Beszélgetés Jenei Imre nagyváradi mesteredzővel

Molnár Judit 2012. február 03., 11:00
1937. március 22-én született Aradon, ahol a labdarúgást is kezdte: előbb az Indagrara gyerekcsapatában, majd kilencévesen az ITA-ban egészen tizennyolc éves koráig, amikor átigazolt a CCA-hoz, a későbbi Steauához. 1956-tól ’69-ig játszott a fővárosi katonacsapatban, majd két éven át a törökországi Kaiserispor játékosa. Tizenkétszer viselte a válogatottmezt, részt vett az 1964-es tokiói olimpián, ahol az 5. helyet szerezték meg. 1971-től kezdte az edzői munkát a Steauánál, előbb az utánpótláscsapattal, majd segédedzősködött a nagy csapatnál, 1975-től pedig már vezetőedző. A legnagyobb sikert 1986-ban érte el: irányítása alatt megnyerték a Bajnokcsapatok Európa-kupáját. Ezután a román válogatottat irányította – legnagyobb eredménye, hogy kijutott a csapat az 1990-es olaszországi világbajnokságra, s a nyolcaddöntőbe jutott, ahol Írország büntetőkkel bizonyult jobbnak. Egy újabb steauás kitérő után, 1992-től 1993-ig a magyar válogatott edzője volt, amellyel nem sikerült jelentős eredményt elérnie. A Videoton–Steaua–Panioniosz–Craiova-„útvonal” után, 1998-ban ismét visszatért a Steauához, majd 2000-ben újra meghívták a román válogatotthoz. A Belgiumban és Hollandiában megrendezett Európa-bajnokságon továbbjutottak az angol–német–portugál–román csoportból – a negyeddöntőben az olaszok búcsúztatták őket –, de utána lemondott, technikai igazgatóként dolgozva tovább a labdarúgó-szövetségnél. Ilyen minőségében sikerült meggyőznie Bölöni Lászlót, vállalja el a szövetségi kapitányságot. Azonban miután Bölöni elment a Sporting Lisszabonhoz, ő is befejezte aktív sporttevékenységét, hazatérve állandó lakhelyére, Nagyváradra.
Beszélgetés Jenei Imre nagyváradi mesteredzővel
galéria

– A labdarúgás világából az utóbbi időkben érkező hírek nagyon sokban különböznek a néhány évtizeddel ezelőttiektől. Nem arra szeretném kérni, hogy közösen nosztalgiázzunk azon, mennyire „jó is volt, amikor rossz volt”, hanem arra, magyarázza meg, manapság egy-egy játékossal kapcsolatban miért nem az eredményeit említik először, miért az számít inkább, hogy mennyibe került?

– A magyarázat nagyon egyszerű: nálunk a csapat tulajdonosa pénzt akar keresni. Külföldön egy játékost akár éveken át követnek, amíg megtörténik az átvétel, nálunk ez mintha nem volna fontos. Előfordul, hogy aránylag jelentős összegekért olyan játékosokat vesznek, akiket aztán alig szerepeltetnek, holott világos, hogy értékre van szükség, és nem tartalékosra. Olyanokat kell hozni, akik jobbak a meglévő játékosoknál. Ugyanakkor ezzel a pénzközpontúsággal mintha elsikkadna a hazai fiatal tehetségek támogatása és felfejlesztése. Régebben nem voltak olyan sokan a játékoskeretben, most sokkal többen vannak. Edzőként azt vallom, jó, ha van verseny a játékosok között, de a nagyon nagy versengésnek nemhogy nincs értelme, de vissza is üthet. Amikor kisebb volt a játékoskeret, akkor azért a számért, amit a mez hátán viselt, felelt a játékos. A száma jelentette az értéket, Puskást is úgy emlegették, hogy a tízes. Most inkább afféle fantázianeveket adnak – a király, a gyémánt, a briliáns –, én ezzel egyáltalán nem értek egyet.

– Lehet, hogy az egyes játékosok körül „mozgatott” összegek generálják ezeket az elnevezéseket?

– Nem tudom, de az biztos, hogy önmagában nem a pénzösszeg jelenti az értéket, hanem éppen fordítva: az érték, az értékes, tehetséges játékos hozhatja majd a pénzt. Ezt kellene megérteniük a tulajdonosoknak is. Gigi Becalival, a Steaua tulajdonosával például sokszor beszéltem erről, persze ő ragaszkodik a maga pénzének „igazához”, mondván, az ő pénzéért azt csinál, amit akar, és azt kér a játékostól, ami neki jólesik. Arra nem gondol – de más tulajdonosok sem nagyon –, hogy a játékosnak nemcsak kötelezettségei, de jogai is vannak. És itt megint visszatértünk a hátán viselt szám iránti felelősséghez. Ha egy csapatban sokan lézengenek, ez a felelősség elvész. A ’86-os bajnokcsapatban összesen huszonketten voltak...

– Akkoriban az egyes csapatok tulajdonjoga egészen másként működött, meg hát más volt a körülöttünk lévő világ is. A pénznek azért nem volt olyan nagy szerepe?

– Régen egy sportolót igazán az motivált a sikerek elérésében, hogy majd világot láthat. Most a pénz beszél! De amit nem biztos, hogy mindenki tudott, a mostani fiatalok pedig biztosan nem tudják, hogy az akkori egyetemi csapatok – a temesvári, kolozsvári, craiovai – elsősorban a továbbtanulásban segítették a játékosokat, a nagy bukaresti csapatok pedig – elsősorban a Steaua és a Dinamo – a teljesítményre összpontosítottak. Fiatalemberként szerettem volna ügyvéd lenni, ezért egy pillanatig elgondolkodtam, amikor Aradról hívott a temesvári csapat, de végső soron mégis a sportteljesítmény volt nekem is fontos, így lettem bukaresti játékos. És a jogi kar helyett a testnevelési főiskolát végeztem el, bár a játékosoknak soha nem hagyom, hogy tanár úrként szólítsanak, hiszen katedra mögött soha nem voltam. Nem rosszindulatból mondom, de van olyan edző, akinek alig van meg a tizenkét osztálya, és tanár uraztatja magát. Engem hívjanak csak továbbra is Nea Iminek, Imi bának.

– Amikor vagy húsz éve egy másik sportág edzőjét hallottam báként emlegetni, kicsit furcsának tűnt, de mostanra nemcsak megszoktam, nagyon kedves megszólításnak vélem. Beszéljünk hát egy kicsit arról, milyennek is kell lennie a sikeredzőnek. Mennyire szabály az, hogy egy jó játékosból jó edző lesz, netán előfordulhat-e, hogy valaki külsősként lesz sikereket elérő edző?

– Nekem az a meggyőződésem, hogy nem lehet edző, aki nem érezte a hátán végigcsorogni a fociizzadságot. Magyarán: ha nem volt játékos, jó edző sem lehet. Az viszont nem igaz, hogy föltétlenül a nagy futballistából lesz a nagy edző. Mert lehet valaki nagy játékos, de nincsenek megfelelő módszerei a másokkal való foglalkozáshoz, esetleg a saját stílusát erőlteti rá az egészen más típusú játékosra. A siker titka, hogy ha az edző felismerte valakiben a majdani sikeres játékost, akkor hagyja, hogy járja be a saját útját, ne akarja önnön képére faragni. Ezt Kovács Istvántól tanultam, aki a 70-es években az Ajax Amszterdamot bajnokcsapattá tette, majd Franciaországban is hasonló sikereket ért el. De nem tudom megállni, hogy el ne mondjam: a ’86-os BEK-győzelmünk után az ünneplésen ő is velünk volt, ittuk a pezsgőt a kupából, Pisti átölelt és azt mondta: irigyellek téged. Hogy? Engem? Hiszen te kétszer is megnyerted. Igen, de én mind a kétszer idegen csapattal. Szóval mentoromnak tekintem, és nem felejtem el, hogy amikor megkérdeztem, hogy sikerült ilyen eredményekre jutnia, nagyon egyszerűen azt válaszolta: hagyom őket játszani. Én is ezzel próbálkozom. És még valami: fejleszteni kell a játékos pozitív vagányságát, a bevállaló készségét, de nem a sunyiskodó, csalafinta vagánykodást. Szóval nem könnyű mesterség. Azt mondják, hogy a Steauánál különösen nehéz, mert nagy a nyomás, Becali mindenbe beleszól... Vele is szót lehet érteni, a lényeg az, hogy az edző maga nézze meg a majdan megszerzendő játékost, mégpedig kétszer: egyszer otthon, egyszer idegenben játszani.

– Mennyire fontos egy csapat számára az utánpótlás-nevelés?

– Nálunk sajnos nem igazán fontos. De például a Barcelona csapatának legalább a fele saját nevelés. Persze ez sem ennyire egyszerű, hiszen az ifiknél lehet, hogy tehetségesnek tűnik, aztán mégsem lesz nagy játékos, de van ellenpélda is. A labdarúgásban egyébként mondhatni mindent meg lehet tanulni, kivéve a cselezést, a driblinget, ezzel a készséggel születni kell. Az utánpótlás nevelésében ezt is fontos tudni, egyébként elsikkad a professzionalizmus.

– Régen nálunk nem beszéltek profizmusról, amolyan rejtett vagy hallgatólagos volt, ugye?

– Ne haragudjon, hogy helyesbítek: más a profizmus, és más a professzionalizmus. A profizmus a pénzért való játékot jelenti, a professzionalizmus a mesterségtudást. Egyébként igaz, amit a régi rendszer „profizmusáról” mondott.

– A ’86-os nagy siker különleges érzés volt-e az edzőnek és csapatának?

– Csodálatos érzés volt, az biztos, a siker mégsem jelenthet önelégültséget, hisz mindig tovább kell lépni. Nem lehet elheveredni a babérokon, és nem szabad előre beszélni. Hogy az ellenfél nem is olyan jó, hogy biztos a győzelem és hasonlók. Előbb legyen meg az eredmény, és mondják mások rólad azt, hogy milyen jó vagy. Egyébként a sevillai sikerrel kapcsolatban sok jó sztorija volt a csapatnak. Sokan még ma is mesélgetik.

– Kérem, osszon meg velünk néhányat.

– Megpróbálom rövidre fogni, és csak a legérdekesebbekről beszélnék. Például arról, hogy a csapat bizony nagyon izgult a döntő előtt. Kimentünk együtt egy parkba, ami mellett vezetett az út a stadion felé. A fiúk egyre jobban megijedtek, amikor látták, hogy egymás után húznak el a buszok. Jött egy ötletem: mivel a Barcelona is ugyancsak piros-kék, mint a Steaua, azt mondtam, hogy nincs miért izgulni, hiszen ezek a mi szurkolóink. Egyébként Barcelonából kb. 40 ezren jöttek Sevillába a meccsre, tőlünk pedig jó, ha voltak ezren. Igaz, azt már nem tudnám megmondani, hogy közülük hányan tértek haza. A kék-piros „húzással” nem igazán tudtam a fiúkat megnyugtatni, látták ők, hogy milyen drukkerek mennek a stadionba, úgyhogy a meccs előtti technikai megbeszélésen szükségét láttam egyértelművé tenni a számukra, hogy mit is várok tőlük.

Megkérdeztem, mit tud velük a Barca egyebet csinálni, mint hogy legyőzi őket?! Elvenni nem tudja a nem létező pénzüket, feleségüket, barátnőjüket sem fogja senki elkobozni, én pedig csak annyit kérek, hogy próbálják meg azt a játékot újra bizonyítani, amivel a döntőbe kerültek. Ha ez sikerül, akkor nekem, mint edzőnek, lesz annyi morális erőm, hogy ha még ki is kap a csapat, gratuláljak majd nekik. De végül mi győztünk. És ma már igazán viccként hat, hogy amikor hazajöttünk a kupával, és Nicolae Ceauşescu nagy fogadást rendezett a tiszteletünkre, odajött hozzám, mondván, örül a sikernek, gratulál, de most aztán tovább is nekünk kell megnyerni a trófeákat. És ha lehet, kilencven perc alatt győzzünk, ne hosszabbításban, mert az nem eléggé gazdaságos.

– Idén a romániai csapatok közül csak a Steaua lesz jelen az úgynevezett európai kupatavaszban. Milyen eredményeket vár Jenei Imre a „szíve csapatától”?

– Amíg nem játszottak, addig van esély. De én nem szeretek tippeket adni. S hogy a Steaua a szívem csücske?! Hát hogyne volna: ott nőttem fel, ott fejlődtem ki mint játékos, mint edző... De mondom, nem szeretek előre jósolgatni.

– Ez afféle sportolói tabu vagy házi babona?

– Mondjuk, de külön házi babonánk is van: egészen kicsi volt még a lányom, és a feleségem babakocsiban kihozta egy meccsre. Döntetlen lett az eredmény. Akkor tiltottam meg neki, hogy még egyszer kijöjjön a stadionba. És tartotta magát ehhez: Sevillában sem jött ki a meccsre, a szállodából izgulta végig az egészet.

– Említette, hogy Kovács Istvánt tekinti mentorának, de vajon összeszámolta-e, hány fiatalabb edző tekinti Jenei Imrét mentornak?

– Ha szemtől szemben állunk, úgy tűnik, szeretnek körülöttem lenni, tanácsokat kérnek és hasonlók, de mint minden mesterségben, nálunk is megvan a generációs harc. Vagyis ha elfordulok, egész biztos lesz olyan, aki azt mondja, hogy amiről én beszélek, az már túlhaladott, az új módszerek egészen mások. Valószínűleg van is valami ebben, mégsem állom meg, hogy ne adjak egy általánosan érvényes tanácsot: nem egy előre elhatározott szintet kell megkövetelni egy-egy csapattól, hanem az adott csapat színvonalához kell mérni a követelményeket. Egy volt játékosom elment például egy B ligás csapatot edzeni, aztán azon kesergett, hogy nincs eredmény, pedig hát ő úgy dolgozik velük, mint a Steauával. Hát ez a baj. Mert az a csapat nem a Steaua, hanem sokkal gyengébb.

– Nem gondolt arra, hogy a sikerekben gazdag edzői tapasztalatát amolyan kézikönyvként a fiatal nemzedék kezébe adja?

– Van hivatalos edzőképzőiskola Bukarestben, ahová bárki beiratkozhat, akinek van némi elővégzettsége. Nem lesz edző minden hallgatóból, de sok mindent megtanulhat menet közben. A legfontosabb figyelni az emberekre és mindenkit a maga értékén kezelni. Akkor az eredmények előbb-utóbb meg fognak mutatkozni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport