avatar
Balogh Levente

2023. július 28., 13:07

A szép kis barátságtól a szép barátságig

Akár dilettantizmus, akár a nyílt provokáció szándéka késztette a román külügyet arra, hogy Orbán Viktor magyar kormányfő tusványosi beszédét előzetesen cenzúrázni akarja, az egésszel két dolgot ért el: egyrészt nevetségessé tette önmagát, másrészt ismét megmutatta a nagyvilágnak, milyen álságos, hazug módon viszonyul valójában Románia a kisebbségi jogkövetelésekhez.

Könnyen megtörténhet, hogy a magyar kormányfő nem, vagy csak érintőlegesen beszélt volna például az erdélyi magyarok jogairól, a Székelyföld autonómiájáról, de az ostoba, naftalinszagú, eurokrata bükkfanyelven megírt demarssal, amelyben felszólított a mellőzésükre, a bukaresti diplomácia egyenesen kikövetelte, hogy említést tegyen róluk.

Ezzel a román külügy ország-világ színe előtt járatta le önmagát és Romániát, hiszen köztudott: a magyar miniszterelnököt nem olyan fából faragták, hogy az ilyen „szájkosárdemarsoknak” eleget tegyen, így aztán stand up-estbe illő stílusban tette helyre a bukaresti külügyi illetékeseket.

Hogy ezek után még bekérették a magyar nagykövetet, hogy közöljék, nehezményezik a dokumentum nyilvánosságra hozatalát, egyszerre bicskanyitogató pofátlanság és nevetséges, mindazonáltal tulajdonképpen érthető is – a helyükben mi is szégyellnénk annak tartalmát a nyilvánosság előtt.

Persze mondhatjuk, hogy bár tényszerűen így van, talán mégis egy kicsit túl vaskos volt a megállapítás, miszerint mi sohasem mondtuk, hogy a Erdély és a Székelyföld román területi egységek lennének, hiszen a poénkodást kellő rosszindulattal azonnal „revizionizmusnak” vagy „irredentizmusnak” lehet magyarázni, de nem volt kevésbé barátságtalan a román fél előzetes hozzáállása a tusványosi beszédhez.

Sőt kijelenthetjük: egyenesen minősíthetetlen volt.

Hiszen mégis, milyen demokrácia az, ahol nem lehet szabadon bármiről beszélni, ami nem árt senkinek?

Pláne a számos demokratikus, európai uniós tagállamban is bevett gyakorlatként működő területi autonómiáról.

És milyen alapon tiltanák meg, hogy éppen egy hivatalosan szövetséges és stratégiai partner szomszédos ország kormányfője tegyen említést a kisebbségi jogokról és az önrendelkezésről?

Mi azon az állásponton vagyunk, hogy a problémás ügyekről igenis beszélni kell, nem szőnyeg alá söpörni őket, bármennyire is kellemetlen ez Románia számára.

A normális az lenne, ha az erdélyi és partiumi magyar közösség jogairól, jogos és teljes mértékben megalapozott autonómiaigényeiről érdemi magyar-román párbeszéd kezdődne, amelyben magyar részről mind az itteni magyar közösség, mind Budapest képviselői részt vesznek.

Ha Bukarest ezt elutasítja, azzal magáról állít ki negatív bizonyítványt, és saját maga cáfolja a mindenkori bukaresti kormányok hazugságait a „példásan megoldott” romániai kisebbségi helyzetről.

Jellemző egyébként román részről, hogy az Erdéllyel és a Székelyfölddel, illetve a jogos önrendelkezési igénnyel kapcsolatos kormányfői megjegyzésekbe kötöttek bele, és jórészt nagyvonalúan figyelmen kívül hagyták azt a kijelentést, hogy Magyarország számára a jövő évi soros uniós elnökség során prioritást jelent a román schengeni csatlakozás. Ennél világosabb, egyértelműbb jelzés a baráti, normális együttműködésre való hajlandóságra nem sok van – az, hogy a bukaresti illetékesek tekintélyes része ignorálta, csakis őket jellemzi.

Ehelyett provokációval és irredentizmussal vádolták meg a magyar kormányfőt, mint Ionuț Stroe PNL-szóvivő, aki eddig azt tudja a legnagyobb politikusi teljesítményeként felmutatni, hogy még a pandémia idején sportminiszterként alsónadrágban adott online tévéinterjút. Vagy a liberálisok másik üdvöskéje, Emil Boc kolozsvári polgármester, aki toleranciájáról és európai mivoltáról néhány éve azzal adott tanúbizonyságot, hogy beláthatatlan román reakciókkal fenyegetett arra az esetre, ha Kolozs megyében magyar prefektust neveznek ki, most viszont a legszánalmasabb és -megvetendőbb szervilizmussal azért ment neki a magyar kormányfőnek, mert az bírálni merészelte az EU-t és a NATO-t. Mintha azok valami fölöttünk lebegő, megkérdőjelezhetetlen tekintélyű külső hatalmak lennének, nem pedig olyan, elvileg demokratikus szervezetek, amelyekben minden tagállamnak egyenlő jogai vannak. És – a már jelzett szólásszabadság jegyében – szabadon bírálhatja is őket, ha nem ért egyet valamilyen döntéssel.

Az egyik legnevetségesebb kommentár amúgy a Moldova államiságának felszámolását és Románia általi bekebelezését nyíltan hirdető szélsőséges George Simion részéről hangzott el, aki szerint nem lehet szó a határok megváltoztatásáról a térségben. Minden esetre megnyugtató, ha ezt tényleg komolyan gondolja.

Volt olyan kommentátor is, aki megint csak azt rótta fel, hogy a magyar kormány támogatja az erdélyi magyar közösséget – ahelyett, hogy azon morfondírozott volna, miért nem támogatja intézményeinket legalább ugyanolyan mértékben a román állam, ha már itt élünk és a román költségvetésbe fizetjük az adónkat.

Ez az igazi kérdés – már amellett, hogyan lehetne valahogy beindítani az együttműködést Magyarország és Románia között, avagy, annak apropóján, hogy Orbán Viktor a Marcel Ciolacu román kormányfőnél tett látogatását követően a Casablanca ikonikus zárómondatát idézte: hogyan lehet mindebből egy szép barátság kezdete? Az ugyanis egyértelmű, hogy ugyanazon térségben fekvő országként rengeteg kérdésben egymásra utaltak, az ellenségeskedés pedig rontja az érdekérvényesítései esélyeiket.

Azt máris előre lehet bocsátani, hogy a békülés útját semmiképp sem az európaiságról szóló üres frázisok puffogtatása és a toleranciáról szóló halandzsázás jelenti. Semmilyen kioktatást, pökhendi, lenéző rendreutasítást nem fogadhatunk el olyanoktól a békés egymás mellett élés témájában, akik – miközben a tolerancia bajnokaiként próbálják feltüntetni magukat – megnyilvánulásaik alapján már azt is irredentizmusnak tekintik, hogy egyáltalán létezünk, és eszünk ágában sincs asszimilálódni vagy elvándorolni innen.

Az továbbra is egyértelmű, hogy Bukarest számára a regionális együttműködéssel szemben még mindig a Washingtonban és Brüsszelben megszabott irányvonal kritikátlan követése jelenti a legfőbb túlélési stratégiát, még akkor is, ha a belső elégedetlenség nyomán bizonyos ügyekben – mint az ukrán gabonadömping elleni fellépés – hajlandó a brüsszeli fősodorral szemben is összefogni szomszédaival. Kérdés azonban, meddig, ha határozottabban rápirítanak.

Az is világos, hogy az ukrajnai háborút ürügyként használva próbálják meg démonizálni a kisebbségi jogokat, illetve magukat a kisebbségeket is. Mivel ugyanis az oroszok többek között azzal az ürüggyel támadták meg Ukrajnát, hogy az ott élő, elnyomott orosz közösségen akarnak segíteni, egyes bukaresti politikusok és kommentátorok megpróbálják minden, az autonómiáról, de akár az anyanyelv-használat követeléséről szóló nyilatkozat mögött Putyint láttatni.

Márpedig annyi bizonyos, hogy a közeledéshez elengedhetetlen, hogy a valós problémák eltagadása és a róluk való beszéd betiltása helyett a felek megpróbálják tabuk nélkül, párbeszéd révén rendezni a vitás kérdéseket.

Ehhez viszont az együttműködés és a kényes ügyek rendezésének kényszerűségét belátó józan észnek kellene győznie.

Amíg ez nem történik meg, szép barátság helyett legfeljebb csak szép kis barátságról beszélhetünk.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Régi bukaresti reflexek
Rostás Szabolcs 2023. július 24., hétfő

Régi bukaresti reflexek

A fontos az lenne, hogy a két fél próbáljon meg közös projektekben megállapodni, és aztán neki lehetne vágni ezek megvalósításának.

Politikai imázsharc a demográfiai katasztrófa árnyékában
Balogh Levente 2023. július 21., péntek

Politikai imázsharc a demográfiai katasztrófa árnyékában

Felszínesen nézve a román kormány viszonylag gyorsan lépett a Bukarest környéki idősotthonokban alkalmazott embertelen bánásmód nyomán kirobbant botrányban, hiszen egyszerre két miniszternek is távoznia kellett tisztségéből.

A józan ész győzött Vilniusban
Balogh Levente 2023. július 14., péntek

A józan ész győzött Vilniusban

Amint az várható volt, a héten lezajlott vilniusi NATO-csúcson eldőlt, hogy Ukrajna NATO-tagsága a józan ész jegyében továbbra is csupán elméleti síkon van napirenden.

Megálljt parancsolni a fekete öves provokátoroknak
Rostás Szabolcs 2023. július 10., hétfő

Megálljt parancsolni a fekete öves provokátoroknak

Mihai Tîrnoveanu és magyargyűlölő bandája számára semmi sem drága, ezt számtalanszor bebizonyították a nacionalista szeánszok kísérte úzvölgyi temetődúlás, a magyar államfő nagykárolyi látogatása során tanúsított megnyilvánulásaik alkalmával.

Sovinisztafesztivál, nulladik nap
Balogh Levente 2023. július 07., péntek

Sovinisztafesztivál, nulladik nap

Az rendben van, hogy belevizelnek a medencébe, de az Isten szerelmére, legalább ne a rajtkőről tegyék! – ezt a klasszikus poént idézi, ahogy a PNL visszavonta a saját törvénytervezetét.

A puccs, ami meg sem történt
Balogh Levente 2023. június 30., péntek

A puccs, ami meg sem történt

Oroszországban súlyos belső problémák vannak, jelentős az instabilitásra való hajlam, a társadalom nagy része azonban jelenleg nem akar a Putyin-rendszer ellen fordulni – egyelőre ennyi szűrhető le a Wagner-lázadásból.

„Kitaszított” magyarok
Balogh Levente 2023. június 16., péntek

„Kitaszított” magyarok

Hiába a korábbi hangzatos szólamok: a héten ismét csak bebizonyosodott, hogy Romániában a stabilitásnál és az adott szónál sokkal fontosabbak a pártok politikai és főleg anyagi érdekei.

Újabb Schengen-fiaskó: pipa. Román-magyar viszony tovább rontása: pipa
Balogh Levente 2023. június 09., péntek

Újabb Schengen-fiaskó: pipa. Román-magyar viszony tovább rontása: pipa

Mostanra már szokásos ügymenetté vált, hogy Románia minden kínálkozó alkalmat elmulaszt a schengeni csatlakozásra.

Trianon: kinek a fóbiája?
Rostás Szabolcs 2023. június 07., szerda

Trianon: kinek a fóbiája?

Folyamatos „ionapotchivanokozás” (értsd: magyarellenes hergelés) zajlik a román politikai és médiatérben. „V. Orban (terület)darabokat akar a szomszédos országokból” – hirdeti a bukaresti hírtévé.

Iohannis Trianon-évfordulós kisebbségvédelmi díja és a romániai magyarellenesség
Balogh Levente 2023. június 02., péntek

Iohannis Trianon-évfordulós kisebbségvédelmi díja és a romániai magyarellenesség

Még ha nem is szándékolt, nehéz nem szimbolikus jelentőséget tulajdonítani annak, hogy Klaus Iohannis éppen a trianoni diktátum évfordulóján vehet át egy német kitüntetést a többek között a kisebbségek érdekében kifejtett „áldásos” tevékenységéért.

Vélemény
avatar
Rostás Szabolcs: Régi bukaresti reflexek

A fontos az lenne, hogy a két fél próbáljon meg közös projektekben megállapodni, és aztán ...

avatar
Balogh Levente: Politikai imázsharc a demográfiai katasztrófa árnyékában

Felszínesen nézve a román kormány viszonylag gyorsan lépett a Bukarest környéki idősotthonokban alkalmazott ...

avatar
Balogh Levente: A józan ész győzött Vilniusban

Amint az várható volt, a héten lezajlott vilniusi NATO-csúcson eldőlt, hogy Ukrajna NATO-tagsága a józan ...

Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport