Otthoni megelőzés, közösségi élmény kattintásra

Otthoni megelőzés, közösségi élmény kattintásra

A helyes kézmosás elengedhetetlen a koronavírussal szembeni védekezésben, ugyanakkor a gyakran megérintett felületek, valamint a gyermekek által használt játékok, eszközök napi fertőtlenítő tisztítása is javasolt. Az óvintézkedéseket betartó, otthon maradó emberek koncerteket, főzőműsort is követhetnek élőben a közösségi oldalakon.

Bede Laura

2020. március 19., 15:282020. március 19., 15:28

Maradjon otthon, és mosson rendszeresen kezet! – kérik az új koronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében szinte naponta a rendvédelmi szervek, egészségügyben dolgozók, közéleti személyiségek. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) honlapján arra hívják fel a figyelmet, hogy mindenki mosson kezet legalább 20 másodpercig szappannal és folyóvízzel, vagy tisztítsa meg kezét alkoholos kézfertőtlenítővel. Mindezt tegye hazaérkezés után, ételkészítés előtt és közben, étkezés előtt, vécéhasználatot követően, tüsszentés, köhögés, orrfújás után, beteggel érintkezés előtt és után, állatokkal vagy állatok ürülékével való érintkezés után. Rámutatnak, szemhez, szájhoz, archoz ne nyúljon senki, illetve csak kézmosást követően.

Az óvintézkedések között szerepel a rendszeres szellőztetés, a gyakran megérintett felületek rutinszerű tisztítása (például: asztalok, ajtókilincsek, villanykapcsolók, fogantyúk, íróasztalok, vécék, csapok, mosogatók és mobiltelefonok), valamint a gyermekek által használt játékok, eszközök napi fertőtlenítő tisztítása is javasolt.

Ugyanakkor hasznos és naprakész információk találhatók a magyar irányítású erdélyi önkormányzatok intézkedéseiről, a megelőzéshez szükséges lépésekről és teendőkről az RMDSZ által létrehozott tájékoztató honlapon. A Korona.rmdsz.ro oldalon többek között a koronavírus-fertőzés tüneteit ismertetik, az idős embereknek védekezési javaslatokat fogalmaznak meg, karantén esetére online programokat ajánlanak, a külföldről érkezett román állampolgárok pedig megnézhetik, hogy milyen hatósági előírásokat kell betartaniuk.

Nemzetközi összefogás
a kórokozó kutatásában

Míg az állampolgárok az óvintézkedések betartásával próbálják megelőzni a járvány terjedését, a szakemberek a vakcina előállításán dolgoznak. Müller Cecília országos tisztifőorvos kedden Budapesten, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy

az NNK nemzetbiztonsági laboratóriumában sikeresen izolálták a koronavírust Magyarországon először.

Kiss Zoltán virológus telefonon nyilatkozva az eljárásról elmondta, több mint egy hétig kellett várniuk arra, hogy a speciális sejtkultúrába helyezett vírus szaporodni kezdjen. Az eljárásban segítségükre voltak német kollégáik, akiknek Európában az elsők között sikerült izolálniuk a vírust, valamint azok az olasz szakemberek is, akik megosztották a szükséges „laboratóriumi trükköket” a magyarokkal. A virológus szerint

nagy a nemzetközi összefogás a kórokozó kutatásában, a szakemberek megosztják egymással tapasztalataikat, és összehangolják eredményeiket.

A vírus kutatása során megszerzett ismeretanyagokat egy nemzetközi adatbázisba is feltöltik – fűzte hozzá a szakember. Hangsúlyozta, a tapasztalatok megosztása, illetve az így nyert szélesebb kép fontos a vírus teszteléséhez – ami az izoláció után elkezdődhet –, végül pedig a vakcina gyártásához.

Az amerikai Seattle városában hétfőn már megkezdték az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett első vakcina tesztelését

– jelentette be az amerikai Egészségügyi Intézetek Központja (NIH). Közleményében a szervezet tudatta: a klinikai teszteket 45 önkéntes jelentkezőn kezdték meg. Valamennyien 18 és 55 év közötti felnőttek, akik jó egészségnek örvendenek. A kísérletek körülbelül hat hétig tartanak.

Oroszországban szintén a hét elején állatkísérletbe kezdtek több vakcina-prototípussal. A novoszibirszki székhelyű állami virológiai és biotechnológiai Vektor Intézet júniusban fog bemutatni egy vagy két olyan készítményt, amely a tesztelés során a legjobb eredményeket mutatta.

Percek alatt lehet adományozni

Néhány napja közösségi finanszírozási kampány indult, amivel a United Nations Foundation az Egészségügyi Világszervezet (WHO) járványellenes intézkedéseit segíti. A kampányt a Facebook is támogatja, a közösségi oldal a hírfolyam tetején felbukkanó üzenetben tájékoztatja arról a felhasználókat, hogy a platformon keresztül mindössze pár kattintással

maguk is adományozhatnak pénzt, amit a WHO többek közt betegek ellátására, a vírus terjedésének nyomon követésére, illetve a vakcina kifejlesztésének finanszírozására használ.

Az adománygyűjtés során 10 millió dollárt szeretnének összeszedni, ha a kitűzött összeg összejön, a Facebook ehhez hozzátesz még 10 millió dollárt.

Ugyanakkor összefogásra szólít fel Mága Zoltán hegedűművész, hogy a koronavírus-járvány miatt segítséget nyújtsanak a hátrányos helyzetben, főként falvakban élő gyermekeknek és időseknek. A művész közösségi oldalán olvasható felhívás szerint akár adakozással, gyűjtéssel vagy egy bevásárlással, odafigyeléssel, törődéssel is lehet segíteni a rászorulókat. Mága Zoltán száz táblagépet (tabletet) adományoz hátrányos helyzetű gyerekeknek, hogy az új oktatási helyzetben is tudjanak tanulni.

Múlt héten több millió dollárt adományoztak olasz cégek, köztük neves divatházak és futballklubok, valamint Ferenc pápa az Olaszországot sújtó koronavírus-járvány feltartóztatására.

A Bennetton-család, amely vagyonát a ruhaiparban alapozta meg, de ma már repülőtereket és autópályákat is működtet, hárommillió eurót ajánlott fel. Giorgio Armani olasz divattervező 1,25 millió eurót adományozott négy olasz kórháznak és az olasz polgári védelemnek a koronavírus elleni harc segítésére.

Marco Bizzari, a Gucci cég vezérigazgatója személyesen százezer eurót ajánlott fel, a Dolce & Gabbana és a Bulgari cégek nem hozták nyilvánosságra az összeget, de bejelentették, hogy a koronavírus kutatására adományoznak jelentős összeget. Chiara Ferragni divatblogger és férje százezer eurót ajánlott fel, és elindított egy négymillió eurós adománygyűjtő kampányt a milánói San Raffaele-kórház megsegítésre. Három nap alatt 3,7 millió eurót gyűjtöttek össze. Az AC Milan futballklub 250 ezer euróval támogatja a mentőszolgálatok munkáját, játékosai és igazgatói egynapnyi fizetésüket ajánlották fel a járvány feltartóztatására tett erőfeszítések finanszírozására. Az Inter futballklub és kínai tulajdonosa, a Sunning International 300 ezer eurót adományoz orvosi maszkok és az egészségügyi ellátáshoz szükséges eszközök vásárlására a polgári védelemnek. Ferenc pápa százezer eurót adományozott a katolikus Caritas olaszországi ágának, amely a szegényeket és az hajléktalanokat segíti a járványban.

Online koncertek, karanténkonyha

Az óvintézkedéseket betartó, önként házi karanténba vonult közéleti személyiség a világhálón keresztül próbálják tartani a kapcsolatot követőikkel, rajongóikkal. John Legend színész-zongorista például kedden este élő koncertet adott a közösségi médiában, követve a Coldplay példáját.

A Coldplay frontembere, Chris Martin hétfőn este félórás élő koncertet közvetített az együttes Instagram-oldalán.

Mint Martin a Twitteren előzőleg írta: reméli, hogy rajongói és családjaik is jól vannak, de ha bárki csevegni szeretne, vagy csak egy kis zenét hallgatni, ezt megteheti a Coldplay Instagarmján. Közben a Golden Globe- és Grammy-díjas színész-zongorista, John Legend is a közösségi médián keresztül üzent követőinek. Dicsérte barátja, Martin ötletét, és jelezte, hogy maga is követi a példát. A sztár azt is kérte rajongóitól, hogy tudassák vele, kinek adja tovább a stafétát a művészek közül.

A hétvégén Karanténkonyha címmel indított élő műsort Beverly Hillsből Instagram-oldalán Massimo Bottura olasz sztárséf. „Vigyázzatok magatokra! Mossatok kezet, mindig mossatok kezet!” – üzente közönségének a Kitchen Quarantine első élő közvetítése után Bottura, akinek éttermei a világ legjobbjai között szerepelnek.

A The Hollywood Reporter cikke szerint Bottura már számos karitatív akcióval hívta fel magára a figyelmet. 2012-ben, a tragikus olaszországi földrengés után segített megszervezni, hogy a romba dőlt térségből a világ séfjei felvásárolják a sajtokat, és így ne vesszenek kárba. Bottura az éhezés felszámolásán is dolgozik Robert De Niróval együttműködve. A sztárséf legismertebb étterme a modenai Osteria Francescana, de két Gucci Osterias étterme is van, az eredeti Firenzében és egy új Beverly Hillsben. Bottura szombaton indította el Karanténkonyha sorozatát, amelyet minden este – helyi idő szerint 21 órakor – közvetít Instagramján. A séf élőben főz egy komplett vacsorát azokból a dolgokból, amelyek a hűtőjében vannak.

Gyógyuló és fertőzött hírességek

A sztárvilágban szintén örvendetes, hogy Tom Hanks és Rita Wilson amerikai színész házaspár elhagyhatta az ausztrál kórházat, ahol koronavírus-fertőzéssel kezelték őket. A BBC hírportáljának keddi beszámolója szerint a pár jelenleg queenslandi bérelt lakásában tölti önkéntes karanténját. A 63 éves Oscar-díjas színész múlt csütörtökön az Instagramon jelentette be, hogy megfertőzte az új koronavírus, majd felesége is beteg lett. Azért voltak Gold Coast városban, mert Hanks Elvis Presley-ről forgatott filmet, a munka azóta szünetel. „Kicsit fáradtak, náthásak voltunk, és fájtak a végtagjaink. Ritát néha rázta a hideg, enyhe láza is volt” – írta egyik bejegyzésében. Nem Hanks és felesége az egyedüli hírességek, akik megfertőződtek. Hétfőn Idris Elba brit színész jelentette be, hogy pozitív lett a tesztje.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. március 18., hétfő

Élve megtalálták 24 órával az eltűnése után a kétéves moldvai gyermeket

Megtalálták hétfőn azt a kétéves kisfiút, aki vasárnap délután tűnt el a Botoşani megyei Tudora településen.

Élve megtalálták 24 órával az eltűnése után a kétéves moldvai gyermeket
2024. március 17., vasárnap

Legjobb tanácsadók a gyerekek – Csicsergő címmel verses-zenés szatmári projekt látott napvilágot

Nemcsak olvasásra késztet, hanem táncra is perdít Török Enikő Andrea szatmárnémeti pedagógus, költő frissen megjelent kötete, ugyanis az áthangszerelt dallamokból lemez készült.

Legjobb tanácsadók a gyerekek – Csicsergő címmel verses-zenés szatmári projekt látott napvilágot
2024. március 17., vasárnap

Hagyományteremtő jelleggel szerveztek környezetbarát tábort nyárádmenti diákoknak

A környezetbarát életvitelre hívta fel a nyárádmenti általános iskolások figyelmét az első alkalommal rendezett Mumush Ökosuli. Bencze Tamás főszervező a műhelyfoglalkozásokon elsajátított ismeretekről, gyakorlati programokról beszélt a Krónikának.

Hagyományteremtő jelleggel szerveztek környezetbarát tábort nyárádmenti diákoknak
2024. március 16., szombat

Akinek szívügye a Kárpát-medence: erdélyiek is nevezhetnek az imázsfilm-pályázatra

Külhoniak jelentkezését is várják a magyarországi Fiatalok a Nemzetért Alapítvány, Hazánk egy szelete című pályázatára, amely keretében imázsfilmet lehet készíteni a Kárpát-medence egyik településéről.

Akinek szívügye a Kárpát-medence: erdélyiek is nevezhetnek az imázsfilm-pályázatra
2024. március 16., szombat

Ha leszedjük a hóvirágot az erdőben, kevesebb lesz jövőre

Ne szedjék le a Hunyad megyei nemzeti parkban nyíló hóvirágokat az arra járók – erre hívja fel a figyelmet Facebook-oldalán a Romsilva állami erdészet.

Ha leszedjük a hóvirágot az erdőben, kevesebb lesz jövőre
2024. március 14., csütörtök

Szabadult a fogdából, és bűnügyi felügyelet alá került Florin Salam maneleénekes

Szabadult a fogdából, és hatvan napos hatósági felügyelet alá került csütörtök este Florin Salam – értesült ügyészségi forrásokból az Agerpres.

Szabadult a fogdából, és bűnügyi felügyelet alá került Florin Salam maneleénekes
2024. március 14., csütörtök

Csalás gyanúja miatt vették őrizetbe az egyik legismertebb román maneleénekest

Huszonnégy órára őrizetbe vették csütörtökön Florin Salam maneleénekest három rendbéli csalás gyanúja miatt – értesült rendőrségi forrásokból az Agerpres.

Csalás gyanúja miatt vették őrizetbe az egyik legismertebb román maneleénekest
2024. március 13., szerda

Premier: először született életképes delfinborjú Romániában

Megszületett az első életképes delfinborjú a konstancai delfináriumban – jelentette be szerdán az intézmény vezetősége.

Premier: először született életképes delfinborjú Romániában
2024. március 13., szerda

Jótékony célt színlelve pénzt gyűjtő romániai férfiakra csaptak le Somogyban

A Kaposvári Járási Ügyészség vádat emelt egy fiatal férfival szemben, míg a Siófoki Járási Ügyészség gyorsított eljárásban állított bíróság elé egy másik romániai férfit, akik jótékony célt színlelve gyűjtöttek pénzadományokat Somogyban.

Jótékony célt színlelve pénzt gyűjtő romániai férfiakra csaptak le Somogyban
2024. március 12., kedd

Börtönnel és pénzbírsággal sújtották a Laokóon-szobrot megrongáló öko-aktivistákat

A Vatikáni Bíróság kedden másodfokon megerősítette korábbi ítéletét, mely kilenc hónap börtönnel és pénzbírsággal sújtotta a két ökoaktivistát, akik 2022-ben odaragasztották magukat a vatikáni múzeumban található Laokoón-szoborhoz.

Börtönnel és pénzbírsággal sújtották a Laokóon-szobrot megrongáló öko-aktivistákat