Kiegyensúlyozott erőviszonyok a tizenhat csapattal elrajtoló 2020–2021-es labdarúgó-Liga 1-ben

Kiegyensúlyozott erőviszonyok a tizenhat csapattal elrajtoló 2020–2021-es labdarúgó-Liga 1-ben

Bemelegítés. Máltai BL-győzelemmel „hangolt” a Liga 1-es szezonrajtra a címvédő Kolozsvári CFR

Fotó: Facebook/Fotbal Club CFR 1907

Kiegyensúlyozott erőviszonyok közepette rajtol hétvégén a hazai élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 2020–2021-es idénye, amelyet a korábbi tizennégy csapat helyett tizenhattal szerveznek meg. A címvédő Kolozsvári CFR fő riválisaként újfent a Craiova jelentkezett be trónkövetelőnek, ugyanakkor a felsőházi rájátszásra több csapat, köztük a Sepsi OSK is esélyesnek ígérkezik.

Vásárhelyi-Nyemec Réka

2020. augusztus 21., 08:562020. augusztus 21., 08:56

2020. augusztus 21., 09:492020. augusztus 21., 09:49

Rövid szünet után máris kezdődik a hazai élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 2020–2021-es szezonja, amikor is az elmúlt években megszokott tizennégy csapat helyett tizenhat lép majd pályára. A már hagyományos alapszakaszt az alsó- és felsőházi rájátszás követi, de lesznek még osztályozók is a „hajrában”, így összesen 315 összecsapást terveznek. Mindezt olyan körülmények között, amikor a koronavírus-járvány teljesen bizonytalanná teszi a versenykiírást. Igaz ugyan, hogy az elmúlt szezon végi káoszt elkerülendő mostantól legfeljebb egyszer lehet majd mérkőzést halasztani, és az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) egészségügyi protokollja elősegíti a csapatok pályára lépését, még így is kérdéses, hogy le fogják-e tudni játszani az összes találkozót.

Még a rajt előtt jelentett koronavírus-fertőzöttet az FCSB, és bár az újrateszteléskor nem számláltak újabb eseteket, csütörtökön a Târgoviștei Chindiánál diagnosztizáltak két Covid-pozitív személyt,

és a Dâmbovița megyei közegészségügyi hivatal döntésére vártak. A csapat, amely az elmúlt szezonban sereghajtóként zárt, de a mezőnybővítés révén osztályozón kiharcolhatta bennmaradását az élvonalban, vasárnap a Iași vendégeként lépne pályára. Az új protokoll alapján a fertőzötteket elkülönítik, az Emil Săndoi edzette csapat többi tagját pedig újratesztelik, és ha nem rendelnek el karantént az együttes számára, akkor az egészséges futballisták pályára léphetnek.

Nem ideális a rövid felkészülés

Volt fertőzött a szünet során az újonc UTA labdarúgócsapatánál is, és mint azt Bálint László edző lapunknak elmondta: az érintetteknek egyelőre még nincs két egymás követő negatív tesztje, ezért a kezdéskor nem számíthat rájuk. Kerete viszont erősödött az elmúlt szezonhoz képest, többek között Ioan Hora és Neluțu Roșu (a Medgyestől) és Erico da Silva (Sabail) is csatlakozott az aradiakhoz.

Idézet
Szeretnénk sikeresek lenni az új idényben, a kezdés pedig rendkívül fontos, hiszen sok az új játékos, és a rövid felkészülés sem volt ideális”

– mondta a szakvezető. Megjegyezte, ezzel együtt bizakodva várja a rajtot, és reményei szerint folyamatosan fejlődni fognak majd.

Azzal a Viitorullal kezdenek majd idegenben, amely a 2020–2021-es idény egyik legnagyobb kérdőjelének számít, amióta

a klubot alapító Gheorghe Hagi az elmúlt kiírás végén távozott a vezetőedzői tisztségből, és Ruben Barrerára bízta konstancai gárdáját.

Barrera a második spanyol vezetőedző a Liga 1-ben, hiszen az elmúlt szezon hajrájára leszerződtetett Ruben Albes az új idényben is a Hermannstadtnál marad. Debütálása nem volt a legsikeresebb a szebenieknél, de az utolsó fordulókra javult irányítása mellett a csapat játéka, és ezért izgalommentesen őrizték meg helyüket az élvonalban. Annak a Dinamónak a vendégeként kezdenek majd, amelyik viszont csak a mezőnybővítésnek köszönheti helyét a Liga 1-ben, és bár az elmúlt három idényben rendre csak az alsóházban szerepelt, ezúttal újfent a felsőházi rájátszást célozza meg.

Noha a Ștefan cel Mare útiak kerete eddig nem erősödött jelentősen, Gheorghe Mulțescu edző tapasztalata segítségükre lehet.

Az új spanyol főrészvényes érkezése ígér eközben pénzügyi stabilitást is, de a klubban társtulajdonos szurkolói egyesület még nem adta „áldását” a külföldi tőkére.

Kiegyensúlyozott erőviszonyok

A jelenlegi kereteket figyelembe véve a Dinamónál sokkal nagyobb eséllyel céloz felsőházi rájátszásra jutást a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK, amely az egyik legaktívabb klub volt az átigazolási piacon. A kilenc érkezőt számláló háromszékiek ügyvezető igazgatója, Hadnagy Attila lapunknak hangsúlyozta viszont, hogy az majd a pályán fog kiderülni, hogy valójában mennyire erősek az átigazolásaik.

„Az, hogy névleg a legerősebb, már nem megy a mai fociban. Az a legerősebb, aki mutat valamit a pályán. Remélem, hogy új és friss erővel jönnek be az új játékosok, és azt a pluszt hozzák, amit elvárunk tőlük” – fogalmazott. Érdeklődésünkre megjegyezte, hogy

mintegy 95 százalékban már véglegesnek tekinthető a keretük.

Még egy középhátvéd leszerződtetését fontolgatják, de azt nem tartják annyira fontosnak, mert már van három jó játékosuk ezen a poszton.

„Nagy elvárással indulunk. A cél az 1–6. hely, de nem leszünk megsértődve akkor sem, ha a 7–8-at is fogjuk meg, mert akkor is van esélyünk még egy osztályozóra” – mondta, utalva arra, hogy az alsóházi rájátszás első két helyezettje megmérkőzik majd egymással azért, hogy utána a felsőház utolsó, még nemzetközi szereplést érő helyén végző csapatával játsszon az európai indulásért. Az erőviszonyokat kiegyensúlyozottnak tartja, szerinte már nincs olyan hogy legerősebb és leggyengébb csapat, hanem minden mérkőzés nehéz lesz, és a maximumot kell nyújtaniuk.

Idézet
A legelszomorítóbb, hogy szurkolók nélkül kezdjük a bajnokságot, és úgy látom, hogy még sokáig nélkülük fogunk játszani. Ez a koronavírus nagyon becsapott az egész foci világába. Hideg, sivár mérkőzések várnak ránk, amit most már mi is meguntunk, de sajnos nem mi döntünk”

– mutatott rá, hozzátéve, hogy reméli azért, hogy a csapatuk jobban teljesít majd, mint az elmúlt idényben, és örömet tudnak majd szerezni a mérkőzéseiket a tévéképernyők előtt követő szurkolóiknak.

Hagyományos trónkövetelők

A fogadóirodáknál újfent a Kolozsvári CFR az idény főesélyese. A címvédő fellegváriak, mint ismeretes, Arlauskis kapuson kívül eddig nem veszítettek el más kulcsembert, és még erősítettek is az új idényre, amikor a Hermannstadtól átigazolták Gabriel Debeljuhot.

A Dan Petrescu edző irányítása mellett folytató Szamos-partiaknak várhatóan ismét az a Craiova lesz majd a fő riválisuk, amelyik Cristiano Bergodi vezetése mellett csak az utolsó fordulóban bukta el az elmúlt szezon címét, és azóta Marius Constantin és Paul Papp leszerződtetésével erősített a védelmén.

A Toni Petrea edztte FCSB-nek is értékes kerete van, és minden egyes szezonban az esélyesek között kell számolni velük. Visszahívták Thomas Neubert erőnléti edzőt is, ugyanakkor a klubtulajdonos George Becali közismerten beleszól a csapat tevékenységébe, ami hátráltathatja a szokás szerint bajnoki címre pályázó gárdát.

Az Astránál is erős játékoskeretet bíztak Bogdan Andone edzőre, de a Botoșani sem gyengült az elmúlt idényhez képest. A nagy kérdést a Medgyes jelenti, amelynek pénzügyi problémái vannak, és bár visszahívta Dusan Uhrin edzőt, keretéből több erős játékos is távozott.

Alsóházi kilátások

Az idei szezonban alsóházi rájátszásban szerepelt csapatok közül az Ilie Poenaru edzette Clinceni-nél és a Mihai Tejával folytató Voluntari-nál sem történt jelentős változás a rövid szünet idején. Az újonc Argeș FC Ionuț Badea szakvezetése mellett debütál a Liga 1-ben, az elmúlt idényben a várakozásoknál gyengébben teljesítő Iași viszont a rapidos Daniel Pancut nevezte ki csapata vezetőedzőjévé. Mint ismeretes, a szezon végén az utolsó két helyezett automatikusan kiesik az élvonalból, a 13. és a 14. helyen záró együttesek viszont osztályozót játszhatnak majd a bennmaradásért.

Az első forduló műsora: péntek: Argeș FC–Botoșani (18.15); szombat: Viitorul–UTA (15.30), Sepsi OSK–Craiova (18), Astra–FCSB (21); vasárnap: Iași–Chindia (16), Clinceni–CFR (18); hétfő: Voluntari–Medgyes (18), Dinamo–Hermannstadt (21).

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 12., péntek

Óriási lépést tettek a párizsi olimpia felé Klujber Katrinék

A magyar női kézilabda-válogatott 28-25-re legyőzte Svédországot a debreceni olimpiai selejtezőtorna második fordulójában, pénteken, és csak akkor nem szerez kvótát, ha vasárnap öt vagy több góllal kikap Japántól.

Óriási lépést tettek a párizsi olimpia felé Klujber Katrinék
2024. április 12., péntek

Szankcióval sújtották a magyar társukat megalázó román válogatott tornászokat

Kizárták a korosztályos román tornaválogatottból azt a három sportolót, akik bántalmazták, nemzetisége miatt megalázták magyar nemzetiségű társukat. Az érintettek nem vehetnek részt a közelgő kontinenstornán sem.

Szankcióval sújtották a magyar társukat megalázó román válogatott tornászokat
2024. április 11., csütörtök

Bár csapata a másodosztályba való feljutásért küzd, újabb erdélyi város kaphat négycsillagos stadiont

Újabb erdélyi városban rukkoltak elő stadionépítésik tervekkel: a Beszterce-Naszód Megyei Tanács új sportlétesítményt akar építeni a megyeszékhelyen.

Bár csapata a másodosztályba való feljutásért küzd, újabb erdélyi város kaphat négycsillagos stadiont
2024. április 10., szerda

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján

A Duna Arénában zajló úszó országos bajnokság keddi nyitónapján megdőlt a legrégebbi országos csúcs, miután Fángli Henrietta 100 méter mellen átadta a múltnak Kovács Ágnes 2000-ben elért rekordját.

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján
2024. április 09., kedd

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős

Milák Kristóf kiváló időeredménnyel tért vissza a versenyzéshez a 126. úszó országos bajnokság keddi nyitónapján, melyen Hosszú Katinka is újra medencébe ugrott.

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős
2024. április 07., vasárnap

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Japán Nagydíjat, ezzel megerősítette vezető pozícióját a vb-pontversenyben.

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban
2024. április 06., szombat

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)

Újabb nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs oxigénpalack nélküli megmászására készül Varga Csaba. A nagyváradi hegymászó szombaton indul a világ 14. legmagasabb hegycsúcsa, a 8027 méter magasan fekvő Sisapangma meghódítására.

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)
2024. április 05., péntek

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ

Jókora botrány rázta meg a romániai sportéletet: mint kiderült, román társai bántalmazták és – nemzetisége miatt – megalázták az ifjúsági férfi tornászválogatott egyik magyar tagját.

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ
2024. április 04., csütörtök

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá

A magyar kormány támogatja a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének budapesti megrendezését.

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá
2024. április 04., csütörtök

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó

Jenei Imre neves labdarúgóedző állítólagos halálhíréről számolt be csütörtökön számos román hírtelevízió és portál, mint utólag kiderült, teljesen tévesen.

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó