Nem csak „a magyaroknak van bajuk” vele: ismét megbüntették a Kovács Istvánt durván kitámadó Gigi Becalit

Nem csak „a magyaroknak van bajuk” vele: ismét megbüntették a Kovács Istvánt durván kitámadó Gigi Becalit

George Becali

Fotó: Simion Mechno/Agerpres

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) fegyelmi bizottsága 25 ezer lejes pénzbírsággal sújtotta George Becalit, az FCSB labdarúgócsapatának tulajdonosát, aki nemrég ismételten kitámadta Kovács István játékvezetőt. A hírhedt piperai üzletember azzal vádolta meg Románia legjobbnak tartott játékvezetőjét, hogy a Kolozsvári CFR képviselői „segítségével” vásárolt magának lakást a kincses városban, és természetesen a magyarokat is felemlegette egyik, a szokásosnál is durvább kifakadása során.

Páva Adorján

2023. október 24., 13:232023. október 24., 13:23

2023. október 24., 13:532023. október 24., 13:53

Az ingatlanbizniszből meggazdagodott, egykori szélsőséges, börtönt is megjárt politikus az augusztus 28-án lejátszott Aradi UTA–FCSB bajnoki mérkőzés után vetette el a sulykot szinte futószalagon érkező lejárató nyilatkozatai során, melyekkel hosszú évek óta próbál nyomást gyakorolni a romániai játékvezetőkre, legfőképpen pedig a 39 éves, nagykárolyi születésű Kovács Istvánra. Akit rendszerint magyarsága miatt is kikezdett, és – a még Pászkány Árpád klubtulajdonos fémjelezte időszak óta – CFR-pártinak titulált.

A szókimondó, nyers, sértegető stílusáról, nagyzolásáról, ugyanakkor nagy adományairól, pénzosztogatásairól is elhíresült Becali az elmúlt években többször is pénzbüntetést kapott a román fociszövetség fegyelmi bizottságától, de a 10-20-30 ezer lejes bírságok természetesen nem vették el a kedvét a meggondolatlan, bántó, vádaskodó, rágalmazó nyilatkozatoktól.

Augusztus végén nem is Kovács István bíráskodott az aradi meccsen, sőt még tartalék és videóbíró sem volt – egyetlen „vétke”, hogy a VAR-szobában testvére, Szabolcs foglalt helyet, aki észrevett egy kezezést a bukarestiek tizenhatosán belül, és így 11-est ítéltek a hazaiaknak. Az UTA ezzel kiegyenlített, majd később a kezezés miatt sárga lappal büntetett FCSB-védő megkapta második figyelmeztetését is, az emberelőnybe került aradiak pedig végül 2-1-re nyertek.

A bukarestiek vehemensen tiltakoztak a meccs után, mondván: nem érte a labda Pantea kezét a vitatott helyzetben. Bár a védő testtől kissé eltartott karja takarásban volt a tévékamerák pozíciójához képest – de így is volt olyan lassítás, amely igazolta a szabálytalanságot –, a másik tribünön készült szurkolói felvételek utólag egyértelművé tették, hogy valóban a vendég játékos keze állította meg a lövést. Mindez persze nem tántorította el az FCSB klubvezetőit, akik hamisítottnak nevezték a sporttelevíziók által is bemutatott bizonyítékot.

No de hogy is kerül a képbe Kovács István? Természetesen Kovács Szabolcson keresztül. „Az a VAR-tól üvöltött, hogy szerinte tizenegyes. Kérdezem Kovács Istvánt: vannak még rokonai, hogy így tartsanak engem, amíg a labdarúgásban vagyok? Amióta a fociban vagyok, csak bajom volt vele” – kezdte ominózus nyilatkozatát a Giginek becézett Becali. A lényeg azonban ezután következett.

„Ezek az én információim: Istvánnak van egy lakása, amelyet »Nelu Mureșan« cégének tömbházában vásárolt (itt a román portálok is megjegyzik: nem tudni, hogy pontosan Iuliu Mureșan volt CFR-klubelnökre vagy Nelu Varga jelenlegi klubtulajdonosra gondolt – szerk. megj.).

Idézet
Meg kell nézni a feddhetetlenséget, hogy mennyi pénzt kapott! Mennyi a négyzetmétere, 1800? Lássuk, mennyiért adta neked! Feddhetetlenség! Az összes magyar legyen nálam, küldjék nekem az összes magyar bírót. A magyaroknak valami bajuk van velem. Így nem lehet”

idézte a Gsp.ro sportportál Becali nyilatkozatát. Amely már olyan súlyos vádakat tartalmazott, hogy – bár a játékvezetők nagyon ritkán reagálnak a folyamatos kritikákra – Kovács István nem hagyta szó nélkül. A FRF honlapján augusztus 31-én közölt állásfoglalásban tudatta: valóban birtokában van két kolozsvári ingatlan, ám ezeket nem Varga, Mureșan segítségével vagy az említettek társain keresztül vásárolta, hanem bankkölcsönnel, amelyért havi törlesztőrészletet fizet. A FIFA-bíró jelezte: bármilyen sportági vagy jogi vizsgálat során hajlandó dokumentumokkal is bizonyítani igazát.

Galéria

Kovács István

Fotó: Kovács István/Facebook

„Tiszta vagyok és senki sem tudja bebizonyítani az ellenkezőjét. Aki mást mond, az hazudik vagy rosszul informálták. Soha nem volt semmiféle kapcsolatom a Kolozsvári CFR-rel vagy más romániai klubbal.

Idézet
Becali úr nyomást próbál gyakorolni a játékvezetésre az engem célzó vádaskodásaival. Nem fogadom el, hogy felhasználjon játszmáiban”

– szögezte le Kovács István. Hozzátette, semmi baja sincs az FCSB-vel, soha senkinek, így testvérének sem sugalmazta, hogy a piros-kékek ellen fújjon.

Időközben a román szakszövetség fegyelmi bizottsága is vizsgálatot indított Becali nyilatkozatai ügyében, a feljelentést maga az FRF tette. A hétfőn kimondott döntésből egyébként az is kiderül, hogy a 25 ezer lejes pénzbírság mellett „figyelmeztetésben” is részesítették a megbüntetett klubtulajdonost.

Akire rendkívül jellemző a színpadiasság, a kiszámíthatatlanság, a megdöbbentés, még az önellentmondás is. Bizonyára maga sem emlékszik már arra, hogy tavaly áprilisban látványosan „megbocsátotta valamennyi bűnét” Kovács Istvánnak – természetesen olyan körülmények között, hogy minden Becali kedve szerint alakult a CFR–FCSB rangadón, melyen a nagykárolyi sípmester bíráskodott. Kovács István ugyanis még az első félidőben kiállított egy kolozsvári játékost – emiatt vehemensen bírálták a vasutascsapat képviselői –, a meccset pedig 1-0-ra a bukarestiek nyerték a rájátszásban.

„Mindenekelőtt bocsánatot akarok kérni Kovácstól. Tíz-tizenöt éve mondom, hogy nagy bíró. Most elnézést akarok kérni, mert voltak gyanúim. Bebizonyította, hogy tisztességes is, nem csak nagy, minden gyanút eloszlatott – hangoztatta Becali, mondván, fényes jövő áll a sípmester előtt. – Többé senki sem nézhet úgy Kovácsra, hogy aztán azt mondja, nem igazságos: az este bebizonyította az igazságosságát, minden bűnét eltörölte. Ha voltak is vétkei, az én szememben valamennyitől megszabadult: nagyon büszke, igazságos, korrekt, figyelmes, profi volt.

Idézet
Ezentúl akármit is csinál Kovács, én egy mukkot sem szólok. Ledoktorált a szememben, egyetlen szót sem szólok többet a színe előtt.”

Tavaly április óta azonban persze sok víz lefolyt a Dâmbovițán. Becali egyébként idén az aradi meccs után is folytatta lejárató háborúját: szeptemberben, a CFR–Petrolul találkozót követően – amelyet 1-0-ra nyertek meg a hazaiak, miközben a vendégek két meg nem ítélt büntetőt reklamáltak – már bűnvádi eljárással és börtönnel is megfenyegette az összecsapáson bíráskodó Kovács Istvánt.

korábban írtuk

Rangos BL-meccset bízott a nagykárolyi Kovács Istvánra az UEFA
Rangos BL-meccset bízott a nagykárolyi Kovács Istvánra az UEFA

Kovács István nagykárolyi játékvezető fújja majd a sípot szerdán a Newcastle United és Paris Saint-Germain közötti szerdai mérkőzésen – közölte hétfőn az UEFA.

korábban írtuk

Bukaresti sportsajtó: Kovács István nagykárolyi futballbíró hatszor többet keres, mint Klaus Iohannis államfő
Bukaresti sportsajtó: Kovács István nagykárolyi futballbíró hatszor többet keres, mint Klaus Iohannis államfő

Kovács István labdarúgó-játékvezető messze a legtöbb pénzt kereste a romániai futballbírók közül az elmúlt időszakban a ProSport szerint, amely hozzáteszi: a havi juttatás minden bizonnyal a romániai bíráskodás történetében is egyedülálló.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 09., csütörtök

Nem kisebb cél lebeg a Gyergyói Hoki Klub előtt, mint az osztrák ligához való csatlakozás

A Gyergyói Hoki Klub azzal a céllal jelentett be fontos személyi változásokat, hogy 2026-ra készen álljon az osztrák ligához (ICEHL) való csatlakozáshoz.

Nem kisebb cél lebeg a Gyergyói Hoki Klub előtt, mint az osztrák ligához való csatlakozás
2024. május 09., csütörtök

Fordított a Real, spanyol-német döntőt rendeznek a Bajnokok Ligájában

A spanyol bajnok Real Madrid a csereként beállt Joselu duplájával hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a vendég Bayern Münchent a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntős párharcának szerdai visszavágóján, így 4-3-as összesítéssel bejutott a fináléba.

Fordított a Real, spanyol-német döntőt rendeznek a Bajnokok Ligájában
2024. május 06., hétfő

Meglepetés a Forma-1-ben: eddig nyeretlen pilóta győzött Miamiban

Lando Norris, a McLaren brit versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Miami Nagydíjat, ezzel pályafutása 110. futamán az első győzelmét aratta.

Meglepetés a Forma-1-ben: eddig nyeretlen pilóta győzött Miamiban
2024. május 05., vasárnap

Galló a feljutás után: le a kalappal a mester előtt – Sofron: csodálatos átélni a történelmi sikert

Galló Vilmos, a feljutást kiharcoló magyar jégkorong-válogatott csatára szerint „le a kalappal” Don MacAdam szövetségi kapitány előtt, amiért kiválóan kezelte azt a helyzetet, amelyen a csapat és ő maga is átesett az elmúlt napokban.

 

Galló a feljutás után: le a kalappal a mester előtt – Sofron: csodálatos átélni a történelmi sikert
2024. május 04., szombat

Legyőzte a szlovénokat, feljutott a magyar hokiválogatott az elitkörbe

A magyar jégkorong-válogatott végletekig izgalmas mérkőzésen, 2 perc 51 másodperccel a vége előtt ütött Papp Kristóf góllal 2-1-re legyőzte a szlovén együttest a bolzanói divízió I/A-világbajnokság szombati zárásán.

Legyőzte a szlovénokat, feljutott a magyar hokiválogatott az elitkörbe
2024. május 04., szombat

Kikapott, de ettől még a legjobb négy közé jutott a Győr a női kézilabda BL-ben

Az elmúlt idényben bronzérmes Győri Audi ETO bejutott a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjébe.

Kikapott, de ettől még a legjobb négy közé jutott a Győr a női kézilabda BL-ben
2024. május 04., szombat

Hoki vb: Japánt is legyőzte a székely légióval felálló román válogatott, még fel is juthatnak – Győzelmi kényszerben a magyarok

A 17 erdélyi magyarral felálló romániai jégkorong-válogatott 4–2-re verte a japán csapatot a bolzanói divízió I/A-világbajnokság utolsó játéknapján, szombaton, és életben tartotta feljutási esélyeit.

Hoki vb: Japánt is legyőzte a székely légióval felálló román válogatott, még fel is juthatnak – Győzelmi kényszerben a magyarok
2024. május 04., szombat

Gyalázták a magyarokat Hagi csapatának szurkolói a Sepsi OSK elleni meccsen

Magyarellenes rigmusoktól volt hangos a konstancai futballaréna a házigazda Farul és a sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK péntek esti, a román labdarúgó-bajnokság felsőházi rájátszásának 8. fordulójában játszott összecsapásán.

Gyalázták a magyarokat Hagi csapatának szurkolói a Sepsi OSK elleni meccsen
2024. május 03., péntek

Győzött és kiharcolta bennmaradását Románia székelyekre épülő hokiválogatottja

Románia jégkorong-válogatottja az 56. percben ütött emberhátrányos góllal 3-2-re verte pénteken a dél-koreai csapatot a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik, utolsó előtti fordulójában.

Győzött és kiharcolta bennmaradását Románia székelyekre épülő hokiválogatottja
2024. május 03., péntek

„Fradi volt, Fradi lesz, míg a Földön ember lesz” – Alapításának 125. évfordulóját ünnepelte az FTC

Nagyszabású ünnepséggel emlékezett pénteken a Ferencvárosi Torna Club (FTC) arra, hogy 125 évvel ezelőtt ezen a napon alapították meg az ország legnépszerűbb sportegyesületét.

„Fradi volt, Fradi lesz, míg a Földön ember lesz” – Alapításának 125. évfordulóját ünnepelte az FTC