Molesztálási ügy: elveszítette az olimpiai felkészítő centrum státuszt a texasi Károlyi-bázis

Krónika 2018. január 19., 22:19 utolsó módosítás: 2018. január 19., 22:28

Elveszítette az olimpiai felkészítő centrum státuszt Károlyi Béla világhírű tornászedző texasi ranche az amerikai tornászválogatott pedofíliáért elítélt egykori csapatorvosa, Lawrence G. Nassar körüli botrány miatt.

Károlyi Béla és felesége, Márta

A többek között Nadia Comăneci-et is felkészítő, erdélyi származású edzőlegenda által működtetett központtal azért bontott szerződést az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága, mert a központ orvosa, Larry Nassar több mint száz tornászlányt molesztált.

A lányok biztonsága abszolút prioritást élvez, s ennek tükröződnie kell a felkészítő központokon is” –

izdézte Kerry Perryt, a tornaszövetség elnökét az Agerpres hírügynökség. Az 1983-ban megnyílt texasi Károlyi-bázis 2011-től működött olimpiai felkészítő központként.

Az amerikai tornaszövetség amiatt döntött úgy, hogy minden kapcsolatot megszakít Károlyi Béla edzőközpontjával, miután kiderült, ez volt az egyik helyszín, ahol az amerikai tornászválogatott tavaly év végén pedofíliáért elítélt csapatorvosa, Larry Nassar molesztálta a gondozására bízott sportolókat. Nassart tavaly novemberben egy michigani bíróság 25 év börtönre ítélte, miután bűnösnek találták hét, jellemzően fiatalkorú lány sérelmére elkövetett szexuális bántalmazás vádjában.

Ráadásul az amerikai tornasport legnagyobb sztárja, a négyszeres olimpiai bajnok Simone Biles néhány nappal ezelőtt feltárta, hogy őt is a Károlyi Ranchen molesztálták, többször is. „A szívem megszakad, ha arra gondolok, hogy azért, hogy beteljesülhessen az álmom a 2020-as tokiói olimpián, vissza kell térnem a helyre, ahol bántalmaztak” – írta egy, a közösségi oldalon megjelent közleményben Biles.

Károlyi Bélát és feleségét, Mártát egyébként senki sem vádolta zaklatással vagy molesztálással, vagy hogy bármi közük lett volna Nassar bűncselekményeihez. Akadnak viszont tornászok, akik szerint az edzőközpontban Károlyiék által teremtett hangulat nagyban hozzájárulhatott ahhoz, hogy Nassar elkövesse a bűncselekményeket és megúszhassa azokat. Károlyiék szerint ők nem hibáztak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat