Élete történetét meséli a vak humorista

Oláh Eszter 2022. december 03., 19:19

Erdélyi körúton lépett fel előadásával nemrég a Nógrád megyei Jobbágyon élő, humoristaként is tevékenykedő látássérült Sulyok Péter. Azt vallja, a vakság intenzív jelenlétre kényszeríti az embert, a stand-up comedy műfajának személyiségformáló hatása is lehet, és az embereket érzékenyíteni kell a különböző fogyatékkal élők állapota iránt.

Élete történetét meséli a vak humorista
galéria
Fotó: Facebook/Magyarósi Imola

– Nemrég lépett fel erdélyi körúton humor-előadásával. Magyarországon és Erdélyben is főként humoristaként ismerik, aki azért is különleges a szakmában, mivel látássérült. Mesélne a gyerekkoráról, illetve arról, hogyan alakult ki önnél ez az állapot?

– 1986-ban születtem zöld- és szürkehályog-kombinációval. A jobb szememmel nem láttam soha. A vakokat általában két csoportra osztják: van a született és a szerzett vakság, én a harmadik kategóriába tartozom. Úgynevezett kombinált vak vagyok, ugyanis a jobb szememmel sosem láttam, a balt pedig egy iskolai balesetben sikerült elroncsolnom. Iskolásként rohantam egy L alakú folyosón, beugrottam a kanyarba, ahol szemből futva egy másik gyerek kilépett. Neki jobbak voltak a reflexei, és felkapta a kezét, hogy tompítsa az ütközést, én pedig nyitott szemmel beleszaladtam a kezének az élébe.

Akkor a bal szemem is roncsolódott, amit az orvosok éveken keresztül próbáltak összerakni.

17 éves koromban aztán megszületett döntés, hogy ennek az állapotnak így nincs értelme, mert a meglévő látásmaradvány nem volt arányban a vele járó fájdalmakkal és kellemetlenségekkel. Tizenhét éves koromban tehát saját, tudatos választásomból a teljes vakság mellett döntöttem. Azt mondtam, hogy inkább mindkét szememet cseréljék műanyagra, és ne legyen vele többé probléma, ahelyett, hogy vigyázzak valami olyasmire, aminek már nincs sok értelme. 2005-ben érettségiztem, majd elvégeztem olyan szakmákat, mint a számítógép-programozás, a gyógymasszázs, a talpreflexológia, illetve a hagyományos, kínai masszázs.

– Ezek közül melyeket gyakorolja? És hogyan kezdődött a kapcsolata a stand-up comedy műfajával?

– Első körben telefonos ügyfélszolgálaton helyezkedtem el a banki területen, úgynevezett call center operátorként, ahol nagyjából másfél évtizedet töltöttem. Eközben megházasodtam és született két gyermekem – a teljesen klasszikus, kötelező körök, ha lehet így fogalmazni. Tulajdonképpen a teljes életemet végigkíséri a tény, hogy bárhol megjelenek, a vakságom miatt csodabogárnak néznek. Valamennyi közegben feltűnést keltek, megbámulnak. A döntés így rajtam áll, hogy a játék játszik-e velem, vagy inkább én játszom a játékot.

Az emberekben nagyon sok a segítő szándék, csak sokszor nem tudják, hogyan hozzák felszínre, illetve komoly szociális görcsök is társulnak hozzá, amit szükséges lenne feloldani.

Alapvetően szeretek mesélni, ezért 2013-ban jelentkeztem a Dumaszínház Fiatal Félőrültek című élő, szabad mikrofonos tehetségkutatójába, ahol mindenki kap öt percet, a közönség pedig eldöntheti, ki tetszett neki a legjobban. Elkezdtem mesélni, és rájöttem, hogy alapvetően nagy igény van erre. Súlyos félelmet hozok felszínre, hiszen a legtöbb emberben megszületik a gondolat – bármilyen fogyatékkal élővel találkozik –, mennyire jó, hogy nem ő van ilyen helyzetben, ugyanakkor valahol a lelke mélyén tudja, hogy akár ő is lehetne. A műfaj meg éppen arról szól, hogy a fotel biztonságából berántjuk a hallgatókat egy olyan világba, amire kíváncsiak, de komolyabban nem mernének belemászni – mindezt lehetőleg könnyed formába csomagoltan tesszük. Én nem tartom magam humoristának, mesélő vagyok, az életem mesélője. A szakmában – egyelőre egyedüliként – tartom magam ahhoz, hogy az elmesélt történeteim százszázalékos valóságtartalommal bírjanak: nem veszek el belőlük, és nem teszek hozzá. Nyilván az esemény kapcsán eszembe jutó gondolatokat is elmondom, hiszen ezzel helyezem keretbe a történetet.

– Gondolkodott azon, hogy főállású humorista, mesélő legyen?

– Nem. Ha főállássá nőné ki magát, irányíthatóvá válnék. Ha az előadás megélhetési bűnözéssé alakulna át, akkor valószínűleg zsarolhatóvá válnék. Szeretem meghagyni annak a lehetőségét, hogy nyugodt lélekkel mondjak nemet egy felkérésre. Számomra ez alapvetően melléktevékenység. A modern médiumok „elszabadulásával” olyan termelési kényszer van a piacon, amit nem lehetne valós történetekkel feltölteni. Akkor pedig nekem is el kellene kezdenem szövegeket írni, vásárolni, onnantól kezdve már nem az életem meséléséről, hanem színészetről szólna, amivel nincs is baj, csak az egy másik terület.

Fotó: Facebook/Magyarósi Imola


– A valós történetekkel, amelyeket egy-egy előadás során elmesél, a látássérültség mentén megjelenő tabukat dönti le, olyan kérdéseket feszeget, amelyeket az emberek legtöbb esetben nem mernek feltenni. Hogyan fogadják ezt?

– Teljesen vegyesen. Egyrészt azt látom, hogy érdeklődés és igény van rá, másrészt azonban az első televíziós adás után gondoltam csak végig, hogy ezzel mennyi embernek ronthatom el a napját. Mert mi történik tulajdonképpen a civilizált, városi emberrel a mindennapokban? Reggel elindul otthonról, beszűkült tudatállapotban forog előtte a kisfilm arról, hogy szar az élete, csalja a felesége vagy a férje, a gyerek egyest hozott haza, hülye a főnök, megint el fog késni, és még sorolhatnám.

Majd meglát az utcán egy fogyatékkal élőt, és egy pillanatra kinyílik a világ, hogy ugyan vacak az élete, de a másiknak mennyivel rosszabb.

Ezt követően azt látja, hogy egy ilyen ember kiáll egy nagyobb közönség elé, és arról mesél, hogy tök jól érzi magát a bőrében. Ekkor történik egy negatív visszacsatolás, és elgondolkodik, hogy vajon mégis az ő élete rosszabb? Az emberekben nagyon sok a kérdés, a kíváncsiság, ugyanakkor sokfajta félelem is felmerül – ami oda-vissza érvényes. A vak sem feltétlenül szereti, ha a vakságáról kérdezik, főként, ha azt olyan stílusban teszik, ami kényelmetlen számára. A stand-upnak ezért szemléletformáló szerepe is van: erre való a hülye kérdések rovat, ami az előadásomban rendszerint helyet kap. Mindig mondom, hogy nem léteznek hülye kérdések, de azért sikerült párat összegyűjteni a történelem során. Ezeken a kérdéseken keresztül lehet formálni, hogy az emberek milyen szinten nyissanak egy vak felé.

– Létezik egy másik közeg, ahol ezeket a kérdéseket szintén körül lehet járni. Gyerekeknek tart érzékenyítő foglalkozást. Hogyan zajlik ez?

– Így van, hat évvel ezelőtt Almádi Balázs barátommal kezdtük önkéntesként a Vakok és Gyengénlátók Nógrád Megyei Egyesületénél, három évvel ezelőtt pedig a Magyar Református Szeretetszolgálat állt mögénk. Az idei átszervezéseket követően kerültünk a vak misszió csoporthoz, amelynek alapvető feladata az igehirdetés látássérülteknek, de amikor ide kerültünk, kiegészült a csoport a saját tevékenységeinkkel.

Egészen óvodáskortól szervezünk meseköröket, bábjátékkal összekötve, és a kognitív pszichológia alaptételének megfelelően törekszünk arra, hogy pozitív élménybe „csomagoljuk” azokat az információkat, amelyeket szeretnénk a hosszú távú memóriában elraktározni.

Így a látássérültséggel kapcsolatos kérdéseket, gondolatokat játékos formában, kódfejtő- és bizalomjátékokkal, egymásra utaltsági feladatokkal próbáljuk körüljárni. A cél mindig az, hogy a kérdezőknek legyen sikerélményük, hogy később bármilyen típusú másság irányába merjenek nyitni, nem félve attól, hogy rosszat kérdeznek.

– Néhány éve már járt egy erdélyi turnén, úgy tűnik, az állapota ellenére nem okoz különösebb akadályt az utazás.

– Tulajdonképpen az egész élet egy néhány évtizedes utazás és játék. Ha bármely pontján megijedünk és visszariadunk, azzal senkinek nem lesz jobb. Szoktam mondani, hogy hatvan perc eltelhet sírva és nevetve is, akkor miért ne választanánk az utóbbit?

– Mire tanítja az embert ez az állapot, amely néhány társához hasonlóan önt is érinti?

– Jelen lenni. Nettó jelenlétre tanít, amit a különböző jógaoktatók és meditációs tanárok súlyos pénzekért oktatnak. Ha egy jól látó ember bekanyarodik az utcasarkon, és látja, hogy 200 méterre épp egy kenyeres kocsiból pakolnak ki a járdán, fejben már előre, a sarkon megkerüli az autót.

Ha én befordulok a sarkon, nem foglalkozom azzal, mi van tőlem 200 méterre, mert még nem tartok ott.

Sokszor tapasztalom, hogy az emberek nem figyelnek arra, ami körülöttük van, mert fejben már több lépéssel előbb járnak. A vakság intenzív jelenlétre kényszerít.

– Úgy tartják, hogy a látássérülteknek felerősödik a többi érzékszervük. Ön hogyan érzékel, hogyan „tapogat le” egy ismeretlen embert, akivel találkozik?

– Sosem hagyatkozom az első benyomásokra. Szeretek időt hagyni arra, hogy érzéseim, benyomásaim szülessenek. Az emberek alapvetően maszkokat viselnek, szerepeket játszanak. Megpróbálják harmóniába hozni a nyilvános, a privát és a titkos személyiségüket, és nem mindegy, hogy melyiket milyen arányban engedik megmutatkozni. Ami az ismerkedést illeti, mindig a kivárásra megyek, arra, hogy megmutathassa az adott személy, hogy milyen ember is ő valójában.

– Tervez a későbbiekben más jellegű, szociális megnyilvánulásokat, amelynek a látássérültség áll a középpontjában?

– Egyelőre úgy gondolom, hogy az érzékenyítő foglalkozások során a teljes korosztály le van födve. Fontos, hogy ez részemről nem célkitűzés, hogy bármit is változtassak a világon, egyszerűen csak jól érzem magam. Kétszáz évvel ezelőtt kik alkották a cirkuszt?

A sánta, a hatujjú, a púpos meg a kancsal.

Azóta az emberek nem sokat változtak, csak a technikai eszközök. Ha nekik cirkuszra van szükségük, én meg ráadásul jól érzem magam benne, akkor hadd legyen cirkusz: legyenek elégedettek, és mindenkinek jó lesz.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport