Miklós Edit HUN jelzéssel siklik a vb-n

2011. február 08., 10:22
Az utóbbi évtizedek legnépesebb küldöttsége, 13 sportoló képviseli Magyarországot a németországi Garmisch-Partenkirchenben ma kezdődő alpesisí-világbajnokságon – köztük van a csíkszeredai Miklós Edit (képünkön) is, akinek a Nemzetközi Síszövetség (FIS) január közepén engedélyezte, hogy országot váltson, és a továbbiakban Románia helyett Magyarország színeiben versenyezzen. Amint arról lapunkban korábban beszámoltunk, a FIS 16 fős vezetőtestülete rendkívüli ülésen hozott precedensértékű ítéletet a 22 éves székelyföldi sportoló ügyében.

Miklós Edit – aki a tavalyi, számára egy nagy eséssel véget ért vancouveri téli játékok előtt a Krónikának adott interjújában a nemzeti hovatartozása kapcsán azt mondta, ezt nem tartja annyira fontos kérdésnek, de „inkább székely, mint román vagy magyar” – tavaly ősszel jelezte: a jövőben Románia helyett Magyarországot akarja képviselni a világversenyeken. November 3-án megkapta a magyar útlevelet, és a FIS szabályzata szerint ezzel a legfontosabb feltétel már fennállt ahhoz, hogy az alpesi síző a jövőben magyar színekben versenyezzen.

Az országváltás elé azonban akadályt görgetett a román fél, amely nem akarta elengedni versenyzőjét. A FIS ezekben az ügyekben rendszerint a megegyezést szorgalmazza, ám a 2008-ban megváltoztatott alapszabályába rendkívüli körülményként belefoglalta, hogy ha valaki nemzetiségének megfelelően vált országot, akkor nem szükséges az eredeti ország szövetségének beleegyezése, a FIS saját hatáskörben dönthet a nemzetközi rajtengedély kiadásáról. A magyar szövetség ebbe kapaszkodva lobbizásba kezdett, és két és fél hónap elteltével, január 17-én bejelenthették a sportdiplomáciai sikert.

Összegyűltek a FIS-pontok

Az országváltás azonban azzal is járt, hogy Miklós Edit addig elért eredményeit törölték. FIS-pontok nélkül a Világkupa versenyein nem indulhatott el, így a magyar szövetségnek (MSíSz) olyan versenyeket kellett keresnie, amelyeken Miklós Edit még a kvalifikációs határidő lejárta előtt kiharcolhatja a vb-szereplés jogát.  Miklós Edit pedig az ausztriai Arriach és Gerlitz, St. Lambrecht, Maria Alm és Spital am Pyhrn, illetve a németországi Steibis és a franciaországi Tignes sípályáin megrendezett versenyeken – amelyeken sikerült befejeznie legalább két-két versenyt lesiklásban, műlesiklásban, óriás-műlesiklásban, szuper-G-ben és kombinációban is – annyi FIS-pontot szerzett, hogy rajthoz állhat a németországi Garmisch-Partenkirchenben ma kezdődő világbajnokságon. Az előzetes tervek szerint Miklós Edit szuper-G-ben (ma), óriás-műlesiklásban (február 17., csütörtök) és műlesiklásban (február 19., szombat) versenyez Németországban.

A nagy esélyesek

A világ élmezőnyére kitérve az óriás-műlesiklás címvédője, a német Kathrin Hölzl hátfájdalmakra panaszkodott a vb előtti héten, de a versenyen már teljesen egészségesen áll majd rajthoz. A hazaiak másik kedvence, a műlesiklás címvédője, a kétszeres olimpiai bajnok (kombináció, műlesiklás) Maria Riesch ezúttal több számban is esélyes lehet, miután az idei Világkupa-sorozatban is jó teljesítményt nyújtott, s egyelőre vezet összetettben nagy riválisa, az amerikai Lindsey Vonn előtt, aki a lesiklás és a szuper-G világbajnoka.
A férfiaknál az idei Vk-sorozatban kirobbanó formában síelő, kombinációban már győztes, összetettben vezető horvát Ivica Kostelic az egyik legnagyobb esélyessé lépett elő. A 31 éves versenyző legfőbb ellenfelei várhatóan az óriás-műlesiklásban és szuper-G-ben címvédő svájciak, az olimpiai bajnok Carlo Janka és az ötkarikás ezüstérmes Didier Cuche, valamint a négyszeres világbajnok amerikai Bode Miller lehet. Utóbbi, valamint a 2009-ben kombinációban vb-aranyat nyert, a tavalyi vancouveri olimpián szuper-óriásműlesiklásban első norvég Aksel Lund Svindal és a 2006-ban két ötkarikás aranyat nyert osztrák Benjamin Raich a férfiak világbajnoki örökranglistájának élmezőnyében is előrelép, ha legalább egy számban elsőként végez.

A világbajnokság menetrendje (a versenyeket az Eurosport tévécsatorna élőben közvetíti), február 8.: női szuper-óriásműlesiklás (12 órától). Február 9., szerda: férfi szuper-óriásműlesiklás (12). Február 11., péntek: női kombináció (lesiklás 11, műlesiklás 15). Február 12., szombat: férfi lesiklás (12). Február 13., vasárnap: női lesiklás (12). Február 14., hétfő: férfi kombináció (lesiklás 11, műlesiklás 15). Február 16., szerda: csapatverseny (12). Február 17., csütörtök: női óriás-műlesiklás (1. futam 12, 2. futam 14.30). Február 18., péntek: férfi óriás-műlesiklás (1. futam 11, 2. futam 14.30). Február 19., szombat: női műlesiklás (1. futam 11, 2. futam 14.30). Február 20., vasárnap: férfi műlesiklás (1. futam 11, 2. futam 14.30).

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
Hallgassa online rádióinkat