Mindig csak egy maradhat: kezdődik a nyolcaddöntő a katari focivébén

Mindig csak egy maradhat: kezdődik a nyolcaddöntő a katari focivébén

A szurkolókon teljesen eluralkodott a futballőrület

Fotó: Qatar2022.qa

Megkezdődik szombat délután az egyenes kieséses szakasz a nyolcaddöntőkkel a Katarban zajló labdarúgó-világbajnokságon, miután péntek este befejeződött a csoportkör, a 32 csapatból álló mezőny pedig a felére apadt. Szombaton Hollandia az Egyesült Államokkal, Argentína pedig Ausztráliával csap össze a nyolc közé jutásért. 

Hírösszefoglaló

2022. december 03., 15:392022. december 03., 15:39

2022. december 03., 16:092022. december 03., 16:09

A torna nyolcaddöntőjének mezőnye pénteken este vált véglegessé, utolsóként Svájc csatlakozott a továbbjutókhoz, miután durva belépőkkel, kemény csatákkal, néhol verekedésbe torkollt dulakodással tarkított meccsen legyőzte Szerbiát. Ugyanebből a G csoportból Brazília úgy lépett tovább az első helyen, hogy utolsó csoportmeccsét elszórakozta Kamerun ellen, a végső győzelemre esélyes Selecao egygólos vereséget szenvedett az afrikai együttessel szemben.

Szombat délután romániai idő szerint 17 órakor elsőként a holland és az amerikai válogatott lép pályára az egyenes kieséses szakaszban.

A csoportkör során a hollandok játékából javarészt hiányzott az átütőerő, igaz, így is csoportelsőként végeztek, megelőzve Szenegált, Ecuadort, valamint a házigazda Katart. Az Egyesült Államok együttese ugyanakkor azzal együtt sem számít esélyesnek Louis van Gaal együttesével szemben, hogy Anglia, Wales és Irán ellen megmutatta, érdemes komolyan venni, a B csoportból ugyanis veretlenül jutott tovább a második helyen.

„Jó lehetőség ez a számunkra, nem megtiszteltetésnek vesszük a nyolcaddöntős szereplést, hiszen megdolgoztunk érte, megérdemeljük, hogy itt legyünk” – jelentette ki Gregg Berhalter amerikai szövetségi kapitány, aki hangsúlyozta, nem akarnak hazautazni a szombati meccs után. „Innentől már bármi megtörténhet, így a mi feladatunk az, hogy játsszunk egy jó meccset” – fogalmazott a 49 éves szakember, aki 1996 és 2000 között három holland klubban is futballozott. A másik oldalon Van Gaal a nyolcaddöntős riválissal kapcsolatban azt emelte ki, hogy hiba lenne lebecsülni. „Tapasztalataim szerint az olyan összecsapások, amelyeken az Egyesült Államokhoz vagy Ausztráliához hasonló ellenféllel kell játszani, mindig nagyon nehezek. A játékosaik fanatikusak és megharcolnak minden labdáért” – jelentette ki a 71 éves holland kapitány. A két válogatott tétmérkőzésen még nem játszott egymással, az öt barátságos meccsből négyet a hollandok nyertek.

Az argentin válogatottnak Ausztrália legjobbjait kell legyőznie a katari labdarúgó-világbajnokság szombat esti (romániai idő szerint 21 órakor tartandó) nyolcaddöntőjében ahhoz, hogy legnagyobb sztárjátékosának, a hétszeres aranylabdás Lionel Messinek maradjon reménye megvalósítani a vb-trófea megszerzéséről szövögetett álmát.

A dél-amerikai együttes egyértelmű esélyese az összecsapásnak, ugyanakkor Lionel Scaloni szövetségi kapitány tanítványainál jobban kevesen tudják, hogy miért nem éri meg előzetesen lebecsülni a riválist. Az argentinok ugyanis a vb első nagy meglepetésének szenvedő alanyai voltak, a csoportkör első fordulójában 2-1-re kikaptak a szaúdi csapattól. Azután feljavultak Messiék, és előbb Mexikót, majd Lengyelországot verték, így csoportelsőként jutottak a 16 közé.

Galéria

Ők maradtak talpon. A legjobb 16 közé jutott válogatottak vezéregyéniségei a labdarúgó-világbajnokságon

Fotó: Qatar2022.qa

Az ausztrálok már azzal is meglepetést okoztak, hogy a címvédő franciákat, valamint a dánokat és a tunéziaiakat felvonultató csoportból másodikként továbbléptek, így aztán készülhetnek történetük egyik legnagyobb és legfontosabb meccsére. Egyik együttesnek sem volt azonban ideje túl sok pihenésre, a két teljes szünnap Scaloni szerint „őrületesen kevés”. „Nem volt időnk arra sem, hogy leülepedjen bennünk, ami az utolsó csoportmérkőzésen történt, rögtön a feltöltődéssel, az erő visszanyerésével kellett elkezdenünk foglalkozni. De egyet ígérhetek, készen fogunk állni szombaton” – jelentette ki harciasan Rene Meulensteen, az ausztrálok másodedzője.

„A riválisunk nagyon kemény. Bárki, aki azt gondolja, hogy Ausztrália ellen könnyű összecsapás vár ránk, téved” – foglalta össze a helyzetet argentin szempontból Scaloni. A negyeddöntőbe kerülés az ausztráloknak egy álommal érne fel, miközben dél-amerikai ellenfelüknek ez a minimum futballőrült szurkolóik elvárásai alapján, ráadásul a 35 éves Messinek nagy valószínűséggel ez az utolsó esélye arra, hogy vb-trófeát emelhessen a magasba a válogatott kapitányaként. A két együttesnek ez lesz a nyolcadik találkozója, az elmúlt hétből négy barátságos meccs volt, melyeken három argentin és egy ausztrál siker született. A dél-amerikaiak az 1994-es világbajnokság interkontinentális pótselejtezőjén Ausztráliában 1-1-et játszottak, majd otthon 1-0-ra nyertek, ezzel kijutottak a vb-re. A 2005-ös esztendőben a Konföderációs Kupán találkozott egymással a két csapat, azon a meccsen 4-2-es argentin siker született.

A szombati program:
nyolcaddöntő:
-------------
Hollandia-Egyesült Államok, al-Rajjan (Halifa Stadion) 17.00
Argentína-Ausztrália, al-Rajjan (Ahmad bin Ali Stadion) 21.00

A további menetrend:
nyolcaddöntő:
december 4., vasárnap:
Franciaország-Lengyelország, Doha (al-Tumama Stadion) 17.00
Anglia-Szenegál, al-Hor 21.00

december 5., hétfő:
Japán-Horvátország, al-Vakra 17.00
Brazília (G1)–Dél-Korea (H2), Doha (974 Stadion) 21.00

december 6., kedd:
Marokkó-Spanyolország, al-Rajjan (Egyetemvárosi Stadion) 17.00
Portugália (H1)–Svájc (G2), Luszail 21.00

negyeddöntő:
december 9., péntek:
Japán/Horvátország - Japán/Horvátország–Brazília/Dél-Korea, al-Rajjan (Egyetemvárosi Stadion) 17.00 (1.)
Hollandia/Egyesült Államok - Argentína/Ausztrália, Luszail 21.00 (2.)

december 10., szombat:
Marokkó/Spanyolország – Marokkó/Spanyolország–Portugália/Svájc, Doha (al-Tumama Stadion) 17.00 (3.)
Anglia/Szenegál - Franciaország/Lengyelország, al-Hor 21.00 (4.)

elődöntő:
december 13., kedd:
1. negyeddöntő győztese - 2. negyeddöntő győztese, Luszail 21.00
december 14., szerda:
3. negyeddöntő győztese - 4. negyeddöntő győztese, al-Hor 21.00

bronzmérkőzés:
december 17., szombat:
az elődöntők vesztesei, al-Rajjan (Halifa Stadion) 17.00

döntő:
december 18., vasárnap:
az elődöntők győztesei, Luszail 17.00


 

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 10., szerda

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján

A Duna Arénában zajló úszó országos bajnokság keddi nyitónapján megdőlt a legrégebbi országos csúcs, miután Fángli Henrietta 100 méter mellen átadta a múltnak Kovács Ágnes 2000-ben elért rekordját.

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján
2024. április 09., kedd

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős

Milák Kristóf kiváló időeredménnyel tért vissza a versenyzéshez a 126. úszó országos bajnokság keddi nyitónapján, melyen Hosszú Katinka is újra medencébe ugrott.

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős
2024. április 07., vasárnap

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Japán Nagydíjat, ezzel megerősítette vezető pozícióját a vb-pontversenyben.

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban
2024. április 06., szombat

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)

Újabb nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs oxigénpalack nélküli megmászására készül Varga Csaba. A nagyváradi hegymászó szombaton indul a világ 14. legmagasabb hegycsúcsa, a 8027 méter magasan fekvő Sisapangma meghódítására.

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)
2024. április 05., péntek

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ

Jókora botrány rázta meg a romániai sportéletet: mint kiderült, román társai bántalmazták és – nemzetisége miatt – megalázták az ifjúsági férfi tornászválogatott egyik magyar tagját.

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ
2024. április 04., csütörtök

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá

A magyar kormány támogatja a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének budapesti megrendezését.

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá
2024. április 04., csütörtök

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó

Jenei Imre neves labdarúgóedző állítólagos halálhíréről számolt be csütörtökön számos román hírtelevízió és portál, mint utólag kiderült, teljesen tévesen.

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó
2024. április 04., csütörtök

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott

A magyar válogatott egy pozíciót javított, így a 26. helyen áll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistáján, melyet továbbra is a világbajnok Argentína vezet.

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott
2024. április 03., szerda

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót

Elrendelte szerdán a bukaresti törvényszék Dănuţ Lupu feltételes szabadlábra helyezését. Az egykori válogatott labdarúgót két alkalommal is jogosítvány nélküli vezetésen érték, amiért hét hónap és tíz nap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót
2024. március 28., csütörtök

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség

Akárcsak a világszövetségnél (World Aquatics), a vizes sportokat tömörítő európai szervezetnél (LEN) is Zalánki Gergőt választották a 2023-as esztendő legjobb férfi vízilabdázójának.

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség