„A konteózás szellemi önvédelem” – Interjú Tóth Tibor temesvári születésű budapesti bloggerrel

Balogh Levente 2014. szeptember 04., 21:21

„Az összeesküvés-elméletek gyártása és terjesztése Közép-Kelet-Európában nemzeti sport, hiszen errefelé évszázadok óta megtanultuk, hogy a regnáló hatalomban mindig kételkedni kell, mert úton-útfélen megpróbálnak átverni bennünket.”

„A konteózás szellemi önvédelem” – Interjú Tóth Tibor temesvári születésű budapesti bloggerrel
galéria

 

– Temesváron született, Budapestre került, ahol rendőrtiszti karriert futott be, majd tiboru néven katonai-rendészeti témájú, utazási, később pedig összeesküvés-elméletekkel foglalkozó blogok szerzőjeként vált ismertté. Kezdjük az elején: hogyan került Temesvárról Budapestre, és miért éppen a rendőri pályát választotta?

– 1986-ban feleségül vettem egy magyar állampolgárt, majd másfél év várakozás után megkaptam a hőn áhított, kék színű (kivándorló) útlevelet, és hivatalosan kitelepültem Magyarországra. Akkor harmadéves voltam a temesvári Műegyetemen, de fel se merült bennem, hogy ott folytassam a tanulmányaimat, és az első adandó alkalommal ne üljek fel a Budapestre induló vonatra.

Tóth Tibor1962-ben született Temesváron, 1987 óta él Magyarországon. A rendszerváltozáskor rendőr lett, s többek között a Magyar Rendőrség Tanúvédelmi Szolgálatának parancsnoka volt.

2009-ben leszerelt, azóta blogírással foglalkozik. Eddig két, összeesküvés-elméletekkel foglalkozó könyve jelent meg a budapesti Göncöl Kiadó gondozásában, [tiboru] írói néven, a harmadik kötet előkészítés alatt áll.

Ami a rendőri pályát illeti, világéletemben nyomozó szerettem volna lenni, de egyrészt anyám biztosan kitagadott volna, ha román rendőr leszek, másrészt pedig én sem úgy képzeltem, hogy Ceauşescu Romániájában vagy akár a kádári Magyarországon fogom ezt a szakmát gyakorolni.

Az 1990-es tavaszi magyar választások után megvártam a tanév végét – egy budapesti iskolában tanítottam fizikát és technikát, s egy nyolcadikos osztály osztályfőnöke voltam –, majd jelentkeztem a rendőrség személyügyi szerveinél azzal, hogy márpedig nyomozó szeretnék lenni.

Akkor már megvolt a magyar állampolgárságom, a románról lemondtam, tehát jogi akadálya nem volt. Nem akadékoskodtak: abban az évben nagyon sok rendőr leszerelt, s komoly hiány volt felsőfokú képzettséggel rendelkező, nyelveket beszélő utánpótlásban.

– Határon túliként mennyire volt nehéz vagy könnyű beilleszkedni, illetve dolgozni a magyar rendőrség kötelékében?

– Tudom, hogy nem általános jelenség, de azt kell mondanom, nekem inkább előnyeim származtak az „erdélyiségemből”. Akkoriban az egész Budapesti Rendőr-főkapitányságon ketten voltunk, akik felsőfokon beszéltünk románul, ugyanakkor a román betörők, stricik, zsebtolvajok és koldusok elárasztották a fővárost. Az akkoriban összevont VI–VII. kerületi rendőrkapitányságon kezdtem a szakmát, s gondolom, az olvasóknak nem kell további magyarázat, ha azt mondom: ide tartozik a Nyugati pályaudvar, a Keleti pályaudvarral szembeni utcák és terek, az Oktogon, a Garai tér, a Nagykörút fele…

Minden olyan ügyet én kaptam, amelyben román volt az elkövető, de a szomszédos kerületekbe is át-áthívtak, ha nyomozástaktikai okokból románul volt célszerű beszélgetni a zsiványokkal. Később, már az ORFK-n a Romániából Magyarországon keresztül Nyugat-Európába irányuló emberkereskedő hálózatok feltérképezése volt a feladatom.

– Ha jól tudom, a BRFK keretében tevékenykedett magas rangú tisztként. Részt vett-e olyan nyomozásban, amely valamelyik, a médiában is sokat szerepeltetett ügyhöz kapcsolódik?

– Csak az első három évet töltöttem a BRFK-n, 1993-tól már az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Szolgálatánál dolgoztam. Kiemelkedő bűnüldöző egység volt, nagyszerű, kiválóan felkészült kollégákkal és egy olyan parancsnokkal, akinek a neve talán még a Krónika idősebb olvasóinak is mond valamit: Tonhauser László ezredes. Itt lettem annak a szűk csoportnak a tagja, amely a Seuso-kincsekkel kapcsolatos felderítést végezte.

Később a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság Felderítő Főosztályára kerültem, ahol ugyancsak kiemelt ügyekben folytattunk információgyűjtést, főként titkos erőkkel, eszközökkel és módszerekkel. Ezek közül talán az erdélyi olvasók is hallottak például Fenyő János 1998-as agyonlövéséről, vagy a móri bankfiókban 2002-ben történt nyolcrendbeli emberölésről. Ezekről különben írok is a könyveimben.

– Miért hagyta ott a rendőrséget, és hogyan kezdett el blogger­kedni?

– 2009-ben döntöttem úgy, hogy pont elég volt. Nem szeretnék egykori fészkembe piszkítani, nagyon szerettem a munkámat, de akkor értem el arra a pontra, amikor – hogy egykori, fizikaórán szerzett ismereteimmel villogjak – a centrifugális erő nagyobb lett, mint a centripetális. Magyarul: több szubjektív érv szólt amellett, hogy menjek, mint amellett, hogy maradjak. Főnökeim, kollégáim marasztaltak, de a döntésem végleges volt, s leszereltem.

Ezt azóta sem bántam meg. Az elmúlt években többször kaptam nagyvonalú ajánlatokat egykori cégemtől és más társszolgálatoktól is, kedvezőbbnél kedvezőbb beosztásokkal kecsegtettek, de kitartottam a civilség mellett. A rendőrségnél eltöltött közel két évtizedet sikeres kísérletnek fogom fel, s mindannyian tudjuk Murphy alapigazságát: sikeres kísérletet nem szabad megismételni.

A bloggerkedés olyan természetesen jött, mint a lélegzés: világéletemben szerettem megosztani véleményemet és élményeimet barátaimmal, ráadásul állítólag egészen jól fogalmazok. 2008–2009 fordulóján már elég sok szabadidőm volt (akkor töltöttem a leszerelés előtti, úgynevezett felmentési időt), a blog mint műfaj éppen feljövőben volt, úgyhogy adta magát a lehetőség és belevágtam. Mivel mindig is maximalista voltam, mindjárt vagy öttel kezdtem, s elkezdtek ömleni belőlem a blogposztok. Az utazási és gasztronómiai blogot közösen írtam a nejemmel, a hadtörténeti-rendvédelmit a barátaimmal, a többit pedig egyedül.

– A hadászati és rendvédelmi érdeklődés egy exrendőr részéről magától értetődő, az utazási-gasztronómiai blogok írása pedig hobbiként, kikapcsolódásként meglehetősen népszerű, bár azért keveseknek adatik meg, hogy a világ annyi pontjára eljusson, mint ön. Hogyan sikerült ennyi helyet bejárnia?

– Úti célok tekintetében valóban nem panaszkodhatok. Az elmúlt 25 évben igyekeztem bepótolni mindazt, ami életem első feléből kimaradt. Korosztályomnak nem lesz meglepő, ha elmondom, hogy 25 éves koromig összesen kétszer jártam külföldön: először tíz-, majd másodszor tizenhárom éves koromban, s mindkét alkalommal csak Budapestig jutottam el, szóval tényleg volt pótolnivalóm.

Feleségemmel mindketten nagyon szeretünk utazni, a hasunkat is imádjuk, úgyhogy van honnan építkeznünk gasztroblogilag is. A rendőrségen eltöltött évek során számos külföldi kiképzésen és tanulmányúton vettem részt (például francia állami ösztöndíjjal egy Párizs melletti rendőri főiskolán szereztem az első szakmai diplomámat), de magánemberként is elmentem mindenhová, ahová a zsebem és a szabadidőm megengedte.

– Amúgy ha jól tudom, az összeesküvés-elméletekhez kapcsolódó konteó elnevezés – ami az ezzel foglalkozó, legnépszerűbbek közé tartozó blog címe – az ön „találmánya”…

– Igen, noha mára a szó annyira elterjedt, hogy sokan nem is hiszik el, hogy hatéves sincs… Amikor 2008 decemberében elhatároztam, hogy blogot indítok az összeesküvés-elméletekről, kerestem valami frappáns, rövid szót, amit könnyű megjegyezni, s amelynek a böngésző címsorába, vagy a keresőbe történő beírása nem igényel két másodpercnél több időt.

Az ugye nagyon hülyén hangzik, hogy összeesküvés-elméletek-blog, vagy konspirációsteóriák-blog. Ez utóbbi kifejezés első három-három betűjéből aztán megalkottam a konteó szót, amit elkezdtem használni, s az olvasóim is felkapták. Így született a Konteóblog. Később magát a szót kezdték el főnévként alkalmazni, később igeként ragozni (én konteózok, te konteózol stb.), s mára már mindenki a legnagyobb természetességgel használja. Ennek természetesen nagyon örülök.

– Honnan meríti a témákat? Mennyi időt kell eltöltenie a dokumentálódással egy-egy bejegyzés megírása előtt?

– Újságírói közhely, de éppen ezért igaz: a konteótémák az utcán hevernek, csak le kell hajolni értük. Ha az ember nyitott füllel járkál, ha odafigyel a barátok, ismerősök vagy akár a vadidegenek szavaira, véleményére egy-egy aktuális vagy régebbi eseménnyel kapcsolatban, 10 percen belül garantáltan legalább egy konteót fog hallani. Sokat kell emberek között mozogni, rengeteget kell olvasni, s ha megvan a téma, a többi már „csak” alapos dokumentálódás és szerkesztés kérdése.

Egy-egy bejegyzésre átlagosan és összesen úgy 16–18 munkaórát szoktam fordítani, no­ha voltak már két óra alatt megírt posztjaim is, de akadt olyan is, amin legalább 30 órát dolgoztam. A magyaron és a románon kívül angolul és franciául is tudok forráskutatást végezni, de volt már olyan is, hogy netes fordítóval próbáltam örmény nyelvű újságcikket elolvasni egy témáról. Kiváló szórakozás, ajánlom mindenkinek.

– Van-e olyan téma, amelyről szívesebben, és olyan, amiről kevésbé szívesen ír? Amúgy melyek a legnépszerűbb témakörök?

– Bármilyen konteós témáról szívesen írok, ilyen szempontból min­denevő vagyok. Amennyire meg tudom ítélni, a legnépszerűbb témák a közismert személyek rejtélyes haláleseteivel kapcsolatos írások, illetve a titkos társaságok és a híres-hírhedt New World Order megvalósítására tett (vélt vagy valós) kísérletek taglalása. A nagy médiapublicitást kapó gyilkosságok és eltűnések ugyancsak átlépik a konteósok ingerküszöbét.

– Tiboru neve mára összeforrt az összeesküvés-elméletekkel. Mennyire „szippantotta be” a kon­teó­univerzum, és mennyire hobbi, játék az ön számára a „konteózás?” Konkrétan: hihetőnek tartja, hogy a világot valamiféle „háttérhatalom” irányítja?

– A konteózást elsősorban továbbra is intellektuális játéknak és nagyszerű társasági tevékenységnek tartom. Ami a háttérhatalommal kapcsolatos véleményemet illeti, csak annyit mondanék, hogy meggyőződésem: az élet egyetlen területén sem azok irányítanak igazán, akik a rivaldafényben állnak. Egy cégbirodalomnak általában van elnök-vezérigazgatója, de a stratégiai döntéseket nem mindig ő hozza, csak bejelenti azokat, és interjúkat ad. Miért lenne ez másként a nagypolitikában vagy a globális gazdasági folyamatok esetében?

– A Konteóblogon foglalkozott romániai témával is, az 1989-es forradalommal kapcsolatos találgatásokról szóló írás az első konteókönyvben is helyet kapott. Van még olyan Romániához, Erdélyhez kapcsolódó esemény, amivel érdemes konteósként foglalkoznia?

– Számtalan romániai, illetve erdélyi téma van, amelyek konteós feldolgozása egy külön tematikus kötetet is megtöltene: a Ceauşescu-vagyon története, a marosvásárhelyi fekete március, a bukaresti bányászjárások valódi háttere, az eladott román kereskedelmi flotta ügye, a kisbácsi Hója-erdőben állítólag tapasztalt paranormális jelenségek – hogy csak néhányat említsek.

– Egyébként mennyire követi az itteni történéseket? Milyen gyakran jár haza a Bánságba, Erdélybe?

– Rendszeresen olvasok romániai hírportálokat és újságokat, Temesvár pedig továbbra is a szívem csücske: időm jelentős részét szülővárosomban töltöm. Aki temesvárinak született, szerintem mindig is az marad, éljen bár Budapesten vagy Kanadában. Nem véletlen, hogy a városról is van külön blogom.

– Az ön által szerkesztett Konteó­blog néhány év alatt az egyik leg­népszerűbbé nőtte ki magát,
a közelmúltban pedig már a blog kibővített írásait tartalmazó Konteókönyv második kötetét is kiadta. Ön szerint miért annyira népszerű a konteóműfaj? Mit nyújt az embereknek, ami miatt ennyire „rákattantak”?

– Az emberek úgy vannak összerakva, hogy nem szeretik a homályt, a félig megmagyarázott jelenségeket, történeteket. Amikor a rendelkezésre álló hivatalos magyarázatok nem elégségesek, az alkotó fantázia működésbe lép, s kitölti az űrt. Az összeesküvés-elméletek gyártása és terjesztése Közép-Kelet-Európában nemzeti sport, hiszen errefelé évszázadok óta megtanultuk, hogy a regnáló hatalomban mindig kételkedni kell, mert úton-útfélen megpróbálnak átverni bennünket.

A konteózás részben szellemi, önvédelmi tevékenység, részben pedig az intellektuális énkép javítását célozza: megmutatjuk, hogy bennünket nem lehet az orrunknál fogva vezetni, mert átlátunk a szitán. És ez jóleső érzés.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport