Nem jött össze Mourinhonak az újabb európai kupagyőzelem Budapesten, a Sevilla fiesztázhatott a Puskás Arénában

Nem jött össze Mourinhonak az újabb európai kupagyőzelem Budapesten, a Sevilla fiesztázhatott a Puskás Arénában

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A Sevilla 1-1-es döntetlent követően 11-esekkel felülmúlta az AS Romát a labdarúgó Európa-liga szerdai döntőjében, melyet a Puskás Arénában rendeztek.

MTI

2023. június 01., 06:112023. június 01., 06:11

A 35. percben az olaszok szereztek vezetést Paulo Dybala találatával, majd a spanyolok Gianluca Mancini öngóljával egyenlítettek az 55. percben. Bár a hátralévő időben mindkét csapatnak voltak lehetőségei, azok kimaradtak, a hosszabbítás pedig már jóval óvatosabb játékot hozott, így a 11-esek döntöttek a budapesti fináléban. Az idegek csatáját a Sevilla nyerte 4-1-re.

Az andalúziai együttes hetedik döntőjét játszotta a második számú európai kupasorozatban és valamennyit megnyerte, míg a rómaiak mestere, José Mourinho hatodik európai kupadöntőjében először maradt alul.

A telt házas stadion közönsége nagyjából ötperces, de annál látványosabb, tüzes és fényjátékos elemeket tartalmazó felvezetést tekinthetett meg a csapatok kivonulása előtt. Mindkét klub szurkolói látványos élőképpel fogadták a kedvenceiket. A rómaiak bordó-sárgába borították a szektoraikat úgy, hogy

kirajzolódott a „figli della lupa”, azaz „a farkas gyermekei” szöveg,

mellette pedig az olasz trikolor színei jelentek meg, míg a sevillaiak kifeszítettek egy hatalmas molinót, amelyen a kupát tartja egy ember, mellette római számokkal a trófea elhódításának hat évszáma szerepelt, valamint

fölötte az „imperium nostrum” latin felirat,

amivel jelezték, a sorozat csúcstartójaként az Európa-liga az ő területük.

Bár az első percekben nem alakult ki nagy helyzet, a felek egyáltalán nem óvatos, tapogatózó játékkal kezdtek, sőt, a védekező stílusáról híres Roma önmagához képest kifejezetten támadó szellemben lépett pályára annak ellenére, hogy

azért a Sevillánál volt többet a labda.

Az első helyzet is az olasz csapat előtt adódott, de Spinazzola ígéretes helyzetből a kapu közepe felé lőtt, így a marokkói Bono védeni tudott. Az első negyedóra után viszont kialakult a legvalószínűbbnek tartott taktikai forgatókönyv, azaz az andalúziai együttes meddő mezőnyfölényben futballozott, riválisa stabilan védekezett és ellentámadásokra rendezkedett be. A futballélményt valamelyest rontotta a játékosok egy-két keményebb belépője, de a játékvezető az első sárga lappal megfékezte a további durvaságokat. A Sevilla továbbra is többet passzolgatott saját térfelén, illetve a római 16-os és a felező között, de az olaszok akciói tűntek ígéretesebbnek, egy ilyenből aztán

a bokasérülése miatt közel két hónap után először kezdő Dybala betalált,

ezzel igazolva José Mourinho vezetőedző döntését. A játékrész végén és a hétperces hosszabbításában először szorult be igazán a Roma, de kivédekezte a szünetig hátralévő időt, igaz ebben szerencséje is volt, mert Rakitic 24 méterről a bal kapufát találta el.

Galéria

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A második félidő kezdetén is nagy fölényben futballozott a Sevilla az immár ötös védővonallal játszó Roma ellen,

az egyenlítéshez mindössze tíz percre volt szüksége, ehhez azonban némi szerencse is kellett, mert Manciniről pattant a hálóba a labda.

Az egyenlítés után rendezte sorait a Roma, így kiegyenlítetté vált a mérkőzés. A következő nagy helyzet a bordó-sárgák előtt adódott, de egy szabadrúgás után előbb Bono védett, majd a kipattanót öt méterről Ibanez nem találta el ziccerben. Az idő múlásával ismét egyre nagyobb fölénybe került a Sevilla, a rivális ellentámadásai pedig egyre szórványosabbá váltak, miután Dybalát lecserélte Mourinho. A videobírónak is volt dolga, ez alapján előbb egy Sevillának megítélt 11-est vont vissza a játékvezető, majd egy római beadás Fernando kezén változtatott irányt, a VAR azonban nem hívta ki a játékvezetőt, így ekkor sem következett büntető.

A hajrában is a spanyolok próbálkoztak többet, de törekvéseiket nem koronázta siker, így hosszabbításba torkollott a mérkőzés.

A ráadásban is többet birtokolta a labdát a Sevilla, ugyanakkor a fölénye ezúttal teljesen meddőnek bizonyult a visszazáró olaszokkal szemben, rengeteget állt a játék az ápolások miatt, így szinte helyzet nélkül telt el a kétszer 15 perc. A kivételt a római védő, Smalling keresztlécre fejelt labdája jelentette az utolsó utáni pillanatban, a 131. percben. Az idegek csatájában pedig mind a négy sevillai betalált, miközben római oldalon csak Cristante, így spanyol diadallal zárult a budapesti finálé.

Galéria

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Mourinho a bírót kritizálta, és büszke csapatára

José Mourinho, az AS Roma labdarúgócsapatának vezetőedzője élesen kritizálta a játékvezető ténykedését.

„Azt már megszoktuk, hogy hatalmas a játékvezetők befolyása a meccseinken, de egy európai kupadöntőben erre nem számítottam” – fogalmazott igencsak kritikusan a portugál tréner a mérkőzést követő sajtótájékoztatón többek között arra utalva, hogy egy kezezésnél nem ítéltek 11-est a rómaiak javára, de aztán további eseteket is említett. „Elég Ibanez szájára nézni, és mindent érteni. Az őt lekönyöklő Lamela tizenegyest rúghatott, pedig ki kellett volna állítani. Amikor Pellegrini elesett, sárga lapot kapott, amikor Ocampos szimulált, nem kapott sárga lapot”.

A pályafutása hatodik európai kupadöntőjén először veszítő szakember elárulta, hogy a meccs után azt mondta játékosainak, ezúttal sem megy haza kevésbé büszkén, mint az előző öt megnyert fináléja után, mert a tanítványai mindent megtettek.

„Ahogy korábban is mondtam, vagy a kupával távozunk innen vagy holtan. És holtan távozunk. A játékosok hullafáradtak, és én is.

Nagyon kemény döntő volt, amelyen szerintem 150 percet játszottunk” – mondta megtörten Mourinho, aki korábban a Portóval diadalmaskodott az UEFA Kupában és a Bajnokok Ligájában, majd az Internazionaléval újra a BL-ben, aztán a Manchester Uniteddel az Európa-ligában, tavaly pedig a Romával a Konferencia-ligában, a hatodik diadalával pedig megelőzhette volna Giovanni Trapattonit.

Mourinho a jövőjével kapcsolatban nem árult el semmit. Mint mondta, hétfőig lesz Rómában, mert vasárnap még játszaniuk kell a Speziával, de nem ülhet majd le a kispadra, utána viszont pihenésre van szüksége, mert fizikálisan és pszichésen is nagyon kimerült.

A hatvanéves vezetőedző egyébiránt az ezüstérmét odaajándékozta egy szurkolónak, mondván nem gyűjti az ezüstöket, ezért inkább odaadta.

Az AS Roma az 1961-es Vásárvárosok Kupájában aratott diadala után 61 évet várt az újabb európai sikerre, amikor tavaly a debütáló Konferencia-ligában ért a csúcsra, a kettő között elvesztette az 1983-as BEK-döntőt és az 1991-es UEFA Kupa-finálét, illetve ezúttal az Európa-ligában maradt alul drámai körülmények között.

Mendilibar: sokat dolgoztunk a győzelemért

José Luis Mendilibar vezetőedző ki akarja élvezni a sikert, melyet a Sevilla labdarúgócsapatával aratott.

„Most ki akarjuk élvezni ezt a diadalt, mert sokat dolgoztunk érte és valami nagy dolgot hajtottunk végre. Nem tudom, hogy hosszabbítok-e, de jelenleg nem is érdekel. Ahogy mindig is mondtam, egy kicsit több mint két hónapra érkeztünk. És amiért jöttünk, azt elvégeztük, mert kivezettük a klubot a kieső zónából. Hálásnak kell lennünk a klubnak ezért a lehetőségért, hogy ilyen nagyszerű játékosokkal dolgozhattunk és ezt a diadalt átélhettük” – fogalmazott a március 21-én kinevezett baszk tréner, aki hozzátette, ha megállapodik a folytatásról a klubbal, az nagyszerű lenne, de ha nem, akkor jó szívvel köszön el és sok barátot hagy majd Sevillában.

Mendilibar kifejtette, azért örül különösen ennek a sikernek, mert nehéz helyzetben voltak, amikor megérkeztek, ennek ellenére sikerült nagyot alkotniuk, ami a klubra is kihatással van, mivel így a következő szezonban ismét a Bajnokok Ligájában indulhat.

„Ezekkel a játékosokkal könnyű volt”

– mondta az irányítása alatt az idényben bekövetkező 180 fokos fordulatról Mendilibar.

„Nagyszerű játékosok, akik nem voltak jó hangulatban. Az volt az elképzelésünk, hogy ezt megváltoztatjuk. De a mérkőzéseket ők nyerték meg. Adhatok ötleteket, hogyan játszunk, de ők azok, akik végrehajtják”.

A mérkőzésről szólva elismerte, hogy csapata az első félidőben nem játszott jól, és amikor a Roma gólt szerzett, azt gondolta, nehéz lesz egyenlíteni, mert az ellenfél jól védekezik, ráadásul egy kontrából képes lehet a második gólra is.

„A második félidőben hamar újra döntetlen lett az állás, ez erőt adott a győzelemhez. Több időt töltöttünk az ellenfél térfelén a mezőnyben, de a hosszabbításban már nagyon szenvedtünk” – értékelt a pályafutása legnagyobb sikerét elérő 62 éves Mendilibar, aki elárulta,

nem készültek külön a 11-esekre, mert szerinte teljesen más az edzésen rúgni és 60 ezer szurkoló előtt.

Mendilibar nem kívánt kollégája, José Mourinho játékvezetőkre vonatkozó kritikájával foglalkozni, normálisnak nevezte, hogy mindenki „hazabeszél”, de azt megjegyezte, szerinte a Roma találatát egy esetleges szabálytalanság előzte meg.

„Biztos voltam abban, hogy a csapattársaim betalálnak, ez volt a legfontosabb. Amikor ezt érzed, akkor felszabadulsz, és máris nyugodtan nézel szembe a büntetőpárbajjal” – mondta a trófea sorsát eldöntő 11-esekről a mérkőzés legjobbjának választott sevillai kapus, Jásszina Bono, aki Kanadában született, de a tavalyi világbajnokságon negyedik marokkói válogatottban játszik.

Érdekesség, hogy

az Európa-liga fináléját ugyanúgy az argentin Gonzalo Montiel 11-ese zárta le, mint a világbajnokságét,

igaz, itt elsőre hibázott, de mivel a római kapus, Rui Patricio elmozdult a gólvonalról, így másodjára is próbálkozhatott, akkor pedig már betalált.

A Sevilla a második számú európai kupasorozat csúcstartójaként 2006, 2007, 2014, 2015, 2016 és 2020 után a hetedik fináléját nyerte meg Budapesten.

Európa-liga, döntő:
Sevilla (spanyol)-AS Roma (olasz) 1-1 (0-1, 1-1, 1-1) - 11-esekkel 4-1
gólszerzők: Mancini (55., öngól), illetve Dybala (35.)
sárga lap: Rakitic (65.), Lamela (109.), Jordan (121., pályán kívül), Montiel (124.), Ocampos (130.), illetve Matic (21.), Pellegrini (45.), Mancini (48.), Cristante (65.), Zeki Celik (74.), Zalewski (105.)

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 04., csütörtök

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá

A magyar kormány támogatja a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének budapesti megrendezését.

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá
2024. április 04., csütörtök

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó

Jenei Imre neves labdarúgóedző állítólagos halálhíréről számolt be csütörtökön számos román hírtelevízió és portál, mint utólag kiderült, teljesen tévesen.

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó
2024. április 04., csütörtök

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott

A magyar válogatott egy pozíciót javított, így a 26. helyen áll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistáján, melyet továbbra is a világbajnok Argentína vezet.

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott
2024. április 03., szerda

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót

Elrendelte szerdán a bukaresti törvényszék Dănuţ Lupu feltételes szabadlábra helyezését. Az egykori válogatott labdarúgót két alkalommal is jogosítvány nélküli vezetésen érték, amiért hét hónap és tíz nap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót
2024. március 28., csütörtök

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség

Akárcsak a világszövetségnél (World Aquatics), a vizes sportokat tömörítő európai szervezetnél (LEN) is Zalánki Gergőt választották a 2023-as esztendő legjobb férfi vízilabdázójának.

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség
2024. március 26., kedd

Legyőzte Koszovót, így immár 14 meccs óta veretlen a magyar labdarúgó-válogatott

A nyári Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra legyőzte kedden a vendég koszovói csapatot a Puskás Arénában rendezett barátságos mérkőzésen.

Legyőzte Koszovót, így immár 14 meccs óta veretlen a magyar labdarúgó-válogatott
2024. március 24., vasárnap

Műtétből felépülve törte meg ismét Verstappen győzelmi sorozatát a Ferrari spanyol pilótája

A vakbélműtétje után lábadozó Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Ausztrál Nagydíjat, melyet a címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája műszaki hiba miatt feladott.

Műtétből felépülve törte meg ismét Verstappen győzelmi sorozatát a Ferrari spanyol pilótája
2024. március 23., szombat

A stabil védekezésben látja a siker kulcsát a magyar férfi vízilabda-válogatott csapatkapitánya

Jansik Szilárd, a magyar férfi vízilabda-válogatott csapatkapitánya klubjával, a Ferencvárossal a bajnoki cím elhódításán kívül négyes döntőbe szeretne jutni a BL-ben, míg a nemzeti együttessel az olimpián szeretné kijavítani a dohai világbajnoki fiaskót.

A stabil védekezésben látja a siker kulcsát a magyar férfi vízilabda-válogatott csapatkapitánya
2024. március 21., csütörtök

Szoboszlai csapata dobogós a romániai focikedvelők körében, de a favoritok az ibériai gárdák

Ibériai gárdák uralják a legjobb labdarúgó-csapatok népszerűségi listáját a romániai focikedvelők körében, de a harmadik helyre azért a Szoboszlai Dominiket is foglalkoztató Liverpool is odafér – derül ki egy friss közvélemény-kutatásból.

Szoboszlai csapata dobogós a romániai focikedvelők körében, de a favoritok az ibériai gárdák
2024. március 20., szerda

A Sepsi OSK elleni mérkőzésen történt incidensek miatt több tízezer lejre bírságolták a ploieşti-i Petrolul klubot

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) fegyelmi bizottsága szerdán 33 750 lejes bírságot szabott ki a ploieşti-i Petrolul klubra a Sepsi OSK elleni találkozón történt incidensek miatt.

A Sepsi OSK elleni mérkőzésen történt incidensek miatt több tízezer lejre bírságolták a ploieşti-i Petrolul klubot