Földanya, fatestvérek, közös gondok

Gligor Róbert László 2015. október 25., 20:40 utolsó módosítás: 2015. október 25., 20:41

Európai körútja során Maros me­gyébe is ellátogatott az a küldöttség, amely a dél-amerikai indiánok, a globalizáció és a környezetváltozás kérdéseire hívja fel a figyelmet. 

A nyárádgálfalvi Szentiványi Mihály Általános Iskola diákjai az eredeti indián öltözetben és díszekben érkező Te­resita Lopezt, a perui yanisha nép képviselőjét látták vendégül, aki az amazonasi indián bennszülöttek életéről mesélt.

Mint elmondta, hitük szerint anyjuk a Föld, nagyapjuk a tigris, testvéreik a víz, a szél, a fa, ezért az őserdők és a természet iránti nagy tiszteletre nevelik gyermekeiket. Felfogásuk szerint az őserdőben minden az övék, de ezt ma már korlátozzák a hatóságok. Teresita Lopez yanisha tánccal zárt interaktív előadásának üzenete az volt, hogy a Földet óvni kell, hiszen földből lettünk, és földdé leszünk. Az indián nő az érdeklődőkkel az iskolaudvarra vonult, ahol a diákok arcára indián díszítéseket festett, és velük együtt rituális áldozatot mutatott be a Földanyának, majd átölelte testvérét, a fát.

Nem engedték kiirtani az őserdőket

A yanishák a többi 63 perui bennszülött indián néppel együtt ellenálltak a kormány tervének, hogy az általuk lakott területeket elvegyék, a lakókat kiköltöztessék, az őserdőt kivágják, és bányákat nyissanak. Teresita Lopez egyike volt az ellenállás élharcosainak, s mivel sajtónyilatkozatai miatt letartóztatási parancsot adtak ki ellene, fél évig bujkált az őserdőben. Miután emberjogi szervezetek álltak melléjük, a kormány eltörölte azt a törvényt, amely az ő életterüket és közösségüket akarta felszámolni. „Míg az amerikai őslakók bátran szembeszálltak a környezetük felszámolását célzó tervekkel, addig mi, civilizált európai népek eltűrjük az ilyesmit. Például a Nyárád szabályozásával egy ökológiai rendszert tettek tönkre, és gyakorlatilag alig volt ellenállás” – vont párhuzamot Hajdu Zoltán.

Hajdu Zoltán, a marosvásárhelyi Fókusz Öko Központ (FÖK) elnöke elmondta, az Európai Klímaszövetség több programot indított az éghajlatváltozás megakadályozása érdekében.

Ezek egyike, hogy amazonasi képviselőket hívnak meg európai körútra, akik az őserdők veszélyeztetettségét mutatják be, és közösen gondolkodnak az európai politikusokkal és civil szervezetekkel arról, mit lehet tenni a klímaváltozás ellen.

A FÖK partnere a frankfurti és ausztriai klímaszövetségeknek és a győri Reflex környezetvédelmi egyesületnek, így közösen fogadták a yanisha és akaninka népek képviselőit. Romániai partnerként a FÖK múlt héten Maros megyébe hozta a dél-amerikai és müncheni küldöttséget.

Látogatást tettek a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalban, találkoztak a pedagógiai gimnázium középiskolásaival, a Sapientia hallgatóival, meglátogatták a segesvári Breite rezervátum évszázados tölgyeit, a segesvári várat, a helyi termékek értékesítését célzó szászkézdi kezdeményezéseket, majd marosvásárhelyi fiatalokkal és civil szervezetekkel találkoztak. Megtekintették a Nyárádon folyó szabályozási munkákat, délután pedig Jobbágyfalván gazdálkodókkal beszélgettek.

Teresita Lopez minden célcsoportnak átadta az üzenetet: a környezeti problémákat csak közösen oldhatjuk meg, és a globalizáció miatt ha valami történik a világ egyik felén, például irtják az amazonasi őserdőket, az a mi életünkre is hatással van. 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat