Wichmann Tamás és az elvesztett olimpiai aranyak tanulsága

Rostás Szabolcs 2016. július 10., 15:13

Sohasem bocsátja meg magának, hogy pályafutása során nem jött össze az olimpiai arany, ám rendkívül büszke a többi világversenyen elért sikereire. Wichmann Tamás, a magyar kenus­legenda azt vallja: a jó versenyzőnek nemcsak magától, hanem másoktól is tanulnia kell.

Wichmann Tamás és az elvesztett olimpiai aranyak tanulsága
galéria
Fotó: Stier Eunica


– Hétéves korában elszenvedett, súlyos csípősérülést kiváltó autóbalesete miatt napokig kómában feküdt, majd évekig járógépet használt, és bár orvosai lemondtak Önről, mégis élsportolóvá sikerült küzdenie magát. Élő példa arra, miként lehet legalulról feljutni a csúcsra.

– Igazság szerint már gyerekkoromban nagyon akartam sportolni, nem volt más elképzelésem a kenuzáson kívül, amint lehetett, iskola után mentem a vízre. Emlékszem, tizennégy évesen fogtam a kenut, mondván, fölevezek a Szentendrei-sziget melletti stációnkig, a Határcsárdáig, és irtó hosszú edzést csináltam, közel hat órát eveztem. Visszafelé sírtam, olyan hosszú volt az út, fájt a térdem a parafával megtöltött kenupárnán, de végigcsináltam.

Ezek az edzések aztán kis téglaként rakódtak össze. Szerencsém volt, mert olyan klubhoz kerültem, ahol békén hagytak, nyugodtan edzhettem, nem szóltak le. Bár rendkívül korlátozottak voltak a lehetőségeim, találtam magamnak egy egyedi mozdulatsort: úgy tudtam belekapaszkodni a lapátba, hogy nekem lett a legjobb stílusom, ezzel tudtam előrehaladni. És noha alkalmakként nem kis fájdalmat éreztem a csípőmben, meg tudtam oldani, ráéreztem, miként fogjam meg a vizet, maradjak stabilan a kenuban. Ebből éltem, gazdálkodtam hosszú pályafutásom során.

Wichmann Tamás
Kilencszeres kenuvilágbajnok, háromszoros Európa-bajnok, kétszeres olimpiai második, egyszeres olimpiai harmadik helyezett, 37-szeres magyar bajnok. 1948. február 4-én született Budapesten. Gyermekkorában súlyos balesetet szenvedett, amikor elgázolta egy rendőrautó. Később kezdett sportolni, tizenkét évesen kenuzni. Határtalan kitartása, akaratereje, szorgalma és lelkesedése a magyar és a nemzetközi sportélet egyik legkiemelkedőbb egyéniségévé tette, a hetvenes években Magyarország egyik legnépszerűbb sportembere volt. Filmszerepet is vállalt: 1985-ben Popej szerepét játszotta Bujtor István Az elvarázsolt dollár című filmjében. Wichmann kocsmája néven 29 éve működtet vendéglőt a budapesti Kazinczy utca 55. szám alatt.

– Mennyire tartja törvényszerűnek, hogy a kenuzásnál kötött ki? Elvégre eredetileg az ökölvívásnak vágott neki, és ha pályafutása elején nem lett volna hiánycikk a kajak, akkor valószínűleg azt próbálja ki.

– A mai lehetőségek mellett valószínűleg a kajakot választom, mert ülve jobban el tudtam volna sajátítani a mozdulatsort. De miután a társaimmal megjártuk a Rábát és a Dunát, onnantól már nem volt kérdéses a sportágválasztás. Nagyon jó volt a szakosztály, a versenytársaimmal ápolt kapcsolat, és az edző sem volt agresszív. Én amúgy is besokalltam az agresszív edzéstől.

Az 1968-as olimpiát megelőzően a mexikói viszonyokra, 2400 méter tengerszint feletti magasságra készültünk, ami rendkívüli edzéseket jelentett: 4 perc körül futottuk le az 1200 métereket és úsztunk teljes intenzitással 300 métereket. Így végeztük a fizikai alapozást.

A baj abból adódott, hogy ’67 telén a jegesre taposott pályán, a vékony talpú tornacipőben – amellyel ha ráléptünk egy ötforintosra, rögtön tudtuk, hogy fej vagy írás – szanaszét csúszkált a lábam, majd begyulladt a csípőm. Erre ráment az egész évem, az olimpiai arany nem is jött össze se egyesben, se párosban (Petrikovics Gyulával második helyen végeztek a mexikói ötkarikás játékokon – szerk. megj.), viszont az 1969-es moszkvai Európa-bajnokságon csak sikerült besöpörni két aranyérmet és egy negyedik helyet. Az akarat ugyanis megvolt bennem. Az olimpia évében mindig kiélezett helyzetbe kerültünk, mindig kemény volt az összetartás, amelynek rendszerint az áldozatává is váltam, mert többnyire egyedül edzettem, nem volt igazi edzőpartnerem a saját szakmámban. Ami nem a legszerencsésebb, mert az ökölvívónak vagy birkózónak sem a legjobb, ha állandóan csak a bábut püföli vagy vágja a földhöz.

– Viszont a jugoszláv színekben versenyző Matija Ljubekben már kemény edzőpartnerre lelt: évekig segített a felkészülésben a horvát nemzetiségű kenusnak, aki aztán az 1978-as belgrádi világbajnokságon legyőzte. Hogy jött létre ez a sporttörténelembe vonult, sportszerűségben nem mindennapi kapcsolat?

– Sokan megvádoltak annak idején, hogy a közös tréningek során átadtam neki csomó dolgot. Minderre rátett egy lapáttal, hogy a vb-n pár centivel előttem végzett Belgrádban. Megtörtént. Viszont én megkaptam tőle azt, amit újra kellett tanulnom: hitet, akaratot, hihetetlen keménységet, amit mi már kicsit lazábbra vettünk. Lehet valaki akármilyen tehetséges, ha nincs meg benne az akarat, ami sokszor a tehetségnél is többet ér. Bár jobban mozogtam a kenuban, mégis Matijának az elszántsága kellett ahhoz, hogy kicsit megébresszen. Érdekes, azt követően többé nem tudott megverni nagy versenyen. Éppen ebből éltem utána még jó néhány évig, pedig akkoriban tényleg arra gondoltam, hogy abbahagyom, 1977-78 a fordulópontot jelentette számomra az újrakezdéshez. Nem volt publikus, amit mondok, de le lettem tiltva a közös munkáról, nehogy Ljubek jobban szerepeljen, mint én.

– A magyar szakszövetség részéről érkezett a tiltás?

– Nem, hanem kicsit magasabb szintről.

– Pedig páratlan önzetlenségről tett tanúbizonyságot azzal, hogy átadta a riválisnak az edzésterveit, ami nem túlságosan gyakori a versenysportban. Meg is kapta érte az UNESCO fair play díját.

– Azért hasonló egymásra találásokra ma is akad példa, Vajda Attila például jó viszonyt ápol német versenyzőkkel. Nekem a zsigereimből jött, akárcsak Matijának. Ő egyébként nem sajátította ki az eredményt, hanem megosztotta velem, ami nagyon jólesett. Miközben mondhatta volna, hogy jó volt, megvertem ezt a nagy mamlaszt, ehhez képest nem titkolta, hogy nálunk lakott, és hogy én írtam az edzéstervet. Két különböző nemzet versenyzője meg tudta érteni egymást, úgy is képes volt együtt dolgozni, hogy tudta: azonos a cél, ellenfelek lesznek, és meg kell vívni egymással a versenyen. Az volt az értéke a kettőnk munkájának, hogy mindezt meg tudtuk csinálni.

– Ha visszatekint a pályafutására, ennyi évtized táv­latából képes-e némileg pótolni a kilenc világbajnoki és három Eb-arany siker­élménye az olimpiai első hely hiányát?

– Sokszor jár az agyam ezen ma is. Jó lett volna, tulajdonképpen mindegyik olimpián megvolt rá az esély. Akinek bár egy olimpiai aranyat sikerült megszereznie, az már begyűjtötte a dicsőséget. Ez azért van így, mert nagyon olimpiacentrikusak lettünk, roppant fölértékelődött az olimpiai arany értéke. A felkészülések során nagyon jó lehetőséget kaptunk, de mindehhez lelkileg kell egy plusz, egy makacs győzni tudás, amit nagyon nehéz megtanítani. Nem véletlen, hogy kiváló edzőink vannak, mint például Rozsnyói Kati néni, Fábián Öcsi bácsi, akik valamilyen oknál fogva gyűjtik magukhoz a nagyszerű versenyzőket. Bennük fellelhető a győzni tudás rendkívüli értéke, mágikus kapcsolatot képesek kialakítani a győzelemre predesztinált, sikervágytól fűtött emberekkel.

– Ez a sikervágy Önből sem hiányzott, valahogy mégsem jött össze az olimpiai győzelem. Mégis mi hiányzott például a moszkvai olimpián, amelyen toronymagas esélyesként indult, és mégis csak a 9. lett?

– Moszkvában fantasztikusan jól ment az elő- és középfutam, ötszázon fékeznem kellett a hullámos pálya miatt, mégis negyedik tudtam lenni, nagyon komolyan felkészültem. Sajnos annak a hajónak, amiben addig mentem, a koszorúléce hosszában eltörött, a tartalékhajónak pedig nem ismertem a tulajdonságait, hiszen minden hajó kicsit más, ez pedig nem volt valami fényes. Nyomtam, nyomtam, de mintha túrta volna a vizet, egy istennek nem tudtam felhozni a víz tetejére, hogy fusson. Szépen, lassan kezdtem feljönni, lehettem olyan harmadik, negyedik, amikor begörcsöltem. Talán ha nem megyek olyan fényesen a középfutamon, ha nem a győzelem a cél, ebből a szituációból is ki tudtam volna hozni a legrosszabb esetben mondjuk egy harmadik helyet, de nem sikerült. Egyszer csak fizikailag és idegileg is beállt egy teljes filmszakadás amiatt, hogy nem jön be, amit elterveztem, amit a közönségnek megígértem.

A mai napig borzasztóan szégyellem magam, sohasem bocsátom meg magamnak. Komáromi Tibitől (háromszoros világbajnok, olimpiai ezüstérmes birkózó – szerk. megj.) tudom, hogy neki is vannak ilyen fájdalmai, ő is nagyon sokat gondol arra, hogy miért nem sikerült az aranyérem. Másrészt Faragó Tamás vízilabdázóval meg arról beszélgettünk, hogy ő hála istennek nem küszködik ezzel a problémával, hiszen neki a csapattal megvolt a sikere. De az én helyzetem meg azért jó, mert ebből az ember többet tanulhat, talán kicsit nagyobb a látótér, amikor át kell adni a tapasztalatokat. Mivel én ismerem a kudarcot, el tudom magyarázni a versenyzőnek: úgy igyekezzen, nagypapa korában ne kelljen úgy visszaemlékeznie, hogy nem tett meg mindent a győzelemért edzéseken vagy versenyeken. Ahogy Madách mondja: „ember, küzdj és bízva bízzál”. Tehát tanulj magadtól is, másoktól is, és vedd komolyan azt a tevékenységet, amit fölvállaltál.

– Másik nagy riválisával, a román kenuslegendával, Ivan Patzaichinnal „felváltva” győzték le egymást a világversenyeken. Évtizedek elteltével miként csapódik le az egykori rivalizálás?

– Nem voltunk nagyon beszédesek, de emlékszem, már a hetvenes években volt szerencsém vendégül látni, amikor az edzőjével átutazóban voltak Budapesten. Más alkalmakkor a versenyeken találkoztunk. Mindig nagy tudású versenyzőnek tartottam, egyesben, párosban, hosszú távon is győzni tudott, épp 1978-ban nyerte a kenuegyesek tízezer méteres versenyszámát, amikor mi Ljubekkel mentünk. Patzaichinnak a technikája is zseniális volt, és hallatlan szerencsés alkat is egyben. Már legenda, hogy a ’72-es müncheni olimpián az előfutamban eltörte a lapátját, ezzel együtt a sors úgy hozta, hogy végig tudta evezni a távot. Ilyen helyzetben zsenialitás kellett ahhoz, hogy megtartsa a hajót, és ne essen ki belőle. Még ’71-ben sem tudtam megverni a vébén, szélárnyékban meg tudott előzni.

Évekkel később kedveltük meg egymást, amikor ő a román válogatott, én pedig Matija Ljubek és Mirko Nisovic edzője voltam 1984-ben a Los Angeles-i olimpián. Akkor is volt köztünk egyfajta rivalizálás, ezer méteren a románok, 500-on pedig Ljubekék nyertek. Miután mindketten befejeztük a sportot, öregkorunkra az emlékezés megszépíti a múltat, keressük egymás társaságát. Egymáshoz kötnek bennünket azok a momentumok, az ő sikerei és az enyémek párhuzamosak. Tavaly az ifjúsági Eb-n csalódást jelentett, hogy nem volt ott Pitești-en, én meg vállaltam a hosszú utat. Remélem, az idő ad még annyi lehetőséget számunkra, hogy ez a barátság tovább tudjon élni.

– Tekintve, hogy az olimpia évében vagyunk, milyen elvárásokat támaszt a magyar kajak-kenuval szemben?

– Nagyon komoly munkát végeztek a gyerekek, egyik-másik rendkívül tehetséges. A lányoktól titokban többet is várok, könnyen meglehet, hogy a kajaknál is meglepnek a gyerekek egy-egy szép eredménnyel. Kenuban pedig van egy csodálatos párosunk, a Vasbányai–Mike kettős, nagyon bízom benne, hogy az elmúlt esztendőben tanultak a finiseken szerzett tapasztalatokból, és megfoghatók a brazil csodakenusok. Ha jól kijön a lépés, a magyar küldöttség számára már csak kajak-kenuban meglehet a három érem az ötkarikás játékokon. Nagyon bízom benne, hogy olyan formát tudnak mutatni a versenyzőink, ami a legmagasabb szintre tudja felhozni a képességeiket. A lányoknál hatalmas a rivalizálás, ami fel fogja húzni őket, ugyanakkor a fiúkon a sor, hogy megőrizzék a régi tradíciókat, és mindannyiunk örömére sikeresen szerepeljenek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport