk elutasítása miatt – megtagadták a balliberális koalíció öncsonkító bizalmatlansági indítványának támogatását, végül nem kerültek királycsináló szerepbe, vagy-vagy helyzetbe, a PSD-elnök leszámolása nélkülük is megvalósult. Minden bizonnyal ezt előre tudta Dragnea, aki a törékenyebbé vált parlamenti többség láttán inkább elnézte az RMDSZ „kihátrálását”, és megtartotta a szövetséggel kötött együttműködést.

Vélhetően ez az aktuális politikai háttere annak a keddi szenátusi döntésnek, miszerint differenciált tételekből vizsgázhatnak a nyolcadikos és tizenkettedikes magyar diákok a román nyelv és irodalom próbán. A felsőház által döntéshozó kamaraként megszavazott kezdeményezés része volt az RMDSZ bő egy héttel ezelőtt megfogalmazott feltételcsomagjának, amelyet Dragneáék a hihetetlen erővel felszínre törő magyargyűlölet hatására inkább nem teljesítettek. A magyar szövetség már akkor jelezte, nem mond le terveiről, az üthető vas pedig nem hűlt ki, hiszen az egyik (több területet érintő) kérés máris teljesült.

Bár a bizalmatlansági indítvány körüli felhajtás során magasra tett mércéhez képest megállapítható, hogy az RMDSZ visszatért a kis lépések sokat vitatott politikájához, kétségtelen, hogy a képességvizsga, illetve az érettségi románpróbájának sajátossá tétele mérföldkövet jelent az erdélyi magyar oktatásban. Nagyon régóta áhított, és csak évek múlva alkalmazható megvalósítás ez, de (papíron) kiteljesít egy olyan reformfolyamatot, amelynek hiányában sok-sok generáció csak kínlódott.

Köztudott, hogy az elemi iskolába járó magyar diákok már speciális tanterv szerint, számukra kidolgozott tankönyvekből tanulják az állam nyelvét, és ősztől a reformgeneráció a nagy ugrással járó ötödik osztályt is „beveszi”. A tanterv elkészült, már „csak” tankönyvekre és kreatív pedagógusokra van szükség ahhoz, hogy a gyerekek az 5–8. osztályban is ne románt, hanem románul tanuljanak, hogy ne idézni, hanem beszélni tudjanak, ne magoljanak, hanem kommunikáljanak. Azonban mindez értelmét vesztené, ha a tanulmányi előmenetel szempontjából vízválasztónak számító cikluszáró vizsgákon mégiscsak anyanyelvi szintű romántudást vártak volna el a magyar nebulóktól.

Nagy megkönnyebbülés ez a jövőben (négy, illetve nyolc év múlva) érintetté váló gyerekeknek, szülőknek, akik számára teljesen jelentéktelen, hogy most ez politikai felülnézetből vizsgálva kis lépés vagy visszalépés-e az érdekérvényítésben. Ugyanakkor mindannyian tudjuk: távol állunk attól, hogy tragikomikusan kijelenthessük: az elmúlt évtizedek egyik legellenszenvesebb román kormánykoalíciója szülőföldön boldogulásunk, megmaradásunk elősegítője.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2019. július 18., csütörtök

Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó korrupciótól, nevezetesen a csúszópénzek gyakorlatától, annak csak a Jóisten a megmondhatója.

Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Balogh Levente 2019. július 05., péntek

Az elfogadható kompromisszum

Az adott erőviszonyok és lehetőségek mellett nemigen lehetett volna jobb megoldást találni az EB elnöki tisztségének betöltésére a konzervatív Ursula von der Leyen német védelmi miniszternél, legalábbis magyar, illetve közép-európai szempontból.

Kiss Judit 2019. július 04., csütörtök

Mielőtt megfojtana a műanyaghulladék

Nagyfokú naivitás lenne elvárni, hogy gördülékenyen, az előírásoknak megfelelően működjenek sokakat érintő folyamatok Romániában. Nálunk ugyanis távolról sem lehet karikacsapáshoz hasonlítani azt, ahogy nyögvenyelősen, kínlódva próbálunk felzárkózni uniós elvárásokhoz.

Vélemény
Kiss Judit: Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó ...

Pataky István: Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag ...

Balogh Levente: Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges ...