Élete történetét meséli a vak humorista

Élete történetét meséli a vak humorista

Fotó: Facebook/Magyarósi Imola

Erdélyi körúton lépett fel előadásával nemrég a Nógrád megyei Jobbágyon élő, humoristaként is tevékenykedő látássérült Sulyok Péter. Azt vallja, a vakság intenzív jelenlétre kényszeríti az embert, a stand-up comedy műfajának személyiségformáló hatása is lehet, és az embereket érzékenyíteni kell a különböző fogyatékkal élők állapota iránt.

Oláh Eszter

2022. december 03., 19:192022. december 03., 19:19

– Nemrég lépett fel erdélyi körúton humor-előadásával. Magyarországon és Erdélyben is főként humoristaként ismerik, aki azért is különleges a szakmában, mivel látássérült. Mesélne a gyerekkoráról, illetve arról, hogyan alakult ki önnél ez az állapot?

– 1986-ban születtem zöld- és szürkehályog-kombinációval. A jobb szememmel nem láttam soha. A vakokat általában két csoportra osztják: van a született és a szerzett vakság, én a harmadik kategóriába tartozom. Úgynevezett kombinált vak vagyok, ugyanis a jobb szememmel sosem láttam, a balt pedig egy iskolai balesetben sikerült elroncsolnom. Iskolásként rohantam egy L alakú folyosón, beugrottam a kanyarba, ahol szemből futva egy másik gyerek kilépett. Neki jobbak voltak a reflexei, és felkapta a kezét, hogy tompítsa az ütközést, én pedig nyitott szemmel beleszaladtam a kezének az élébe.

Idézet
Akkor a bal szemem is roncsolódott, amit az orvosok éveken keresztül próbáltak összerakni.

17 éves koromban aztán megszületett döntés, hogy ennek az állapotnak így nincs értelme, mert a meglévő látásmaradvány nem volt arányban a vele járó fájdalmakkal és kellemetlenségekkel. Tizenhét éves koromban tehát saját, tudatos választásomból a teljes vakság mellett döntöttem. Azt mondtam, hogy inkább mindkét szememet cseréljék műanyagra, és ne legyen vele többé probléma, ahelyett, hogy vigyázzak valami olyasmire, aminek már nincs sok értelme. 2005-ben érettségiztem, majd elvégeztem olyan szakmákat, mint a számítógép-programozás, a gyógymasszázs, a talpreflexológia, illetve a hagyományos, kínai masszázs.

– Ezek közül melyeket gyakorolja? És hogyan kezdődött a kapcsolata a stand-up comedy műfajával?

– Első körben telefonos ügyfélszolgálaton helyezkedtem el a banki területen, úgynevezett call center operátorként, ahol nagyjából másfél évtizedet töltöttem. Eközben megházasodtam és született két gyermekem – a teljesen klasszikus, kötelező körök, ha lehet így fogalmazni. Tulajdonképpen a teljes életemet végigkíséri a tény, hogy bárhol megjelenek, a vakságom miatt csodabogárnak néznek. Valamennyi közegben feltűnést keltek, megbámulnak. A döntés így rajtam áll, hogy a játék játszik-e velem, vagy inkább én játszom a játékot.

Idézet
Az emberekben nagyon sok a segítő szándék, csak sokszor nem tudják, hogyan hozzák felszínre, illetve komoly szociális görcsök is társulnak hozzá, amit szükséges lenne feloldani.

Alapvetően szeretek mesélni, ezért 2013-ban jelentkeztem a Dumaszínház Fiatal Félőrültek című élő, szabad mikrofonos tehetségkutatójába, ahol mindenki kap öt percet, a közönség pedig eldöntheti, ki tetszett neki a legjobban. Elkezdtem mesélni, és rájöttem, hogy alapvetően nagy igény van erre. Súlyos félelmet hozok felszínre, hiszen a legtöbb emberben megszületik a gondolat – bármilyen fogyatékkal élővel találkozik –, mennyire jó, hogy nem ő van ilyen helyzetben, ugyanakkor valahol a lelke mélyén tudja, hogy akár ő is lehetne. A műfaj meg éppen arról szól, hogy a fotel biztonságából berántjuk a hallgatókat egy olyan világba, amire kíváncsiak, de komolyabban nem mernének belemászni – mindezt lehetőleg könnyed formába csomagoltan tesszük. Én nem tartom magam humoristának, mesélő vagyok, az életem mesélője. A szakmában – egyelőre egyedüliként – tartom magam ahhoz, hogy az elmesélt történeteim százszázalékos valóságtartalommal bírjanak: nem veszek el belőlük, és nem teszek hozzá. Nyilván az esemény kapcsán eszembe jutó gondolatokat is elmondom, hiszen ezzel helyezem keretbe a történetet.

– Gondolkodott azon, hogy főállású humorista, mesélő legyen?

– Nem. Ha főállássá nőné ki magát, irányíthatóvá válnék. Ha az előadás megélhetési bűnözéssé alakulna át, akkor valószínűleg zsarolhatóvá válnék. Szeretem meghagyni annak a lehetőségét, hogy nyugodt lélekkel mondjak nemet egy felkérésre. Számomra ez alapvetően melléktevékenység. A modern médiumok „elszabadulásával” olyan termelési kényszer van a piacon, amit nem lehetne valós történetekkel feltölteni. Akkor pedig nekem is el kellene kezdenem szövegeket írni, vásárolni, onnantól kezdve már nem az életem meséléséről, hanem színészetről szólna, amivel nincs is baj, csak az egy másik terület.

Galéria

Fotó: Facebook/Magyarósi Imola– A valós történetekkel, amelyeket egy-egy előadás során elmesél, a látássérültség mentén megjelenő tabukat dönti le, olyan kérdéseket feszeget, amelyeket az emberek legtöbb esetben nem mernek feltenni. Hogyan fogadják ezt?

– Teljesen vegyesen. Egyrészt azt látom, hogy érdeklődés és igény van rá, másrészt azonban az első televíziós adás után gondoltam csak végig, hogy ezzel mennyi embernek ronthatom el a napját. Mert mi történik tulajdonképpen a civilizált, városi emberrel a mindennapokban? Reggel elindul otthonról, beszűkült tudatállapotban forog előtte a kisfilm arról, hogy szar az élete, csalja a felesége vagy a férje, a gyerek egyest hozott haza, hülye a főnök, megint el fog késni, és még sorolhatnám.

Idézet
Majd meglát az utcán egy fogyatékkal élőt, és egy pillanatra kinyílik a világ, hogy ugyan vacak az élete, de a másiknak mennyivel rosszabb.

Ezt követően azt látja, hogy egy ilyen ember kiáll egy nagyobb közönség elé, és arról mesél, hogy tök jól érzi magát a bőrében. Ekkor történik egy negatív visszacsatolás, és elgondolkodik, hogy vajon mégis az ő élete rosszabb? Az emberekben nagyon sok a kérdés, a kíváncsiság, ugyanakkor sokfajta félelem is felmerül – ami oda-vissza érvényes. A vak sem feltétlenül szereti, ha a vakságáról kérdezik, főként, ha azt olyan stílusban teszik, ami kényelmetlen számára. A stand-upnak ezért szemléletformáló szerepe is van: erre való a hülye kérdések rovat, ami az előadásomban rendszerint helyet kap. Mindig mondom, hogy nem léteznek hülye kérdések, de azért sikerült párat összegyűjteni a történelem során. Ezeken a kérdéseken keresztül lehet formálni, hogy az emberek milyen szinten nyissanak egy vak felé.

– Létezik egy másik közeg, ahol ezeket a kérdéseket szintén körül lehet járni. Gyerekeknek tart érzékenyítő foglalkozást. Hogyan zajlik ez?

– Így van, hat évvel ezelőtt Almádi Balázs barátommal kezdtük önkéntesként a Vakok és Gyengénlátók Nógrád Megyei Egyesületénél, három évvel ezelőtt pedig a Magyar Református Szeretetszolgálat állt mögénk. Az idei átszervezéseket követően kerültünk a vak misszió csoporthoz, amelynek alapvető feladata az igehirdetés látássérülteknek, de amikor ide kerültünk, kiegészült a csoport a saját tevékenységeinkkel.

Idézet
Egészen óvodáskortól szervezünk meseköröket, bábjátékkal összekötve, és a kognitív pszichológia alaptételének megfelelően törekszünk arra, hogy pozitív élménybe „csomagoljuk” azokat az információkat, amelyeket szeretnénk a hosszú távú memóriában elraktározni.

Így a látássérültséggel kapcsolatos kérdéseket, gondolatokat játékos formában, kódfejtő- és bizalomjátékokkal, egymásra utaltsági feladatokkal próbáljuk körüljárni. A cél mindig az, hogy a kérdezőknek legyen sikerélményük, hogy később bármilyen típusú másság irányába merjenek nyitni, nem félve attól, hogy rosszat kérdeznek.

– Néhány éve már járt egy erdélyi turnén, úgy tűnik, az állapota ellenére nem okoz különösebb akadályt az utazás.

– Tulajdonképpen az egész élet egy néhány évtizedes utazás és játék. Ha bármely pontján megijedünk és visszariadunk, azzal senkinek nem lesz jobb. Szoktam mondani, hogy hatvan perc eltelhet sírva és nevetve is, akkor miért ne választanánk az utóbbit?

– Mire tanítja az embert ez az állapot, amely néhány társához hasonlóan önt is érinti?

– Jelen lenni. Nettó jelenlétre tanít, amit a különböző jógaoktatók és meditációs tanárok súlyos pénzekért oktatnak. Ha egy jól látó ember bekanyarodik az utcasarkon, és látja, hogy 200 méterre épp egy kenyeres kocsiból pakolnak ki a járdán, fejben már előre, a sarkon megkerüli az autót.

Idézet
Ha én befordulok a sarkon, nem foglalkozom azzal, mi van tőlem 200 méterre, mert még nem tartok ott.

Sokszor tapasztalom, hogy az emberek nem figyelnek arra, ami körülöttük van, mert fejben már több lépéssel előbb járnak. A vakság intenzív jelenlétre kényszerít.

– Úgy tartják, hogy a látássérülteknek felerősödik a többi érzékszervük. Ön hogyan érzékel, hogyan „tapogat le” egy ismeretlen embert, akivel találkozik?

– Sosem hagyatkozom az első benyomásokra. Szeretek időt hagyni arra, hogy érzéseim, benyomásaim szülessenek. Az emberek alapvetően maszkokat viselnek, szerepeket játszanak. Megpróbálják harmóniába hozni a nyilvános, a privát és a titkos személyiségüket, és nem mindegy, hogy melyiket milyen arányban engedik megmutatkozni. Ami az ismerkedést illeti, mindig a kivárásra megyek, arra, hogy megmutathassa az adott személy, hogy milyen ember is ő valójában.

– Tervez a későbbiekben más jellegű, szociális megnyilvánulásokat, amelynek a látássérültség áll a középpontjában?

– Egyelőre úgy gondolom, hogy az érzékenyítő foglalkozások során a teljes korosztály le van födve. Fontos, hogy ez részemről nem célkitűzés, hogy bármit is változtassak a világon, egyszerűen csak jól érzem magam. Kétszáz évvel ezelőtt kik alkották a cirkuszt?

Idézet
A sánta, a hatujjú, a púpos meg a kancsal.

Azóta az emberek nem sokat változtak, csak a technikai eszközök. Ha nekik cirkuszra van szükségük, én meg ráadásul jól érzem magam benne, akkor hadd legyen cirkusz: legyenek elégedettek, és mindenkinek jó lesz.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 16., csütörtök

Magyarország-szerte izgalmas programokkal várja a látogatókat a péntektől induló Nemzeti Parkok Hete

Kenutúrák, bölényszafari, lápréti barangolás, sólyom- és sasles, népi játszóház, ingyenes és kedvezményes belépési lehetőségek várják idén is az érdeklődőket a Magyar Nemzeti Parkok Hete programsorozat keretében.

Magyarország-szerte izgalmas programokkal várja a látogatókat a péntektől induló Nemzeti Parkok Hete
2024. május 16., csütörtök

Élve került elő egy algériai férfi, akit 1998 óta tartott fogva a szomszédja egy istállóban

Egy 27 éve eltűntnek nyilvánított férfit találtak meg a szomszédja istállójában egy közép-algériai faluban – közölte a helyi hatóságok nyilatkozatát idézve a nemzetközi sajtó.

Élve került elő egy algériai férfi, akit 1998 óta tartott fogva a szomszédja egy istállóban
2024. május 15., szerda

MeToo-n innen és túl – elkezdődött a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál

Meglehetősen szomorkás időben, de cseppet sem szomorkás hangulatban kedden kezdetét vette a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál.

MeToo-n innen és túl – elkezdődött a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál
2024. május 14., kedd

Természeti csoda: nemzeti színekben pompázik a táj Magyarországon

Bejárta a közösségi médiát a napokban Szilvás Katalin természetfotója, amely a magyar nemzeti színekben pompázó tájat örökítette meg.

Természeti csoda: nemzeti színekben pompázik a táj Magyarországon
2024. május 14., kedd

Beteljesedett Weöres Sándor birkaiskoláról szóló versének jóslata egy franciaországi településen

Nem mindennapi eset történt a franciaországi Moselle megyében: hogy megmentsenek a bezárástól egy osztályt, a gyerekek szülei és az önkormányzati képviselők négy birkát írattak be az iskolába.

Beteljesedett Weöres Sándor birkaiskoláról szóló versének jóslata egy franciaországi településen
2024. május 14., kedd

Nem veszi figyelembe az országhatárokat a medve, már Pest vármegyében is tartani lehet tőle

Úgy tűnik, a medve nem nagyon törődik az országhatárokkal, immár nemcsak Erdélyben, a Székelyföldön bukkan fel sűrűn, hanem Magyarországon is észlelik a jelenlétét.

Nem veszi figyelembe az országhatárokat a medve, már Pest vármegyében is tartani lehet tőle
2024. május 13., hétfő

„Szervác, Pongrác, Bonifác megharagszik, fagyot ráz” – mit üzennek a fagyosszentek?

Május 12., 13. és 14. a fagyosszentek – Szervác, Pongrác, Bonifác – napjai, ilyenkor a megfigyelés szerint általában lehűl az idő.

„Szervác, Pongrác, Bonifác megharagszik, fagyot ráz” – mit üzennek a fagyosszentek?
2024. május 13., hétfő

Ismét megtelhet élettel a frissen felújított gyalui várkastély hatalmas kertje

Nyílt napokat és családi pikniket tartanak pénteken és szombaton a megújult gyalui várkastélynál. Erdély egyik legnagyobb magán rezidenciája tízéves felújítás után újra teljes pompájában idézi több évszázados múltját.

Ismét megtelhet élettel a frissen felújított gyalui várkastély hatalmas kertje
2024. május 12., vasárnap

Két év múlva lesz kész az új Gyűrűk Ura-film, amely Gollam alakjára összpontosít majd

Két év múlva lesz kész az új Gyűrűk Ura-film, amely Gollam alakjára összpontosít majd – jelentette be a Warner Bros.

Két év múlva lesz kész az új Gyűrűk Ura-film, amely Gollam alakjára összpontosít majd
2024. május 12., vasárnap

Magát se nem férfi, se nem nőként meghatározó svájci előadó nyerte az Eurovíziót, a fesztiválon sokat tüntettek Izrael ellen

Nemo, a svájci nem bináris énekes nyerte meg a Svédországban tartott Eurovíziós Dalfesztivált The Code című dalával szombaton – számolt be róla a román és magyar sajtó.

Magát se nem férfi, se nem nőként meghatározó svájci előadó nyerte az Eurovíziót, a fesztiválon sokat tüntettek Izrael ellen